Scutece refolosibile
Raspunsuri - Pagina 3
wrapmama spune:
Buna Cezara. Am vazut si eu scutecele Cotonea pe un site din Romania, si mie mi se par scutece ok, dar normal ca trebuie sa cumperi si chilotei de protectie. Nu stiu de ce nu mentioneaza acest fapt cei care vind scutecele acestea. Desi eu folosesc scutece cu buzunar cel mai mult, am si eu un scutec de acest fel, care se foloseste cu chilotei de protectie, si dupa experienta mea se uda repede, dar cand ai protectie deasupra, rezista cam 2,5-3 ore.
Pentru bebelusii foarte mici multi folosesc prefolduri sau scutece de panza simple cu chilotei de protectie. aceasta ar fi si cea mai ieftina versiune. Scutecele AIO se usuca mai lent, de aceea ai nevoie de mai multe bucati, daca folosesti numai acestea (cam 18-24 de buc). Daca te gandesti sa cumperi scutece AIO, iti sugerez sa consideri cele cu buzunare (pocket diapers), pentru ca si acestea sunt usoare de folosit, dar se usca mai repede decat cele AIO.
biancaiordan spune:
E un subiect care ma intereseaza si pe mine, in special din cauza chimicalelor din scutecele obisnuite...mai ales ca am vazut pe viu cum arata "interiorul" unui pampers folosit...si nu e lucru natural, cu siguranta.
Ma gandeam ca am si gasit solutia, pentru ca gasisem pe net, in UK scutece care impacau si capra si varza..adica si comoditatea mamei si sanatatea lui bebe si mediul: scutece de unica folosinta , biodegradabile, fara gel, fara clor, fara chimicale, marci precum Bambo, Tushies, Moltex.
Intre timp am vazut ca una din fete a scris aici ca Tushies sunt si scumpe si proaste...si sunt dezamagita.
Oare n-o exista o solutie "minune" care sa ne impace pe toate?....ma gandesc acu' la biata bunica si la carpele in care m-a crescut...si n-avea nici masina de spalat...si-mi dau seama ca suntem o generatie tare comoda si ne si mandrim cu asta!
Bianca, (BIO)mami de Maya
Blogul meu organic http://organicka.ecosapiens.ro/cat/bebelus-bio/
Cinezee spune:
atunci multe mame ...spalau scutecele de mana cu perlan album , iar apoi le fierbea in sapun facut in casa
imi aduc aminte ca si eu aceam operatia asta , mi-am crescut fratii si mama era la servici
Cezara08 spune:
Multumesc pentru sfaturi Wrapmama, mi-a placut foarte mult si blogul tau.
Mi-am achizionat pana la urma cateva (vreo 9 bucati) de la Mio Bambino si sunt ok pana acum, inclusiv ca pret, desi nu am ajuns inca sa le spal la masina dupa prima folosire pe bebe ca sa vad daca ies petele
Si bineineles inca folosim scutece de unica folosinta alternativ
Mai astept unele tip pantalonas cu tot cu chilotei din strainatate care se pare ca sunt mult mai bune si ff absorbante dar m-au costat destul de mult
Am vazut si eu pe site-uri cele tip pocket si intr-adevar sunt foarte frumoase si par de calitate - in special cele de la bumgenius si blueberry, dar astept sa mai creasca bebe ca sa intre intr- marime care sa ne tina cat mai mult
Dupa cele cateva mici investigatii pe care le-am facut eu pana acum, cele mai importante argumente pro scutece lavabile raman mediul si sanatatea copilului, nu cel financiar - cel putin in Romania.
Si am sa va explic de ce: Primul meu copil a scapat definitv de pampersi imediat dupa ce a implinit un an. Mi-am facut un calcul si la ritmul in care consumam pampersi acum cu al doilea, ne costa cam 10 -12 mil lei pe an pampersii (nota bene: pe masura ce creste bebe, ritmul de consum scade pt ca il schimbi mai rar)
Or eu am cheltuit deja vreo 6 mil cu cele refolosibile si nu am nici jumatate din cate ar fi necesare, la marimea de acuma.
ca sa nu mai vorbim ca daca incepi de cand e bebe mic nu prea poti merge pe varianta "one size" ci va trebui sa cumperi pe marimi pentru ca e foarte important ca chilotelul si scutecul sa vina perfect pe copil pentru a impiedica scurgerile
In concluzie, se face o economie in urmatoarele conditii:
- copilul foloseste scutece pana la 2 ani cel putin;
- este primul copil - eventual pot fi refolosite si la urmatorul daca nu e diferenta prea mare de varsta intre ei si dc mama nu are nimic impotriva;
- se incepe de cand copilul e mic si nu aproape de varsta de un an cand in functie de copil se poate trece la olita destul de usor; cu precizarea ca sa fie totusi suficient de mare (vreo 4 - 5 luni) ca sa poate purta "one size"-uri pt ca asa cum am zis pt cei ff mici tot scutecele croite pe marimi sunt cele mai potrivite
- multe dintre modele nu se pot fierbe si in caz de enteroviroze, rotavirusi (Doamne Fereste!) si alte probleme similare la copii sariti de un an care sunt foarte expusi la asa ceva - nu cred ca vreo mamica va sta linistita doar cu cele 60 de grade pe care le ofera masina automata.
