HALLOWEEN... unii da si altii nu!
cum vi se pare articolul de mai jos? sunteti de acord cu Halloween-ul in general? in scoli? in magazine? la TV?
http://www.rostonline.org/blog/razvan/2008/10/un-memoriu-al-prinilor-ngrijorai.html
mie una nu-mi place ideea acestui HALLOWEEN... fie el luat per total ca o GLUMA... mai ales cand aceasta gluma are o amploare atat de mare ca acum in zilele noastre... era bine sa ramana poate acolo la cei care l-au inventat, asa cum poate la noi "se joaca capra" de ANUL NOU.... si se organizeaza tot felul de benzi care se compun din diversi "mascati"
mi se par elocvente pasajele:
"Halloween-ul promoveaza, sub masca divertismentului, cultul mortii, personificarea mortii si a fortelor raului, aceasta fiind in contradictie totala cu natura si menirea institutiilor de invatamant, putand tulbura mintea si afecta sanatatea spirituala si morala a elevilor prin efectele cumulative dezastruoase ale acestei "sarbatori", ce marcheaza profund psihicul copiilor, care nu au mecanisme psihice pentru a se apara de aceasta deversare a demonicului, a uratului, a odiosului, a magiei in viata lor emotionala si ajung ulterior sa le accepte ca firesti, in mod neconditionat.
Copilul inca nu face bine distinctia intre real si imaginar, incat degeaba scriu producatorii de costume tip "Superman" pe etichete: "Cu acest costum nu se poate zbura", ca tot se gaseste cate un "nazdravan" care, influentat si extaziat de prestanta eroului din film, incearca sa-l imite, sfarsind tragic intr-o cadere in gol.
Care este pragul psihologic la care un copil deghizat in "vampir" si care striga in gluma: "Vreau sange!... Mi-e sete de sange!..." sa si intre in pielea personajului si doar asa, "in joaca", sa vrea sa vada cum e cand chiar curge sange?
In U.S.A., tara unde aceasta "sarbatoare" pervertita a atins apogeul maleficului, cresterea violentelor in timpul Halloween-ului este o evidenta, acest moment al anului remarcandu-se prin numarul cel mai mare de actiuni violente, fapte penale, "glume" proaste care duc la accidente grave, distrugeri, numarul cel mai mare de betivi, consum crescut de droguri la persoane din ce in ce mai tinere, inclusiv la copii."
karligutza
sunt mamica Adelutei
am redenumit subiectul intrucat nu invit pe nimeni de fapt sa semneze vreun memoriu/petitie.... ci doar sa discutam de ce pro/de ce contra Halloween... fiecare zice ce crede!
Raspunsuri
valentinag spune:
Si noi avem ceva in genul halloween,pe 30 noiembrie de Sf Andrei,superstitiile spun ca ies spiritele din morminte,se punea usturoi pe la geamuri usi,etc!
Cat despre sarbatoare,n-am citit tot ce zice nenea,doar ce-ai postat tu,da exagereaza frate la greu"sarbatoare pervertita""apogeul maleficului"pfuaaa,n-a auzit de ucigasii de vampiri din olt asta,sa-l lumineze careva!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
miereamara spune:
Daaaaaa, are dreptate nenea, aici am vazut parintii cum se imbata manga, trag pe nas cocaina, si apoi pleaca cu copilasii la "trick or treat", dupa ce in prealabil le-au indesat vreo trei cutite prin buzunare. Malefic domle!
Unii se plictisesc rau si am observat ca este la moda acum sa se tranteasca cate o petitie sau un memoriu, in lipsa de ocupatie.
Acum la subiect, preluarea de catre romani a anumitor sarbatori nespecifice (gen Halloween sau Valentine) mi se pare un kitsch, si de multe ori promovarea lor se face pe baza comericiala. Dar de aici pana la exagerarile din blogul respectiv (care apropo, nu este un articol)....e cale lunga....cred ca domnul a vazut prea multe filme de groaza.
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
Aidan
valentinag spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miereamara Acum la subiect, preluarea de catre romani a anumitor sarbatori nespecifice (gen Halloween sau Valentine) mi se pare un kitsch cred ca domnul a vazut prea multe filme de groaza. “ |
1.Corect
2.Proaste,chiar foarte proaste as adauga!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Andrada spune:
"În urma unui extemporal dat elevilor de clasa a IV-a într-o scoala americana, la întrebarea: "Cum ati vrea sa serbati Halloween-ul?", 80% au raspuns: "As; vrea sa omor pe cineva...".
