Embrion perfect sanatos - stiinta sau destin?
Raspunsuri - Pagina 2
dianocica spune:
una la mana, toate imperfectiunile si felul in care le 'tratam' :) ne fac mai frumosi, ne individualizeaza, ne fac...noi.
a doua la mana, daca toti copiii ar fi blonzi cu ochi albastri toti si-ar dori bruneti cu ochi negri :) (pentru ca daca tot avem de ales, alegem si asta, nu doar sa fie sanatos...)
a treia la mana, desi nu as vrea sa transform subiectul asta in altceva, si sa stiu ca exista riscul sa am un copil bolnav, nu cred ca as putea sa decid ca nu-l mai fac.
si ca sa nu zic ca am fost numai pe langa subiect, raspunsul meu e nu. nu as alege sa nu am un copil doar pt ca exista sansa sa se imbolnaveasca la un mom dat in viata. punct.
I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.
fianna spune:
Din cate inteleg, e vorba de un test, pe care poti sau nu sa-l faci. Ce decizii iei pe urma e alta mancare de peste.Cati ati ales sa nu faceti Triplu Test? Sau amniocenteza daca a fost nevoie?( eu nu l-am facut, m-a convins doctorul ca nu am de ce).
PS. Nu e foarte clar din titlu si primul mesaj ca e vora doar de cancer. initial m-am gandit ca e vorba de TOATE bolile genetice.
fianna cu printisorul Matei
Natasa spune:
Azi am aflat ca o eleva de 17 ani a murit de leucemie. Cam ce motivatie ar putea da cineva viitorilor parinti care isi doresc un copil sa nu apeleze la o procedura care sa-i fereasca macar de unele dintre bolile astea nenorocite? Sigur, poate sa ne cada o caramida in cap si sa murim fara sa facem cancer, dar daca putem sa evitam asta, de ce nu am face-o? Adica facem ecografii sa depistam anomaliile si la o adica facem si avorturi daca fatul e grav bolnav, dar vi se pare imoral sa previi bolile ? fara suparare, daca procedura asta se poate aplica si poate scapa fie si un singur copil de chinurile unei boli cum e cancerul, atunci eu sint perfect de acord cu ea. Sigur, din fotoliul nostru in care stam ca oameni sanatosi putem sa nu fim de acord cu asa ceva, dar sa ne fereasca Dumnezeu de vreo boala potential letala, ca atunci ne trec teoriile astea, mai ales daca cel care sufera este copilul nostru!
edit: sters un pleonasm :)
Porumbita spune:
quote:
Originally posted by Natasa
Azi am aflat ca o eleva de 17 ani a murit de leucemie. Cam ce motivatie ar putea da cineva viitorilor parinti care isi doresc un copil sa nu apeleze la o procedura care sa-i fereasca macar de unele dintre bolile astea nenorocite? Sigur, poate sa ne cada o caramida in cap si sa murim fara sa facem cancer, dar daca putem sa evitam asta, de ce nu am face-o? Adica facem ecografii sa depistam anomaliile si la o adica facem si avorturi daca fatul e grav bolnav, dar vi se pare imoral sa previi bolile dinainte? fara suparare, daca procedura asta se poate aplica si poate scapa fie si un singur copil de chinurile unei boli cum e cancerul, atunci eu sint perfect de acord cu ea. Sigur, din fotoliul nostru in care stam ca oameni sanatosi putem sa nu fim de acord cu asa ceva, dar sa ne fereasca Dumnezeu de vreo boala potential letala, ca atunci ne trec teoriile astea, mai ales daca cel care sufera este copilul nostru!
szivarvany spune:
Natasa,
Cum sa nu alegi sa aduci pe lume un copil sanatos ?!
Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani dans la 3,9 ani 1 2 3
desprecopii spune:
Si eu impartasesc opinia Natasei.
Ar fi absurd sa nu beneficiem de stiinta si de ceea ce ne ofera prezentul. In fond, si vaccinurile si medicamentele si operatiile medicale sunt o cale de a lupta impotriva destinului biblic. Civilizatia a aceptat penicilina, vaccinurile, screening-urile fatului in timpul sarcinii ... iar toate medicamentele si educatia medicala au reusit sa opreasca holera, ciuma si alte boli care in secole anterioare pareau de netrecut.
Cum facem atunci cu transplantul sau inseminarea In vitro? Ar fi absurd sa le etichetam ca impotriva destinului uman.
Dar pilula anticonceptie? Dar prezervativul? De ce le acceptam? Cum putem deci sa oprim nasterea a inca 20 de fii/fiice in familie - cand totusi facem sex?
Cele mai mari piedici pentru legiferarea acestei alegeri medicale - in Olanda - vin din partea partidelor religioase.
