Stop, accidentelor, viata are prioritate!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Sincer parerea mea personala este ca e mai putin importanta forma gramaticala de pe panourile de avertizare, publicitatea se face pentru ca este obligatorie in Uniunea Europeana, e ceva standard nu dorit sau inventat de romani.
Ce nu pot sa inteleg si ma depaseste este de ce nu se poarta centura de siguranta in Romania, de ce aceasi oameni care ruleaza in Romania pot merge cu centura in strainatate ca "asa e regula " dar in tara nu cred ca e cazul....de ce Politia lasa sa treaca pe langa ei zilnic mii de masini in care nu se poarta centura, daca s-ar aplica amenda respectiva zilnic si acelasi om ar lua amenda de 20 de ori pe luna sigur nu l-ar mai "sufoca" centura.
Avem prieteni care isi lasa copilul in spate fara scaun, fara centura, oameni educati, care isi iubesc copilul dar ne spun nou ca exageram, ca nu au toti accidente ca e f bine si asa ca se joaca copilul cuminte si sta linistit, revin daca ar lua de 10 ori pe luna amenda maxima pe asta nu ar mai sta sa gandeasca daca e bine sau rau ar pune automat centura, cred ca altfel nu se poate sensibiliza marea "masa". Pentru ca am invatat in viata ca sunt foarte putini oamenii care se schimba citind o carte, vazand un film sau vorbind cu un om......din pacate, cei mai multi citesc zeci de carti se uita la sute de filme adevarate si triste cu bolnavi de canacer si accidente rutiere dar apoi fumeaza linistiti o tigara poate chiar conducand o masina fara centura si le poti spune de 1000 de ori ca gresesc ca iti zambesc gandindu-se " Doamne ce pisalog poate fi omul asta". Poate ma insel dar cam asta e convingerea mea ca desi am evoluat in milioane de ani, nu intarziem la serviciu ca sa nu ne dea afara nu ca am avea noi constiinta ca daca fiecare intarzie 5 minute la o agentie de 100 de oameni inseamna 500 de minute de munca pierdute, platim impozitele ca altfel avem pb cu fiscul nu ca am vrea noi sa vedem statul cu buzunarele burdusite si lista ar putea continua.
Ca un PS fac parte din categoria care aveam full casco la masina si in Romania, chiar si la Dacie de rasul curcilor, purtam mereu centura de siguranta, aveam asigurare la locuinta si de viata.....pentru simplu motiv ca poate sunt mai fatalista si ca vad tot ce s-ar putea intampla rau intr-o secunda si mai ales ca pentru ca imi sunt atat de dragi cei din jurul meu incat nu vreau ca vreodata, o mica "fatalitate" sa distruga tot.

Silvi si strumf mic Alain 19.01.2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psichoMom spune:

Silvi, stiu ca nu este bine sa facem asa si nu incurajez prin ceea ce voi spune pe nimeni sa o faca dar mi se pare mult mai putin grav ca un adult sa nu poarte centuara, decat sa-si lase coplilul neasigurat... Tu, ca si adult ai discernamant... e dreptul tau sa decizi daca vrei sa dai sau nu cu capul de parbriz in caz de impact sau, si mai rau, sa nu pui pret 2 bani pe viata ta... esti insa de-a dreptul criminal sa gandesti lafel si despre copilul tau pe care il transporti, plimbandu-se prin toata masina sau si mai rau, cum am vazut, tinandu-l in brate in timp ce conduci... OOO am vazut odata un bebelus care se catarase pe polita lunetei din spate... Ia imaginati-va ce s-ar fi intamplat la o frana puternica sau la un impact din spate...

Si nu, asta nu inseamna ca nu isi iubesc copiii... e doar inconstienta pura, indolenta tipic romaneasca. Ba chiar am auzit opinii conform carora aia de-si tin copiii in scaunel exagereaza si ca oricum copilul lor nu a suortat niciodata sa stea legat acolo... el tr sa fie liber pt ca asa e firea lui...

Aici parerea mea e ca agentii de politie gresesc cel mai rau. Legi avem si noi care in cea mai mare parte spun ce spun si cele din tarile UE: centura e obligatorie, iar copilul pana la 12 ani nu are voie sa calatoreasca in fata si tr sa fie asigurat cu dispozitive speciale conform varstei. Politistilor in schimb putin le pasa... nu am vazut sau nu am auzit NICIODATA despre vre-un caz in care un politist sa fi amendat un sofer pentru ca isi transporta copilul neasigurat... Daca voi ati auzit, as fi chiar curioasa...

