Gelozia la copii mici

Gelozia la copii mici | Autor: mihu

Link direct la acest mesaj

Am o prietena care are o fetita de 4 ani si ste insarcinata in luna a 6, si este foarte speriata la gandul cum v-a rezolva problema geloziei fetitei ei vis a vis de cel mic. Deocamdata este totul ok, dar ar vrea sa se pregateasca din timp.
Cred ca ati inteles ce vreau sa spun pentru ca nu stiu daca m-am exprimat destul de bine.
Mihu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

In general fetitele sunt mult mai dezghetate in gandire.
Fetitei mele ii plac mult copiii si in general colectivitatea.
A fost tare incantata cand i-am spus ca o sa aiba un fratior.
Diferenta intre ei este de 4 ani si 3 luni si totul e OK.
Rebecca il iubeste foarte mult pe Axel si la inceput credea ca BB o sa se joace cu ea toata ziua,dar cand a vazut ca BB doarme si mananca toata ziua,a inceput sa puna intrebari.
Fetitele in general sunt captate in a o ajuta pe mami in treburile lui BB,adica imi aduce biberonul,ii da suzeta lui BB cand o scoate,ii pregateste ea pampers-ul,il plimba ea cu caruciorul,ii place sa se joace cu baloanele la patutul lui BB si BB rade si atunci e mare amuzament.
Nu trebuie sa-i interzica fetitei sa nu puna mana pe BB dar sa fie exigenta la capitolul spalat pe maini.
Sigur ca trebuie sa aiba si mami clipe de intimitate cu BB si atunci ca sa prinda acest prilej,poate da fetitei voie sa coloreze, sa se uita la desene animate,daca stie poate sa-i dea voie la calculator sau sa iasa in parc cu tati.

Deja si Axel se bucura cand Rebecca vine la el si se joaca,ea stie ca nu are voie sa-l i-a in brate,ca trebuie sa ma cheme imediat daca BB varsa.Mereu spune:
BB cand o sa cresti o sa-ti arat si tie jocul,sau am sa te invat eu.....
Mami trebuie sa-i explica fetitei ca BB cand va fi mare va primi si el o punga de bomboane la fel ca a ei,ca sa nu se supere,nu ca ea trebuie sa imparta punga ei de bomboane cu BB,atunci totul e OK si restul vine de la sine.
Multa bafta si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

Nu trebuie sa se pregateasca ea,trebuie sa o pregateasca pe fetita!Baietelul meu de trei ani este innebunit dupa surioara lui din burtica!De cand am ramas i-am explicat ce se intampla,i-am aratat in carti,am fost impreuna la ecografie,facem cump.pt.fetita,vorbim mereu d.ea,Ii spun ca de-acum o sa avem 2 copii si ii iubim pe-amandoi mult de tot,rezultatul este mai mult decat spectaculos!Nu numai ca nu este urma de gelozie dar este extrem de grijuliu si de afectuos.Tot ce-i cumpar lui vrea si pt ea,imi pupa burta toata ziua ,o mangaie,etc. Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.mustaciosu spune:

Am citit un articol pe tema asta care spunea ca cel mai bun lucru ar fi sa pregatesti din timp copilul pentru aparitia fratiorului/surioarei. Sa-i spuna fetitei ca bebe e mic,mic de tot, ca sta in burtica la mami, ca o sa-l scoata nenea doctor si ca o sa se joace cu el si ca trebuie sa aiba grija de el, sa-i arate cu o papusica cum o sa-l imbrace si cum o sa-l spele etc. E bine sa o indemne pe fetita sa vorbeasca cu fratiorul ei inca de acum, sa-i spuna noapte buna, sa il mangaie si sa-i dea tot timpul impresia fetitei ca ele doua sunt o echipa care au in sarcina sa aiba grija de puiut, sa-i dea impresia ca ea, surioara lui este indispensabila pentru ca bebe sa fie bine. Iar cand va veni bebe pe lume s-o faca pe surioara lui sa se simta utila (mai ales ca fetitele de la o varsta se simt foarte importante cand li se dau sarcini "de oameni mari"). Poate va fi putin geloasa la inceput, mai ales daca bebe va avea privilegiul sa doarma in camera cu mami, in timp ce ea va avea camera separata, sau cand bebe va fi alaptat, sau cand bebe va fi tinut mai mult in brate etc. Dar daca i se vor explica toate situatiile astea cu calm si cu multa dragoste si astfel incat sa para ea cea avantajata, va depasi repede momentul. Nastere usoara prietenei tale si multa sanatate!
Mami Mirela si bebe mare Tudor
http://community.webshots.com/user/tudorcs

