Fond pentru consilierea fetei de 11 ani
Raspunsuri - Pagina 6
admin spune:
Draga Voljena,
Intrebarile tale sunt foarte la obiect si mi se par foarte corecte. Exact pe aceiasi tema discutam ieri cu mirela si aveam intrebari asemanatoare.
Am insa doua remarci:
1. Intrebarile nu cred ca trebuiau precedate de "intrebari, intrebatoare". Personal mi se pare o formulare mai putin reusita si s-ar putea ca pentru Karmen sa sune un pic acuzator si nu constructiv. Inca o data, intrebarile sunt foarte legitime si sper sa fie intelese ca atare. Mai mult, aceste intrebari aduc structura in organizarea acestei actiuni, conturand un plan de actiune (multumim voljena)!
2. Daca tot te-am prins pe aici (cred ca in ultimul timp esti foarte asaltata de presa si cred ca esti in cautare de liniste) as dori sa te rog sa-ti dai si tu cu pareea cu privire la aceasta actiune ca sa nu ne pripip. Tu cunosti acum pe fetita, cunosti familia, si daca tu crezi ca acesti bani care i-am strans s-ar putea folosi mai eficient, te rog sa ne spui!
Florin
quote:
citat din mesajul lui voljena
intrebari intrebatoare:
karmen - 1. care este experienta ta cu minore abuzate sexual?
- 2. cu minore insarcinate care au avut un avort?
- 3. cu abuzuri sexuale in familie ale minorelor sub varsta de consimtamant ?
- 4. de terapie familiala in familii cu minori abuzati?
- 5. care este opinia ta asupra a ceea ce ar fi trebuit sa faca fetita in situatia asta? (explicit: avea dreptul la alegere?, nu avea? )
- 6. cum prevezi desfasurarea sedintelor. vii tu, sau te bazezi pe deplasarea minorei si a familiei la cabinetul tau?
- 7. cat costa o sedinta?
- 8. cate sedinte ii poti oferi tu?
- 9. daca ai vreo experienta la capitolele 1-4 cat au durat acele tratamente?
- 10. in ce difera terapia oferita de tine fata de ceea de la DPC? (avand in vedere ca le-ai fost angajata ar trebui sa poti face o comparatie)
multam fain
Numai bine
Sneeuwklokje spune:
Servus Florin,
fac pe secretara "d-nei din Anglia" care acum plimba copila, care abia s-a pus pe picioare, pe la muzee cu si/fara presa .
Din aprecieri estimative suma stransa nu ajunge sa acopere un an de terapie pentru fetita si/sau familie, nici in ritmul o sedinta la o doua saptamani. Intrebarile intrebatoare... exprimau un dubiu legat de finalitatea demersului... gen scarpinatul in cap al lui nea Ion pe prispa.
Asa ca intrebarile incercau sa gaseasca luminita de la capatul tunelului.
In bucataria DC-ului nu se va amesteca nimeni. Voi dati banii, voi decideti. Insa merita mentionat ca "adoptia Florinei" a condus la existenta unei sanse nenule ca sa se faca rost de o finantare contractuala a terapiei imediate prin bani si benevolat. Totul este inca ipotetic, dar cu putin noroc...
Insa se pune problema pe termen lung.
In situatia economica a Romaniei, mobilitatea populatiei de la sate e mica, iar problemele fetitei de integrare in societatea rurala vor fi majore. Asa cum voljena a spus si public, ideal ar fi ca acest copil si sora ei sa paraseasca Romania si sa se integreze unei societati mai liberale in care"finger-pointing"-ul sa fie penalizat.
Asta se poate face prin educatie. Educatia nu ar costa atat bani, cat mai ales timp.
Si primul mijloc ar fi un computer cu Internet si DVD-player si un program de control parental parolat de noi.
Eu ii pot dona DVD-uri de invatat engleza conversationala. Exista o serie intreaga destinata copiilor autisti si care pleaca de la zero. Cum sunt scumpe 30$ unul cu aprox. ii voi da o parte din ale mele.
Internetul ar fi pentru ca lumea binevoitoare sa doneze o jumatate de ora pe sapamana de povestit, de corectat teme, de-nvatat o limba... O putem pune la donatii DC. Acesta insa ar fi ceva care ar cere timp si abnegatie. Ar insmna mult mai putin decat sa avem noi grija de un copil, dar poate ar fi o reusita mai mare decat acel proiect Sara, de care imi aduc aminte si acum cu muuuulta tristete.
Un gest binevoitor de lunga durata ar fi exceptional...Oare cate din mamicile care petrec ore pe DC intru relaxare, ar fi dispuse sa-l ofere?
P.S. Sanatate multa...
admin spune:
Snee,
Nu stiu de ce dar simt in tonul mesajului tau o ironie care cu siguranta nu este constructiva. As dori sa stiu daca remarcile gen: " scarpinatul in cap al lui nea Ion pe prispa" sunt ale tale sau vin de la Voljena prin calitatea ta de scretara? Oricum ele nu ajuta.
Una peste alta, mai asa dintr-o bucata si fara ocolisuri iti pot spune ca:
- noi am strans niste bani pentru Florina si personal (atentie aici vorbesc ca donator si nu ca Admin) m-am gandit ca o consiliere dupa avort ar fi fost bine venita. Nu stiu daca banii ajung sau nu, dar era un inceput. Daca era nevoie poate mai donam. Tu insa ai pus un verdict cu privire la finalizarea demersului, si aici ma refer explicit la "scarpinatul lui Ion in cap". Trist! Ai ceva cu noi personal, poate imi explici pe privat!
- revenind la ce am mai spus, consider ca nimeni in acest moment nu cunoaste mai bine situatia decat Voljena. De aceea am cerut ajutorul ei cu privire la acesti bani. Nu cred ca este bine sa ne ambalam fara sa o consultam pe ea. Stii tu vorba cu 2 capitani pe un vas. Deci Voljena poate evalua situatia si ne poate spune: Cum sa folosim acesti bani spre binele Florinei.
Exista niste oameni care au donat avand in minte un plan. Daca planul s-a adeverit prost, irealizabil sau nu mai este de actualitate, putem sa fim suficient de maturi si sa acceptam acest lucru. Dar oamenii vor sa stie ce se poate face! Ajutor cu de-a sila nu se poate! Deci o rog pe Voljena inca o data sa ne scoata la lumina: Putem sa contribuim cu acesti bani in ajutorarea Florinei sau nu? Daca Da cum, daca nu macar sa stim caci atunci putem da banii inapoi sau sa-i redirectionam catre alte cazuri.
Referitor la planurile voastre, evident ca le sustinem. As dori insa sa va rog sa nu amestecati acest apel catre membrii desprecopii.com in acest topic ci sa creeati unul nou.
Multumesc
Florin
Numai bine
Sneeuwklokje spune:
Nu mey... scarpinatul pe sub cusma e semn ca stam sa ne cugetam. Noi vrem sa ajungem la un capat de tunel. Nu a fost nici o intentie ironica. Cand nu stii incotro s-apuci te cugeti pe prispa. In pozitia scarpinatoare pentru ca pe cea gen Hamangia o vad cam resemnata.
Si nu voi va scarpinati ... in faza scarpinatului eram noi. Nu era nimeni sigur ca o discutie publica asupra posibilitatilor ar fi binevenita. Posibilitati, nu certitudini.
Dar exista un interes real in a se vedea putin mai clar cum poate avansa proiectul vostru cu Karmen si in ce consta proiectul Karmen detaliat.
Care sunt sansele (umane si materiale) ca acest proiect sa acopere un minim necesar? Daca sunt sanse perfect. Daca nu. Este el singurul vostru obiectiv?
Pur si simplu o discutie normala. La cate planuri s-au naruit si recladit de la o zi la alta in aceste saptamani... toata lumea este epuizata. Nu se intentioneaza nimic paralel pe DC, mi s-a parut ca s-a intrebat ce crede Volje ca ar fi mai potrivit. Si de aceea s-a continuat cu ce "crede voljena". Orice finantare s-ar obtine nu implica DC-ul cu nimic. Era doar o incercare de concertare a unor eforturi, de aceea am scris la acest topic. Daca ea este dorita.
Legat de ce vine de la Voljena au ba ... whatever... daca tu crezi ca mi-as permite sa postez ceva in numele ei, fara a o consulta.... ma confunzi O intra ea sa va zica, cand o putea.
Cum se pare ca-s un pion in plus, mi-am luat palaria si bastonul . Numai bine.
Edit: Ca uitai... daca va denatureaza subiectul puteti sterge postarile mele.
admin spune:
Snee,
OK, am inteles. Deci o asteptam pe Voljena, daca are amabilitatea sa ne raspunda.
Offtopic:
In ceea ce priveste±
"Legat de ce vine de la Voljena au ba ... whatever... daca tu crezi ca mi-as permite sa postez ceva in numele ei, fara a o consulta.... ma confunzi O intra ea sa va zica, cand o putea."
, nu te supara, in momentul in care incepi mesajul cu:
"fac pe secretara "d-nei din Anglia" care acum plimba copila, care abia s-a pus pe picioare, pe la muzee cu si/fara presa"
pe bune ca am inteles ca: "Voljena este la muzeu si va transmite....".
Este bine ca ne-ai luminat ca sa nu trecem iar la discutii de discutii in baza unor formulari mai mult sau mai putin reusite.
Numai bine
denizel spune:
Eu sper ca am intels bine sugestiile lui Sneeuwklokje si nu spun vreo prostie pe-aicea.
1. sugestia cu parasirea Romaniei pentru a fi evitat aratatul de degetul, mi se pare foarte buna. Nu exclude insa psihoterapia care, cu cat e inceputa mai repede cu atat mai bine.
2. sugestia cu dvd-player, dvd-uri pentru invatat engleza, mi se pare excelenta.
3. sugestia cu calculator si internet cu scopul de a directiona fetita pe DC pentru discutii cu mamici binevoitoare si dragute...ei bine, nu as incuraja un asemenea proiect.
Am vazut prea bine cu cateva saptamani in urma cam ce pot gandi unele mamici despre tragedia unui copil si, tare cred ca nu i-ar face bine copilei sa intre intr-o comunitate atat de pestrita in care, uneori, ca adult echilibrat, mai greut faci fatza.
Tot legat de asta, sunt multi oameni care vor sa zica ceva bun dar, cand sa-l zica, iese un dezastru.
Nu cred ca un copil traumatizat si atat de sensibilizat trebuie sa intre in contact cu o comunitate atat de mare si cu idei atat de variate.
Nu stiu, poate exagerez dar, daca ar fi vorba de copilul meu care tocmai a trecut prin ce a trecut, internetul ar fi ultimul lucru pe care m-as gandi sa i-l pun la dispozitie.
Sneeuwklokje, cum adica ""?? Probabil ca e pana apare Voljena, nu? :-)
Edit
M-am mai gandit la o justificare pentru ceea ce sustin: daca noi, care ne certam uneori destul de urat atunci cand e vorba de dat sfaturi unei mamici care are probleme cu copilul propriu, va dati seama ce am face daca am fi cu toatele raspunzatoare de buna dispozitie si linistirea unei fetite traumatizate aflata in grija noastra. Nici nu vreau sa ma gandesc... .
admin spune:
Draga Denizel, referitor la:
"3. sugestia cu calculator si internet cu scopul de a directiona fetita pe DC pentru discutii cu mamici binevoitoare si dragute...ei bine, nu as dona nici 5 bani pentru asta si nici nu as incuraja un asemenea proiect.
