scoli in Germania
acest mesaj este in special pt fetele familiarizate cu sistemul de invatamant ..mai mult sau mai putin superior din Germania.
am mai multe intrebari,poate ma ajutati cu ceva lamuriri
eu am terminat fac in Ro anul trecut,Geografia..exista vreo posibilitate sa imi echivalez studiile sau macar sa obtin o acreditare ceva,o recunoastere de genul...mai fata asta e scolita
daca da,ce ar trebui sa fac,unde sa ma interesez,cam cat ar dura si cat costa,orientativ.
a doua intrebare se refera la posibilitatea de a face aici in Germania o rescolarizare si aici am 3 solutii ..despre care nu stiu prea multe
1.volkshochschule..si cursurile pe care le fac acolo..cu o diploma de acolo pot sa.mi gasesc de lucru calificat si cat de cat bine platit?
cam ce scoli se fac acolo?eu stiu..calculatoare,turism,frizerita?unde sa intreb ca sa aflu?
2.la arbeitsamt
2a.ausbildung de 3 ani..ce conditii sunt,ce inseamna exact(e colegiu,postliceala ce fel de diplome elibereaza etc)in acest caz stiu ca nu trebuie sa platesc nimic,din contra sunt eu cea platita de firma la care fac practica dar implica mult timp pe drumuri(cursuri+practica pe termen lung)si nu pot cu bebe mic
2b.cursuri de recalificare de cateva luni..poate stie cineva in ce domenii,cat ar costa etc.
3.asta e partea care ma intereseaza cel mai mult si aici tind eu sa ma descurc,este vorba despre niste fundatii care fac un fel de rescolarizare gratuita pt tinerii CARE AU DEJA FACULTATE SI SUNT SUB 30 DE ANI. am inteles ca cine face chestia asta o sa fie bazat tare,cu posibilitate foarte mare sa.si gaseasca loc de munca platit in mii de euro si reputatia acestui sistem este deosebita.Este ceva legat de ACAD daca va spune ceva numele sau stiti ceva va rog din suflet sa ma informati si pe mine.
asta e cam tot ce stiu ca ar fi posibil aici in De,exceptand bineinteles sa ma inscriu la o universitate.
daca stiti cumva de alte posibilitati de a face scoala buna si de perspectiva...astept orice sugestii sau macar locul exact unde sa ma interesez personal.
Raspunsuri
camelia-daniela spune:
Mämica dulce,
pentru recunoasterea studiilor, trebuie sä te duci la Primärie, la sectorul Wirtschaftsamt...m-am interesat si eu odatä, dar am renuntat, cä oricum nu-mi aduce mare folos!!!
La Volkshochschule, din cite stiu eu, trebuie sä plätesti aceste cursuri, in finalul cärora primesti patalamaua la minä, dar nu cred cä-ti oferä si posibilitatea unui loc de muncä!!!...de asta trebuie sä te ocupi tu! Intii o sä faci un curs de limba germanä, dupä care, cind ajungi la Mittelstufe II, cred, o sä incepi cursul pe meserii. Nu sint sigurä, dar cred cä asa merge!
La Arbeitsamt, poti sä intrebi, dar si ei sint cu un picior in groapä si spun mereu cä nu au bani!!
Am väzut si eu anunturi pt cei f. tineri..Ausbildung für Azubi...dar väd cä toti tinerii ies dezamägiti...si eu sint somerä din ianuarie si am cam bätut usile Arbeitsamtului!!!
Situatia locurilor de muncä este fff rea, precum stii si este enorm de greu sä-ti gäsesti un loc de muncä!!!...poate prin relatii, sau sä ai o meserie care se cautä destul de des.
Eu dacä nu-mi gäsesc nimic pinä pe 15 septembrie, mä duc la un curs de Pflege, in urma cäruia am patalamaua la minä ( cä färä asa ceva la minä esti un om mort!!!), fac o lunä practicä si am sansa sä mä angajeze acolo, dacä väd cä-mi fac treaba bine.
M-am säturat sä aud mereu: "ne pare räu, dar am angajat pe altcineva, sau a-ti mai lucrat in domeniul ästa?...sau...germana Dv. nu este 100%!!!"...asta mä innebuneste cel mai tare!!!...nu spun cä stiu germana perfect, cä nici nemtii lor nu o stiu, dar eu o stiu destul de bine, dacä ii corectez pe multi la scris!! Ce mä ofticä, este faptul cä nu-ti dau sansa mäcar sä le dovedesti, ceea ce poti sä faci!! Mä fäceam de mult iar privatä, dar imi lipsesc banii necesari ( Ich AG )...cred cä ai auzit de posibilitatea asta!!...cä idei ce sä fac, am destule, dar nu sint finantate de bancä!!!...altä belea!!!
