si totusi
Si totusi incepand cu 01-01-2004 stie cineva cum se va calcula indemnizatia de maternitate?......sunt multe pareri........ca va fi limitata la nivelul a 85% din salariul mediu pe economie, dar numai pentru cei care ar avea calitatea de asigurat incepand cu data de 01-01-2004. In Tribuna economica am gasit o interpretare cum ca a fi asigurat ar insemna a plati CAS si anume a avea contract de munca, adica esti asigurat incepand cu data incheierii contractului de munca. Concret, daca nasc in Februarie si am stagiu de cotizare de 4 ani,stie cineva cum se va calcula?
Raspunsuri
marius spune:
Conform actualelor prevederi ale legii 85% din valoarea salariului mediu brut pentru anul 2004, indiferent de castigurile realizate anterior.
Marius (www.desprecopii.com)
Rozi spune:
Conform actualelor prevederi, pentru maternitate (prenatal si postnatal) ramane acelasi mod de calcul.
Raspunsul lui Marius se refera la concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.
A fi asigurat inseamna sa cotizezi. Poti cotiza daca ai contract de munca (esti asigurat "prin efectul legii") sau daca iti faci contract individual, daca nu esti asigurat prin efectul legii (e obligatoriu pentru anumite categorii).
marius spune:
Ufff scuzele de rigoare...oboseala si obisnuinta de a fi intrebat de CIC...scuze inca odata pentru neatentie. Rozi merci pentru promptitudine!
Marius (www.desprecopii.com)
crysa spune:
deci clar si concret spuneti-mi, daca eram angajata cu carte de munca si contract de munca pe o periada nedeterminata la momentul nasterii, de la 1 ianuarie 2004, cit voi primi pentru concediul de ingrijire copil pina la 2 ani? 85% din mediul brut sau noi cele care am intrat deja cu vechea lege raminem la acelasi calcul? si ce se intimpla cu asigurarile cu casele de pensii? vom mai primi banii?
bb bia si mami crysa
cryssa
ierima spune:
Crysa,
Daca ai nascut si depus cererea de CIC inainte de 01/01/04 ramai la aceeasi calculatie cu care ai intrat in CIC. Daca ai asigurare suplimentara, tot la fel, adica ti se ia in calcul la suma asigurata.
Calculatia(cantinatea de bani pe zi) pentru CIC se face o singura data la intrarea in CIC si nu se mai modifica pe perioada acesuia(doar numarul de zile lucratoare difera de la luna la luna).
Livia