Codul bunelor maniere
Raspunsuri - Pagina 8
maudi spune:
quote:
Originally posted by zizee
ba kiar cutitul e folosit ca sa intareasca spusele cite unuia...
lool, en garde, pussycat!
Adela P spune:
Bun subiectul si tocmai de aceea n-am putut sa ma las de el pana nu l-am citit de la cap la coada chiar daca la mine e aproape 1 noaptea.
Si am si eu o groaza de intrebari dar acum am sa pun doar doua: e ok ca gazda(gazdele) sa inceapa spaltul farfuriilor cat musafirii sunt inca acolo? Si trebuie musafirii sa-si ofere ajutorul?
Uite pe mine chestia asta ma deranjeaza insa aici se practica la scara larga.
Adela
http://community.webshots.com/user/adela23_1999
dya spune:
Pai tipicele "deci" si "sa ai o zi buna" sunt foarte comune si aici, si printre toate categoriile sociale. Si pe mine ma enerva in culme in Ro omniprezentul -deci-, dar astia spun intr-una "so"...,la urmatoarea prop. "you know what I mean", deci uneori poti sa nu ai nici un clue, e doar un cliseu de-al lor. Multi americanii spun foarte multe intr-o conversatie dar cu foarte scazut volum informational, tocmai din cauza acestor ticuri verbale.
Ah, si cat despre cum manaca (bine, vorbesc in general, sunt si exceptii) ...foarte mult cu mainile; daca se poate apuca,atunci nu mai sta pe ganduri. Vorbesc cu gura plina frecvent.
Cand iti vin musafiri, ei vor sa vada cum gatesti ceea ce vei servi, se ofera sa te ajute la vase si servit si li se pare normal sa accepti - ceea ce la noi nu se prea face.
Aici nu se descalta cand iti vin in casa, la mine au intrat in camera bebeului incarcati de noroi chiar
Adela spune:
Codul manierelor bune....
La masa:
a. nimeni nu pune mana pe lingura si nu serveste inaintea gazdei.
b. ia numai din ce esti invitat sa servesti.
c. nu insista cu privirea la vreun fel de mancare ce nu ti se ofera.
d. nu cauta si nu lua bucata cea mai mare. Toti au vazut-o; si vor intelege ca esti un mare egoist. Ia doar bucata din dreptul tau, indiferent ce iti cade ''la sorti''.
e. nu privi in farfuria nimanui. Daca cineva a varsat ceva din greseala pe fata de masa, nu baga in seama, ci fa-te ca nu vezi.
f. sa nu ceri nimic de mancare, chiar daca au uitat sa te intrebe daca esti flamand.
g. cutitul, daca e folosit, il vei manui numai cu mana dreapta, iar furculita doar cu stanga. Atentie, in nici o imprejurare, cutitul nu se transforma in ''furculita'' ducandu-l la gura. Asta se face doar la camp...
h. stai cat mai aproape de masa, ca sa nu cada firmituri. Sezi pe tot scaunul, nu doar pe marginea lui.
i. coatele nu se sprijina pe masa, ci stau cat mai stranse langa corp. De marginea mesei se sprijna doar in-cheieturile, aproape de farfurie.
j. nu folosi in veci tacamul pe care l-ai lins, ca sa te servesti din platou sau din borcanul comun. Foloseste lingurita sau furculita pusa special pentru aceasta. Mai mult, este groaznic sa lingi tacamul pus pentru uz comun. Si mai ales sa le pui la loc.
k. nu e ingaduit sa te intinzi peste masa ca sa te servesti. Cere celui care este langa platou sau cosul de paine si el te va servi cu tot platoul, nu doar cu o felie. Vezi si nu-ti fa provizii, ia cel mult doua felii de paine.
l. mananca fara sa se auda plescaitul saftos al buzelor si limbii. Mancatul zgomotos te descalifica.
m. painea se serveste cu mana, niciodata cu furculita; caci se poate intampla ca furculita cu care ai mancat sa atinga si urmatoare felie. Ce rusine ar fi...
n. nu te sterge la gura cu painea! Pe gura se afla si praf si altele si ar fi neigienic. Daca nu ai servetel, roaga gazda sa-ti dea unul.
o. degetele nu se baga niciodata in farfurie. Astfel, se evita obiceiul antic si murdar de a linge degetele.
p. se mamanca tot din farfurie, fara a se lasa nimic. Dar, sub nici o forma nu se face farfuria "luna" cu o bucata de paine.
r. nu se toarna niciodata intr-un pahar care nu este complet gol.
s. samburii nu se scuipa in farfurie, prin cadere libera si nici in pumn (ultima metoda se practica doar in aer liber), ci se pun in lingurita adusa langa buze, apoi in farfurioara, unul cate unul.
t. interzis a se clati gura cu ultima sau penultima inghititura de bautura, oricare ar fi ea.
u. daca este nevoie sa folosesti toaleta sau baia, priveste cu atentie cum stau lucrurile, pentru a le aseza exact cum le-ai gasit. Daca ai folosit WC-ul, sterge urmele lasate pe vas, nimeni nu este dator sa curete dupa tine. Eventual, deschide geamul pentru aerisire. Dupa spalatul mainilor, clateste chiuveta, pentru a nu ramane urme pe ea. Ai grija, sa nu se simta ca ai trecut pe acolo! Este o dovada de bun simt.
Si eu am avut ceva invitati (elvetieni) care si-au sters farfuria cu painea. Credeam ca nu le-a ajuns mancarea si in zadar tot ii indemnam eu: mai serviti.... se pare ca asa erau obisnuiti.
Aici, la cele mai luxoase restaurante, inainte de masa se serveste paine cu unt ca si aperitiv din partea casei.
Adela & Julia (1 an si 2 luni)
Marox spune:
Draga Scarmanus,
"Sa ai o zi buna" vine de la "Have a nice day". In Romānia am lucrat la o firma de telecomunicatii, in primele 3 saptamini am facut un training serios despre cum trebuie sa vorbim cu clientii. La vremea respectiva toate materialele erau in engleza, volens nolens trebuia sa le aplicam in traducerea romāneasca-eram obligati sa ne prezentam la telefon, sa intrebam cu ce putem ajuta clientul care suna (si cum eram intr-un departament cu probleme de multe ori eram injurati pt ca oamenii credeau ca ne batem joc de ei) si la sfirsit sa le uram o zi placuta.
scarmanus spune:
Fetelor imi place nespus de mult cand ne intalnim aici. Facem o cafenea virtuala si ne impartasim cunostintele despre maniere in societate. Minunat!
Zizee, iti datorez scuze, mi-a scapat o negatie care a dus la o neintelegere din partea mea a textului tau initial. Am inteles pe deplin acum, dar, ca nu contrariaza penimeni faptul ca-ti inmoi painea in supa, insa ma intreb e cumva o perpetuare a unui prost obicei, sau asa ceva e ingaduit in codul bunelor maniere din Belgia? Poate ma elucidezi.
Dya, nu am gasit referinte precise legate de intrebarea ta. Ce-mi spune mie bunul simt e ca daca masa este festiva atunci sub nici o forma musafirii nu participa la strangerea si spalatul vaselor. Daca masa nu are un caracter festiv atunci ne permitem sa fim mai ingaduitori, cred ca nu este o problema daca prietenii dau o mana de ajutor la stransul mesei. Despre spalatul vaselor in prezenta lor as spune "nu". Ca se procedeaza altfel in State, asta este o alta poveste. Despre preparatul mancarii in prewzenta invitatilor, iar un nu categoric, decat daca este BBQ, un picnic in aer liber sau ceva asemanator. Mi se pare de sprost gust sa fii nevoita sa-ti intretii musafirii, sa gatesti si sa le si dai indicatii asupra felului de mancare. Daca le place foarte mult un fel de mancare pot sa-ti ceara reteta, dar nu la masa, in timp ce mancati.
Adela, asa da, mi-a placut ce ai scris si mi se par absolut normale regulile enumerate de tine. Desigur, sunt multi care nu gandesc la fel..