Eu zic sä incerci toate posibilitätile si din ele sä o scoti pe cea mai bunä pt tine si pt calificärile tale!!!...si sä fie si de viitor...cä in cazul in care devii somerä, sä-ti gäsesti destul de repede de lucru.
Pupici de la Cami.
Lauraa spune:
Si pe mine ma intereseaza subiectul exact ca si pe MD. Si eu am terminat in Ro Geografia (Turism), cu licenta la Babes Bolyay, Cluj. Din Sept. merg la VHS la Mittelstuffe, dar de prestat in campu muncii inca nu stiu ce voi presta in tara asta.Voi care mai sunteti pe aici cam ce munciti? V-ati echivalat studiile? Sau cum? M-as apuca de facultate.De Medicina
Laura
peca spune:
am vazut ca topicul este mai vechi, si nu stiu daca ai rezolvat intre timp, dar poate inf. ajuta si pe altcineva!
eu am terminat jos liceul si mi s-a recunoscut aici, si mi s-a dat dreptul sa studiez, chiar la libera alegere profilul. M-am tot gandit eu cum o veni asta, dar apoi am fost lamurita de un rector de fachhochschule: in functie de scoala pe care o faci si de nota cu care termini ei iti dau dreptul sa faci ceva si ce sa faci mai departe. Pt. cei ce au facut aici Abi. au voie sa faca: fachschule, Fachhochschule( echivalent colegiu la noi, cu precizarea ca este mai bine vazut fiindca au laboratoarele proprii si alte chesti, care facult. nu le au si studentii la facul. le fac la FHS si cam raman pe dinafara, doar teorie nu si practica) si Studium.
acum, spunea el, poti sa faci abi si asta nu inseamna neaparat ca poti studia, daca ai scris cu nota mica!
ok. eu stau in land Bayern, si am scris o scrisoare de mana, in care am spus ca sunt casatorita..., de cat timp sunt aici, ca vorbesc germana de ma dor mainile :), ( cum se vedea si din scrisoare), cati ani am, ce am facut jos.... si ca daca mi se recunoaste liceul.
Am trimis-o si in 2 sapt. am primit raspuns : niste acte de la ei, care trebuia sa le completez si ce acte mai aveam nevoie. Am trimis tot, copii facute acasa si traducere dipl. bac din ro, dar mi-au scris inapoi ca trebuie facute copii la primarie sau birou specializat si traducere aici( ca trebuie sa castige si statul german ceva)
Am trimis tot si dupa cca. 3-4 saptamani mi-a venit acasa recunosterea. Pe ea imi scrie jos printre altele. drept de studiu si libera alegere profil.
Acum tot rectorul ala, m-a lamurit ca nu pe toate scrie ce ai dreptul sa faci si ca unele trebuie trimise tot la ei si cerut sa iti echivaleze nota. Asta costa, zicea el, 200-300€,
Pe mine nu m-a costat in afara de traducere si timbre nimic. Totul a fost prin posta!
Vara asta am scris scrisoare pt. o prietena care a terminat jos profesionala (croitorie) si i s-a recunoscut ca si Ausbildung. Tot fara taxe speciale. Doar ca nu poate studia sau face fachschule sau FHS, eventual un Weiterbildung.
Acum pt. land Bayern adresa este:
Zeugnis Annerkennunsstelle
> für den Freistadt Bayern
> Pündterplatz 5
> 80803.München.
Pt. cei din alte landuri nu stiu adresa, dar puteti incerca o cautare pe google dupa "Zeugnis Annerkennunsstelle
> für den Freistadt..." si landul de care aparti.
Tot rectorul mi-a mai spus ca este nevoie de un DaF-test sau MZP-Test, daca vreau sa studiez, egal daca vorbesc perfect germana sau daca am facut jos scoala cu predare in germana...fiindca sunt ausländerin. Asta mi-a spus el, ca poate sa difere de la Uni la alta, si mai ales de land. Ca exista Uni la care faci doar la inscriere un test si daca il treci poti sa fi student...!
Acum sper sa fi ajutat pe cineva!
Irinusha spune:
Ma bag si eu si sper sa pot sa va ajut:
1. Diplomele din Ro. sau alte tari se pot recunoaste la orice Zeugnisanerkennungsstelle - ptr. Bayern am vazut ca aveti adressa, restul nu stiu, ca si eu sunt tot din Bavaria.
Oricum, dupa cate stiu si eu - din propria experienta - bacul se recunoaste numai daca se aduce dovada de "test de admitere la o facultate de stat romanesca" - luat binenteles - sau facultate facuta in Ro.. In caz ca facultatea e terminata - cu diploma - se va recunoaste si aceasta, atentie : trebuie sa fie facultate de stat si recunoscuta si in Germania. Daca nu se pot aduce aceste dovezi, se recunosc doar 10 clase, ce aici inseamna Mittlere Reife. Daca s-a schimbat legea, spuneti-mi va rog si mie, ptr. ca sotului nu i s-au recunoscut decat 10 clase, el avand doar o facultate privata.