Iertati-ma, m-am intins cam mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LindaZ spune:

A-pro-pos de accidente, mai tineti minte cazul cand o tanara a fost ucisa pe trecerea de pietoni inainte de a trece o coloana oficiala in timpul Summit-ului si a fost filmata toata agonia ei fara ca nimeni sa faca nimic? M-am intrebat de atunci daca soferita scapa sau nu, si se pare ca nu http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-11-20&id=16373

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Simali, e corect ce spui tu dar e prea putin important continutul afisului, mult mai grava, cum au spus si alte fete, este indiferenta politistilor la lucruri mici dar care pot avea consecinte grave: centuri nepurtate, faruri stinse seara, depasiri aiurea in plin oras in intersectie, motociclistii care fac slalom prin coloana de masini. Din toate am vazut, sub ochii politistilor!
Cat despre copii...eu ma indoiesc ca filmuletele cu manechine ii pot convinge pe cei ce nu se tem sa-si lase copiii liberi in spate. In ceea ce ma priveste, nu pierd nici o ocazie sa atrag atentia, desi nu-s genul care face observatii fara sa i se fi cerut parerea. Cum ziceti si voi, cand e vorba de copii e o inconstienta criminala.
Iar in privinta centurii, iarasi...pe mine centura de siguranta m-a convins definitiv, sa o pun si pt un metru de mers daca e cazul, nu prin vreun filmulet ci din pacate prin propria experienta. Am avut, ca pasager, un accident de masina ff urat in care doar o minune ne-a scapat, ne-am rasturnat complet, de 2 ori, in santz; eram 4 oameni, numai eu, in spate, nu aveam centura pusa si mai si radeam de amicul care statea langa mine cu centura pusa constiincios. Ceilalti 3 nu au avut nici macar o zgarietura, NIMIC, in timp ce eu m-am umplut de sange, mi-au zburat ochelarii pe geam iar eu am fost proiectata cu ceafa de tavanul masinii. Masina avusese 80 km la ora, franase brusc si lung in intentia de a evita o nebuna intrata pe contrasens si totusi am fost transformata intr-un proiectil de toata "frumusetea".
Asa e, cine nu crede ca se poate intampla asa ceva pur si simplu nu stie...

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Cand Politia Romana se adreseaza populatiei cu un anumit mesaj este foarte important continutul mesajului. Este important ca, atunci cand ni se adreseaza sa intelegem ca politia gandeste ce scrie si pe ce da banii publici. Ca vreti voi sa intelegeti ca ei sunt bine intentionati si ca de fapt vor ca bataia de joc de pe drumurile patriei sa inceteze? Asta este strict optiunea fiecaruia.

Mie nu mi se pare ca politistii vor cu adevarat sa opreasca ceva. Mi se pare ca aceste afise sunt un alt praf in ochi, un alt "ma fac ca muncesc" specific structurilor de stat. Ba mai mult, prostia si incultura din spatele lor sar in ochi flagrant.

Pentru ca daca politia ar vrea sa puna capat balamucului si lipsei de disciplina ai vedea soferi opriti pentru balamuc si lipsa de disciplina. Cate dintre voi nu ati fost "flash-uite" de o suta de ori cu faza lunga de "nervosul" din spatele voatru? Vine EL, cu 200Km/ora, tu... cu viteza legala (100km/ora) trebuie sa te arunci sub rotile camionului care circula paralel cu tine cu 30Km/ora pe banda I-a. Altfel? Iti pune frana-n fata, te preseaza sa iesi "in decor" drept pedeapsa c-ai avut tupeul sa nu sari ca fripta cand l-ai vazut ca vine. Spuneti-mi un singur huligan de-asta care-a fost tras pe drepata pentru asa ceva. Eu n-am vazut nici unul.

Dar ei se multumesc sa stea pititi in masini cu mana pe butonul radarului si sa taie amenzi pentru 80Km pe ora in localitate. E mai simplu, nu-ti cere nici macar efort intelectual. Politistul este un fel de masina automata de amenzi pentru viteza. A... si nu-i vezi cu radarul pe strazile cu scoli sau in apropierea trecerilor de pietoni. Ii vezi in acele locuri unde nu se stie precis de ce este localitate pentru ca nu e nici o casa, doar camp, dar restrictia de 50Km pe ora ramane, intentionat, capcana pentru fraierii care trebuie sa cotizeze - si asa - la bugetul pentru SUV-urile parlamentarilor.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandraaaa spune:

Se spune sa judeci un pom dupa roadele lui. Ce roade a dat campania asta? S-a mai micsorat numarul de accidente? Exista macar vreo statistica facuta?

