Fobii
Buna.Andrew are 2 ani si aproape 9 luni.Am scapat de fobiile "vechi"(taiatul unghiilor,uscatul parului cu foenul,curatarea urechiuselor dupa dus/baie cu betzigashe,periatul coltzishorilor...acestea pot fi "performate" fara lupte si scandal),dar ne-am captusit cu putin timp in urma cu o fobie nou-nouta.
Cu ceva vreme in urma a zgariat podeaua dusului cu un pistol cu apa...o zgarietura mica,de aprox. 7 milimetri,pe care nu stiu cum face de o vede de fiecare data cand intram in camera de baie,pe care a numit-o "nighi-nighi" si pentru ca "nighi-nighi e acolo" nu mai vrea sa stea pe propriile picioruse la dus si trebuie sa-l tin in brate ca sa-l spal.
Am cautat solutii,am pus un prosop mare,de baie (covorashele speciale de cauciuc sunt excluse pentru ca Iepu' e dusmanul lor....alea-s mai rele decat "nighi-nighi")...solutia cu prosopul a tinut cateva zile doar,pentru ca a observat ieri seara pe prosop o scama mica gri(probabil de la alt prosop) si pana am terminat de facut dus mi-a povestit despre cum el nu vrea sa stea acolo,ca-i nighi nighi pe prosop,ca el vrea in brate,cu toate ca-l indepartasem pe "nighi-nighi" de pe prosop imediat dupa ce l-a remarcat...
Voi inlocui prosopul alb cu unul gri in seara asta,ca sa nu mai poata vedea eventuali "nighi-nighi" pe el,sau il voi spala in cada(pe iepu',nu pe prosop).
Presupun ca si copilasii vostri au sau au avut diverse fobii.Cum ati procedat ca sa-i ajutati sa treaca peste acestea(sa le inlocuiasca cu altele noi,eventual)?
Lia&Andrew
Raspunsuri
GabiG spune:
Draga Lia,
nu ai incercat sa acoperi zgirietura cu putina vopsea speciala? S ainteleg ca nighi-nighi e un fel de bau-bau?
Alt sfat nu stiu sa-ti dau pentru ca noi inca nu ne-an confruntat cu fobii, probabil sintem prea mici...
Succes!
si Francesca 1an2 luni
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
http://f1.pg.photos.yahoo.com/adigabi
Lia spune:
Draga Gabi,
Multumesc pentru raspuns.Nu se poate face mare lucru presupun,camerele de baie sunt tapetate cu material plastic sau fibra de sticla(habar n-am ce material e,cert e faptul ca arata ca niste capsule,in sensul ca totul arata ca si cum ar fi "dintr-o singura bucata"-pana si cada e "inglobata" in kestia asta...foarte dragut si igienic,se poate curata foarte bine...Am sa ma gandesc cum sa fac zgarietura aia sa dispara,am sa merg la un "home center" sa-ntreb ce "remedii" exista..ma tot intreb cum de o vede asa repede,ca eu trebuie sa fiu foarte atenta si sa stiu unde sa o caut ca s-o vad.
"Nighi-nighi" e creatia lingvistica a lui Iepu',nu i-am povestit niciodata nimic despre vreun bau-bau,deci presupun ca-i un fel de "dezgustator",ca si daca vede cateva firimituri de mancare in sita de la scurgerea chiuvetei din bucatarie cand se joaca cu apa,ma cheama si imi spune "mama,culatza!plin de nighi-nighi acolo"(iepu' nu poate sa-l spuna pe "R".
pentru tine si Francesca,
Lia&Andrew
vilma spune:
Fobii la Anca, unele peste care a trecut fara sa ne dam seama:
ate/scame; muste; zgomotul facut de masini de gaurit.
Daca imi mai aduc aminte de ceva, iti zic. Cred ca trec in timp, cu rabdare si explicatii. Pana ajung sa inteleaga ca nu le face nici un rau.
Va pupam.
ani35 spune:
Lia,si eu cred ca un pic de vopsea e cea mai buna solutie.Tre'sa fie dulcic tare Andrew,cand ti-l arata pe nighi-nighi.
Lia spune:
Vilma,sunt convinsa ca se va schimba objectu' fobogen si vom face rost de o noua fobie peste oareshce vreme.Nu-s ingrijorata,doar ca m-a mirat.
gramada de pupici la voi,
Lia&Andrew
Lia spune:
Ani,multumesc.Am sa caut vopsea sa rezolv problema.Iepu' e un baiat foarte sensibil la "nighi-nighi"...de fiecare data cand intra in camera in care spalam si uscam rufele verifica daca exista macar o singura haina murdara in cos,exclama "e plin de ufe muldale!!!",rastoarna cosul in masina de spalat,pune "dentengentu'" si balsamul si rezolva problema,sterge cu servetele sucul pe care-l varsa pe podea,aspira,ma mustra cand mai torn mancare si pe langa gurita lui sau pe covor si ma ajuta sa sterg...
pupici la domnisoarele tale de la noi si asteptam sa ni le arati in pozutza
Lia&Andrew
Andrada spune:
Lia,
cind Marc a avut prima spaima, cineva mi-a dat un sfat f bun, sa nu trec peste, sa nu feresc, sa discut si sa-l ajut sa infrunte (daca fireste e dispus).