Cat mai costa toate chestiile nu prea mai stiu, dar parca - in afara de actele de care am avut eu nevoie - nu costa nimic.
Daca cumva cel care depunde actele e de origine germana si are Vertriebenenausweis o sa i se recunoasca orice meserie facuta in Ro., altfel nu. Meseriile se recunsc la Handwerkskammer din orice Land.
Din pacate nici aici nu am avut noroc. Sotul fiind electrician - facut in timpul liceului, dupa sistem vechi - nu i s-a recunoscut meseria. Daca avea Vertriebenenausweis nu ar fi fost nici o problema ... si asta cu aceiasi scoala. E o magarie mare toata chestia ca legile nu sunt ptr. toti egale (mai ales ptr. straini si ptr. nemti), dar nu are rost sa le discut aici.
2. Volkshochschule inseamna ceva ca: scoala ptr. popor. Cursurile sunt de genul: limbi straini pana la dans din buric sau cursuri de gatit si se fac de obicei ptr. placerea fiecaruia. Costa foarte putin, sunt o data pe saptaman, grupele nu sunt mari si atmosfera destul de buna, insa nu ajuta ptr. angajare. Le faci ptr. tine, ptr. cunostintele tale si atat.
3. La Arbeitsamt se fac Weiterbildungsmassnahmen, dar asta numai daca ai muncit in Germania (si am impresia ca se impun si un nr. de luni, insa nu stiu cate) si daca acum esti somer - nu din vina ta. Nu vreau sa va dezamagesc, dar mie mi s-a spus ca statul are f. putini bani si aceste cursuri sunt din ce in ce mai putine. Nu poti sa-ti prea alegi ce faci, ci mai mult faci ce se "preda" acum, insa primesti si bani de viata. Toate astea le aflati la Arbeitsamt, sunt Berater-i, la care iti faci Termin si care pot sa-ti spuna toate modalitatile. Chiar daca nu ai dreptul la aceste cursuri, ai dreptul la aceasta programare si dupa noroc, poate dai de unul, care te poate indruma mai departe.
Sper ca am putut sa va ajut! O zi buna!
Irinusha - cu minunea de 15 saptamani din burtica :)
Camelia spune:
quote:
Originally posted by peca
eu am terminat jos liceul si mi s-a recunoscut aici
jos ??? Eu nu inteleg ce-i asta.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
peca spune:
oh scuze, sper sa nu va suparati ma refeream la Romania (jos),dar nu D.p.d.v material sau asa ceva, ci fiindca luat dupa cursul Dunarii, care curge se susn in jos :), izvoraste la nemti si se gata la romani, asa ne-am obisnuit sa zicem!
banuiesc ca legile s-au schimbat. mie mi s-a recunoscut vara trecuta si nu mi-au cerut nici o dovada ca am inceput o fac. sau ca am terminat-o( desi am inceput, fara sa termin), la prietena mea, i s-a recunoscut profesionala, ca si Ausbildung, am mai scris in vara asta!
mamica dulce spune:
Fetele multumesc de informatii...m.am lamurit cu VHS ca e doar de hobby,nici macar o diploma pt sufletul tau nu ai de la ei(acum fac mittelstufe2 si e chiar foarte intensiv si bine structurat)
cu arbeitsamt.ul iar m.am linistit si in ce priveste recunoasterea diplomei am inteles ca la kultusministerium se poate face ceva dar inca nu m.am uitat pe pagina de net(este exemplu: www.kultusministerium.nrw unde nrw sunt initialele landului meu,)
daca mai aflu ceva ,postez.
cu prietenie,
Anca
Alina spune:
quote:
Originally posted by mamica dulce
Fetele multumesc de informatii...m.am lamurit cu VHS ca e doar de hobby,nici macar o diploma pt sufletul tau nu ai de la ei(acum fac mittelstufe2 si e chiar foarte intensiv si bine structurat)
cu arbeitsamt.ul iar m.am linistit si in ce priveste recunoasterea diplomei am inteles ca la kultusministerium se poate face ceva dar inca nu m.am uitat pe pagina de net(este exemplu: www.kultusministerium.nrw unde nrw sunt initialele landului meu,)
daca mai aflu ceva ,postez.
cu prietenie,
Anca
Ancuta,
De la VHS poti sa ai o diploma daca dai examenul pt Europäisches Sprachzertifikat Deutsch.
Diploma asta e una chiar foaaarrrteee buna,pe mine,de exemplu,m-a ajutat sa-mi iau Beruferlaubnis als Zahnärztin.
Alina