nasuc sforaitor
De trei saptamini copilul meu are nasucul infundat. Am fost plecati intr-un week-end cu masina si am avut geamurile deschise. Atunci s-a infundat la nas si i-au curs ochisorii, cred eu ca din cauza curentului. Ochisorii au trecut, parea ca si nasucul va trece, dar nu. De atunci nasucul este tot infundat, noaptea sforaie mult mai tare ca tati si se tot foieste. Ce ma fac? Pot fi polipi care sa se manifeste? Va rog sa ma ajutati cu sfaturile voastre (am folosit Olynth, Picnaz, ser efedrinat, Baby Balsam, Karvol).
Multumesc.
Cu drag, Mihaita si mami Mihaela.
Raspunsuri
ciufulici spune:
Draga mmi, ai uitat sa ne spui ce varsta are copilul tau? Dar oricare ar fi varsat stiu ca instilatiile nazale se folosesc pentru cateva zile. De exemplu serul efedrinat se administreaza doar trei zile cand vorbim de copii prescolari. Am citit ca ai folosit cateva feluri deja in trei saptamani.
Ce e de facut? Sa consulti un orelist cat de repede.
Pot fi polipi (vegetatii adenoide), si semnele clasice sunt urmatoarele; copilul are nasul infundat in permanenta, respiratia se face pe gura in acest caz, ar trebui sa observi acest lucru, copilul haraie, sforaie, poate avea si o tuse persistenta, stare febrila.
Daca polipii nu sunt indepartati chirurgical problema devine cronica si atunci copilul nu mai creste corespunzator, ganglionii cervicali se pot mari si isi poate pierde pofta de mancare.
Interventia este simpla si un orelist poate rezolva problema intr-o zi, chiar si fara spitalizare. Daca bebe este sub un an e putin mai dificil de facut interventia dar tot orelistul va sfatuieste ce e de facut.
Sanatate maxima va doresc
Ciufulici
mmi spune:
Draga Ciufulici, multumesc pentru promptitudine.
Copilul implineste in octombrie trei ani.
Nu am abuzat de nici unul din medicamentele folosite, mai ales ca am vazut ca nu au efectul scontat. Nu tuseste, nu are febra, ziua respira pe nas, doar cind se apropie seara i se infunda nasucul; cind se intinde in pat sa adoarma incepe tragedia.
ciufulici spune:
Draga mmi,cu multa placere, am raspuns atat cat m-am priceput. Sa creasca mare Mihaita si sa fie sanatos.
Nu stiu daca ai abuzat sau nu cu instilatiile nazale dar trei saptamani e deja mult. Faptul ca i se infunda nasucul la schimbarea de pozitie ma face sa cred tot mai mult ca poate fi un debut al vegetatiilor adenoide. Orelistul ce spune? Nu e bine sa astepti sa apara si celelalte semne de tuse, febra, alterarea starii generale.
Solutia ar fi deci, un examen O.R.L. amanuntit.
Va doresc snatate maxima.
Ciufulici
mmi spune:
In urma examenului ORL am primit verdictul: polipi infectati!
Tratament cu ketof si pivalone neomycine. Daca nu cedeaza, operatie. Am gasit pe internet rhinocort pentru tratamentul polipilor, dar scrie ca este bun doar dupa 6 ani. Nu sa da si mai devreme?
As vrea sa evit operatia cit pot de mult, deoarece chiar si ORL-ista mi-a spus ca sunt sanse sa se refaca; in ultima vreme, la toti copii operati polipii au recidivat.
Laura T spune:
Bianca mea a fost operata de polipi la 3 ani si 9 luni (in ian.2003) iar dupa 2-3 luni au reinceput simptomele, adica sforait ingrozitor noaptea. Atunci, ingrozita de eventualitatea necesitatii unei a doua operatii asa repede, am recurs la administrarea de Rhinocort (am vazut ca scrie "peste 6 ani", dar am riscat), desi Bianca are 4 ani si s-a rezolvat...nu stiu daca definitiv, nu cred, dar sub tratament e totul OK.
Laura si bebitele: Bianca (4 ani si 4 luni) si Ramona (1 an + 3 luni)
mihuletu spune:
draga ciufulici,
o rog pe mmi sa ma ierte ca ma bag peste subiectul ei, dar si sara mea (5 luni fara o saptamana) e fornaita rau de ieri dimineata, iar aseara a inceput sa-i curga nasucul ca un robinet. nu ma lasa sa-i sterg nasucul, imi impinge mainile cu putere si aseara a plans rau de tot ca nu putea sa-si tina degetelul in pozitia de adormit deoarece nu putea respira pe nasuc. nu are stari febrile si mai tuseste din cand in cand. acum vad ca i-a mai trecut, in sensul ca muculetii nu mai sunt atat de lichizi si respira destul de bine. la sfatul doctoritei i-am amestecat o fiola de hidrocortizon acetat cu una de ser fiziologic si-i pun picaturi in nas inainte de masa, de patru ori pe zi. ce-o putea fi oare? crezi ca scapam fara febra?
multumesc mult
www.sara.haihui.ro
ciufulici spune:
Draga mihuletu, cred ca fetita ta a contactat o raceala. Dar la un bebe de cinci luni e musai sa il vada doctorul si picaturile pe care i le pui in nasuc sunt foarte bune ca decongestioneaza rapid mucoasa nazala. Nu e bine sa fie administrate pe termen lung preparatele cu hirocortizon, doar in caz de urgenta cel putin eu asa stiu. Oricum acest preparat e valabil catev zile parca.
Ar trebui ca bebelusul sa fie foarte bine hidratat si supravegheat de medic. Nu cred ca e vorba de polipi in acest caz.
O alta problema, ar fi bine sa ridici in sus copilul de mai multe ori sa nu stea secretiile prea mult in gatut ca se pot infecta si de acolo pot apare alte minuni.
Va doresc sanatate maxima
Ciufulici
mihuletu spune:
multumim mult de tot, ciufulici. sara e putin mai bine, iar raspunsul tau ne-a mai linistit nitel.
multumim inca odata.
pupici
www.sara.haihui.ro