Moldovence de peste Prut????
Raspunsuri - Pagina 2
ticka spune:
Re:Alina!
Ce bine ca ajungi la Chisinau, cu toate ca nu te invidiez daca ai de alergat pentru acte. Cand a trebuit sa o trec pe Alexandra in pasaport, am stat cu ea vre-o 2 ore pe holuri pana a venit tanti care tre sa faca poza si Alexutza nu avea decat 6 luni si ii era somn, imi venea sa o bat pe tanti. Ma chinuiam sa o tin treaza ca sa scap mai repede de-acolo. Infernal. dar asta e sistemul, n-ai ce-i face.
Ce facultate faci? cum vei face cu bebelushul, continui facultatea sau iti ei un an pauza? I-ai ales deja un nume? La noi a fost un mare chin cu el. Parca nici unul nu se potrivea si vroiam ceva deosebit pentru bebelushul nostru deosebit. De unde pana unde am ajuns la Alexandra. Ne place si acum si sper si Alexutzei sa-i placa.
Pupici de la noi
-
alinkav spune:
Buna dinnou!!!
Noi ne-am gandit la nume inca de cand aveam 6 saptamani si asa si a ramas. Il va chema ca pe sotul meu, imi place mult numele, Alexandru. Daca ar fi fost fetita cu siguranta ar fi Alexandra. Dar sper sa am si fetita candva si desigur se va numi Alexandra.
Sunt la Ase/contabilitate. Nu vreau sa fac pauza, sper ca voi reusi si cu bebe. Am sa lipsesc o perioada foarte scurta dupa nastere, dupa care va sta sotul meu cu bebe, macar 2,5-3 ore, n-as vrea sa lipsesc de la seminarii, ca dupa voi avea probleme la examene.
Noi initial ne gandeam sa-mi schimb actele intr-o zi, dar dupa ce am aflat ce diferenta de pret este intre a face intr-o zi si in 5 zile, am zis mai bine stam 5 zile, si banii aceea ii cheltuim ptr noi. Aproape 100$ diferenta. De stat avem unde, am apartament acolo, desi mama si fratele meu sunt aici la Bucuresti.
Mai am bunica la Chisinau dar ea are casa ei.
Eu inainte sa vin la Bucuresti n-am stiut romana, am invatat aici, si acolo la Chisinau am numai prieteni si rudele rusi.
Desi sotul meu e din Ucraina(langa Odessa), nu vorbea rusa, adica foarte putin. Toate rudele lui sunt moldoveni si majoritatea prietenilor.
Noi acasa vorbim romana, desi amandoi stim perfect rusa. Pe bebe vrem sa-l invatam rusa, cu asta se va ocupa bunica(mama mea). Desi suntem aici de 8 ani, mama mea nici acum nu stie bine romaneste.
Chiar si nunta am avut-o pur moldoveaneasca, desi am facut-o aici in Bucuresti. Si a fost super!!!
Bine, hai ca v-am zapacit!!!!
alinkav
Danza spune:
quote:
Originally posted by ticka
Dana, da ziua orasului se mai face? stiu ca acum cativa ani era extrem de frumos. Cu vanzatori ambulanti, carciume in strada, se vindeau diverse chestii, seara erau dansuri si concerte in piata adunarii nationale... ce vremuri..
As vrea sa vin acasa pe la sf. lui octombrie, poate ne vedem atunci in parcul Catedralei, sa vedem si noi masinutele , sper sa prindem si vreme frumoasa.
Alexandra mea n-a fost decat de 3 ori in 2 ani (de cand lucrez eu) la bunici, dar s-a nascut la Chisinau. Cand venim stam doar 2-3 zile. Iar rusa e o enigma pentru ea, nu stie decat "lapte" "fetita" si "baietel" si mai stie si versurile de pe o caseta cu Zemfira, care le canta dar cu siguranta nu le intelege. Si are un accent....Nu stie sa spuna Svetlana si Moscvici. Spune Zvetlana si Mozgvici, e tare nostim. Tare as vrea sa stie si rusa.
Danutz al tau stie rusa? E mare, mai are putin si face 2 ani! ii pregatiti o petrecere? cu copii multi? Daca da o sa fie incantat, te asigur.
pupici de la noi!
