Revenire la concediul de ingrijire copil....???

Revenire la concediul de ingrijire copil....??? | Autor: lacramioara t

Link direct la acest mesaj

Buna la toata lumea,
Am si eu o mica intrebare si va rog mult de tot sa-mi raspundeti daca stiti.O prietena a nascut in luna Aprilie si dupa doua luni a revenit la servici facand intreruperea concediului de ingrijire copil,iar acum din mai multe motive ar vrea sa stea din nou acasa.Se poate reintoarce la concediul de ingrijire copil daca acesta a fost intrerupt????Multumesc anticipat pt. raspunsuri.


Lacra si nazdravana Andreea.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Pana implineste copilul varsta de 2 ani, poate oricand sa revina la concediul pt cresterea copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lacramioara t spune:

Liviu,merci mult pt. raspuns,dar vreau sa-ti spun ca de la serviciu prietenei mele i s-a spus ca nu poate reveni la concediul de ingrijire si ca poate lucra cu doua ore mai putin decat lucreaza acum si nici nu exista asa ceva(reintoarcerea la concediu).Pot sa te mai rog ceva??? Poti sa-mi spui de o lege,ceva cu care sa le dea nenorocitilor in cap cu ea pt. ca nu stiu altceva sa faca decat sa profite de oameni.Te rog sa ma scuzi daca cer prea mult.

Multumesc anticipat,Lacra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Cei de la servici ti-au spus de fapt de ART. 17 din Contractul colectiv de munca la nivel national:

(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.



Legea 19/2000:
ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie.


ORDIN nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:


VI. Referitor la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (Sectiunea a 4-a capitolul V din lege)

27. Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului, optional, unul dintre parinti sau sustinatorul legal, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute de lege.

28. Concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

29. Concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si a certificatului de persoana cu handicap, emis in conditiile legii.

30. Tatal sau sustinatorul legal, care solicita indemnizatia pentru cresterea copilului, in decurs de 126 de zile, calculate de la data nasterii copilului, are obligatia sa depuna platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca mama copilului nu beneficiaza de concediu de maternitate.

31. Parintele sau sustinatorul legal, care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi:

a) declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept;

b) declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati din care sa obtina venituri.

32. Indemnizatia se plateste pe baza cererii-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, a livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap.

In concluzie, pana implineste copilul varsta de 2 ani poti intrerupa concediul pt cresterea copilului, revenind la servici si beneficiind de prevederile art.17 din Contractul colectiv de munca.
Daca consideri necesar, poti solicita in aceasta perioada, in orice moment, acordarea concediului pt cresterea copilului (legea prevede expres acest lucru: concediul se acorda la cerere).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lacramioara t spune:

Multumesc din suflet pt.raspuns.
Lacra.

Mergi la inceput