cetatenie japoneza
Fetelor care sinteti in Japonia v-ati luat careva cetatenia japoneza ? Am inteles ca se da dupa 3 ani . Cred ca trebuie sa ma gindesc bine daca sa renunt la cetatenia romana inainte de a face un pas inainte nu-i asa ? Va rog dati-mi un sfat .
Raspunsuri
OtiliaLia spune:
Draga mea,
Prin casatorie dupa 3 ani se poate cere cetatenia japoneza, pentru cei care domiciliaza in Japonia fara sa fie casatoriti cu cetateni japonezi, dupa 5 ani. Sunt cateva mici conditii de genul "activitate voluntara in slujba societatii" si altele de genul asta care pot grabi sau incetini obtinerea cetateniei. Teoretic se primeste, practic...
Dureaza cam 18 luni din momentul in care depui actele.
Singurul avantaj pe care o sa-l ai este dreptul la vot si faptul ca nu mai trebuie sa obtii vize peste tot unde japonezii nu au nevoie.
Eu nu am de gand sa renunt la cetatenia romana (la iarna as indeplini conditia de "ani", iar restul maruntisurilor le-as indeplini si pe ele). In primul rand pt ca sunt romanca si nu se accepta cetatenia dubla. Iar viza de "sotie" imi asigura aceleasi drepturi ca oricarui cetatean japonez, mai putin dreptul la vot, de care ma pot dispensa fara probleme. Obtinerea unei vize turistice pentru tarile unde de obicei se obtine greu cu pasaport romanesc, nu e o problema, datorita domiciliul "in Japonia". E un mic necaz, da nu plec in fiecare zi pe undeva asa ca nu ma impiedica acest lucru sa ma simt bine fara pasaport japonez.
Si inca o observatie, reobtinerea cetateniei romane in cazul ca vei dori mai tarziu e o adevarata aventura, care poate dura ani de zile (o prietena de-a mea stabilita in Germania, romanca nu sasoaica a avut nevoie de peste 4 ani ca sa obtina cetatenia inapoi si locuia deja in Romania... ). Aceasta pentru ca inca "NU EXISTA LEGISLATIE" pentru asa ceva. In plus nu vei putea ramane dupa aceea in Romania mai mult de 3 luni decat cu "viza de sedere".
Fiecare e liber sa faca ce doreste.
Oricum e mai bine sa te prezinti la "imigration office" sau la primarie si sa vorbesti direct cu consultantii de acolo, o sa-ti raspunda mai pe larg si mai concret intrebarilor pe care le ridica acest lucru.
remy spune:
Eu anul trecut am fost sa ma interesez de cetatenie deci sa va spun cum e:1-Trebuie un test dat scriere si vorbire limba(hiragana,katakana si kanji care se folosesc in clasa 1 si a 2 deci cele usoare) 2-Certificatul tu de nastere,buletinul si semnatura de la parinti,certificate nastere parinti si eventual frati daca te gindesti ca vrei sa ii aduci in vizita. 3-Mult alte acte de aici de la sot 4-Bineiteles renunti la cetatenia rom 5-Dureaza in jur de un an si jumatate doi asta daca indeplinesti toate conditiile si treci testul. Eu una am renuntat.Sint casatorita de 6 ani si dupa cite am inteles nu dupa mult timp obtii viza permanenta .Nu stiu exact dar la anul cea de a doua viza de 3 ani se expira si sa vedem atunci ce obtin si am sa va spun si voua.Nu pot renunta la cetatenia rom.
Eliana spune:
Va multumesc fetelor si am sa ma duc si eu sa ma interesez si am sa vad ce am sa fac .
OtiliaLia spune:
Draga mea Remy,
Dupa 3 ani de domiciliu in Japonia poti primi viza permanenta de sedere ... nu-ti trebuie reinnoirea vizei de 3 ani ci cerere pt viza permanenta. O poti face oricand, nu trebuie sa astepti neaparat expirarea vizei vechi. Tu ai deja 6 ani. Puteai s-o obtii de mult.
remy spune:
Multumesc mult pentru informatie am sa il trimit pe al meu la emigratii si sa intrebe.Nici mie si nici prietenei mele cei de aici din Kushiro nu ne-au dato,probabil nu stiu nici ei prea multe.
OtiliaLia spune:
E imposibil sa nu stie de asta, e doar trecuta in lege la tipurile de viza pe care le pot obtine cetatenii straini. Mie mi s-a aratat tabelul in cauza in japoneza, si acolo era scris tot in japoneza, ca viza permanenta se poate obtine dupa 3 ani de sedere...
Andrada spune:
quote:
Initial creeata de Tiara
Cine si-a luat cetatenia in Japonia si cum se procedeaza.
Lidia ,Tiara si David D.
quote:
Originally posted by Julie
Tiara, cel mai bine e sa consulti un avocat, caruia sa-i prezinti situatia voastra. Exista consultatii gratuite, in general puse la cale, ca sa zic asa, de organizatiile care se ocupa de gaijini. Probabil ca trebuie sa iti faci "rezervare" pentru o asemenea audienta.
In general, din cate imi aduc aminte (noi am avut o asemenea audienta), mare lucru nu e, insa cel mai important de mentionat este faptul ca trebuie sa renunti la cetatenia romana odata ce o obtii pe cea japoneza.
Eventual pot sa ma mai uit inca o data pe hartiile pe care le-am primit la audienta noastra, in cazul in care nu e nimeni pe aici sa iti ofere informatii mai precise.
Numai bine,
Julie
quote:
Originally posted by Tiara
Julie ,cum dau de o astfel de organizatie?Eu stau in Shizuoka.DA-mi si mie un nr. de tel. sau o adresa de pe net,te rog mult.
Lidia ,Tiara si David D.
quote:
Lidia, o sa ma interesez la astia de aici, din Tsuruga, daca stiu de o organizatie similara in Shizuoka (in Shizuoka City locuiesti?). Eventual, te poti interesa si la primaria de care apartii, cei de acolo ar trebui si ei sa stie de asemenea organizatii. Ah, si mi-a trecut prin cap (chiar acum) si ideea ca poate si primaria s-ar putea sa puna la dispozitie asemenea consultatii.
Oricum, o sa iti dau de veste cum aflu ceva.
Pupici tie si la bebici.
Julie
quote:
Originally posted by Nati
Buna Tiara,
Tot ce iti voi spune acum sunt din auzite,nu sunt ferificate personal de mine,nu stiu cat de adevarat este.
Am inteles ca trebuie sa sustii examene scrise si oral la multe materii,asta insemnand,istoria japoniei,limba japoneza,scris si oral,si altele cred.
Dar in principiu asa cum a spus si Julie,trebuie sa renunti la cetatenia romana.
Inca odata,informatia nu este verificata,asa ca poate sa nu fie adevarat,dar mai bine te ajuta Julie,ca ea stie mai bine.
Te pup si multa bafta!
Sa auzim numai de bine!!!
quote:
Lidia, am gasit o adresa a unei organizatii din Shizuoka, vezi ca au consultatii pe 31 iulie.
Adresa este
http://www.sir.or.jp/english/list.asp
Vezi mai jos pe pagina, la "consultation".
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele