Daca gresesc cu cariera copilului?
Raspunsuri - Pagina 2
monabella spune:
Woa, ce titlu? Doar cititindu-l mi-am zis cum adica sa greseasca cineva cu cariera copilului? Greseala parintelui este ca intervine in "cariera" copilului cind acestea trebuie sa si-o aleaga singur, indiferent ce este. oricum copilul e in clasa intii deci despre ce cariera vorbim?
Rolul parintelui este numai sa-i creeze conditiile ciplului sa faca ceea ce ii place. daca ii place muzica du-l sa faca in particular. daca profesorii lui iti spun sa il muti la scoala de muzica atunci muta-l. Ma indoiesc ca scoala de muzica nu iti va primi copilu si in clasa a 3a sau a 6a daca e intr-0adevara talentat si vine cu recomandari din partea tutorilor lui
Lolilo spune:
eu as lasa copilul sa copilareasca si eventual sa-si exprime singur dorinta; sper sa nu-mi spuna cineva ca "ce stiu copii.." ca am un eseu drept contra argument.
fetita mea ar trebui sa devina cam asa; mare pianista, dupa dorinta soacrei mele (fiul ei, aka sotul, pianist ratat i-a spulberat toate visele) apoi chirurg renumit, dupa dorinta bunicii mele, cercetator stiintific in vreun domeniu, dupa dorinta lu' tac-su, cautator de dinozauri si in acelasi timp hot wheels racer, dupa dorinta fratiorului ei (ca sa aiba cu cine concura el) si super star/cheerleader/bratz doll/fashion designer si f rar teacher, dupa dorintele ei din zilele noastre..
eu nu cred ca mai am loc sa-mi doresc ceva in legatura cu cariera ei si nici nu simt ca-mi doresc ca ea sa devina ceva anume din cele de mai sus sau din preconceputele asa zise cariere de pe scara de valori a altora.
eu imi doresc ca orice-ar alege, copilul meu sa fie fericit. si n-am nici o problema cand baietelul meu anunta tot avionul ca el cand se face mare o sa conduca camionul de gunoi. sper insa ca pana atunci sa gaseasca altceva mai interesant :)
Rufus spune:
Te inteleg, desi e putin cam devreme de astfel de intrebari. Sunt si eu la vremea intrebarilor (inclusiv aici pe forum).
Curentul "vestic", ca si cel american, lasa copilului cea mai mare parte a alegerii. De alfel, inclusiv scoala ii calauzeste pe acestia mult mai devreme ca la noi, spre ceea ce doresc sa faca.
La noi se face o pregatire generala mai lunga, lasand timp mai mult pentru alegere, iar specializarea se face mult mai tarziu.
Eu agreez sistemul american, pentru ca un copil e pregatit de viata mai repede; in plus, scoala romaneasca bate pasul pe loc (sper ca nu pentru inca mult timp), adica este o pierdere de vreme sa te prefaci ca inveti dupa o programa care a ramas doar asa, ca o idee...
Depinde cum iti cresti copilul (si cum ii e si firea): daca este un tip curios, ager, intreprinzator, e bine sa il lasi sa-si urmeze instinctele; daca e moale, impinge-l multilateral, pana cand se lamureste.
Este greu, dar in nici un caz nu este responsabilitatea parintelui sa ii aleaga copilului cariera. De fapt, cred ca este o mare greseala...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
XIO spune:
Partea buna la sistemul nostru de invatamant este ca faci de toate si nu trebuie sa hotarasti la o varsta mai mica spre ce vrei sa te indrepti, ca sa te trezesti cand e cam tarziu ca vrei altceva.
Asa ca ...lasa copilul sa decida.
Cam greu tinand cont de domeniul ales de voi.
Ai putea sa discuti cu niste profesori de muzica , sa-l intrebi pe cel mic daca lui chiar ii place, sa vezi daca e talentat.
Oricum, nu-l forta sa faca ceva ce nu vrea, ca e trist.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
filofteia spune:
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Si in special Sabinei
Citat: |
Filofteea nu l-as da la scoala de muzica. lui ce ii place, pian sau canto? daca ii place canto, poate linistit sa dea abia la Conservator, cu meditatii in privat la Canto. Deci si liceu normal. Nimic nu e mai delicios ca un muzician cu o buna cultura muzicala si matematica solida |
care a inteles foarte bine temerea mea...cand vrei sa faci muzica, un instrument in mod special trebuie sa incepi de mic, pe langa instrument mai este teoria. SI nu poti face instrument cu o ora de meditatie pe saptamana.
Ii place mai mult canto, deci pot sta linistita.
Poate pentru alte persoane pare prematur sa-mi fac probleme, dar mie nu. Eu am multe frustrari legate de meseria pe care am ajuns sa o fac, fata de cea care mi-ar fi placut. Nu vreau ca adult copilul meu sa pateasca la fel. Iar daca a te indrepta spre contabilitate, tehnica, matematica o poti face din orice liceu, a face Conservatorul la un instrument se poate numai dintr-un liceu de muzica.
Ramona J spune:
Filofteia, te inteleg. Partea buna e ca deja ai descoperit talentul copilului tau.
Important e sa nu-l impingi tu de la spate, urmareste ritmul lui.
Eu nu ma pricep la muzica, dar aici am vazut ca la canto se iau ore mult mai tirziu, dupa ce se schimba vocea.
Letitia1 spune:
Off topic
Andrada said: Doar ca sa clarific, aici la generale se discuta cariera unui copil care a aplaudat odata la filarmonica.
A
Dar ce parere ai ca la generale se discuta despre Obama V Mccain. Ti se pare mai potrivit? Trebuia demult mutat la fetele din America.
Andrada spune:
Ba pardon ca daca se alege McCain afecteaza pe toata lumea cum v-am zis si acu 4 ani de Bush, dar il mut ca va plictisim,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Letitia1 spune:
total off topic pentru Andrada:
Bush conduce tara de 8 ani. De ce ne-ai zis acu 4 ani si nu acu 8 ani? Ca poate se mai putea face ceva. Acu 4 ani deja era prea tirziu. raul fusese facut.
Ai dreptate cu Mccain, si eu tin cu Obama, dar nu cred ca putem noi face ceva. Poate voi, astia din America. Eu personal nu cred ca e un subiect pentru generale.
Filofteia pentru instrumente ca pian si vioara trebuia sa inceapa in clasa I, pentru alte instrumente de la clasa a 5 a. Pentru canto e suficient sa inceapa din clasa a 9 la scoala de muzica pentru teorie si poti sa-i pui un profesor sa-l ajute cu lectii private. Dar pina atunci numai bine ca va fi destul de mare sa stie daca intr-adevar vrea sa faca asta.
filofteia spune:
Citat: |
Filofteia pentru instrumente ca pian si vioara trebuia sa inceapa in clasa I, pentru alte instrumente de la clasa a 5 a. Pentru canto e suficient sa inceapa din clasa a 9 la scoala de muzica pentru teorie si poti sa-i pui un profesor sa-l ajute cu lectii private. Dar pina atunci numai bine ca va fi destul de mare sa stie daca intr-adevar vrea sa faca asta |
Multumesc mult!
Deci nu este chiar asa devreme sa-mi pun astfel de intrebari.
O sa mergem pe canto si vedem daca pana in clasa a 9-a gasim si alte talente ascunse.