furt la "Tariful CR2"-Electrica SA

furt la "Tariful CR2"-Electrica SA | Autor: linasobolina

Link direct la acest mesaj

stimate doamne, stimati domni,
am preluat (ca urmare a decesului tatalui meu) un contract de furnizare a energiei electrice pe care l-am semnat la filiala Buftea a societatii Electrica S.A.

Tariful CR2 (explic necunoscatorilor) este tariful diferentiat - ca pret - pe doua zone orare. Citez de pe situl Electrica S.A.: "Tariful CR2 – de tip monom cu rezervare, diferentiat pe doua zone orare

Acest tip de tarif este compus din urmatoarele trei elemente: pret pentru rezervare de 0,1440 lei/zi, pret pentru energia electrica consumata in orele de zi de 0,4768 lei/kWh si un pret pentru energia electrica consumata in orele de noapte de 0,1551 lei/kWh.

Tariful CR2 este avantajos sa se aplice unui consum de energie el. care se realizeaza preponderent noaptea intre orele 22 si 7 si in zilele de sambata si duminica (exista un consum mai mare de 55% din cantitatea totala de energie electrica consumata)."

Nu discut faptul ca preturile de pe factura sunt mai mari decat cele prezentate pe site.

Dar sa explic in continuare necunoscatorilor.
In casa clientului este montat un contor de masurare a energiei electrice care inregistreaza 2 indexuri: consum de zi si consum intre orele 22.00 si 7.00 (+sambata si duminica).
Comutarea intre cele doua indexuri este facuta de catre un ceas fabricat de "aem Timisoara", care este anexat contorului.

Nu stiu cum functioneaza comutarea (tehnic vorbind) dar stiu ca ceasul meu comuta seara la orele 22.26 si dimineata cu mult inaintea orei 7.00.

In acest fel, naivul client plateste energie ieftina la tarif de zi (scump). Daca as presupune ca e ceasul defect si seara comuta cu 25-30 de minute intarziere, atunci de ce aceasta defectiune nu se pastreaza si dimineata ?

Ar trebui sa comute cu acelasi nr. de minute dupa ora 7.00. Dar el, smecherul, comuta cu 20-25 de minute inainte de ora 7.00.
sa fac un calcul simplu: 0,4976 lei/kwh - 0,1619 lei/kwh = 0,3359 lei/kwh (acestea sunt tarifele de pe factura, nu cele de pe sit). diferenta de 0,3359 x 1 kwh x 20 zile x 12 luni = 80,616 ron in plus anual incasati de Electrica.

De la un singur client. Inmultiti suma cu zeci, poate sute de mii de abonamente si veti constata ca discutam ( la 50 000 de abonati-1 100 000 euro) despre milioane de euro incasati prin inselaciune.

Le promit celor de la Electrica S.A. ca vor mai auzi de mine.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

just because you're paranoid doesn't mean they'ne not after you.

cum ar veni, m-ai facut cuioasa, o sa imi studiez contoarul :)

Parent like there's no tomorrow!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

da de unde stii cum comuta? io'st tot abonat de buftea:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

pe ecranul contorului, in dreapta indexelor sunt 2 mici ferestre in dreptul carora scrie: TS si TN. cand fereastra TS este portocalie, este activ indexul de noapte si cand fereastra TN este portocalie devine activ indexul de zi. schimbarea culorii ferestrei (din alb-in portocaliu) este momentul comutarii. de altfel, daca e liniste, se si aude un "click".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

in acesta dimineata m-am trezit mai devreme decat de obicei. la ora 6.30 contorul deja comutase pe tarif de zi (asta trebuia sa se intample la ora 7.00). deci e un furt regulat de minim o ora. banuiesc ca cineva tre' sa plateasca furturile din retea... si platim noi, prostii.

Mergi la inceput