Pina de curind Marcu urla la baie cind trebuia sa-l spal pe cap si ma gindeam cit poate sa-l usture apa peste ochisori, poate ii are mai sensibili...etc. Am fost weekendul asta citeva zile la un resort care avea un waterpark cu tobogane, etc, printre care si niste tevi paralele, contorsionate si gaurite ca sa dea ca o perdea de apa. Nu-ti spun de cite ori a trecut Marcu al meu prin toate perdelele alea de apa. L-am intrebat daca nu mai dor ochisorii, si mi-a zis ca nu, intorsi in camera mi-a cerut dushul sa-i fac la fel ca perdelele de apa peste ochi. Inca odata am invatat cu fiu-meu ca e totul sa stiu cum sa prezint lucrurile.
Baia nu e o procedura favorita copiilor tocmai pentru inseamna intruziunea in spatiul lor mai mult sau mai putin privat cu atitea obiecte (scule!!) straine: feon, foarfeci, betisoare, periutze, etc. Iar copii isi gasesc alinarea in urmarea unui ritual si crearea stereotipiilor. De aceea ii si ajuta daca baia are loc intr-un anumit mod repetabil de fiecare data. Nighi-nighi, i-a stricat "feng-shui"-ul lui si acum trebuie sa muncesti sa i-l restabilesti. Poate daca ii arati cum s-a facut nighi-nighi (cu riscul de a face doua nighi-nighi), poate daca te ajuta sa reparati, vopsiti impreuna baia dupa.
Cam asa as face eu,
Pupici lui Iepu!
Andrada si Marcu
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Lia spune:
Andrada,.Maine "rezolv" cu al doilea "nighi-nighi" si-ti povestesc dupa ce s-a intamplat.In seara asta am rezolvat problema cu prosopu' si n-a mai putut gasi nici un nighi-nighi din cauza ca era inchis la culoare.Eu oricum i-am aratat in fiecare seara pana acum ca pot calca cu incredere pe nighi-nighi si nu se-ntampla nimic rau,i-am spus si ca nighi-nighi a aparut din cauza ca a izbit cu entuziasm cu pistolul de apa...era foarte de acord cu ce-i povesteam eu acolo,dar tot n-a vrut sa calce in dus...
Lia&Andrew
GabiG spune:
Doamne, Lia, ce scump e odorul tau...Abia astept si eu sa inceapa puiul sa vorbeasca...Pina acum o face doar pe limba ei si ne mai rasfata si cu cite un cuvintel-doua "adeavrate", care inseamna ceva.
Mi-am adus si eu aminte ca se speria si ea foarte tare de aspirator sau de blender. Atunci trebuia luata in brate. Dar cred ca asta e ceva normal pentru copilasi mai mici (avea vreo 10 luni cind se intimpla chestia asta)...
Vad ca ai un pui tare ordonat si perfectionist de pe acum...
Mult succes cu nighi-nighi!
si Francesca 1an2 luni
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
http://f1.pg.photos.yahoo.com/adigabi
Danza spune:
Noi recent am scapat de fobia aspiratorului! Il vedea si-mi zicea "patorru", iar cand il intrebam daca vrea sa facem curat cu aspiratorul incepea sa tremure si sa planga. Si asta, pana cand am fost pusa la gard: nu aveam cu cine sa-l las si nici nu avea cine sa ma ajute la curatenie, asa ca l-am pus in priza, l-am luat pe Danut in brate si am purces la facut curat. Treptat l-am dat jos din brate (ca mi se rupeau mainile), dar tot se tine de piciorul meu. Acum insa, vine si0-mi ia peria din mana si zice "Nutzu tace currat" (nu spunem F, V la inceput de cuvant). Mai are si fobia foenului, dar numai in cazul in care vrem sa-i uscam parul lui. Daca mi-l usuc eu, totul e ok, nu plange, dar sta la ceva distanta. Ar mai fi si spalatul pe cap, care e un dezastru de vreo 3 luni incoace.
Acum nu mai plangem cand periem dintii, si nici cand aude pe cineva lucrand cu masina de gaurit...
Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz - 2 ani pe 20 septembrie
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599