-
Se face Cris, numai ca acum e o zi fixata special pt acest eveniment (nu mai e ca inainte prima duminica din oct) - 14 octombrie. Obiceiurile sunt la fel: vanzatori ambulanti, muzica, concerte (vin multe formatii din Ro), flori, galagie - tot ce vrei...Si Danut a fost de 3 ori in Ro> pt. prima data la mine in burtica (am fost la mare cand aveam 8 luni incheiate), anul trecut la 10.5 luni si anul acesta la 1 an si 10 luni.
Rusa nu stie si nu vreau sa-l invat deocamdata. Va invata el afara si la scoala ca oricum e obligatoriu. Acasa ma straduiesc sa vorbesc cat mai corect posibil, fara rusisme. Chiar si culorile i-l invat corect romaneste: oranj, turcoaz, grena, maro, gri - ceea ce multi maturi de aici nu cunosc. Stie 13 culori, numara pana la 10 fara greseli, cunoaste si aproape juma' de alfabet. Sunt fff mandra de el - e un copil minune, care de curand a invatat sa-si pronunte si numele aproape corect - zice Danut Bandeanu de la birladeanu.
Tati ns. este in Ro, in Constanta si o perioada insista mult sa ne mutam si noi acolo. Acum avem ceva probleme si nu cred ca mai facem pasul acesta. Mai vedem noi - timpul si poate si distanta ne vor ajuta sa luam o decizie.
Si noi ne gandeam ca daca vom avea fetita unul din nume sa fie Alexa in cinstea lui tati (Alexandru).
Cat despre petrecere de ziua lui - nu cred ca voi face ceva. va fi intr-o zi de sambata - eu muncesc pana la amiaza, in plus as vrea sa fim numai noi, fara lume, galagie, mese, bautura etc. Vine si taica-sau in vizita si sper cavom putea sta numai noi trei in liniste, mai ales ca avem fff multe lucruri de discutat di clarificat.
Multa sanatate si pupicei Alexei de la Danutz!!!
Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz - 2 ani pe 20 septembrie
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
Danza spune:
quote:
Originally posted by alinkav
Salutare!
Peste cam doua saptamani jung si eu Chiinau, trebuie sa-mi schimb buletinul si pasaportul pe numele nou, si pe urma sa-mi schimb si aici legitimatia provizorie.
V-am pupat!!!!
alina-30 saptamani
Alina, daca mergi la birul central de pasapoarte, ala de pe strada asachi, atunci te-as sfatui sa intri pe usa laterala si sa nu sufli o vorba nimanui - nu intrebi nimic de nimeni si stai frumusel la coada care e inauntru - acolo lasa sa intre numai cate 5 persoane. Eu asa am facut in august cand a trebuit sa anexez mutrita lui Danut in pasaport. Si, desi maica-mea statea la coada de pe la 6, eram numai a 69 la numar. Asa ca, in momentul in care s-a deschis biroul (la 8), am intrat pe usa laterala, am depus actele fara nici o problema, am facut si pozuta - primii in acea zi!!! - iar a 2-a zi era totul gata!
Bun, ca la buletine si pasapoarte e si mai scump si dureaza mai mult, dar oricum, incearca!
Sa nu astepti ca-ti va oferi cineva locul inainte pt ca esti gravida, acolo se fac niste mizerii ca nici nu-ti imaginezi: este lume care face bani cu asa ceva, vin de pe la 1/2 noaptea, ocupa rand, apoi dimineata vand locul lor pt 10$. Desi lumea zicea ca numai vara e asa aglomeratie...dar cine mai stie??
Multa sanatate te si bebicului din burtica [bebe]
sa ai parte de o sarcina usoara in continuare, o nastere fara peripetii si un sanatos!
Cu drag,
AdrianaB spune:
Salut!
Cred ca ar fi cazul sa ma inscriu si eu in clubul vostru.
Eu sunt de prin 91 pe aici. Am facut facultatea la Iasi (Informatica la Al.I. Cuza). Si eu sunt din Chisinau. Am terminat scoala 39, undeva pe la Telecentru. Acasa ma duc cel mult de 3 ori pe an. M-as duce si mai des, dar asta e. Noroc ca imi mai duc fetita pe la bunici vara. De casatorit m-am casatorit in Iasi in ultimul an de facultate. Am facut cununia religioasa la biserica Sf.Nicolae de langa Palatul de Cultura. Iasul e marea mea dragoste, dar am ajuns la Bucuresti in cautarea unui loc de munca mai bun. Am o fetita care va implinit 4 ani in noiembrie si mai astept un bebe acum pe 21-22 septembrie. Fetita mea nu vorbeste rusa si nici n-am tinut s-o invat. Nu am rusi in familie si sotul meu e roman de prin partile Neamtului, n-am vrut sa-l fac sa se simta incomod. Suntem o familie de romani, ma simt apartinand acestor pamanturi, va rog sa nu aruncati cu pietre in mine pentru asta...