Marox, stiu prea bine de unde vine napasta asta de "sa aveti o zi buna". Ce vroiam sa spun este ca ar trebui sa tratam cu precaitie imprumuturile pe care le avem in limba romana, fiindca nu intotdeauna se potrivesc contextul in care le inradacinam. Pot fi intelegatoare la adresa acestui imprumut daca il folosim intr-un context de afaceri, insa nu inteleg de ce nu putem spune "ma bucur ca te-am revazut" preietenei din statie, sau de ce vanzatoarea de la paine nu poate sa spuna cu zambetul pe buze "mai poftiti pe la noi" in loc de secul "sa aveti o zi buna". O intalnire de afaceri nu se poate compara cu actiunea de a cumpara o paine, nu? Poate gresesc...
Inca astept ca cineva sa fi citti un cod al bunelor maniere francez sau canadian. Sau american (exista?, nu va suparati, mi-am permis sa fiu un pic rautacioasa).
Mai scrieti? Bine, astept.
Cu drag,
scarmanus
dya spune:
Draga Scarmanus,
Se pare ca din prea mult exces de tel nu ai inteles ce am spus .... spuneam despre cum fac multi bastinasi de aici; nici pe de parte de cum fac eu sau cum ar face un om cu bun simt.
Cum am vazut cand am fost in vizite ... poate ca intr-adevar nu-si aveau locul la 'Codul bunelor maniere' fiind un fel de contraexemple.
zizee spune:
quote:
Originally posted by scarmanus
Zizee, iti datorez scuze, mi-a scapat o negatie care a dus la o neintelegere din partea mea a textului tau initial. Am inteles pe deplin acum, dar, ca nu contrariaza penimeni faptul ca-ti inmoi painea in supa, insa ma intreb e cumva o perpetuare a unui prost obicei, sau asa ceva e ingaduit in codul bunelor maniere din Belgia? Poate ma elucidezi.
scarmanus, drept sa-ti spun, habar n-am. dar pina la urma cred ca tot la acelasi lucru revine... cu conditia sa eliminam adjectivele: bun, prost...
pina acum n-am facut decit observatii de teren si nu le-am confruntat cu bibliografia aferenta... poate vreodata oi avea ocazia, cine stie...
scarmanus spune:
Dya, ce scrisesem despre musafirii la masa se adresa Adelei P. Dintr-o simpla confuzie de nick-uri m-am adresat tie. Am continuat cu argumente pornite din mesajul tau, adevarat, tocmai pentru a intari afirmatia mea, insa poate nu m-am exprimat suficient de clar. Scuze, orisicum...
Asadar, Adela P, paragraful care se adreseaza Dyei este de fapt pentru tine.
Nu va suparati pentru remarca ce o voi face, insa am impresia ca sunt interpretata gresit uneori. Nu sufar de exces de zel, nu ma pripesc cand va raspund si imi place sa cred ca nu-mi compun mesajele ca si cum as fi atotstiutoare. De fapt in ideea asta am si deschis un subiect ca acesta, sa aflam mai multe si sa comparam ce stim despre bune maniere.
Pot promite sa ma straduiesc sa nu mai fac greseli de exprimare pe viitor sau confuzii de nick-uri.
Cu drag,
scarmanus
ungureaa spune:
Buna !
O sa va spun ce nu-mi place mie :
- Sa ma invite cineva la masa si cind intru, cu burta lipita de spate, sa nu miros nimic...si defapt sa aflu ca mincarea nu e facuta si ca trebuie sa particip la prepararea sa.
- Sa fiu invitata undeva si ficecare sa-si vada de treaba lui (TV, computer, etc)
- Sa fiu invitata undeva si sa nu mi se propuna nimic de baut sau de rontait
- Sa primesc la nunta sume mici care nu acopera nici macar meniul
- Sa se vina la zile onomastice fara cadou
- Sa particip la chefuri unde fiecare isi aduce propria bautura (da, da am vazut aceasta aici, mai ales la tineret)
- Sa vin la masa cu mincarea de acasa
- Sa vin frumos imbracata pe cind toata lumea e in T-shirt
- Sa vin la un chef unde nu sint servita cu nimic
Din fericire, aceste neplaceri nu mi s-au intimplat cu romanii, ci mai degraba cu localnicii care, fara intentie rea, au alte obiceiuri...
Adina si Gabriel