Mai are vreo sansa Romania?
Raspunsuri - Pagina 5
simali spune:
Sa va povestesc despre colegii mei.
Domnul L, pensionar, lucreaza pentru noi de 2 ani. Este cel mai saritor om din lume, tot timpul vrea sa stie cu ce te poate ajuta. Are mereu o punga cu dropsuri pentru copiii nostri care trec pe la birou uneori, ne aduce flori si fructe din gradina lui personala; pentru Pui, cainele maidanez pripasit prin curtea noastra aduce de acasa sandwitch-uri cu pate de ficat.
V are apoape 50 de ani si nu a fost niciodata casatorita. Are o casuta mica, luna si bec, o gradina cu multe flori si zambeste mereu, chiar daca a trecut prin multe greutati. Este empatica, prietenoasa, iubeste copiii si animalele.
I este un tanar de 27 de ani, deosebit de corect. Daca a facut o gafa, vine si-ti spune "uite-asa si pe dincolo, imi pare rau, cum pot sa repar"; nu incearca sa ascunda, sa dea vina pe altul, etc. Un baiat modest, spirt si cu bun simt. Locuieste intr-un sat.
Domnisoara P are 60 de ani, 3 faculati si nici ea nu a fost casatorita niciodata. Este mereu la curent cu evenimentele culturale locale. Ea ne tine la curent cu programul concertelor de la filarmonica si al teatrelor. Eficienta, buna profesionista, maniere impecabile.
Vorbim de multe ori la birou despre societatea romaneasca. Despre magaria de colo sau mizeria de dincolo. Dar NICIODATA nu am auzit pe nimeni spunand ca nu mai avem nici o sansa. Si stiti de ce? Pentru ca si noi, tot in Romania suntem, si suntem oameni cumsecade, si nu ne este rusine... Si stiu precis ca nu suntem singuri.
alice
simali spune:
Asatzi am vazut o individa infecta (de etnie...) care si-a suflat nasul pe trotuar (stiti, asa, cu degetele). As putea spune "ce nesimtiti sunt romanii!!" La Vienna nu vezi asa ceva. Dar m-am gandit imediat la zeci de romani pe care-i cunosc si care n-ar face asa ceva nici in ruptul capului...
alice
mimonix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Asatzi am vazut o individa infecta (de etnie...) care si-a suflat nasul pe trotuar (stiti, asa, cu degetele). As putea spune "ce nesimtiti sunt romanii!!" La Vienna nu vezi asa ceva. Dar m-am gandit imediat la zeci de romani pe care-i cunosc si care n-ar face asa ceva nici in ruptul capului... alice |
Eu cand vad asa ceva ma bucur mult ca nu am arma
Simona,mamica de Teo (15 ani) siVlad Alexandru (18.02.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=56509686d3840dd2953529&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Vladut si Teo
poze
Deianira spune:
citat din mesajul lui simali Asatzi am vazut o individa infecta (de etnie...) care si-a suflat nasul pe trotuar (stiti, asa, cu degetele). As putea spune "ce nesimtiti sunt romanii!!" La Vienna nu vezi asa ceva. Dar m-am gandit imediat la zeci de romani pe care-i cunosc si care n-ar face asa ceva nici in ruptul capului... alice |
Hai sa va zic ce fac eu la fazele astea. Impportant e sa fie multa lume in jur si sa ai curaj . Un YECSSSSSSSSSSS lung si la volum mare (ma sigur ca sunt auzita). Toti oamenii se intorc si vad ce am fost neoita si eu sa vad si evident comenteaza si se iau de el. Pana acum, de fiecare data, individul care isi sufla nasul asa avea de o fata de parca ii venea sa intre in pamant. Ma gandesc ca poate altadata s-a gandit de doua ori inainte sa faca asta.
Nu zic ca e o metoda inteligenta, dar dupa ce a comis fapta nu stiu ce se mai poate face. (Si daca e vreun politist prin preajma si observa faza poate ii da amenda).
Edit: am scris cu greseli.
ile77 spune:
citat din mesajul lui simali Sa va povestesc despre colegii mei. Domnul L, pensionar, lucreaza pentru noi de 2 ani. Este cel mai saritor om din lume, tot timpul vrea sa stie cu ce te poate ajuta. Are mereu o punga cu dropsuri pentru copiii nostri care trec pe la birou uneori, ne aduce flori si fructe din gradina lui personala; pentru Pui, cainele maidanez pripasit prin curtea noastra aduce de acasa sandwitch-uri cu pate de ficat. V are apoape 50 de ani si nu a fost niciodata casatorita. Are o casuta mica, luna si bec, o gradina cu multe flori si zambeste mereu, chiar daca a trecut prin multe greutati. Este empatica, prietenoasa, iubeste copiii si animalele. I este un tanar de 27 de ani, deosebit de corect. Daca a facut o gafa, vine si-ti spune "uite-asa si pe dincolo, imi pare rau, cum pot sa repar"; nu incearca sa ascunda, sa dea vina pe altul, etc. Un baiat modest, spirt si cu bun simt. Locuieste intr-un sat. Domnisoara P are 60 de ani, 3 faculati si nici ea nu a fost casatorita niciodata. Este mereu la curent cu evenimentele culturale locale. Ea ne tine la curent cu programul concertelor de la filarmonica si al teatrelor. Eficienta, buna profesionista, maniere impecabile. Vorbim de multe ori la birou despre societatea romaneasca. Despre magaria de colo sau mizeria de dincolo. Dar NICIODATA nu am auzit pe nimeni spunand ca nu mai avem nici o sansa. Si stiti de ce? Pentru ca si noi, tot in Romania suntem, si suntem oameni cumsecade, si nu ne este rusine... Si stiu precis ca nu suntem singuri. alice |
Nu stiu daca ce ai scris tu acolo are legatura cu notiunea de civilizatie.
Oameni buni si inimosi sint peste tot.
Romania nu este o tara civilizata.Nu te supåra pe mine ca scriu asta,dar chiar nu este.
Norvegia, suedia,germania....sint tari civilizate.
Si nu intru in detalii.
Locuind de 6 ani in cea mai civilizata tara din europa,iti pot spune ce inseamna civilizatie.
Poate romania mai are o sansa ,dar trebuie mult sacrificiu.
Nu ii poti comanda pe cei car au plecat.Au asteptat atitia ani sa se schimbe ceva,nu au avut rabdare sa astepte,viata trece.
Tu personal, cind crezi ca incepe si schimbarea in romania???Schimbarea spre adevarata civilizatie???
Te rog sa il intrebi pe domnul pensionar,de cite ori cind a urcat in autobuz,soferul a asteptat politicos pina dinsul s-a asezat pe scaun.Uite un exemplu banal, dar face parte din notiunea de civilizatie.
revin
Ile, mami de Vivian (07.03.2006)
http://good-times.webshots.com/photo/2040193270101233639hAhBhR
ile77 spune:
Si ca sa imi continui ideea.
Nici unul dintre cei plecati nu vine aici sa-si etaleze masinile,luxul din casa sau mai stiu eu ce, ca sa scoatem in evidenta civilizatia din occident.
Nu asta include civilizatia.
Noi aici povestim cu totul altceva:despre respectul din societate, curatenia din oras,cinstea in relatiile cu altii....samd
Pt asa ceva am plecat noi, pt ca ne-am dat seama ca nu vom intilni in romanaia asa ceva prea curind.
De aceea te intreb inca o data,cind crezi ca va fi astfel si in ro?
Am impresia ca multi din ro cred ca noi cei plecati prea va innebunim la cap cu occidentul nostru.
Nu asta e ideea.
Si noi ne intrebam ca si voi oare cind..si cind..si cind...citi ani trebuie sa mai treaca.
Cam asa vad eu situatia.
Ile, mami de Vivian (07.03.2006)
http://good-times.webshots.com/photo/2040193270101233639hAhBhR
Ancuta-Maria spune:
ile77,
plus de asta, si pe noi ne doare ceea ce se intampla acolo, si noi vrem sa fie bine, daca nu pt noi sau copiii nostri, macar pentru cei dragi ramasi acolo...
marumiha spune:
ile77
Cred ca ai avut o idee f.buna si mai cred ca tu avėnd aceasta sansa de a locui ėntr-o tara atėt de civilizata ar trebui sa ne spui multe lucruri ėncepėnd chiar de la educatia copiilor norvegieni ėn scoli.Am ramas impresionata atėt de mult de tot ce exista acolo.Diferenta dintre norvegieni si restul europei sau restul lumii e ca sėnteti cu vreo 50 de ani ėnaintea tuturor si ėn loc de a lua ca ex. America ar fi mai bine daca am lua Norvegia si tarile nordice.
Un lucru placut mi s-a ėntėmplat si mie cu putin timp ėn urma cėnd mergėnd la primarie (unde locuiesc eu)si spunėnd la un angajat de acolo ca ėn fata casei mele strada s-a denivelat(era o groapa chiar ėn mijlocul strazi) si multe persoane care trec pe acolo ėsi pot distruge masina.
Zilnic vedeam persoane care se opreau sa vada ce este acolo(dupa ce dadeau ėn groapa),care-si cautau cercurile de la masina dupa ce nimereau groapa dar nimeni nu mergea sa reclame.
Angajatul de la primarie mi-a spus ca daca vad pe cineva ca si-a stricat masina sa-i spun sa mearga la primarie sa-i despagubeasca si ca vin sa repare.
Surpriza mea a fost ca atunci cėnd am ajuns acasa (dupa nici o ora)ajunsese deja o echipa de muncitori care reparau strada.
IT.nu este o tara chiar atėt de civilizata dar totusi sėnt multe lucruri de ėnvatat.
poze
amoga spune:
citat din mesajul lui ionica De atunci, nu am mai pus piciorul l o clinica de stat in germania, stiu ca sunt si cazuri fericite si clinici bune de stat,dar am cazut eu pe cea naspa. |
Da' de clinica privata nashpa ai auzit? (Probabil ca nu, ca n-ar fi rezistat in business multa vreme.)
Impresia mea este ca in majoritatea cazurilor in care Statu' detine monopol asupra unor servicii, cetatenii au parte de servicii de proasta calitate. Si asta este evident in Romania (unde de la serviciul de pasapoarte, pina la spitale, scoli, carte funciara, etc. toti [sau aproape toti] functionarii se poarta ca niste mitocani pina la vederea spagii), insa e sesizabil si pe alte meleaguri (chiar daca nu atit de pregnant).
Mie unu' imi pare ca solutia e ca serviciile oferite de Stat sa fie reduse la minim. Si lasata piata libera sa se autoregleze dupa propriile-i reguli. S-ar putea sa treaca o vreme pina sa se simta o schimbare semnificativa, insa e destul de sigur ca lucrurile se vor schimba si se vor schimba in bine -- pe termen lung nu poti rezista in business daca iti jignesti clientii.
Sigur, privatizarea monopolurilor detinute de Stat nu o sa rezolve toate problemele (bunaoara cea cu plesnitu' mucilor de trotuar); insa ar rezolva suficient de multe ca sa fie un bun inceput.
A.M.
amoga spune:
citat din mesajul lui teodraghici Pentru ca lucrez in sistem, daca medicii din Ro raman tot cu 7 milioane salariul (atat cat am avut eu inainte de a pleca), dupa atatia ani de scoala...nush ce sa zic...e adevarat si ce spui tu...sa nu se mai dea...atunci sa dea salarii, sau sa faca ceva, caci asa nu se mai poate! |
Pai se pare ca tu ai facut ceva: bagajele. Si te-ai dus, presupun, intr-un loc unde esti mai bine platit pentru munca pe care o faci. Adica ai apelat la solutia normala pentru cazurile in care esti nemultumit financiar.
Si asta (schimbat angajatorul sau cariera; in proces, posibil si tara sau continentul) e ce ar trebui sa faca toti cei carora nu le convine salaru'; nu sa ia (bani, gaini, tigari, etc.) de la pacientii pe care ar trebui sa-i ingrijeasca.
citat din mesajul lui teodraghici [...] si iarasi spun, daca `proful primeste, asistentul universitar primeste, cutare medic primeste, si asta vezi toata facultatea, abia astepti sa termini, sa te faci doctor sa primesti si tu...nu? |
Bineinteles ca nu. Asta, desigur, daca nu vrei sa te prostituezi intelectual precum o fac cei care primesc.
A.M.