Adriana
Danza spune:
quote:
Originally posted by AdrianaB
Salut!
Fetita mea nu vorbeste rusa si nici n-am tinut s-o invat. Nu am rusi in familie si sotul meu e roman de prin partile Neamtului, n-am vrut sa-l fac sa se simta incomod. Suntem o familie de romani, ma simt apartinand acestor pamanturi, va rog sa nu aruncati cu pietre in mine pentru asta...
Adriana
si eu ma simt romanca pana in maduva oaselor si tare as vrea sa scap de aici, ca nu mai suport...la serviciu sunt obligata sa vorbesc mai mult rusa, in magazine oriunde ai intra ti se spune "ya ne ponimaiu, govorite po celoveceski"
Mie mi-ar place sa revin la Iasi - orasul studentiei mele, ce mult mi-i dor de el, am ajuns sa visez Iasul si as da orice sa-l vad macar cu un ochi...
Cu drag,
ticka spune:
Eu numaidecat o voi invata rusa pe Alexutza. Vecinul meu de bloc, care este un domn in varsta, foarte respectabil, care stie mai multe limbi, ne-a zis sa o invatam numaidecat si rusa, este o vorba la unguri: Cate limbi stii de atatea ori om esti. Am s-o invat rusa, fara a tine cont de ce se intampla in Moldova. Rusii au o cultura mult prea vasta, au si vor avea oameni deosebiti si numai pentru literatura lor, merita sa stii rusa. Eu citesc cu placere autori rusi, imi plac filmele lui Tarcovschi si filmele cu Nichita Mihalcov (mersi tvr2 ca am mai vazut odata "Jestochii Roman"). Si eu si sotul meu ascultam si astazi Visotchii si Acvarium. Vreau si fetita mea sa stie despre toate astea.
Cand m-am casatorit si cand am avut de luat o decizie unde vom ramane: in Bucuresti (aici lucra sotul meu) sau sa lase totul balta si sa incercam sa o luam amandoi de la capat in Chisinau, am ales sa ramanem aici. Mi-e tare dor de Moldova, de ai mei, dar.... pentru Alexandra e mai bine aici si, ce sa mai... acum e si casa mea.
Daca mai intreba, daca vreau sa ma intorc in Chisinau, cred ca as veni cu un "nu" categoric, mai ales acum.
Cu mult drag, Cristina
-
ticka spune:
quote:
Originally posted by AdrianaB
Am o fetita care va implinit 4 ani in noiembrie si mai astept un bebe acum pe 21-22 septembrie.
Bine ai venit in club ! Suntem 4!!!!!!!!Adriana, avem fetite mari! Si Alexandra mea are aproape 4 ani. Si tare-mi pare rau ca nu are si un fratior sau o surioara. Dar asta este.
Si aproape toate avem pentru Iasi un gand aparte. In Iasi unde ai stat? Eu in Tudor, Dana se pare ca in Puschin. si in Bucuresti sunteti de mult timp?
-
ticka spune:
quote:
Originally posted by Danza
Acasa ma straduiesc sa vorbesc cat mai corect posibil, fara rusisme. Chiar si culorile i-l invat corect romaneste: oranj, turcoaz, grena, maro, gri - ceea ce multi maturi de aici nu cunosc.
Cu drag,
Apropo, de vorbit corect... daca ai sti cat ma lupt. Alexandra vine acasa de la gradinita si vorbeste cu dezacorduri tipice de Bucuresti. Ceva in genul: ma doare picioarele... ei sta... etc etc. Cat ma chinui sa-i zic ca nu se spune ma doare picioarele ci ma dor picioarele, a acceptat ca "mainele dor" dar picioarele au ramas cu doare.
Cu drag Cristina
-
Danza spune:
Tickule, eu nu am stat in Puskin, ci in C14 (bd. socola) un an, si apoi am inchiriat o garsoniera, pt ca ma ofticam de atatea barfe, nu era posibil sa inveti in sesiune, pt ca se tinea numai din bairam in bairam, si plus la astea faceam aproape o ora cu troleul pana in copou.
Am stat si in Tudor putin, dar imi placea mai mult sa merg in vizita la prieteni acolo.
Cu drag,