Taticii sunt discriminati in Romania

Taticii sunt discriminati in Romania | Autor: T_A_T_A

Link direct la acest mesaj

http://www.tata.org.ro/

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita magistratilor, managerilor instantelor romanesti si Consiliului Superior al Magistraturii sa puna punct discriminarii grave a tatilor si sa nu mai saboteze relatia tata-copil.

In contextul cresterii exponentiale a ratei divorturilor in Romania si a migratiei fortei de munca spre alte state europene, Justitia Romana da castig de cauza mamei sau familiei extinse materne in peste 95 % din litigiile aflate pe rolul instantelor, ignorand tatal si rolul acestuia in cresterea si educarea copilului.

Mai grav este faptul ca, desi custodia unica este acordata de regula mamei, programul de vizitare rezervat tatalui este unul simbolic, constand de cele mai multe ori in doua finaluri de saptamana in fiecare luna, indiferent de varsta copilului.

Tatici suficient de buni pana la pronuntarea divortului de mama copilului sunt redusi de magistrati doar la statutul de platitori de pensie alimentara, fiind brusc considerati nedemni sa se mai implice in cresterea si educarea propriilor copii si fiind deposedati brutal de toate drepturile parentale.

Instantele judecatoresti nu tin cont de regula de interesul superior al copilului, contribuind din pacate la abuzarea psihica si chiar fizica a minorilor. Desi multe mame se razbuna pe fostii soti, blocand accesul acestora la fii sau fiicele lor si otravind relatia tata-copil, ignorand sentintele de stabilire a programului de vizitare si traumatizandu-si grav proprii copii, magistratii si reprezentantii autoritatilor publice abilitate sa intervina asista pasiv la acest fenomen deosebit de nociv pentru societatea romaneasca.

Asociatia T.A.T.A. le recomanda tuturor taticilor discriminati de Justitia romana sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a lansa astfel un semnal de alarma la nivelul Comunitatii Europene si a obliga statul roman sa adopte masurile legale necesare.

Totodata, Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu sa o destituie din functie pe doamna Mariela Neagu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Doamna Secretar de Stat este incapabila sa gaseasca solutii pentru criza grava cu care se confrunta sistemul protectiei drepturilor copilului, preferand doar sa se lamenteze public si sa paseze raspunderea altor autoritati publice.

Incepand cu debutul anului scolar, Asociatia T.A.T.A. va sesiza saptamanal Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la toate cazurile de discriminare grava a tatalui din societatea romaneasca. Anchetele sociale care considera tatal incapabil sa fie parinte, refuzurile unitatilor medicale de a interna copilul insotit de propriul tata, campaniile publicitare care discrimineaza tatal, toate aceste realitati teribile vor fi puse de T.A.T.A. in dezbaterea CNCD.

CAMPANIA NATIONALA DE PROMOVARE A RELATIEI TATA-COPIL, lansata de Asociatia T.A.T.A., continua si urmareste sa determine la nivelul societatii o constientizare mai clara si mai corecta a rolului tatalui in cadrul familiei si in viata copilului sau. T.A.T.A. doreste ca la finalul Campaniei sa obtina modificarea legislatiei romanesti.

Reglementarea in premiera a custodiei comune, stabilirea unei proceduri clare si uniforme la nivel national de efectuare a rapoartelor de ancheta sociala, decaderea din drepturile parentale ale celor care ignora sau incalca sentintele judecatoresti privind incredintarea minorului sau stabilirea programului de vizitare, solutionarea cu celeritate a dosarelor penale privind relele tratamente acordate minorului, abandonul de familie si nerespectarea hotararii judecatoresti, combaterea violentei in familie prin sanctionarea drastica a acestor abuzuri, pedepsirea mai dura a celor care se fac vinovati de abuzarea fizica sau psihica a minorilor, reglementarea clara a relatiei institutionale dintre Autoritatea Tutelara si Directia pentru Protectia Copilului, instaurarea obligativitatii de a se evalua psihologic parintii si copiii in cadrul proceselor de divort si de incredintare a minorilor sau de stabilire a programului de vizitare, toate acestea reprezinta propuneri formulate de Asociatia T.A.T.A. privind modificarea cadrului legal existent.