En fin, la noi nu a fost argumentul financiar cel primordial dar ar fi minunat daca s-ar gasi si in Romania mamici pricepute la croit si design care sa faca asa ceva si sa le vanda la preturi de Romania pt ca ar fi un business foarte bun asta al scutecelor refolosibile si asa am convinge si mai multe mame sa le foloseasca.
poesys spune:
Buna Cezara....
as dori sa te intreb cate ceva din experienta ta in folosirea scutecelor lavabile.. mai ales in cazul nou nascutilor. Ai putea sa imi lasi un PM sau adresa ta de email?
Sau daca iti e mai simplu pot sa iti las un mesaj pe forum.
Multumesc
Citat: |
citat din mesajul lui Cezara08 Multumesc pentru sfaturi Wrapmama, mi-a placut foarte mult si blogul tau. Mi-am achizionat pana la urma cateva (vreo 9 bucati) de la Mio Bambino si sunt ok pana acum, inclusiv ca pret, desi nu am ajuns inca sa le spal la masina dupa prima folosire pe bebe ca sa vad daca ies petele Si bineineles inca folosim scutece de unica folosinta alternativ Mai astept unele tip pantalonas cu tot cu chilotei din strainatate care se pare ca sunt mult mai bune si ff absorbante dar m-au costat destul de mult Am vazut si eu pe site-uri cele tip pocket si intr-adevar sunt foarte frumoase si par de calitate - in special cele de la bumgenius si blueberry, dar astept sa mai creasca bebe ca sa intre intr- marime care sa ne tina cat mai mult Dupa cele cateva mici investigatii pe care le-am facut eu pana acum, cele mai importante argumente pro scutece lavabile raman mediul si sanatatea copilului, nu cel financiar - cel putin in Romania. Si am sa va explic de ce: Primul meu copil a scapat definitv de pampersi imediat dupa ce a implinit un an. Mi-am facut un calcul si la ritmul in care consumam pampersi acum cu al doilea, ne costa cam 10 -12 mil lei pe an pampersii (nota bene: pe masura ce creste bebe, ritmul de consum scade pt ca il schimbi mai rar) Or eu am cheltuit deja vreo 6 mil cu cele refolosibile si nu am nici jumatate din cate ar fi necesare, la marimea de acuma. ca sa nu mai vorbim ca daca incepi de cand e bebe mic nu prea poti merge pe varianta "one size" ci va trebui sa cumperi pe marimi pentru ca e foarte important ca chilotelul si scutecul sa vina perfect pe copil pentru a impiedica scurgerile In concluzie, se face o economie in urmatoarele conditii: - copilul foloseste scutece pana la 2 ani cel putin; - este primul copil - eventual pot fi refolosite si la urmatorul daca nu e diferenta prea mare de varsta intre ei si dc mama nu are nimic impotriva; - se incepe de cand copilul e mic si nu aproape de varsta de un an cand in functie de copil se poate trece la olita destul de usor; cu precizarea ca sa fie totusi suficient de mare (vreo 4 - 5 luni) ca sa poate purta "one size"-uri pt ca asa cum am zis pt cei ff mici tot scutecele croite pe marimi sunt cele mai potrivite - multe dintre modele nu se pot fierbe si in caz de enteroviroze, rotavirusi (Doamne Fereste!) si alte probleme similare la copii sariti de un an care sunt foarte expusi la asa ceva - nu cred ca vreo mamica va sta linistita doar cu cele 60 de grade pe care le ofera masina automata. En fin, la noi nu a fost argumentul financiar cel primordial dar ar fi minunat daca s-ar gasi si in Romania mamici pricepute la croit si design care sa faca asa ceva si sa le vanda la preturi de Romania pt ca ar fi un business foarte bun asta al scutecelor refolosibile si asa am convinge si mai multe mame sa le foloseasca. |
wrapmama spune:
Vad ca nu s-a mai scis de mult la acest subiect.
As vrea sa reactionez la catweva lucruri scrise de tine, Cezara. Cum va descurcati cu scutecele tip pantalonas pe care le-ai mentionat?
Nu stiu cum ai reusit trecerea la olita asa devreme, dar dupa cum vad la fetita mea si la copii cunostintelor, nu se trece la olita la un an de obicei, mai degraba la 2 ani, 2 ani jumate. Deci partea financiara trebuie recalculata. In 2 ani sau mai mult se cheltuieste cam 2400 lei pe scutece de unica folosinta, deci chiar daca cheltuiesti 1000-1200 de lei pe scutece refolosibile, ai economisit mult.
