TRECEREA DE LA MANCAREA MIXATA LA CEA NORMALA HELP

TRECEREA DE LA MANCAREA MIXATA LA CEA NORMALA HELP | Autor: ericuta

Link direct la acest mesaj

As dori din suflet, daca aveti ceva timp sa-mi raspundeti si mie la aceasta problema.Suferim de marea problema pt. noi --refluxul -- inca si acum la cei aproape doi anisori fara o luna, de aceea la ultima vizita la doctor s-a luat decizia de a se renunta la mancarea mixata , si inceputul mestecarii mancarii mai solide.Dar....toata mancarea se reduce la 3 lingurite.Ce sa ma fac? Si aceste 3 lingurite trec foarte greu in interval de jumatate de ora. Simt ca inebunesc cind voi stii ca bb-ul meu in curand va pierde din greutatea pretioasa si probabil va incepe sa sufere si de subnutritie. Foarte multi zic ca de foame o sa inceapa sa manance. Stiti si voi cum e sa fii ingrozita cind bb-ul nu papa suficient. Si inca o problema grava: nu a baut niciodata laptele la sticla , doar cu lingurita si doctorul mi-a zis ca doar laptele sa-l pastrez normal,iar cind i-am zis ca nu suge la sticla a cam dat din umeri. AJUTATI-MA NU STIU CE SA FAC?!
Multumesc din suflet, anticipat tuturor.

Lili

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Eu am inceput sa o hranesc pe Sofia cu....furculita! Nu inteapa, fii fara grija.Cred ca a distrat-o , ca a inceput sa manance mult mai bine, chiar si carnita, ea care nici nu vroia mancare.Cred ca forma diversa a alimenteleor i-a placut.Ea are 11 luni, si doar un dinte, si totusi mesteca!Sigur, ii dau legume f. moi( rosie, dovlecel, morcov etc.)
Ii mai spun ca vine musca, pisi, cutu...ma rog....
Succes!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Si eu mai folosesc furculita la Vladut -1 an si o luna- pt. bucatele de legume, carnita chiar si sadwiciul cu paine si branzica sau cascaval, il rupem bucatele si il punem in furculita Ii place sa pape cu furculita si mai ales sa o tina el, am cumparat una din aceea speciala pt. bb "stramba" din plastic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

Noi am inceput cu minare "solida" pe la 10 luni. Am taiat cubulete f. mici toate legumele si zarzavatul ptr. supa (plus carnita). Cubulete mici-mici cu care, chiar daca le inghite nemestecate, nu are cum se ineca. Si "mixez" mincarea, adica o zi ii dau piure (cartof+morcov+dovlecel+marar+ardei gras+o bucata mica de carne), a doua zi supa. Ilo pacalesc intr-un fel..., nu maninca el supa la fel de iute si bine ca pe piure, dar merge... Si, cu timpul, a inceput sa si mestece, vede el ca asa inghite mai usor, pesemne.

Multa rabdare si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Hello, Lili!
O sa incerc sa fac o lista cu ce-am mintit-inventat-pacalit-cintat-jucat-deviat atentia eu, in confruntarea directa cu un copil care minca bine, recunosc, dar avea toane si, mama!!!, ce-i mai placea s-o scoata din minti pe mami!
Asa ca incercarea primordiala pentru mamici, zice mamica din mine, e sa inveti sa nu il lasi sa vada ca te enerveaza de mori ca el nu maninca. Intrebi o data, de doua ori, de trei ori: Maninci?, daca nu si nu, insfaci farfuria si te asezi tacticoasa linga el si maninci lingindu-te pe degete, laudind mincarea in gura mare, dar fara sa il intrebi daca mai vrea. Intra in joc, bravo tie, ai reusit din prima, nu intra, deci nu maninca, sa fie sanatos, sigur maninca mai bine miine dimineata! :) Pare sadic, dar nu e, se pare ca micutii astia, niste santajisti prin definitie, nu ti se pare? :), pot sa stea nemincati citeva zile fara sa pateasca nimic in afara de a te aduce pe tine in pragul sinuciderii! Dar, daca s-au prins ca pot obtine de la tine ce vor ei pentru ca BINEVOIESC sa inghita o lingura de mincare, atunci te-ai captusit, razboiul la masa o sa continue pina o sa priceapa singur ca e mai bine sa maninci decit sa mori de foame!
Acu', sa zicem ca asta cu: maninci, bine, daca nu, pa si n-am cuvinte, nu tzine, fie ca e el mai capos ca tine, fie ca te doare pe tine sufletul si nu poti sa il trimiti la culcare daca stii ca e nemincat. Poti sa incerci cu celebrul avion - deschide gura ca face pipi pilotul, trebuie sa aterizeze, sa descarce, hai, hai, ca pe urma trebuie mami sa ii spele pantalonii in loc sa se joace cu tine! :) - sau orice alta nava spatiala, barca cu motor sau cu pinze, condusa de insi care n-au avut timp sa treaca pe la toaleta inainte de a se urca in ea.
Nici asta nu tine? Pai... ar mai fi sa-i pui in fata chestii solide dar usor de mestecat, de tipul morcovi sau cartofi fierti, brinza topita, ou moale toate de-a valma si sa-l lasi in durerea lui, sa-si aleaga singur si sa manince. Sau da-i si lui o lingurita si o farfurie, cu ceva ce maninca bine si singur, sa bijbiie prin ea cit vrea (pune o punga pe el, una sub masa, una pe tine!) farfuria ta tine-o sub masa, da din gura non stop, lauda-l ce frumos maninca el si in timp ce-l duci cu presul mai baga-i lingura ta in gurita. Conditia ca incercarea asta sa iti reuseasca este ca mititelul sa fie flamind de-adevaratelea, altfel e degeaba, ca nu-i vine sa bage in gura ci mai degraba sa tapeteze. Ah, si vezi unde il hranesti, LOR chiar le place sa tapeteze peretii cu mincare, e amuzant si cind o fac si pe urma, ca tre sa-i lasi si sa te ajute la zugravit!
Nu tine nici cu tapetul? Alta! Poate are o mincare favorita si merge sa-i pui deasupra! Fiul prietenei mele minca orice daca ii punea bombonele de-alea mici-mici, de decorat torturi, peste mincare. Facea sa le vezi in ciorba de salata, eu, una, nici nu ma puteam uita la el cind minca, dar infantul era multumit si infuleca macar pina i se terminau bombonelele. Iar fiu-meu, Radu, pina spre 2 ani, minca si pietre daca puneam o bucatica de banana in lingurita!
Alta, poate merge asa. Deseneaza in farfurie, pe masa, unde-ti este la indemina, obiecte care ii plac lui si lasa-l sa te pacaleasca, furind cite ceva si mincindu-le (joaca-te asa cu tati intii, sa se prinda el ce distractiv e sa o pacalesti pe mami, regula sfinta e sa le bage in gura, daca le da pe jos ti de lipeste mina pe masa, nu se dezlipeste decit dupa ce mincarea a intrat in gurita!). Concret? Dupa ce s-a saturat de banane, Radu a intrat in faza: arata-mi o banana si fug mincind pamintul! Na, am rabdat o vreme, da' scria la manual ca trebuie banane, au potasiu, bla-bla-bla, cum conving eu Mostenitorul sa manince banane??? Desenam masinute, din rotocoale de banane. Ca aratau mai rau ca alea din Fred si Barney, asta Radu nu stia, important era sa creada el ca aia e masina (Si credea, totul e sa stii sa iti vinzi marfa! :) ) Asa ca incepeam: uite, mai pun aici un rotocol, asta e roata, nu cumva sa-mi furi roata si s-o maninci, ca nu mai merge masina!!! Reflex, excelenta sa fura "roata" si-o indesa in gura. Eu o inlocuiam cu alt rotocol, spuneam alta "poezie", el minca si portiera, si teava de esapament si ce-o mai fi avut in dotare masina cu pricina, toata lumea era fericita!
Mai vrei? :) Ca eu mai am, vreo trei si pe urma ma opresc, promit :).
Distrage-i atentia. Da-i sa manince la desene, la baie, in parc pe o paturica, in mijlocul sufrageriei printre jucarii care maninca si ele, in cos pina faci cumparaturile, in masina, nu conteaza ce, grisine cu brinza, cornuri, biscuiti, colturi de piine, croissante, ce-o fi, numai solid sa fie si sa ii placa lui gustul. Nu moare sigur daca nu maninca si carne vreo doua saptamini, totul e sa se obisnuiasca cu mestecatul.
Sau: Spune-i povesti in care vine unul, de regula Flaminzila sau Papa-tot, trebuie sa mincam repede, ii spui, ca uite, ciocane ala la usa, cioc-cioc-cioc, fii atent, deschide repede gura, ca vede Mincacila ca tu nu maninci, intra si pe gaura cheii si papa tot.
Nici asta nu merge? MITUIESTE-L. Daca papa cinci linguri si una supliment, se uita la desene, iese in parc, cititi o carte in plus, faceti tumbe pe canapea, etc, etc. Obiectul mitei, insa, trebuie sa iti convina in totalitate. Una e sa ii permiti sa se uite la un desen dupa ce maninca - lucru care iti convine si tie, el sta cuminte, tu poti sa stringi dezastrul din bucatarie - alta e sa il lasi sa nu doarma la prinz!
Na, ca asta care urmeaza e pedagogica, dintr-o carte, nu de la mine, eu am experimentat-o cind a inceput sa faca la olita si a tinut (d.p.d.v al lamuririi copilului ca TREBUIE sa schimbe un obicei care ii convenea cu unul care il agaseaza numai pentru ca asa zici tu, e cam acelasi lucru!): IMITATIA. Fa-ti rost de inca un copil, unul mai mare eventual, care maninca de sparge, daca se poate, si aseaza-i la aceeasi masa, sint sanse bunicele sa manince si al tau daca-l vede pe celalalt cum se indoapa!
Ei, cam asta ar fi, n-a fost neaparat legat de cum sa-l treci de la mincarea pasata la cea solida, dar sper sa iti foloseasca un piculet. Ah, stai ca mi-a venit o idee apropo de pasat. Cu ce pasezi mincarea? Strica obiectul respectiv sub ochii lui (adica fa-te ca-i stricat, eventual scoate siguranta de la prize pentru citeva minute, ca-i pacat de robotul ala sau ce-ofi, ti-o mai trebui la un moment dat!). Si mira-te nevoie mare: Vai de mine, nu mai merge, nu mai putem sa-i facem mincare puiutului! Ia, incearca si tu, asa-i ca nu mai merge? Ce ne facem??? :)
Cu mare drag, Simona.
PS: Vai, era sa uit de omuletii din burtica!!! Stii, pe la doi ani, Radu avea niste omuleti mici mici mici in burtica, flaminzi, saracii, toata ziua. Si numai mami putea sa auda ce ziceau aia, si gatea ce-i cereau ei si trebuia sa mincam fuguta, ca uite cum pling, saracii, mor acolo de foame. Ce, nu-i auzi? Pai daca nu ma lasi sa curat bine urechile la baie! Ia sa ma lasi, sa vezi ca miine o sa-i auzi! Si impuscam doi iepuri dintr-o data, ca ma scoteam si la bagatul betisoarelor alora antipatice in urechi! :)
Acu' chiar am terminat, Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Simona, mor de ras....ar mai fi de adaugat diversele persoane care vin sa vada, cutu, pisi, etc....si care se mira ca nu mananca bebe.