Am vazut prea bine cu cateva saptamani in urma cam ce pot gandi unele mamici despre tragedia unui copil si, tare cred ca nu i-ar face bine copilei sa intre intr-o comunitate atat de pestrita in care, uneori, ca adult echilibrat, mai greut faci fatza."
Desprecopii.com este o comunitate pentru parinti maturi si nu pentru copii. Chiar daca Florina ar fi putut sa devina parinte, la varsta de 11 ani, este inca un copil!
Cred ca Snee s-a referit la faptul cum ca mame din comunitatea noastra s-ar putea implica sa o ajute de la distanta, comunicand cu ea direct si nu prin intermediul Desprecopii.com.
Numai bine
denizel spune:
Aha, Admin, am inteles! :-)
Am zis inca de la inceput ca s-ar putea sa fi inteles gresit propunerea lui Sneeuwklokje.
Scuze, Sneeuwklokje!
denizel spune:
In cazul acesta...inca ceva: cum pot fi selectate mamicile care chiar pot ajuta pe Florina? Cui se da adresa pe care Florina poate fi contactata si cui nu? Care ar trebui sa fie criteriile? Mi se pare tare complicat.
karmen spune:
quote:
1. care este experienta ta cu minore abuzate sexual?
- 2. cu minore insarcinate care au avut un avort?
- 3. cu abuzuri sexuale in familie ale minorelor sub varsta de consimtamant ?
- 4. de terapie familiala in familii cu minori abuzati?
- 5. care este opinia ta asupra a ceea ce ar fi trebuit sa faca fetita in situatia asta? (explicit: avea dreptul la alegere?, nu avea? )
- 6. cum prevezi desfasurarea sedintelor. vii tu, sau te bazezi pe deplasarea minorei si a familiei la cabinetul tau?
- 7. cat costa o sedinta?
- 8. cate sedinte ii poti oferi tu?
- 9. daca ai vreo experienta la capitolele 1-4 cat au durat acele tratamente?
- 10. in ce difera terapia oferita de tine fata de ceea de la DPC? (avand in vedere ca le-ai fost angajata ar trebui sa poti face o comparatie)
Perfect indreptatite aceste intrebari.
Extrag acum din experienta mea profesionala numai ce intereseaza in acest caz
-consilierea psihologica si psihoterapie a copiilor pe diferite probleme (inadaptare, tulburari de comportament, consum si dependenta de substante, probleme de comunicare, autism, diferite forme de abuz –si sexual, etc).
-psihodiagnostic
-metode de dezvoltare personala
-consiliere in cariera
Nu am lucrat doar pe probleme de abuz dar am avut cazuri de copii abuzati (fizic,emotional si sexual). In aceste cazuri am realizat psihoterapie atat a copilului cat si a familiei, urmarind ca obiectivele generale:
Pentru copil:
- reintegrare sociala (scolara)
- autocunoastere si consolidarea increderii in sine
- psihodiagnostic pentru identificarea posibileleor traume afective
- psihoterapie de sustinere
Pentru familie:
- comunicare eficienta copil-parinte
- reducerea riscurilor de abuzului(educatie, observarea atenta a comportamentului copilului, crearea unui mediu securizant pentru copil,etc)
Cum fiecare caz este unic si in acest caz, trebuie sa ma gandesc la un plan de actiune detaliat care il voi realiza inainte de a incepe psihoterapia.
Psihoterapia oferita in acest caz nu ar trebui sa difere(ca tehnici si metode utilizate) de cea facuta de catre psihologul de la Protectia Copilului. Nu pot face o comparatie exacta pentru ca terapia depinde si de cine o face, iar eu nu cunosc persoana care este acum angajata in Serviciul Abuzuri, pentru ca s-a angajat recent. Cand lucram eu era alta persoana.
Detaliile legate de pretul si frecventa intalnirilor le voi specifica dupa ce voi avea o intalnire cu familia, in cazul in care isi vor da acordul pentru psihoterapie.