Dintisor care nu mai creste

Dintisor care nu mai creste | Autor: Lillian

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu are 16 luni si unul din incisivii centrali de sus pare sa nu mai creasca.
Pe la 10 luni i-au crescut incisivul central si cel lateral dreapta, iar dupa ceva vreme, vreo luna, i-au aparut si ceilalti doi, simetrici.
Astfel ca el a avut tot timpul doi dinti pe o parte mai mici decat ceilalti.
Acum ma ingrijoreaza ca incisivii centrali inca nu sunt egali. Intre timp i s-a umplut gurita de maselute si cei 4 incisivi de jos... Incisivul central stanga sus pare insa sa nu ajunga la lungimea celuilalt. Ma ingrijoreaza sa nu se fi oprit din crestere. L-a vazut stomatologul meu acum vreo 2 luni si a zis sa mai asteptam daca nu s-a lovit vreodata atat de tare incat sa fie aceasta cauza. Acum vreau sa ii fac o programare la o clinica pt copii. Au mai aparut la vreun copil dintisorii in ordinea asta? Cresc oare incisivii centrali mai greu decat alti dinti? Poate pt ca sunt mai mari, mai lati:))Nu am gasit nicaieri astfel de informatii pe internet, m-ar ajuta parerile voastre.
Va multumesc din suflet,
L.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ang3lt0uch spune:

Probabil s-a lovit... si nu e nevoie prea tare caci a mea s-a lovit cu o jucaie de plastic si si-a strambat 2 dinti. Un incisiv central si unul lateral de sus. Au mai crescut, dar cel lateral tot mai mic e, cand s-a lovit a apasat pe membranele de sub si l-a impins inauntru. Atata timp cant nu e ceva grav (Asta vede dentistul, dar de obicei nu e daca nu i-a cazut respectivul dinte la scurt timp dupa lovitura) nu afecteaza dentitia permanenta. Daca zice ca va afecat in vre-un fel, va trebui sa ii pui proteza ceva cand ii vor da dintii permanenti.
Oricum incisivii centrali sunt mai mari decat cei laterali, mai lati, deci cresc mai greu. Si noua ne-au dat dintii un pic aiurea. Intai 2 centrali jos, apoi 4 sus, apoi 2 premolari sus si abia dupa cei 2 incisivi latrali de jos.

Sorina, mami de Adriana Renata (08.05.2007)

Poze cu ingerasul mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lillian spune:

multumesc, sorina, sper sa nu fie nimic grav sau permanent

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chrisum spune:

Incisivii centrali nu cresc mai greu decit ceilalti,dar pot avea ritmuri de crestere diferite cel din stinga fata de cel din dreapta.In mod normal,eruptia centralilor ar trebui sa fie completa la 16 luni,dar chiar daca nu e,nu e motiv de ingrijorare.Daca a avut loc un traumatism,e posibil ca dintisorul sa nu mai erupa pina la acelasi niver cu celalalt,dar nici asta nu e un motiv de ingrijorare daca nu sunt alte semne.Dupa un traumatism mai grav,dintele s-ar fi miscat destul de tare si ati fi observat,dau s-ar fi innegrit la citeva zile si ar fi durut.Oricum,un traumatism minor al dintilor de lapte la virsta asta nu afecteaza mugurele dintelui definitiv.daca sunteti tot ingrijorata,puteti afla daca s-a produs sau nu traumatismul si care este situatia radacinii doar printr-o radiografie cind copilul este ceva mai mare ca sa coopereze sau o ortopantomografie(care este o radiografie la toti dintii,in care se vad si mugurii dintilor definitivi)pe care sigur ca trebuie sa o interpreteze un stomatolog.

Mergi la inceput