intrebare legislativa

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kea spune:

Mihaela, faci imputernicirea in romana si engleza si mergi la un notar suedez. Hartia o faci de acasa, de semnat semnezi in fata notarului si el scrie la sfarsitul declaratiei tale, ca declaratia respectiva a fost data de X, care s-a legitimat cu actul cutare. Cum s-a scris mai sus, certifica de fapt semnatura. Eu zic sa fie si varianta in engleza pt orice eventualitate, controlul la pasapoarte se poate face oriunde pe traseu, nu numai in vami. Nu conteaza ca-i notar suedez, roman sau german, se vede ca-i document autentificat. Eu zic sa stai linistita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pd spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Insa am gasit in legea 248/2005 asta:

(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate īn doua exemplare si trebuie sa fie autentificate īn tara de notarul public, iar īn strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romāniei ori, daca au fost date īn fata autoritatilor straine, sa īndeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptate la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romānia a aderat prin Ordonanta Guvernului nr.66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre īnsotitor, iar al doilea exemplar īnsoteste pasaportul minorului.


Daca textul de lege mai este in vigoare in forma de mai sus, a da o declaratie in limba romana la un notar suedez care doar sa-si puna semnatura si stampila nu este o solutie pentru ca se precizeaza ca este vorba de declaratie autentificata, ori ceea ce ar face notarul suedez ar fi doar o legalizare de semnatura, care inseamna cu totul altceva.
Suedia este stat semnatar al Conventiei de la Haga, deci este necesara apostila.
Sper ca urmatorul link sa te ajute un pic cu privire la apostila:
www.uniuneanotarilor.ro/files/apostila%202008%20spania.doc" target="_blank">http://www.uniuneanotarilor.ro/files/apostila%202008%20spania.doc

Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Poze
Poze 2008 si altele
Vacanta Antalya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

pd, am vazut ca in linkul dat de tine in Suedia sunt trecuti notarii publici si Ministerul Afacerilor Externe. Asta inseamna ca ei pot pune apostila?

In alta ordine de idei, stie cineva sa ma lamureasca ce vrea sa zica fraza urmatoare:

In tarile semnatare ale Conventiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine (intre care se numara si Romania), procurile sau declaratiile intocmite de cetatenii romani pot fi autentificate, in limba romana, de un notar local, urmand ca apoi sa fie legalizate cu Apostila de autoritatile competente ale statului respectiv. Documentele legalizate cu Apostila sunt valabile, in temeiul Conventiei, pe teritoriul Romaniei, fara indeplinirea vreunei alte formalitati. Totusi, daca actul a fost redactat intr-o limba straina, el va trebui tradus īn limba romana pentru a putea fi opozabil autoritatilor romane.
Atat Romania, cat si Suedia sunt membre ale Conventiei de la Haga din 1961. Ca urmare, actele intocmite pe teritoriul uniu stat (acte notariale, administrative, emise de autoritatile statului respectiv) sunt valabile si recunoscute pe teritoriul celuilalt stat dupa aplicarea Apostilei. In Suedia, aceasta este aplicata de catre orice notar public suedez (#147;notarius publicus#148;).


Este luat de pe site-ul Ambasadei Romane in Suedia. Eu nu inteleg care sunt autoritatile din pasajul subliniat. Cele din linkul dat de pd? Adica notarii publici suedezi?
Atunci un notar suedez imi semneaza cum ca eu am dat declaratia si apoi apostileaza hartia si gata?

Kea multumesc, ce scrii tu ma gandisem si eu...ma mai gandesc.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Mihaela hai ca m-am uitat pe hirtia facuta de tatl lui Andrei!(are alt scop dar in principiu cred ca te poate ajuta)

Deci el a dat declaratzia in fatza notarului,si tot notarul a pus si apostila!Deci sunt si notari(in statele europene vorbesc ca la noi in Romania nu stiu inca sa fie,sau mai exact nu erau notari care aplicau apostila)care apostileaza respectivul document!

Deci daca te duci la notar,dai declaratzia in limba romana si respectivul notar itzi pune si apostila eu chiar nu vad unde ar fi problema!

Intreaba si tu persoana care a spus ca facut declaratzii la notar direct in limba romana si mergi tot acolo!Sau nu e in aceasi localitate?

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Mihaela, anul trecut am avut si eu nevoie de o astfel de declaratie. Tatal Biancai a facut-o in germana si pe verso, in romana. A mers cu ea la notar, care si-a pus semnatura si stampila pe varianta in germana. Tot notarul (dar putem si eu sa fac asta) a trimis pe posta declaratia la supralegalizare si eu am primit-o acasa, dupa citeva zile cu Apostila de la Haga si factura (15 euro pt apostila).
Eu am mers cu avionul in RO si, la intrarea in tara le-am aratat hartia. Daca nu as fi avut Apostila, nici nu mi-ar fi luat-o in considerare. Era ca si nula.

Sfatul meu: fa-o fata-verso in romana si engleza. Mergi la notar si el sigur va sti cine itzi poate pune Apostila de la Haga.

In declaratie trebuie specificata ruta, durata calatoriei si scopul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dana, multumesc, asa am inteles si eu.
Ba da, prietenul nostru e tot aici in Visby. El insa spunea ca nu e nevoie de apostila, probabil nu stia foarte bine. Lui doar i-a legalizat semnatura notarul de aici. Dar dupa cum scrie pe site-ul ambasadei actele trebuie si apostilate si tot notarii suedezi fac asta.

Multumesc din suflet pentru ajutor, sper sa fie OK asa. Nici eu nu vad nici o problema in a pune notarul semnatura si apostila, sper ca politistii romani de la frontiera sa nu gaseasca nod in papura....


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pd spune:

Mihaela, ai inteles bine notarii publici suedezi pot pune si apostila. Ideea era sa ai neaparat si apostila, nu e suficient sa fie semnatura si stampila notarului de legalizare a semnaturii tale.

Asta e un model de apostila;:

Apostila va avea forma unui careu cu latura de minimum 9 cm.

APOSTILLE

(Convention de la Haye du 5 octobre 1961)

1. Tara .........................

Prezentul act oficial

2. a fost semnat de ..............................................

3. īn calitate de ....................................................

4. poarta sigiliul/stampila .....................................

Atestat

5. la ..............................................

6. data .....................................

7. de catre ...................................

8. sub nr. .....................................

9. Sigiliul/stampila:......................................

10. Semnatura: .....................................



Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Poze
Poze 2008 si altele
Vacanta Antalya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Am inteles. Helbi, pd va multumesc si voua. E clar acum.

O seara frumoasa.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput