Embrion perfect sanatos - stiinta sau destin?
Raspunsuri - Pagina 8
monixy spune:
mie imi pare un subiect foarte bun si abordat f. civilizat , asa incat , va rog , continuati !
eu sunt in dilema , n-as sti azi sa zic ce as vota , daca as fi cetatean olandez.
dar aici se discuta de fapt 2 lucruri :1)propunerea concreta de alegere a dreptului la existenta a unui copil purtator a 2 tipuri de gene cu incidenta letala mare , ce pot sa se exprime sau nu in cursul vietii ;2)etica unei alegeri a caracteristicilor(vitale sau aleatoare) unui copil din stadiul de embrion (gattaca).
partidele religioase se opun simplu prin respectarea dreptului autoritatii divine in creatia umana. suferinta are un scop, din acest pdv , chiar daca neinteles.
in esenta , etica religioasa se intalneste cu etica laica in principiul : nu cunoastem , nu intervenim.
din pacate , cum au zis multe mamici , deja e prea tarziu , si tehnologia a luat-o inaintea nevoilor reale si, mai mult, inaintea cunoasterii reale. orice inventie poate fi folosita bine sau rau , in ambele cazuri existand consecinte neimaginate la momentul alegerii , deci orice am alege , dat fiind ca exista , reprezinta o alegere oarba .
pt exemplul dat , referitor la cancer , in afara posibilitatii de a avea un copil care nu se va imbolnavi de acel tip anume de cancer , nimeni nu garanteaza ca acel copil va avea o viata fericita , nu zic sanatoasa(caci sunt o multime de alte boli grave , transmise ereditar , in afara cancerului) , deoarece se pot intampla accidente oricand , se pot declansa alte boli fara componenta ereditara , se poate intampla orice , nu exista garantia fericirii , orice am face . pe de alta parte , faptul ca stim exact ca avem o mare sansa de a transmite acel ceva anume extrem de dureros , cred ca pe oricine se simte singur raspunzator de viata lui si a celorlalti , il va face sa lupte impotriva suferintei , chiar doar probabile.
pana la urma , singura solutie practica pe care o vad eu este : sa existe niste legi clare privind cercetarile biologice , care sa fie valabile peste tot si la care sa adere toate organizatiile stiintifice , un fel de "declaratia drepturilor omului" incepand de la genetica personala pana la cea de specie . sigur exista asemenea legi, dar impresia mea e ca ori nu sunt global valabile , ori sunt doar formale .in orice caz , multe inventii sau inovatii au , ori de la bun inceput , ori la final , o motivatie economica.
iar posibilitatile puse la indemana de catre noile tehnologii sa nu devina , sub nici o forma , obligatorii la nivel personal ,respectiv de a lasa fiecarui om dreptul la liberul arbitru (poate oamenii obisnuiti sa produca frana necesara impotriva vreunui dezastru).
desprecopii spune:
Snee - mi se pare ciudat sa ma acuzi ca vreau sa fac trafic. Nu inteleg de ce ma urmaresti mereu. Imi stii numele si mi te adresezi cu Mirela. Eu insa nu iti stiu numele. De aici pana la pune sub semnul intrebarii dreptul meu de a scrie un topic pe acest forum ... hm.... nu stiu ce sa zic. Parca totusi iei prea personal aceasta disputa.
Am auzit aceasta stire la TVrul olandez si am fost buimacita. Sincer. Am discutat cu sotul ore intregi pe marginea acestui subiect. Si - in general cand ceva ma bulverseaza va scriu voua, pe forum. Aici este si casa mea :).
Ciresc cu atentie ce se scrie la acest topic si imi plac argumentele de ambele parti. Nu inteleg ce doresti tu? Sa ne batem la acest topic? Fiecare pune o cantitate mai mare sau mai mica de pasiune in a-si apara convigerile iar o discutie civilizata se poate desfasura la nesfarsit, fara luatul jucariilor, etc ...
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
kid2003 spune:
Se face prediagnostic genetic si daca vrei un anumit sex, mai mult in SUA, inteleg ca in Europa este interzisa metoda. Uitati www.givf.com/familybalancing/whatisfamilybalancing.cfm?_kk=gender%20selection&_kt=d82ec0c4-4eb8-4a46-8618-04c8c1845327&gclid=CMvx_azi35MCFQurugod9QN3WQ" target="_blank"> aici
Este de fapt un FIV, deci embrionii obtinuti in laborator sunt testati pentru diverse boli si pentru a vedea ce sex au (XY sau XX)...din FIV se obtin mai multi embrioni si ii implanteaza (2 sau 3 ) din cei cu sexul dorit. Cu ceilalti sunt mai multe variante: ii poti congela si pastra pt viitor, congela si dona unor cupluri infertile (si iti scade costul tratamentului) sau distruge.
Eu am o fetita in burtica si inca una acasa si searchuind pe net dupa Gender Selection (in ideea ca pot face ceva acasa sa influentez sexul) am dat peste clinica asta si m-am cam ingrozit...
Tratamentul costa cu totul cam 30 000 de dolari, se scade daca donezi din embrionii tai...dar cat e de crud??? sau cum s-ar simti un cuplu sa stie ca pe undeva in lume mai au niste copii genetic ai lor?
