Dormitul pe burtica

Dormitul pe burtica | Autor: alinuta_sta

Link direct la acest mesaj

Buna mamicilor
Am tot citit pe diferite site-uri parerile mamicilor despre dormitul pe burtica al bebelusilor. o mamica era f ingrijorata ca baieteluli ei a inceput sa-i placa dormitul cu funduletul in sus, findui teama sa nu se sufoce copilul(bebitu avea 6 luni)
Care este problema mea?Bebita al meu are o luna si jumatate, iar de la 3saptamani doarme numai pe burtica intorcandu-si singur capul. E normal sa doarma numai asa? Am incercat sa-l culc pe spate sau intr-o parte dar se atinge cu manutele si se sperie si astfel nu doarme niciodata linistit. E foarte agitat daca doarme pe spate sau intr-o parte, dar cand doarme pe burtica e f linistit. Ar trebui sa fiu ingrijorata, sau sa il las sa doarma in continoare cu funduletul in sus? va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

A mea dormea numai pe spate, nici acum nu doarme pe burta.
Am citit si eu ca, de cand pediatrii recomanda culcatul copilului cu fata in sus, numarul de cazuri de morti subite la sugari a scazut cu 50% (cred era vorba despre Statele Unite).
Inainte se recomanda sa pui copilul sa doarma pe burtica, acum e altfel.
Eu n-as fi lasat-o sa doarma pe burta, mi-ar fi fost frica, sau as fi supravegheat-o tot timpul.

adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
aventurile unei printese adevarate
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=0" target="_blank">poze din concurs adra1 si adra2
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Da, Alina, e normal, mai mult de jumatate de bebei dupa 5-6 luni prefera dormitul pe burgtica cu funduletul in sus. La aceasta varsta nu mai exista pericolul sufocarii.
Ai mei de pe la 4 luni dorm numai pe burtica

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

E normal sa doarma pe burtica. Important e insa sa nu aiba perna, iar cearceaful sa fie foarte bine intins ca sa nu se poata baga cu nasul in el (ca sa nu se sufoce). Poti folosi cearceafuri cu elastic care se prind de salteluta.

Zici ca isi intoarce capul, deci isi poate tine singur nasul liber ca sa respire.

De cativa ani exista un curent care spune sa pui bebelusii sa doarma pe spate. Dar si acesta incepe sa isi arate dezavantajele. De exemplu daca regurgiteaza si sta pe spate riscul sa se inece este mult mai mare. Plus ca mai multi copii au ramas cu partea din spate a capului tesita in urma acestui obicei, ceea ce nu e chiar ok pentru dezvoltarea lor ulterioara (am vazut si eu un astfel de copil). De aceea acum s-au inventat pernutele cu gaura in mijloc pentru bebelusii care stau pe spate.
In ce priveste "moartea subita" incep sa se descopere ca nu sunt chiar atat de subite, multe sunt legate de vaccinari inadecvate sau alte imbolnaviri carora inca nu li s-a dat de capat.
Iar sindromul s-a accentuat de cand bebelusii sunt culcati in camera separata, departe de parinti, acestia neputand sa ii auda daca se intampla ceva.

Acum 30 de ani curentul era sa pui bebelusii sa doarma pe burta pt ca ii ajuta la colici.

Ar fi bine sa il lasi sa doarma cum vrea el, dar sa il supraveghezi. Tie ti-ar place sa vina cineva si sa te puna sa dormi intr-o anumita pozitie ?

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristy74 spune:

Alina eu zic sa-l lasi sa doarma pe burtica daca isi intoarce capul singurel. Fetita mea pe la 3 lunisoare incepuse sa doarma pe burta, eram disperata ca nu avea nici un fel de instinc de conservare, statea cu nasucul fix in pat, nu stia sa-si intoarca capul intr-o parte. Ajunsesem sa o pazesc noaptea, nu cumva sa se sufoce langa mine in pat. Din fericire n-a durat decat vreo saptamana, dupa care a inceput din nou sa doarma intr-o parte sau pe spate. Acum e fetita mare si se mai intoarce uneori pe burtica, dar isi intoarce si capul.

Cristina, mamica fericita de Eva Maria
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ellenuta spune:

buna,

sincer, mie mi-ar fi frica sa las bebelusul sa doarma pe burtica. e adevarat ca e pozitia lor preferata de somnic dar .. eu nu am lasat-o sa dorma pe burtica pe fetita mea cand era micuta. imi era teama sa nu se sufoce .. o asezam pe o parte si mai ma duceam si o asezam si pe partea cealalta. de cand a invatat sa se intoarca, numai pe burtica doarme .. la inceput, de frica, dupa ce adormea, ma duceam si o intorceam pe spate .. acum nu mai am nicio teama si eva doarme numai pe burtica ..