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau07 spune:

Simona ai intradevar imaginatie si o folosesti in mod constructiv. O sa tin minte ceea ce ai povestit acum pentru cand voi fi pusa in aceasta situatie. Eu nu prea am atata imaginatie dar sper ca ma voi descurca. Sunt multe idei bune de urmat.

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:

Multumesc fain pt. tot, dar daca va zic ca si eu fac asa ceva o sa va vina sa radeti.Simonna draga , avem si noi o kiti care vine zi de zi pe la noi prin curte chiar la ora mesei , uneori chiar inventam ca vine si o asteptam , dar problema era ca mesteca daca mesteca f. f. greu. In ziua cind am scris mesajul ne-am hotarat in unanimitate cu doctorul sa eliminam mancarea pasata si sa trecem la supa cu painita cubulete, a fost f. greu , mancarea dura cam o ora si ceva , si acum la fel dar sper sa nu mai vomite ca asta era problema. Cind simtea in lingurita o bucatica de ceva si nu era totul fin pasat vomita.
Oricum multumesc inca odata si sa dea D-zeu sa ne ajute la toti sa-i crestem cit mai bine!

Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisa_35 spune:

Draga Ericuta,
Cu toatele ne-am confruntat cu probleme de alimentatie...mai mari sau mai mici, dar ne-am confruntat1
Iti voi da cateva sfaturi din propria experienta.
Incearca sa faci putin spectacol in timpul mesei...farfuriute speciale pentru bebei, compartimentate in fel si chip, cu figurine, tacamuri speciale pentru ei, canute, paharele...ce mai, tot arsenalul.
Dupa care : taie mancarea in bucatele atat de mici cat ti se pare tie ca ar putea sa mestece copilul tau si aseaza-le pe farfurie intr-un mod care te atrage pe tine, darmite pe el si incepe asaltul!
Lasa-l pe el sa ia bucatica cu bucatica, cu mana, cu lingura, cu furculita, cu ce vrea el, timp in care tu ori ii spui ca si prietenii lui mananca tot, sau ii citesti povestea preferata, sau ii canti sau faci orice altceva i-ar face placere dar i-ar distrage si atentia atat cat sa manance!
Noi am reusit in felul asta (la noi antidotul este povestea "PUNGUTA CU DOI BANI").
Incercati si voi!
Succes!

Denisa si copilul Alecu

Mergi la inceput