Gramatica
In exemplul de mai jos, alaturarea va-va este cacofonie?
Produsul va va fi expediat imediat.
edit: nu reusesc sa introduc diacritice, sper ca se intelege
Raspunsuri
viviana spune:
Nu e cacofonie.
Cacofonia este o alaturare neplacuta de sunete.
Va va spune
Va va trimite
Va va da
etc. primul este pronume si al doilea este particula de viitor. Mie mi se pare o alaturare perfect normala uzuala in gramatica limbii romane.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
inaioana spune:
Pai vezi, "legiuitorul" nu e prea clar. Ceea ce mie mi se pare neplacut, e cacofonie. Personal as fi evitat aceasta constructie.
Dar atata vreme cat exista Banca Carpatica..cred ca regula cacofoniei e deja desueta.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
capcaunul spune:
Banca Carpatica exista de cativa ani doar.
In schimb Biserica Catolica are un mileniu in spate.
miki68 spune:
quote:
Originally posted by capcaunul
Da, numa' ca-i zice Biserica Romano-Catolica sau Greco-Catolica si, specificand despre care-i vorba, eviti si cacofonia.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
inaioana spune:
Biserica Catolica e dintre cacofoniile acceptate, mey. Alaturi de Ion Luca Caragiale si Tactica Cavaleriei.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
Qamar spune:
ati uitat de Monica Columbeanu
www.bebelissimo.com/" target="_blank">Bebelissimo
Linux Miorlau
josefine spune:
Multumesc pentru raspunsuri. Nici mie nu-mi suna bine si am evitat aceasta constructie, dar ma contraziceam cu sotul :-) si era musai sa elucidam aceasta dilema.
Andrada spune:
quote:
Originally posted by miki68quote:
Originally posted by capcaunul
Da, numa' ca-i zice Biserica Romano-Catolica sau Greco-Catolica si, specificand despre care-i vorba, eviti si cacofonia.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
Si alte vreo 20 de biserici catolice.
Si pentru ca sint dispute multe in spatele lor, nu poti evita termenul umbrela de biserica catolica decit fraze de felul : Catolica aia de biserica....etc,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
lilianasoare spune:
Pai si io daca-mi cumpar o barca cu motor, ce fac? Imi informez cunoscutii ca "mi-am luat o barca VIRGULA cu motor/ o barca MA SCUZATI cu motor"? Sau mai bine renunt la barca, nu?
Dar daca ma chema Rodica, Monica, Coca? Va dati seama ca trebuia sa-mi selectez pretendentii pe spranceana, ca doar nu era sa ma prezint: "Coca Cucu, imi pare bine de cunostinta".
Mi se pare foarte exagerata toata cacofoniada asta. In romana sunt prea multe cuvinte care incep si se termina cu ce, ci, ca...este practic imposibil sa eviti toate eventualele cacofonii. Daca e suparatoare, atunci da, inversezi topica, mai bagi un determinant la inaintare, in rest mai mare bataia de cap. Oricum cacofonia este observabila fiindca tu atragi atentia asupra ei.
In alta ordine de idei, ce se mai aude si cu acea constructie pleonastica, care marcheaza km. 0 al vietii noastre conjugale: "...de buna voie si nesilit de nimeni iei in casatorie..." Zau daca am auzit pe cineva spunand nu, protestand impotriva pleonasmului.
Josefine, mie mi se pare in regula constructia. Poate si varianta asta: "(Va)vom expedia produsul imediat".
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"