Bogdan Draghici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns p.a.ade spune:

Este un lucru bun ceea ce faceti,sunt de acord ca unele mame nu merita sa li se incredinteze copilul sau copii,sau sunt situatii in care nu pot sa-si intretina copilul si atunci il ia tatal fara sa-i mai lase drept la replica undeva trebuie sa existe o balanta pt.a echilibra lucrurile.Eu personal am vazut cazuri in care nu as fi lasat copilul pe mainile acelei mame, dar sunt si mai multe cazuri de tati indiferenti,agresivi si razbunatori cum veti deosebi un tatic total interesat de soarta copilului si un tatic ce nu urmareste decit razbunarea si ranirea femeii cu care a impartit pina atunci necazuri si bucurii.Nu se poate face si o campanie de constientizarea rolului de tata si pt. cei care in timpul divortului au facut tot ce le-a trecut prin cap,tot raul de care au fost capabili cu scuza ca apara dorinta de a avea o relatie strinsa cu fiul sau fiica,ca apoi sa nu-i mai intereseze deloc soarta copilului desi nu li se impune un program strict de vizite,nu plateste pensia alimentara la timp si nimeni nu-l intreaba de ce pt. ca in familia respectiva se doreste ca el sa aiba o relatie cu copilulu,dar pe dumnealui nu-l intereseaza,nu are timp iar afacerile il tin ocupat deci copilul acela a fost doar un instrument pt. a face rau.Sa nu-mi spuneti ca la asta sunt buni psihologii,pt. ca sunt persoane care fac si cite doua testari psihologice pe an si le trec cu brio,dar in familie sunt groaznici.Mi-as dori din tot sufletul ca ceea ce incercati sa faceti sa va reuseasca, dar sa fie vorba doar intr-adevar de interese sincere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Ma scuzati, pentru pensie alimentara simbolica atunci program de vizitare simbolic!

Vacanta in Maroc cu POZE
Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Androix, cam asa e cu "simbolicele" astea, chiar acum ma confrunt cu acest cuantum de pensie alimentara

Eu as milita pt consilierea psihologica a parintilor, in special al celui care s-a trezit intr-o dimineata ca nu mai vrea familie, apoi s-a mai trezit o data ca are un plod, de care evident, a uitat o perioada de timp
Si neaparat as cerceta partea cu ce venituri are bietu` parinte care are de platit imensa pensie alimentara ...

Na, fiecare cu ce-l doare ...

Bogdan, stii ca esti 1 din 10000000000000 de tatici ?!

Ti-am citit povestea "dincolo" ... imi pare rau de situtie, imi pare rau mai ales pt cele 3 fetite care au de suferit



Daria & GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Domnule Draghici,
ma amuza oarecum cea ce am citit,din motive istorice ca sa zic asa...

Este prima oara cand barbatii,tatii in speta, se simt discriminati in fata femeii!
Pana acum femeia a fost cea care secole de-a randul a luptat,a dat din coate pentru a i se recunoaste drepturile,pentru a fi considerata OM.

Acum dumneata cred ca ai avut parte de o experienta nu tocmai placuta,personala, care te-a facut sa initiezi aceasta ´´campanie´´.
Nu spun ca legea e buna asa cum e, spun doar ca este extrem de fragila situatia custodiei copiilor.
Asa cum dumneata consideri ca sunt multe mame care-si pedepsesc fostii soti folosindu-se de copii,asa iti spun eu ca sunt multi tati care se folosesc de diferite artificii pentru a lua copilul mamei.

Un copil, indiferent de plasamentul lui, trebuie sa aiba legatura si cu celalalt parinte,acesta trebuie sa se poate implica in cresterea lui.Cea ce cereti dvs este practic inlaturarea nedreptatii si piedicilor impuse de unele mame(si tati as adauga eu) in cea ce priveste educatia si integritatea psihica a copiilor.Mi se pare corect acest aspect.

O intrbare..cum vedeti dumneavoastra custodia comuna?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Nu se poate generaliza faptul ca programul de vizita al tatilor divortati este simbolic. Sa fim seriosi, sunt atatea cazuri in care relatia tata-fiu se pastreaza cat de cat normala si dupa divort, asta daca tatal vrea, bineinteles.
Foarte bine, ok...ca sa convingeti ca aveti dreptate stiti ce ar trebui? Sa convingeti pe toata lumea ca sunteti niste buni tatici. Va intrebati de ce in Romania perceptia e "gresita" asupra voastra si se da mereu castig de cauza mamelor? Nu neg ca multi barbati se pricep de minune la a-si ingriji si creste copilul. Dar...eu as pune o singura intrebare, dand un singur exemplu. Stim ca in concediul de ingrijire a copilului mic, total doi ani, poate intra fie mama fie tata. Cati tati din Romania sunt dispusi sa intre in CIC si sa stea acasa cu copilul, permitand astfel mamei sa se intoarca la serviciu mai devreme, mai ales in cazurile in care mama are un serviciu bine platit sau in care absenta ei indelungata i-ar putea periclita pozitia? Sau cand pur si simplu are si ea chef sa se intoarca la munca si sa nu mai schimbe scutece?
Poate pare irelevant cum pun problema, dar nu cred...
Aaa, sau va doriti la voi numai copiii deja mari, care vin singuri de la scoala si stiu sa-si incalzeasca mancarea la microunde?
Asadar, dintre cei care cereti mai multe drepturi, cati aveti habar cu adevarat ce inseamna cresterea unui copil? Cei care aveti-mergeti inainte si cereti-va drepturile, DA, e dreptul vostru! Cine face doar parada de imagine-inapoi, ca nu stiti despre ce vorbiti!

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

O intrbare..cum vedeti dumneavoastra custodia comuna?



Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

LadyJ, Naty!
Sunt convinsa ca sunt cativa tati care sunt discriminati. Legislatia este buna dar practica este intr-adevar in favoarea mamelor. Dar asta nu este vina femeilor ci meritul acestora.
Trebuie tinut cont de majoritate iar statistic sunt mai multe mame care vor sa-si pastreze copilul dupa un divort dupa cum majoritatea barbatilor renunta la acesta din motive diverse: imposibilitatea de crestere, teama, comoditatea si din pacate dorinta de a scapa de acesta. Sunt atatea cazuri in care mamele formeaza cereri in instanta pentru marirea pensiilor alimentare cum sunt si ale tatilor de micsoarare intrucat nu au venituri. Realitatea este ca mamele se implica mai mult (atat financiar cat si moral) in cresterea copiilor.
Asa ca nu cred ca veti avea mari sanse de izbanda. Poate la nivel de persoana dar la nivel de grup (al tatilor discriminati) putin probabil. Si, sincera sa fiu, nici nu va doresc asa ceva. Foarte probabil din subiectivism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

bogdan, precizez din start ca initiativa ta poate fi buna, atata timp cat mama se dovedeste a fi iresponsabila, incapabila sa ingrijeasca un copil, ca exista si cazuri din acestea, din pacate...ma refer la dovezi reale, nu "fabricate", nu "masluite"...
in fond se urmareste bine copilului, la bine nu ma refer la partea materiala, caci se poate creste un copil si cu bani mai putini, si-ntro garsoniera, nu musai intr-o vila cu piscina...ma refer la siguranta lui fizica si psihica, la afectiunea care i se ofera...
dar cand copilul devine unealta luptei de orgolii a 2 adulti, deja este regretabil. singurul care are de suferit in aceasta poveste este copilul, capatand traume ireparabile...
sa zicem ca asociatia ta ar avea castig de cauza si s-ar vota acel proiect de lege propus, in favoarea tatilor...cum faci sa eviti eventualele abuzuri? adica, cum faci sa "reperezi" un tata dornic doar de razbunare, care cu ajutorul legii vrea doar sa ii "arate el ei cine e mai tare", mai ales daca are si "suport" financiar si jurridic, sa-i zic asa...? am cunscut cazuri, de barbati care au amenintat cu asta...si de femei, sincer ....

un lucru bun gasesc in initiativa ta, acela cu cererea de a-i lasa pe tatici sa poata insoti copilul bolnav in spital. mi se pare absurd sa se impuna ca NUMAI mama sa insoteasca copilul...ar trebui sa existe niste saloane speciale pt tatici cu copilasii lor sau macar a unor rezerve numai pt tatici, fie ele si contra cost.

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

naty, eu stiu tatici care au ramas acasa in cic, pe motiv ca mami era mai bine platita...insa e vb doar de cazuri izolate...cred ca eu cunosc vreo 5 in total,... am chiar un coleg, caruia seful de departament si colegii i-au facut nenumarate "glume", referitoare la "alaptat", "sters kk"...legal nu au avut ce sa-i faca, dar au existat sicane...iar de celalalt faceau bascalie rudele si prietenii, cum ca ar fi "intretinut de nevasta"...acum depinde si de oamenii cu care vrei nu vrei te intersectezi...si de cat iei in seama bascaliile lor...

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Haideti sa fim clari! Legislatia familiei de la ora actuala nu discrimineaza pe niciunul dintre parinti. Practica este cea deficitara. Iar practica se bazeaza, din pacate, pe realitate.
Nu inteleg: in ce sens se doreste schimbarea legislatiei avand in vedere ca peste tot se vorbeste despre drepturile parintilor fara a se specifica mama sau tatal? Se doreste sa se spuna negru pe alb ca tatal are drepturi. Cu alte cuvinte discriminarea femeilor?
Concluzionez inca o data: 0 sanse de reusita. Doar sensibilizarea opiniei publice si tare mi-e teama ca nici acolo nu vor avea mari rezultate.

Mergi la inceput