fructele "interzise" pana la 1 an
dragi mamici cu pitici,
am tot citit despre fructele care nu se recomanda a fi date bebelushilor pana la 1 an:
- fructe de padure (zmeura, capsune, fragi) - alergizante
- fructele cu par (piersica, kiwi) - alergizante
- banana - alergizanta
- pere, prune, struguri, cirese, pepene - pot provoca, avand multa celuloza, colon iritabil
voi ce stiti despre asta? ca daca ma iau dupa "carte", singurele variante raman marul, caisa, mango si cam atat. intreb mai ales pt. ca noi avem dermatita atopica si mi-e sa nu-i fac rau dandu-i ce nu trebuie.
pupici.
Raspunsuri
danab spune:
Salut Iubibubi!
In Olanda se recomanda inceperea diversificarii cu banana.Deci,...
Din ceea ce ai enumerat tu ca fructe posibile alergene eu iti pot spune ca i-am dat baietelului meu de 10 luni-i le dau de cateva luni-pere,cirese, pepene galben si rosu, piersici si n-a avut nici o problema niciodata.I-am mai dat ananas,portocala,nectarine, caise, mango,a manancat si mananca toate aceste fructe cu placere.Eu zic sa incerci cate putin dintr-un fruct sa vezi cum reactioneaza daca zici ca are si o dermatita atopica si daca totul e ok poti sa-i dai linistita sa le pape mai ales ca acum e sezonul fructelor!
Pofta buna!
Dana
bubi spune:
buna iubibubi!
ce mai faceti voi?
noua ne-a scos pediatra banana din meniu demult. Am incercat sa-i dau zmeura si capsuni si i-au aparut bubitze. Mancam mar zilnic, si din cand in cand mai variem cu caise, piersici (din compot) sau crude, decojite, pere.
Io zic ca ne riscam cam mult. Am ajuns la concluzia asta dupa experientele cu capsuni si zmeura, mai ales la copii nostrii atopici. Eu m-am hotarat sa elimin cam tot ce are potential alergogen, nu numai fructele enumerate, cel putin pana la 1 an.
pupici
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi
mirela.mustaciosu spune:
Noua ne-a interzis medicul alergolog fructele "cu par" (intra si caisa aici), dar asta pentru ca am avut probleme cu o alergie destul de urata. Dar pot sa-ti spun ca inainte de alergie (inainte de un an) a mancat piersica si caisa si n-a avut absolut nimic. De banana am aflat ca e alergena foarte tarziu dintr-un articol, dar a mancat incepand cu varsta de 5 luni si mananca la greu si acum (nu mai mult de una pe zi dupa varsta de un an si 1/2 pe zi pana intr-un an). Culmea e ca alergologul nu ne-a interzis banana. Eu ii dau acum preponderent banana, mar si morcov crud, asta din cauza ca nu accepta citricele, din pacate. Daca nu refuza, cred ca poti sa-i dai un pic de suc de portocala, desi si despre asta citisem ca e potential alergena si nu se recomanda sub 8 luni. In orice caz evita capsunile si fructele de padure. Poti sa incerci un pic de pepene galben, para, un pic de pepene rosu. Chiar si prune, dar incearca cu cantitati foarte mici si daca are tendinta de a face scaune mai multe sau mai moi nu-i mai dai. Sa introduci in alimentatie pe rand fiecare aliment nou, ca sa nu ai dubii. Succes!
Ela-Z spune:
Draga iubibubi nu stiu cat are puiul tau, dar Tavi acum la un an are prob cu fructele tocmai din aceasta cauza - dermatita atopica, chiar astazi, la a 4a zi de cand i-am dat piersici si pe care le-a acceptat aparent mai usor decat celelalte fructe, a vomat dupa ce a papat. Cam la fel a facut si cu banana, pe care o mananca cu placere, dar pe care la fel o vomita in max. o ora si pe care i-am scos-o deocamdata. Cat despre cirese, visine si capsiuni nici nu a vrut sa auda. I-am dat cate putin, dar nu le-a acceptat.Pepenele rosu i l-am dat sub forma de suc, a luat de 2 ori si atat, cu perele nu ne-am inteles deloc...,iar pepenele galben am inteles ca este greu de digerat... asa ca practic nu stiu ce sa-i mai dau in afara de mar pe care inca il mananca, dar fara prea mare pofta Eu una acum sunt de-a dreptul disperata, astazi am plans o ora, de nervi, cred... Ela
verutza spune:
Dragi mamici,
Baietelul meu de 2 ani si 7 luni s-a intoxicat cu banana, iar medicul nutritionist a spus ca nu se dau banane pe timp de vara deoarece sunt tratate cu ceva pt a ramane verzi mai mult timp. Sper sa nu faceti ca mine.
Pupici
iubibubi spune:
multumesc de raspunsuri!
cred ca pana la urma marul (si poate putin pepene rosu, para) ramane varianta cea mai sigura. are el timp sa manance si alte fructe cand o mai creste si sistemul imunitar se maturizeaza. eu nu l-am dus la alergolog inca (credeti ca ar trebui?). daca-i introduc alimente noi o voi face pe rand, unul cate unul, si voi astepta 4-5 zile pana la urmatorul sa vad ce reactii are. daca se comporta "rau", i le scot si incerc mai tarziu.
ela draga, nu dispera (desi te inteleg perfect!). scapam noi de dermatita asta, o sa vezi! din cate-am citit, "intolerantele" astea se rezolva in timp. rabdare.
mona si andrei (7 luni)
crysa spune:
eu i-am dat biancai banana de la 2 luni. la inceput cite o lingurita, acum la 3,5 luni maninca jumatate din banana. ii place la nebunie. am inceput sa-i dau si suc de portocale (natural) si dupa 4 luni ii voi da si piersica. cum pot sa nu-i dau piersicuta cind ea e atit de bogata in fier si noi avem mare nevoie (de fier)...
sanatate maxima
cryssa & bb bianca
cryssa
Sabina spune:
Eu cred asa, la cei cu alergie sa se respecte sfatul medicul;iar la ceilalti pana la un an nu e voie nimic cu seminte mici, gen fragi, zmeura , capsuni.Asta stiu eu de la doctorita.
Sofia nu are nici o alergie, asa ca ii dau de toate, in afara de cele mentionate.
Pofta buna!!!
Sabina & Sofia Galagia
angi_gemeni spune:
Eu am inceput diversificarea la 3 luni(chiar ceva mai devreme!) si am inceput cu portocala, apoi cu banana. Bineinteles, la indicatiile pediatrului. Apoi, la 4-5 luni, vara, am prins toate fructele: caise, pere, piersici(nectarine), prune, mere, pepene... Le-am dat de toate, inclusiv banana, kiwi; nu mai vorbesc de portocala! Nu au patit nimic! Au ajuns la 1 an si 8 luni si mananca toate fructele(mai putin zmeura, capsuni; nu le-am dat si nu stiu cand voi avea curajul sa le dau!). Daca ar fi sa le dau doar banane, numai banane ar manca! Dr. nu mi-a interzis vreun fruct...
Bine, acum cred ca depinde foarte mult si de copil, dar trebuie si incercat
Angi si gemenii
"Cu cat zbori mai sus, cu atat vezi mai departe" Richard Bach-<Pescarusul Jonathan Livingston>