Afisele acelea sunt luate in seama de soferii responsabili care oricum nu accelereaza ca niste nebuni. Pentru cei mai periculosi dintre soferi, care sunt convinsi ca ei sunt "tatici" si lor nu li se poate intampla, afisul ala nu le va spune nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

filmuletul cu motociclistul se numeste "esti un accident care urmeaza sa se produca". Tocmai pentru ca toata lumea cunoastea dinainte deznodamantul: salvarea, masinile oprite, pustii cu telefoanele pregatiti sa filmeze, toti stiau ca destinatia motociclistului e morga. Toata lumea stia asta in afara de el. De ce nu si el? Pai poate stia si voia sa se sinucida insa cel mai probabil este ca nimeni nu-i spusese pana atunci intr-un mod suficient de convingator care sunt consecintele unui asemenea comportament.
Ideea filmului e ca toti suntem "accidente care urmeaza sa se produca". Si ca trebuie sa ne urcam la volan constienti de acest risc (pe care nu trebuie sa-l marim ne-respectand regulile).

Iar despre frazele folosite in campanie, mie mi se pare ca panourile care contin cuvantul "accident" au un impact mult mai mare asupra soferilor decat cele care contin "viteza" sau "alcool". Pentru ca e vorba de o consecinta de care ne temem (sau ar trebui s-o facem) toti si nu de o (alta) regula de respectat. Ca dovada ca e eficient panoul a fost remarcat si discutam despre el aici ceea ce desigur nu s-ar fi intamplat daca ar fi fost vorba de banalul "reduceti viteza":)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Ca dovada ca e eficient panoul a fost remarcat si discutam despre el aici ceea ce desigur nu s-ar fi intamplat daca ar fi fost vorba de banalul "reduceti viteza":)

Nu toate aberatiile care ne atrag atentia si despre care discutam din cauza asta se numeste ca-si ating scopul.

Exemplul dat de tine cu "Esti un accident" atrage atentia, este adevarat. Mesajul este mult mai rafinat. In primul rand cand il vezi te simti jignit "Cine eu?". Apoi vezi la ce se refera si intelegi. Apoi te intrebi "dar eu nu sunt asa uneori?". Se produc involuntar toate fazele rationamentului corect deci mesajul isi atinge tinta.

Este diferenta de la cer la pamant intre "Stop accidentelor" si "Esti un acident". In "Stop accidentelor" simti limbajul de lemn, te trimite la gazetele de perete comuniste cu mesaje impersonale de tipul "Stop rebuturilor!" si la "Sa muncim cu spor, tovarasi!".

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandraaaa spune:

Am o intrebare pentru toti cei care au participat la discutie: voi depasiti vreodata viteza legala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Robertino26 spune:

http://www.youtube.com/watch?v=DvdJtxdRVVY
<e ceva vreme nu pot sa dorm de grija unui anunt al politiei romane:

"STOP ACCIDENTELOR
VIATA ARE PRIORITATE!"

In primul rand incerc sa-i patrund sensul si ceva-mi scapa.
Accidentul este ceva ce se intampla fara voia ta, accidental. Cum poti sa-i pui capat de buna voie? Exista oameni care fac acidente intentiont si la indemnul politiei, scris mare pe panouri fosforescente, inceteaza brusc?

Am citit mai de mult un anunt, tot al politiei si tot pe marginea drumului, care zice ceva de genul "Reduceti viteza, familia va asteapta acasa". Asta chiar era un anunt pe care cand il vedeai puteai sa zici "Hopa, ia sa merg eu mai incet". Dar "Stop accidentelor?". Bulversant.

Si pe cand ma framantam sa descopar mesajul subliminal al anuntului m-a lovit iluminarea: exista niste soferi despre care se poate spune ca sunt "accidente". Ei ar trebui sa nu fie la volan. Carnetul lor e un accident si statutul lor de sofer la fel. Si potitia de fapt la ei se refera. Adica la zice:
"Stop, accidentelor, viata are prioritate!". Si astia care se simt "accidente" lasa masina acolo unde e si iau taxiul pana acasa.

M-am linistit. "Accidentelor" li se adreseaza, nu mie. Acum nu stiu, as lua un marker si as modifica anuntul pe langa care trec zilnic. Adica as pune virgula dupa "accidentelor". Asa as putea trai linistita ca politia nu a aruncat banii mei pe fereastra.
Ce ziceti? Sa "ma risc"?>
Pana la umra nu poti dormi din cauza virgulei?sau

Mergi la inceput