Stiinta asta merge prea departe...si prea dur, din pacate. Nu stiu unde vom ajunge.
bb2
monixy spune:
apropo de ex cu alegerea sexului copilului , cred ca un criteriu etic posibil ar putea fi diferentierea intre nevoi si dorinte , atunci cand se cauta sau se pune in aplicare o anume tehnologie : pt nevoi da , pt dorinte nu ! cred ca e valabil si in exploatarea mediului si nu numai ....
in ideea ca avem toti oamenii aceleasi nevoi dar nu aceleasi dorinte.....
si tuturor mamelor si copilasilor cu probleme de sanatate: sa aveti parte de multa dragoste , momente fericite ,putere si incredere sa invingeti suferinta
szivarvany spune:
quote:
Originally posted by kid2003
Tratamentul costa cu totul cam 30 000 de dolari, se scade daca donezi din embrionii tai...dar cat e de crud??? sau cum s-ar simti un cuplu sa stie ca pe undeva in lume mai au niste copii genetic ai lor?
bb2
Sau cum se simte oare un cuplu care doar asa poate aduce pe lume un copil ... cu ovule donate ?! ...
Dar asta e altceva
Edit: scuzati offtopicul
Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani dans la 3,9 ani 1 2 3
try spune:
Kid2003, metoda e folosita pt cazuri in care exista risc mare ca o boala x sa le afecteze copilul. Si cand e vorba de boli care afecteaza cu precadere un anumit sex, atunci pot sa se califice pt IVF-PDG. De ex. Turner Syndrom e intalnit la fetite. Daca ai in familie persoane cu Turner syndrom, atunci te poti califica pt o astfel de selectie de sex. Asta iti da ocazia sa inlaturi cazurile in care daca ai ramane insarcinata natural ai putea concepe o fetita care sa sufere de acest synrom. Nu mi se pare asa ingrozitor. Probabil ca tu nu erai pregatita psihologic cand ai citit acea informatie.
O alta situatie cand cei de la acel institut fac selectie de sex a embionilor este pt obtinerea unui echilibru in familie privind sexul copiilor. Spune acol oca trebuei sa te califici ca sa poti avea acces la o astfel de metoda. Si probabil ca-s niste reguli f bine delimitate acolo. Nu stiu f bien ce au vrut ei sa spuna prin balansul familiei, dar mintea ma duce cu gandul la acele familii care au in istoric tendinta de a da nastere la copii nuam ide un numai unui anumit sex. Seful meu, in toata familia lui (frati/surori) si a sotiei lui, au doar 2 baieti, restul au facut doar fete (vreo 10-12, ceva de genul asta). Si sunt din cei care fac cate 2-3 copii.
Metoda nu-i accesibila oricarui muritor de rand (si asta nu prin prisma banilor, ci prin prisma criteriilor de calificare), iar justificarile sunt sigura ca au o baza medicala, nu e vorba de a satisface dorintele vreunui cuplu doritor de XX sau XY.
quote:
Sa sti ica-n lume sunt o serie de femei care se gandesc ma idegraba ca ofera bucurie unor cupluri infertile cand fac un astfel de gest.de-aia exista pe luem si mame surogat, de-aia si anumite gravide, care din diverse motive nu pot sau nu vor sa pastreze copilul pt ele, accepta sa-si dea copilul din burta spre adoptie unei familii care nu poate avea proprii copii. Mie mi se pare un gest absolut admirabil sa poti face asta, atata timp cat singura ratiune nu-s banii obtinuti. In nord america avortul nu se bucura de atata popularitate ca-n europa si aici o gramada de adolescente care raman insarcinate pastraza sarcina. Si uneori acorda copilul spre adoptie daca au ratiunile lor. In felul asta nu te invinovatesti pt un avort, dar dai si acelei vieti sansa sa se bucure de viatza, intr-o familie care-i poate oferi minimul necesar unei vieti decente.
Sa poti sa dai viata in locul altcuiva sau sa pot iubi cu tot sufletul un copil care nu-i bucatica din tine sunt doua lucruri absolut remarcbile, nu ti se pare?
Ar trebui sa vezi filmul Juno, a iesit pe piata de curand.
Andrada spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Iar astazi tind sa cred ca ai dreptate si ca mecanismul se comporta cumva de dos decit credeam acu citiva ani cind am citit despre siclemie si malarie, si pe mine m-a convins "selfish gene".
A
Desi de ex unii atribuie diabetul juvenil ( nu cel de tip 2) modificarilor genetice care au intervenit in timpul glaciatiunilor, ca oamenii sa pastreze un timp indelungat carbohidratii in organism, ( carbohidrati care se gasesc mai greu cind lumea e acoperita de zapada, ca revenim la fotosinteza aia care imi place mie mult).
Diabetul de tip doi pe de alta parte ar putea fi totusi legat ( spun unii) de o oarecare incapacitate a organismului de a deveni vegetarian. De ex acum e prevalent in India in vegani: nimic de la animale, deci fara colesterol, deci de unde pina la urma colesterol marit si de aici diabet??. Cum diabetul de tip 2 are in majoritatea covirsitoare la baza colesterolul marit, e clar ca ficatul care altfel ar trebui sa produca numai strictul necesar cit sa legam acolo doi neuroni, e obisnuit sa proceseze mai mult, si de aici ideea ca ar produce mai mult in absenta colesterolului in alimentatie. Fireste astea sint speculatii.
Poate pina la urma e o combinatie: mutatiile se produc ca protectie si se pastreaza ca gest egoist. Ca atunci cind stranutam, virusii vor sa se si imprastie in jur ( conservarea speciei) dar nu vor nici sa ne omoare pe noi. Daca devin prea multi distrug specia care ii sustine.
Zic si io,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
speed spune:
try,ma abtin sa pun floricele si capete aplecate (din respect pentru tine) dar multumesc pentru lectia de bun simt,toleranta si umilinta...dincolo de toate disecarile stiintifice ramin mamele ca tine (si ca oricare dintre noi ca nici una nu suntem scutite si nu stim ce ne aduce ziua de maine) care am face orice pentru copiii nostri...
olympia spune:
Palpitanta discutie! Am aflat o gramada citind pe-aici! Continua ideea cu evreii fundamentalisti, Andrada, please...