Ramanem in tara sau plecam?
Raspunsuri - Pagina 8
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anangel_lexi Noi am plecat de aproape 10 luni si pot spune ca desi nu e prima oara cand plec din tara, de data asta, stiind ca e definitiv, e mai greu. Cred ca primul an sau poate chiar primii 2 ani sunt cei mai grei. Si eu am obtinut un post sigur, cum spunea spic, altfel nu as fi avut curaj sa plec. Ne e bine aici, in cateva luni am realizat ceea ce in Romania nu am fi realizat intr-o viata, dar momentan recunosc ca ne e si greu. Nu avem inca prieteni aici, sotul meu nu vorbeste limba si cred ca lui ii e si mai greu. Nici de invatat nu poate s-o invete momentan pentru ca trebuie sa stea cu copilul pana ii vom gasi loc la gradinita. Dar sunt convinsa ca din momentul in care si sotul va incepe sa lucreze, o sa fie totul mult mai bine, fetita va fi mai mare, poate vom avea mai mult timp si mai multe ocazii de a ne face prieteni...eu sunt optimista. Si da, motivul principal pentru care am plecat a fost ca in Romania nu mai reuseam sa ne descurcam financiar. de www.totsites.com/tot/mariacornelia" target="_blank">Maria Cornelia (20.09.2006) Din ce in ce mai mare Pozele noastre din concurs sunt www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=1" target="_blank">ana1 si ana2 Va plac? |
Dar spune cum ati reusit sa va realizati, sa nu se creada ca din salariu in cateva luni ati luat ce in ro nu ati fi reusit o viata.Noi santem de ani de zile cu credit la banca...
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
ocebine spune:
citat din mesajul lui Bedrosmart Eu cred ca depinde de modul in care fiecare se raporteaza la el insusi. Pentru copil? Hm, mi-ar fi tare greu sa am un copil a carui identitate sa nu mai cuprinda ce am enumerat eu mai sus. As creste un strain, intr-o tara mai bogata. Atat. Recunosc, in privinta asta sunt egoista. Si as avea mereu impresia ca educatia pe care i-o pot da este insuficienta, pentru ca nu as putea sa-l invat nimic despre tara in care traieste (adica nimic trait si simtit de mine insami). Bedrosmart Nu va ingrijorati dar de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6,33) |
Am citit tot mesajul si intr-adevar este laudabila atitudinea ta fata de tara in care te-ai nascut. Mi se pare destul de dur (nu egoist) sa crezi ca ai creste un strain doar pentru ca nu ar avea aceleasi amintiri ca si tine. Copiii nostri nu sint noi. Sint alta generatie...si ceea ce isi vor amintii ei din copilarie va fii vast diferit de ceea ce ne inchipuim noi.
N-as sfatui pe nimeni sa plece. Este o optiune personala in ziua de azi (spre deosebire de generatiile mai vechi cind emigratia era supravietuire nu "stil de viata").
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
gabriella1 spune:
mai,da voi inca n-ati plecat?
www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245
Bedrosmart spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ocebine
Am citit tot mesajul si intr-adevar este laudabila atitudinea ta fata de tara in care te-ai nascut. Mi se pare destul de dur (nu egoist) sa crezi ca ai creste un strain doar pentru ca nu ar avea aceleasi amintiri ca si tine. Copiii nostri nu sint noi. Sint alta generatie...si ceea ce isi vor amintii ei din copilarie va fii vast diferit de ceea ce ne inchipuim noi. N-as sfatui pe nimeni sa plece. Este o optiune personala in ziua de azi (spre deosebire de generatiile mai vechi cind emigratia era supravietuire nu "stil de viata"). Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Anamaria, poate ca sunt dura, dar asa imi ramane in continuare iluzia ca peste douazeci de ani vom mai avea vreun subiect comun de discutat si de simtit impreuna, eu si cu baiatul meu, chiar daca el va avea atunci amintirile lui, total diferite de ale noastre. Oricum intre mine si el va fi probabil o prapastie enorma, atat din cauza varstei (l-am facut la 34 de ani), cat si din cauza modului in care evolueaza acum societatea, cu atata viteza. Mie si cei care au acum douazeci de ani mi se par niste alien (evident, nu din cauza lor, ci din cauza "batranetii" mele). Asa ca...
Cat despre atitudinea fata de Romania, multumesc ca o consideri laudabila, dar nu este probabil decat o urmare a modului in care am fost eu educata sa gandesc si a felului in care sunt alcatuita pe dinauntru. Sa gandesti ca mine nu e nici de lauda si, zic eu, nici de critica. Pur si simplu e. Si repet, Romania nici n/o iubesc, nici n/o urasc, e in mine, si cu mine defilez minut de minut, vrand-nevrand, ca alta n-am .
Bedrosmart
Andrada spune:
Daca experienta comuna e criteriul, atunci aventura mai propice pentru apropiat si creat baza comuna de discutie alta decit emigratul nu exista. E Indiana Jones nu alta!
