Pt Marius
Marius, in subiectul postat de tine: Concediul pre si postnatal...important, care este subiect inchis, sunt unele erori.
Astfel, ordinul pe care il citezi este un ordin care modifica ORDINUL nr.343/399 din 2001 al ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale, ceea ce intereseaza subiectele de pe acest forum este modificarea adusa lit.c). Din pacate nu s-a citat textul integral al acestei sectiuni a ordinului, ceea ce a dus la concluzia eronata ca "un medic constatator este obligat prin lege sa elibereze certificatul medical pana la intervalul de maxim 63 de zile de la momentul nasterii".
Redau sectiunea din ordin care ne intereseaza:
c) Concediul medical pentru maternitate
Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care asistă gravida, cu anunțarea medicului de familie.
În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate prelungirea concediului medical până la 63 de zile se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă.
Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara in care a nascut femeia, de catre medicul care a constatat nasterea sau de catre medicul de familie care are in urmarire lehuza, pentru o perioada de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nasterii copilului.
Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.
Femeile cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă prezintă certificatul de persoană cu handicap.
Tocmai prevederile acestui alineat 4 al lit.c) ne duc la o cu totul alta concluzie, de altfel in concordanta cu prevederile Legii 19/2000, de la dispozitiile careia un ordin nu poate deroga.
Prin urmare, este permisa compensarea celor doua concedii: de sarcina, respectiv lauzie
Raspunsuri
marius spune:
Liviu din pacate ar fi bine insa una e concediul medical prevazut de lege ca interval compensabil de 126 de zile si altceva este certificatul privind concediul medical care este un act ce se elibereaza in anumite conditii una dintre ele fiind restrictiva in aceea ca cel ce elibereaza certificatul nu contesta durata concediului ci intervalul maxim in care se poate acorda certificatul ce sta la baza concediului medical si care este limitat ca interval la 63 de zile maxim postnastere. Ca asta duce la stabilirea maximitatii a duratei ce poate fi acordata pt concediul postnatal din total concediu de maternitate devine sine qua.
Marius (www.desprecopii.com)
Marius (www.desprecopii.com)