Fetita mea are acum 20 de luni, si spal scutecele la 60 de grade de obicei, si nu am avut nici o problema pana acum. Eu cred ca 60 de grade sunt de ajuns pentru igienizarea scutecelor.
luhtien spune:
Salut.
Am tot citit, si pe la noi si prin strainataturi, despre scutecele naturale.
Adica cele care pot fi spalate, "the old fashion way".
LA cat de turbata sunt eu cu lotiunile, parabenii, sampoanele si altele de acest gen, nu putea sa nu ma intereseze si aspectul scutecului odorului scump (care, btw, inca este la "purtator" )
Asa ca sunt dispusa sa incerc scutece naturale.
Ca si prima faza as opta pentru scutecel normal + chilot de protectie impermeabil, deoarece am inteles ca la nou-nascut nu prea se potrivesc marimile si risti sa gasesti balta sub bebe.
Insa nu stiu cam cat sa investesc la inceput in scutece si chilotei?
Oare cu 2-3 perechi de chilotei si 8-10 scutece scap pentru primele 2-3 luni?
Astept un raspuns de la mamici care deja sunt "experte"
====================
Nimeni nu te-a intrebat daca vrei sa te nasti.
Despre plecarea ta, tot altii vor decide.
Insa timpul dintre este in mainile tale. Nu-l irosi!
+33/34
wrapmama spune:
Buna Luthien. 8-10 scutece nu prea vor fi de ajuns in primele luni, pentru ca in primele luni se schimba scutecul cel mai des. Deci vei avea nevoie de cam 7-8 bucati pe zi, si daca le speli seara, nu e sigur ca se usuca pana dimineata. Ai putea sa investesti in scutece tip prefold, acestea nu sunt foarte scumpe, si sunt bune pentru inceput. Se usuca repede. Eu cred ca pentru a te descurca confortabil, ai avea nevoie de cam 3-4 chilotei de protectie si macar 12-15 bucati de scutece tip prefold.
Flavours spune:
bebe mai are putin si vine si nu prea stiu ce sa cumpar. sunt ametita rau la capitolul asta.
eu ma gandeam cam asa:
cateva cutii de scutece de unica folosinta organice (pt imediat dupa nastere si pana ma invat eu sa folosesc celelalte scutece)
apoi eu credeam ca scap cu achizitia mai multor pantalonasi din aia marime unica, dar am inteles ca nu-s buni la bebici mici, deci varianta asta o sa o aplic mai tarziu - cam cati sa iau? astia sunt cei cu pocket sau ce se pune in ei? :-S
a incercat cineva acele seturi birth to potty? am vazut ca la noi sunt unele numite bambino mio... presupun ca ele contin prefold si pantalonasi protectie... sunt bune de ceva seturile astea?
am citit pe blogul wrapmamei doar ca habar nu am ce sa aleg nevazand in viata mea nici macar un scutec din asta chimizat.
sa cumpar de unica folosinta organice as da faliment... bebe vreau sa fie safe dar sa nu mor nici eu de nas si de spalat cacacel... deci? ceva sfaturi?
merci
wrapmama spune:
Buna Flavours. Nu este un lucru usor sa alegi intre diferite sisteme si marci de scutece refolosibile, te inteleg.
Fetita mea are acum aproape 2 ani, si dupa cum vad, la 2 ani nu o sa mai avem nevoie de scutece. Am experimentat cu multe feluri si sisteme de scutece pana acm, si daca as avea inca un copil as proceda asa:
-pentru primele 1-2 luni it voi cumpara chilotei suport, marimea Newborn si Small, pe care le voi folosi cu scutece tip prefold, sau simple scutece din finet sau panza.
-pentru mai tarziu voi folosi scutece one size (ca si Pop-In) si scutece cu buzunar (am cateva puse la o parte de la fetita mea, marca Wonderoos si Bumgenius) care sunt confortabile de folosit si se potrivesc pana la 16 kilograme, deci nu voi avea nevoie de seturi de scutece noi in masura ce bebelusul creste.
Daca te referi la scutecele pop-in cand mentionezi pantalonasii de marime unica, aceea sunt vandute impreuna cu doua absorbante. Cand bebe este mic, poti folosi scutecul cu un absorbant, iar mai tarziu ambele. In seturile pop-in gasesti si absorbante de noapte, care pot fi folosite pentru bebelusi mici ca si prefolduri(cu pantalonasul sau cu alti chilotei suport), sau pentru noapte, impreuna cu celelalte absorbante, pentru a mari capacitatea de absorbtie a scutecului daca este nevoie.
Cei cu buzunar sunt putin diferiti: consta dintr-un pantalonas, care este un strat de poliuretan pe exterior, si un strat de fleece pe interior. Absorbantele se introduc in buzunarul format de aceste doua straturi.
Seturile marca bambino mio pe care le-ai vazut contin intr-adevar chilotei suport si scutece tip prefold.
sper ca te-am ajutat putin.