Personal nu cred ca e decorul cit drumul, copii sint mai subtili decit le dam credit, ei se prind cind sintem pe dinafara chiar daca aratam/mincam/ascultam/ne imbracam la fel.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
spic de grau spune:
citat din mesajul lui maraki Dar spune cum ati reusit sa va realizati, sa nu se creada ca din salariu in cateva luni ati luat ce in ro nu ati fi reusit o viata.Noi santem de ani de zile cu credit la banca... Monica |
Mai eu cred ca am inteles ce vroia sa spuna.
Si daca erai in RO ai fi fst cu credit la banca. Insa sigur ti-ar fi ramas bani multi mai putini din salariu dupa ce plateai creditul, si tind sa cred ca ai reusit sa iei creditul mult mai usor decat l-ai fi obtinut in RO.
Cel putin in cazul nostru asa a fst. In RO m-au refuzat nu stiu cate banci chit ca lucram intr-o multinationala. Ca sa nu mai spun de ce ipoteci imi cereau, ca apartamentul pe care il contractam nu le era de ajuns ca si garantie.
Si mai cred ca - in momentul asta iti poti permite o vacanta decenta, chiar daca ai credit. Cati din cei din RO, cu credit la apartament isi mai permit sa iasa undeva? Si asta din banii lor - fara sa apeleze la ajutorul lui mama, soacra sau bunica.
Kya spune:
Imi spun si eu parerea - ca una trecuta prin asa ceva. Mi-a fost dat sa traiesc 6 ani intr-o tara straina. Si mi-a fost rau. Eram mereu cu dorul acasa, asa cum e tara asta murdara, plina de oameni rai si marlani, plina de neajunsuri, bogata si saraca. Da, acolo am avut civilizatie, curatenie, oameni corecti, lucruri pe care te puteai baza, care se desfasurau dupa un orar strict. Mi-aduc aminte cand am ajuns prima oara acolo si o statie de metrou era in reparatii. Pe un panou scria mare: "Termen de executie ... pana pe 10 septembrie". Obisnuita cu romanismele noastre m-a pufnit rasul. Cu toate astea, pe 10 septembrie dimineata la ora 5, statia respectiva era 100% functionala, reparata si data in folosinta...
Si as putea sa dau muuulte exemple de genul asta.
Totusi, m-am intors acasa. Pentru ca acasa e mereu aici, nu in alta parte. Nu m-am putut adapta, nu am putut trai fara familie, fara lucurile cu care eram obisnuita aici si care-mi erau prea familiare.
Pentru sanatatea mea mentala, am ales sa raman acasa.
Dupa ce m-am maritat, am avut multe discutii cu sotul despre emigrare. L-am convins, totusi, ca noua (vorbesc strict de cazul nostru) ne este mai bine acasa.
Oriunde ne-am fi dus, am fi fost considerati toata viata niste imigranti. Stiu ce inseamna, am trait asa. Si am spus stop.
Financiar o ducem bine aici. Nu lux, nu fitze, avem un buget planificat lunar, dar traim foarte decent, nu-mi numar firimiturile de paine. Imi permit o casa buna, o masina, vancante in strainatate, gradinita privata pentru copil, etc. Din punct de vedere al statutului social, iarasi e ok.
Cat despre copil, vreau sa creasca in tara ei, si cand va fi mare sa decida singura ce vrea sa faca. Va cunoaste ambele variante (si Romania, si strainatatea) astfel incat sa poata sa-si aleaga singura drumul.
Raluca mamica de Sanziana mititica
God didn't bring me this far, to leave me here!
ellej spune:
Noi de 10 ani ne tot intrebam "plecam, nu plecam?" Am putea pleca si maine, pe mine ma tot suna de la Bruxelles (sunt pe o lista de rezerva si as putea deveni functionar european pe un post permanent), sotul e calculatorist, deci n-am pleca fara serviciu niciunul, dar nu ne-am putut decide. Si cred ca ramanem. Nu stiu exact de ce; cum zicea Radu Tudoran, restul lumii e prea la nord (sud/est/vest :) ) de noi insine.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui maraki
Si la nemti sant mucuri de tigara in parc dar in privinta spatiului verde, te poti tolani linistita cu toata familia fara sa iti reproseze cineva ceva. Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
Dar sunt si legi cu amenzi usturatoare daca te prinde,nu?
Si mai sunt si niste cetateni care fac curat zilnic,nu?
Aia cu mucurile or fi romani...de unde stii tu?
(daca comparati acum curatenia din Romania cu cea din Belgia,Germania,Anglia,eu zic ca, cautati acul in carul cu fan.Asta in ciuda mucurilor)
Andrada spune:
citat din mesajul lui ellej cum zicea Radu Tudoran, restul lumii e prea la nord (sud/est/vest :) ) de noi insine. |
aia daca am fi ombilico del mondo