Daca ma gandesc insa pur - din punctul de vedere al unei mame - cea mai de pret dorinta e sa iti vezi puiul sanatos de-a lungul vietii. Sau sa pleci de pe aceasta lume cu "linisea" ca i-ai oferit tot ce puteai pentru ca el sa fie fericit.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Gianni spune:
PDG (Pre-implantatie genetische diagnostiek ) se face deja in toate tarile vestice (Olanda fiind ultima in care se va face aceasta selectie) si doar la acele femei care au gena BRCA-1 en BRCA-2(gena care poate cauza cancer de san si de ovar )sau la cele care au parinti au cancer de intestin intervenit intre 40-50 de ani.
Deci , nu este asa ca acel om care se va forma din embrion va fi 'cancer liber' , nici poveste, nu va avea aceste 'gene' care cauzeaza cele 2 forme de cancer.
Dintr-un embrion de 8 celule , se extrag 2 celule care sint testate.
Aceasta propunere a venit in Olanda din partea unor tinere care si-au amputat preventiv sinii, tocmai pt. ca au BCRA1 si 2 si si-au pierdut parintii foarte tineri.
Deci , cred ca fiecare femeie care se stie ' inzestrata genetic' , ar dori sa-si ocroteasca viitorii copii si sa-i ierte de aceste bagaje genetice, nu?
Si de altfel sansa de nidaRE a unui embrion supus PDG este mult mai mica , decit unui embrion 'normal';
CAtalina
Donia spune:
Oh, deja am ajuns aici... imi place SF-ul si am citit destule pe tema asta, dar erau SF-uri, nu ma gandeam ca ar fi posibil sa am dilema asta inca din timpul vietii mele...
Cred ca un simplu da sau nu, sau pro sau contra, nu sunt raspunsuri satisfacatoare la subiectul asta.
Fiecare ne dorim copii sanatosi, insa pana unde am merge pentru a avea asta... difera pentru fiecare.
Eu am facut un triplu test mai mult de curiozitate, iar cand am aflat ca exista un risc de a avea copilul bolnav m-am enervat ca am facut testul, pentru ca oricum nu as fi renuntat la copil. In plus, copilul a fost sanatos, asa ca am trecut inutil prin emotii cumplite.
Pe de alta parte cancerul este o boala serioasa, cine nu si-ar dori sa scapam de ea definitiv? Sau de diabet? Sau de Alzheimer? Sau de accidentul vascular, de infarct, de ulcer, de gastrita, de laringita, de gripa, de negi, de cosuri si de parul de pe picioare? Si probabil cu timpul acolo se va ajunge, iar omenirea nu va mai fi suferinda sau nemultumita in veci, cel putin nu din motive fizice.
Asta ne va face oare fericiti? E posibil sa fii fericit daca nu esti si nefericit cateodata?
Eu recunosc ca dupa ce scap de cate o durere fizica, ma simt efectiv mai usoara, parca plutesc (si nu din cauza calmantelor ). Adica apreciez mai bine starea de sanatate dupa ce tocmai am fost suferinda pentru o perioada.
In concluzie eu nu stiu ce as raspunde... totusi cred ca as gasi motive de fericire si in absenta bolilor. Insa chestia asta cu embrionul perfect nu imi suna bine... As dori o alta solutie, si nu selectia embrionilor. Cuvantul asta ma zgandara pe mine si cred ca e nepotrivit in peisaj: selectie.
E un miracol! Nu a aparut reclama!!!!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
april spune:
De ce sa nu vrem sa fim mai sanatosi?
De ce mereu ne opunem tehnologiei?
De ce nu lasam imaginatia sa devina realitate si sa ne "imbunatatim"?
De ce orice lucru nou e privit cu suspiciune ca mai apoi sa devina ceva banal si de care ne folosim pentru a ne usura viata?
De ce folositi trenul, masina, avionul, fierul de calcat, TV, mobilul, PC-ul, ascutitoarea, ap foto, DVD-ul, cuptorul, masina de spalat si exemplele pot continua la infinit.
De ce mergem la coafor, cosmetica? pentru a fi mai frumosi, nu?
De ce cercetam daca nu dorim sa evoluam?
Vrem sa traim mai mult si mai bine, nu?
Atunci lasati mintea umana sa evolueze si noi toti sa o ducem mai bine.
Natasa spune:
Donia, poti sa fii nefericit ca apoi sa cunosti fericirea, fara sa faci leucemie! E de ajuns o raceala, de care genetica nu se ocupa inca! Mie una nu mi se pare ca raspunsul la intrebarea asta comporta nuante de gri. Orice parinte normal la cap ar accepta sa faca asta pentru copilul sau. Daca din motive religioase crezi ca Dumnezeu vrea sa mori de cancer, poti sa o faci cu propria persoana, dar nu cred ca ar trebui sa o facem si cu altii (nu ma refer la tine aici, vorbesc in general). Oricum, eu una as apela la orice decoperire medicala (oricit de imorala li s-ar parea fetelor bisericesti) pentru a-mi salva copilul.