Cu sau fara ghetute?
Raspunsuri - Pagina 2
Marianar spune:
Vladut s-a ridicat pt. prima data in picioare la 6 luni si 1 saptamana. Statea mai mult pe varfuri iar cand calca tot pe varfuri. Cum i-am pus ghetutele a inceput sa puna toata talpa si sa calce mai bine si am inceput sa-l tin incaltat mereu. Doar cand dormea statea descult. Si medicul mi-a zis ca e bine sa stea incaltat, dar incaltarile sa tina glezna, sa aiba talonete si sa nu fie foarte rigide.
dddd spune:
chestia cu platfusul nu e o tragedie se face un masaj si cand are numarul 25 la ghetute, daca mai e cazul ii cumperi la comanda ghetute cu talonete speciale pe care i le schimbi la un anumit interval de timp. iar daca ii place sa mearga incaltata atunci asa sa mearga, mai tarziu, daca va dori o sa mearga si fara, n-ai de unde sa stii cum evolueaza preferintele. fetitei mele i-am pus doar sosete prin casa iar aproape de 1 an i-am pus primele ghetute. acum are 2 ani si 5 luni si nu mai vrea sa poarte incaltaminte. sta toata ziua in picioarele goale prin curte iar daca-i pun sandale gaseste motiv sa le dea imediat jos. cica are nevoie de ceva din casa si, educata fiind se descalta si uita sa le mai puna in picioare cand iese din casa.
florina spune:
Cineva spunea sosete in casa - eu nu va recomand, pe parchet aluneca cumplit si e preferabil sa fie descult... dar a venit frigul si nu se mai poate...asa ca eu il tin incaltat si in casa pt ca alearga...
Tudor taman mi-a alunecat ieri si s-a lovit la buza, din cauza sosetelor care au alunecat pe parchet...
Cred ca ma numar printre putinii norocosi. Copilul meu e fascinat de incaltaminte, cand vrea afara imi aduce sandalele si aproape ca si le pune singur, tinandu-se de mine cu o mana.
Mai aiurea e ca ii plac si pantofii mei cu toc, si adidasii lui tata asa ca trebuie mereu sa ascund incaltamintea noastra, sa nu-si rupa picioarele...
Nu va spun cat de fascinat a fost sa vada un magazin de incaltaminte...Ar fi probat tot ce era acolo. :)
Cred ca toti copii mici au platfus. Mie mi s-a spus sa-l incalt invers, insa mi s-a parut un sfat stupid si n-am de gand sa-l chinui pana nu primesc confirmarea unui ortoped. Insa e prea devreme pt asta.
Felicitari pt primii pasi!
Florina & bb Tudor (1 an si 4 luni)
iren spune:
quote:
Originally posted by florina
Cineva spunea sosete in casa - eu nu va recomand, pe parchet aluneca cumplit si e preferabil sa fie descult...
Se gasesc si in tara sosetute pentru bbei cu cauciuc pe talpa,special ca sa nu alunece,sint foarte bune,eu folosesc numai din alea.
Iren&Bogdanelu
dddd spune:
se gasesc si in romania sosete cu picuri de cauciuc tocmai pentru a evita alunecarile pe parchet sau gresie si sunt foarte bune.
alba spune:
Gogosica,vezi si aici:
Este complet inutil sa puneti niste incaltari rigide unui sugar. Incaltamintea nu este utila inaintea primilor pasi ai copilului, adica in jur de 12 luni.
Pentru o mai buna dezvoltare, este recomandat sa lasati copilul sa mearga in picioarele goale (sau in sosete care nu aluneca daca este racoare si/sau daca micutul merge deja), si aceasta in scopul dezvoltarii muschilor (mai ales, a boltei plantare) prin indoirea si intinderea picioarelor si prin mersul pe varfuri... Aceste miscari sunt foarte importante pentru felul in care copilul va merge in viitor.
In acest mod, micutul va invata, de asemenea, sa-si controleze mai bine echilibrul, fiind in contact direct cu solul.
Mersul pe o mocheta groasa sau pe nisip este ideal pentru dezvoltarea mersului.
Totusi, atunci cand iesiti afara, este recomandat sa protejati piciorusele micutului de eventuale intemperii si rani.
Inainte sa inceapa sa mearga, puteti sa-i acoperiti piciorusele cu paslari sau papuci (din lana tricotati), ba chiar cu incaltari flexibile fara talpa.
Atunci cand merge fara sprijin, incaltarile rigide sunt perfecte, deoarece se poate antrena pe strada sau in parc.
Cand se cumpara prima pereche de incaltaminte pentru cei mici?
De cand copilasul incepe sa mearga singur, deci fara sprijin (cu exceptia cazurilor cand se tine pe picioare de mult timp, dar nu indrazneste sa renunte la sprijin). Un indicator bun in acest sens, este momentul cand bebelusul sta in picioare aproximativ jumatate din zi.
Totusi, si dupa cumpararea primei perechi de incaltaminte, lasati-l pe micut sa topaie in piciorusele goale prin casa, daca temperatura din casa permite acest lucru.
Vizitarea magazinelor
Este absolut necesar sa-i cumparati incaltaminte micutului doar dupa ce a probat-o, chiar daca stiti ce marime poarta. Incaltamintea nu este facuta mereu in acelasi mod, si marimile varieaza, uneori, de la o marca la alta.
Cateva sfaturi pentru a alege cel mai bun moment:
Mergeti la cumparaturi mai degraba dupa-amiaza, deoarece piciorul este putin mai umflat decat dimineata.
Evitati zilele aglomerate, deoarece, fiind prea multe zgomote si miscari, copilasul nu se va simti in largul lui, ba chiar va fi nervos. Cumpararea unei perechi de incaltaminte pentru micut este deja destul de stresanta pentru el, nu este cazul sa adaugati noi factori de stres!
Incercati incaltarea mai intai pe piciorusul lui mai mare.
Iata doua sfaturi pentru ca procesul cumpararii de incaltaminte pentru cei mici sa se desfasoare in cele mai bune conditii:
Ganditi-va la posibilitatea de a lua jucarii sau carti pentru a-l tine ocupat pe copil in timp ce il probati.
Explicati-i copilului ca a avea incaltaminte inseamna ca este mare, este ceva pozitiv si ca sunteti foarte mandri de el.
***Alba***
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album%20principal&mid=499&cid=78
ancadm spune:
Apropo de ceea ce a spus Alba cum ca, cumpararea unei perechi de papuci noi este un moment stresant pentru copil, sa va zic ce face Andreea: cum ajungem la raionul de incaltaminte dintr-un magazin imediat se aseaza jos, isi scoate papuceii din picioare si incepe sa probeze tot ce prinde. Ar sta acolo ore intregi numai sa poate proba toti pantofii din cutii.
Cit despre platfus se zice ca e greu de apreciat sigur pina la un an pentru ca talpile copiilor sunt acoperite de un strat destul de consistent de grasime asa incit medicul nu se poate pronunta daca e platfus sau nu.
Iar incaltamintea, sa nu uitam ca a fost creeata cu scopul de a proteja si incalzi picioarele. Deci eu zic ca pina ce bb-ul nu incepe sa mearga poate sa stea linistit fara papucei, iar cind o ia la plimbare e bine sa il incaltam numai cind merge pe afara.
Sper ca nu m-am intins prea mult,
Anca