Elena de Eva Maria (14.01.2008)

Eva creste mare
Eva
www.youtube.com/user/ellena2006" target="_blank">Eva filmulete

papa bun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

alinuta_sta, eu dpdv pur teoretic sunt pentru "pe spate"
oricum sunt pentru a avea copilul sub ochi in permanenta
noaptea se poate daca-l culci langa tine
o solutie ar fi sa ai patutul lipit de pat, il pui in patut, il culci si tu te indepartezi de el putin, in pat
cu regurgitarea, vezi la copil cum e
baiatul n-a regurgitat vreodata, fata da
deci la el nu era acest risc
la fata da, pana pe la 4 luni jumate nu mi-a scapat de sub ochi, dar tot pe spate sau pe o parte a dormit, stat (nu se formeaza capul tesit decat daca e oricum predispus la asta bb si mama neinteresata sa-l mute cand la sanul stang, cand la cel drept, sau sa se mute ea cand in partea stanga a copilului, cand in dreapta, astfel pastrandu-se un echilibru)
citesc ca nu-i place pe spate, atunci anulez totul si spun sa-l lasi pe burta, dar supravegheaza-l
una din cauzele SIDS e faptul ca inceteaza sa respire eficient nemaiavand oxigen, deci sa nu aterizeze cu nasul, gurita total in cearsaf, oricat de intins ar fi el
cum e alimentat bb?

Bendis (2 ani, 2 luni) si Felix (4 ani, 2 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Eu am avut o mare paranoia cu dormitul fie`mi ... asa ca am ales sa o culc pe burta mea. NU e lucrul ideal scris in carti, insa pt noi a fost solutia la colici si la paranoile mele legate de somnul bbilor. Pana la 5 luni cand eram eu sigura ca chiar daca se intoarce pe burta, nu are cum sa se sufoce in patut, neavand perina sau patura, doar sac de dormit.

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Copilul meu a dormit numai pe spate si nu m-as fi simtit confortabil sa fac exact pe dos fata de cum mi-a recomandat pediatrul din maternitate. M-am gandit asa: ce motiv aveau toti pediatrii din Germania (si nu numai) sa recomande pozitia asta de somn in primul an de viata? In Romania stiu ca nu sunt toti de aceeasi parere...
Din proprie experienta stiu ca, daca bebelusul scoate tot aerul dupa ce suge sau bea cu biberonul, nu-i nici un pericol de regurgitare sau inec. Eu stateam si mai mult de jumatate de ora pentru asta, apoi il puneam pe spate si amandoi dormeam linistiti. Pana la 6 luni, cand se mai intorcea prin somn, il intorceam la loc.Nu-mi era greu, aveam paturile unul langa altul si ii simteam aproape orice miscare. Apoi chiar el prefera sa doarma pe spate, ca se obisnuise asa.
Si forma capului n-a avut nimic de suferit de la pozitia asta.
Eu am spus mai demult pe forum ce am citit in "The Baby Book" de dr. Sears: somnul pe burta este unul din factorii de risc ai mortii subite. Dar, atentie, aici se face des o confuzie. Prin moarte subita nu se intelege sufocarea cu un obiect - perna sau cu voma - nuuu, nu are o cauza imediata, concreta, este cu totul altceva. Dintr-un motiv necunoscut, unor bebelusi li se opreste respiratia in somn. Este un fel de "sleep disorder, cum spune dr. Sears si, probabil, in creier este problema. Li se poate opri si celor care dorm pe spate sau pe o parte, da, problema este ca au fost mult mai multe cazuri de SIDS la bebelusii culcati pe burta. Si atunci s-a cautat explicatia. Se pare, ca, din cauza ca somnul pe burta e mult mai profund, li poate opri si respiratia mai usor si "uita" sa se mai trezeasca. Asa, pe spate, dorm putin mai...superficial si asta e bine, riscul de moarte subita e mai mic.

Oricum, moartea subita este ceva foarte rar dar, daca e rar, nu inseamna ca nu se poate intampla, Doamne fereste! Acum cativaa ani, in Germania, tot au fost vreo 300 de cazuri intr-un an (in 2005 parca). Si sigur ca exista si alti factori favorizanti, nu totul e legat de pozitia de dormit (parinti fumatori, aerisirea insuficienta in camera, supraincalzirea bebelusului).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Fetita mea a dormit pe spate..pana cand i-am luat pernuta speciala de sustinere pentru dormit pe o parte...am facut acest lucru pentru ca ea a fost unul din copiii care regurgita enorm (ajunsesem sa ma sperii!). Si ea, isi ridica capul si si-l intorcea fara probleme. La 4 luni a vrut brusc sa doarme numai pe burta (cred ca de la mine mostenire) si am lasat-o fara teama, mai ales ca isi ridica singura capul si si-l misca...este absolut normal sa lasi copilul sa doarma cum ii este lui confortabil..chesti cu obligatul sa doarma intr-o anumita pozitie este chinuitoare pentru bebe si mai ales pentru tine care stai mereu cu teama...daca ai cearsaf cu elstic si sta bine intins, daca nu are alte lucruri in care sa bage nasul nu ai probleme...ea la 7 luni dormea cu magarul de plus pe nas... pentru ca asa ii placea ei sa adoarma tinandu-l pe nas.....
Oricum, ca sa te linistesti...eu iti recomand o perioada acea pernuta de sustinere speciala...in felul asta chiar dormi fara grija

Oana siCati mica (1 an si 5 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Pe burtica...asa le place sa doarma.
Eu luasem salteluta prin care se putea respira liber.Am testat-o evident inainte si respirai absolut normal chiar daca stateai cu nasul in jos bagat in saltea.

Acest gen de produse ar fi noua alternativa ca sa reduci riscurile si ca sa nu fie nevoie sa-ti obligi copilul sa doarma pe spate.

Mergi la inceput