am si eu o nelamurire, este destul de important pt. mine. daca poate cineva sa ma ajute cu vreo idee, sfat, indrumare.
sunt in US acum, cu viza de turist, prietenul meu, tot roman este tatal copilului care va veni pe lume in ianuarie 2004. el este rezident permanent.
nu suntem casatoriti si exista importante neintelegi intre noi, destul de grav pentru situatia in care suntem.
as fi vrut sa stiu daca eu voi naste in RO (nu stiu inca unde ar fi mai bine pt. mine, din punct de vedere legal, aici sau acolo), stiu ca tatal copilului va avea aceleasi drepturi ca si mine in stabilirea custodiei (in cazul ca nu ramanem impreuna).
daca copilul se naste in RO, sunt mai multe sanse sa ramana la mine decat daca se naste aici in US, unde stiu cu siguranta ca voi avea nevoie de acordul tatalui ca sa pot pleca cu copilul in RO?
multumesc,
Scuffy
Problema dupa mine nu este pusa corect.
1. Indiferent unde se va naste copilul in Romania , USA, Franta sau Guatemala, el capata cetatenia oficiala a mamei. Deci nu are importanta unde se va naste fizic, legal va avea absolut aceleasi drepturi ca si cum s-ar naste in Romania.
2. Daca aveti suspiciuni privind gretutatile pe care le-ati putea intampina nascand in State, eu cred ca as evita acest lucru.
3. Determinarea dreptului de custodie a unui copil se face dupa mai multe criterii juridico-economice si sociale insa atrag atentia asupra urmatoarelor aspecte.
a. Dvs aveti doar viza de turist ceea ce stiti prea bine ce inseamna ca drepturi sociale in State.
b. Tatal viitorului copil are viza de rezidenta permanenta ceea ce stiti ce drepturi ii confera oficial acolo.
c. In virtutea punctelor de mai sus eu sunt foarte rezervat ca nu ati putea avea greutati cu custodia copilului daca tatal acestuia ar dori sa o obtina.
d. Fiind in Romania sincer un copil trece granita de stat al acestuia ...muuult mai greu decat daca este deja pe teritoriul unui alt stat unde dvs. nu sunteti NIMIC, iar el este TOTUL Stiu ca pare dur raspunsul meu dar am incercat sa va arat o alta fata a jursidictiei.
Marius (www.desprecopii.com)