Alte citeva statistici americane:
La fiecare 2 minute un New Yorkez continua sa fie calcat de masina, in 70% din parcarile publice din america e cite un om cu masca pe fata imbracat in negru gata sa omoare bibliotecare obosite, 90% din surorile medicale iti administreaza bonzoat de magneziu ca sa te omoare lent abia in episodul 3, sotiile anterioase sint betonate in spatele casei, si 80% din papusile de la Walmart se scoala noaptea sa omoare vinzatorii care s-au purtat urit cu ele,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Mindy spune:
In U.S.A., tara unde aceasta "sarbatoare" pervertita a atins apogeul maleficului, cresterea violentelor in timpul Halloween-ului este o evidenta, acest moment al anului remarcandu-se prin numarul cel mai mare de actiuni violente, fapte penale, "glume" proaste care duc la accidente grave, distrugeri, numarul cel mai mare de betivi, consum crescut de droguri la persoane din ce in ce mai tinere, inclusiv la copii.[/b]" |
Aici autorul are un pic de dreptate.. am auzit recent reclame la televizor la emisiuni pt copii sloganul ' Have a safe Halloween", si sfatuiesc copii sa aibe la ei lanterne sa mearga in grupuri si neaparat fie insotiti de un adult.
Mi-am adus aminte de sarbatoarea de 1 Noiembrie pe care o stim cu totii- e o zi asa de trista, in Salaj de unde este mama dupa slujba de la morminte, adultii impart bomboane si fel de fel de dulciuri copiilor.. asta se practica de zeci de ani.. ma intreb daca are vreo legatura cu Halloweenul americanilor.
Mindy spune:
Pt cei care tineti aceasta sarbatoare cititi aceste linkuri. Tips for a safe Halloween
http://www.bcrnews.com/articles/2008/10/27/news/doc4901fdd0e164c889990631.txt
http://timesunion.com/ASPStories/Story.asp?StoryID=733595&LinkFrom=RSS
Ortansa spune:
citat din mesajul lui Andrada [brLa fiecare 2 minute un New Yorkez continua sa fie calcat de masina... A L’amore che move il sole e l’altre stelle. www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu |
saracu'om.si inca n-a murit?
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=4" target="_blank">An apple a day,www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=34" target="_blank">Prima comuniune,
Mere verzi
www.flickr.com/photos/24759233@N04/sets/72157607879622477/show/with/2926721528/" target="_blank">Atelier dulce
I've gt DC under my skin
simali spune:
citat din mesajul lui miereamara Acum la subiect, preluarea de catre romani a anumitor sarbatori nespecifice (gen Halloween sau Valentine) mi se pare un kitsch, si de multe ori promovarea lor se face pe baza comericiala. Dar de aici pana la exagerarile din blogul respectiv (care apropo, nu este un articol)....e cale lunga....cred ca domnul a vazut prea multe filme de groaza. “Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.” Martin Luther King Jr. www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album Aidan |
Craciunul, in forma in care se sarbatoreste astazi (mos in rosu, pomul ca centru al casei, masa de ajun cu familia, etc.) nu este specific romanilor. Nu este un kitch sa inveti de la vecini cum sa-ti innobilezi sarbatorile. Se numeste schimb cultural. Cati americani au Hallowen-ul in traditia lor culturala? Poate 1%.
Nu este kitsch sa te distrezi cu prietenii sau familia sau sa participi la un carnaval la scoala.
In zona temperata se simte nevoia unei sarbatori toamna. Pe vremuri se numea "Ziua Recoltei". Ne-a furat-o Ceusescu si pe-asta. Ce propune Biserica Ortodoxa toamna? Sfanta Parascheva si Sfantul Dumitru cu distractia suprema... coada la moaste...
Nu ne ramane decat sa inventam noi ceva. Fiecare cum stie si cum poate.
Noi, de pilda, facem in fiecare an o petrecere de toamna cu prietenii apropiati (placinte, pastrama, must, friptura la cuptor, cartofi copti, etc.). O facem chiar de Hallowen pentru ca este o ocazie pentru copii sa se costumeze. Nu se costumeaza in monstrii. Fetitele vin in printese, altii vin in iepurasi, fiecare in ce vrea si in ce-l inspira. Fiecare copil aduce un dovleac iar dupa petrecere pleaca acasa cu felinarul aprins. Le place sa se plimbe in noapte cu felinarele astea... Decoram casa cu crizanteme, tufanele si dovleci.
Unii parinti vin si ei costumati. Dar costumul nu este obligatoriu.
Romanilor le place sa petreaca. Dar din cauza necazurilor au uitat cum se face. Cred ca ar trebui sa ne pese mai putin de cum stramba din nas vecinii si sa invatam cu totii sa ne distram frumos si sincer impreuna cu prietenii sau familia. Ca e de Anul Nou chinezesc, de Boboteaza, de Hallowen, sau de mai stiu eu ce, conteaza mai putin. Petreceri frumoase tuturor !
alice
IonescuOana spune:
Nici eu nu exagerez ca in articol, dar totusi nu e de gluma nici cu spiritul de imitatie al copiilor.
Nici sa le interzici, dar nici sa lasi sa scape de sub control.
Cand s-a aratat la TV executia lui Saddam Hussein, s-a spus si de doi copilasi care au incercat sa se joace de-a spanzuratul si n-au mai putut fi salvati.
IN fine chiar daca exemplul n-are legatura cu Halloween-ul, se stie ca la varste mai mici copiii au tendinta de a se identifica cu personaje imaginare. Parerea mea e ca la serbarile de Halloween parintii si educatorii trebuie sa se implice pentru limitarea laturii "demonice" si violente.