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

Duminica am fost la in vizita cu Ionut la o prietena, care are o fetita de un an si ceva. La un moment dat a trebuit s-o tin in brate si stiti ce-a facut micu` meu? A muscat-o de-un picior !! Am crezut ca mor.....

Carmen si Ionut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

fetita unei cunostinte are 5 ani iar mamica ei va naste in august. Desi toata sarcina era f mandra ca o sa aiba un fratior si o mangaia pe mami pe burtica sa vada lumea ce are mami acolo, treaba s-a cam schimbat cand a vazut ca toata lumea incepe sa-i dea atentie gravidutei. Drept urmare, cand a intrebat-o mama ei daca o sa-l iubeasca pe bebe , ea araspuns: " depinde de ce mutra o sa aiba":)))
Si ca sa revin la intrebare: am citit in Spock ca atentia tb sa se concentreze pe copilul mai mare, daca mami are un ajutor (bunica, bona, etc) atunci sa se ocupe pers respectiva de bebe iar mama sa ramana cu copilul mai mare. Si invitatii sa nu dea cadouri si atentii doar bebelului, parintii tb sa la puna in vedere fara nici o rusine (e vorba de niste sentimente care raman ani de zile in mintea/sufletul copilului) ca daca vin tb sa se imparta in mod egal ambilor copii. Daca au adus ceva pt bb sa dea parintilor pe ascuns si apoi sa faca pe nevinovatii. Multa bafta, eu ma incurajez singura ca a noastra e inca mica dar... mai vedem noi care si cum urla mai tare;) Sarcina si nastere usoare prietenei tale!

Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

ma alatur parerii mirelei. cu cat copilul mai mare va fi implicat in ingrijirea celui mai mic, cu atat "problema" geloziei se atenueaza si dispare incetisor.

pupici.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MLDiana spune:

DAvid (2 ani) este foarte rau cu sora lui mai mica (3 luni).Pune lucruri pe ea ,ii da palme peste burtica si o trezeste din somn etc.Intotdeuna trebuie sa o pazesc pe Tiara sa nu-i faca DAvid ceva.Desi il pun sa o pupe sau sa o ia in brate ,ii spun ca e surioara lui si nu trebuie s a-i faca ceva rau.Eu cred ca nu are cu cine sa se joace si din cauza asta el o trateaza ca o "tinta".Bine asta nu inseamna ca nu-l scot afar din casa sa se joace cu copiii.Atunci cind sunt in casa face lucruri din astea.Oricum sper sa treaca si perioada asta.
IAr ca o sugestie pentru prietana ta Mihu,nu pot sa zic decit sa aibe rabdare ,cu toate ca la virsta pe care o are fetita acum (4ani ) nu cred ca o sa fie o problema asa mare.Nici eu nu am avut-o atunci cind s-a nascut sora mea (diferenta 3 ani),doar la inceput .Totul s-a rezolvat intre timp.NAstere usoara ,prietenei tale!

Lidia ,Tiara si David D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ange spune:

fetitza trebuie pregatita din timp.trebuie,musai e necesar sa-i vorbeasca de cel mic din burtica.
la mine este exact acea diferenta de 4 ani de care spui si tu.
am o fetitza de 4 ani si un bb de 3 luni.
Maia il adora pe fratiorul ei mai mic!deocamdata...

Mergi la inceput