gradinitza sau nu
Buna!
Am o mica dilema si m-ar ajuta un sfat de la mamici cu experientza in domeniu. Bogdanel are acum 17 luni si sta cu noi si cu bunica lui, care are grija de el cand noi suntem la servici. Noi suntem in SUA si soacra mea a venit aici initial cu viza de 3 luni, apoi i-am prelungit-o inca sase luni. De regula nu se prelungeste mai mult, asa ca i-am gasit lui Bogdanel un loc la gradinita, de pe 15 Sept, cand va avea un an si 7 luni. Acum, este posibil sa mai aranjez pentru soacra-mea sa mai stea macar cateva luni. Problemele care le am sunt ca nu sunt f. multzumita pentru ca soacra mea nu face anumite lucruri pe care eu le doresc si care cred ca la gradinitza le-ar invatza. Cea mai presanta pentru mine este renuntzarea la biberoane. Degeaba am cumparat 4 canutze cu cioc, soacra-mea ii da tot din biberon asa ca el refuza canutza. Asta e un exemplu. Intrebarea mea este: ar fi bine ca si daca mai sta bunica cu noi sa il dau totusi la gradinitza macar doua zile pe saptamana la 19 luni, unde sa capete anumite deprinderi pe care nu le capata acasa cu ea si sa fie expus la colectivitate si la limba engleza, pe care deocamdata nu o intelege, sau ar fi bine sa astept cat mai mult inainte sa il duc la gradi? Dusul la gradi e mai incomod si pentru mine, ca tb. sa il duc si sa il aduc. Ce e mai benefic pentru copil? Sa stea doar cu bunicii, chiar dc. ei nu fac totul cum ne-am dori, sau sa mearga in colectivitate? Gradinitza asta de fapt e una f. mica, la cineva in casa, cu maxim 5-6 copii sau chiar mai putzin. Orice pareri pe tema asta m-ar ajuta.
Toate cele bune,
Lia
ruxij
Raspunsuri
Garofitza spune:
Lia, Lia!!!!Acum totul depinde numai de tine!!!! Si de asemenea, cred ca te gandesti si la aspectul financiar,nu?
Pai daca nu esti multumita de ea, ce mai astepti? Te gandesti ca poti economisi ceva, avand-o pe soacra la tine? Sau te gandesti la binele copilului, sau la sanatatea ta? Nu te "doare" destul vazand-o pe bunica cum se poarta?
Aici sunt mame (americance) care au cate 2-3 copii, stau acasa si-si duc copii la gradinita in fiecare zi sau de cateva ori pe saptamana. Si eu d-abia astept sa-l dau pe fiul meu din septembrie, la gradinita. Bineinteles, ca gradinita ii ajuta.
Ii ajuta sa se invete in colectivitate, sa aiba o structura, sa fie singurel cu alti copii, sa devine independent pentru cateva ore de parintii sai. Ce poate fii rau?
Ar trebui sa faci o vizita la gradinita si sa dai un tur, poti sa-l iei si pe Bogdanel cu tine. Poti observa activitatile ce le au cu copii, cum au snack-uri impreuna samd.
Bafta si numai bine!!!
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
ruxij spune:
Buna Garofitza!
Intrebarea mea e ce e mai bine pentru el. Va avea 1 an si 7 luni! E in avantajul lui sa mearga la gradinitza la 19 luni? Aud pareri ca pana la 3 ani e mai bine sa stea acasa si ca ar fi prea mic pentru gradinitza. Nu imi fac probleme financiare, pentru ca vom fi subventionatzi de Univ. pentru gradinitza, ideea e daca e mai bine pentru el sa il duc acolo, sau atata vreme cat mai poate sta cu bunica, buna-rea cum e ea, sa nu stresez copilul? Oare ar folosi la ceva, sau ii fac mai mult rau cu gradinitza la varsta asta? Sa il las in pace sa foloseasca biberonul pana la 2 ani, sa invetze engleza mai tarziu si sa stea linistit acasa? Alex va merge la gradi, dar e mai mare ca Bogdan. Am vizitat 8 gradinitze, l-am luat si pe el, am ales una si am dat avans 150$, deci locul e asigurat. Imi place locul, ideea de a-l trimite acolo cand mai poate sta linistit cu bunica-sa nu stiu daca e sau nu buna.
ruxij
Andrada spune:
Ruxi, uite cum vad eu acum, dupa ce m-am mai inteleptzit problema gradinitzei. Pina la 2 ani eu cred ca cel mai bine e sa-l tii acasa si sa-i oferi din cind in cind o colectivitate de copii in parc sau in centre de recreere. Ideea e ca pina la aceasta virsta oricum jocul se desfasoara in paralel, deci nu interactioneaza prea mult cu ceilalti copii. Pe de alta parte inscrierea intr-o gradinitza nu trebuie facuta brusc si full time dintr-odata, adaptarea fizica si psihica cere timp. Deci daca ai cum, incearca sa o tii acasa pina pe la 2 ani, dupa care trimite-o part-time citeva ore pe zi la gradinitza. Cel mai important insa este sa o ai pe bunica linga tine citeva luni DUPA ce a inceput gradinitza pentru ca la inceput copii se imbolnavesc mai des si nu-ti vei putea lua liber de la serviciu de fiecare data, deci iti trebuie un back-up. Poate fi un baby-sitter, dar cine are cel mai bine grija de copilul tau cind e bolnav decit o bunica careia ii pasa. Si apoi cum vei gasi un baby-sitter reliable la cerere?
Ideal ar fi cred sa inceapa gradinitza full-time la 3 ani. Stiu ca-i greu cind n-ai rude aici dar asa ma gindesc eu ca ar fi ideal.
Sper ca experienta mea sa-ti ajute,
sanatate,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
ruxij spune:
Andrada,
Itzi multzumesc mult de tot. Sa stii ca raspunsul tau imi da idei noi. Nu prea cred ca va putea sta bunica-sa cu el pana la 2 ani, dar cine stie, eu o sa mai aplic la INS pentru o prelungire de 6 luni si poate-poate reusim, incerc cu medical grounds. Dar, ideea ta pentru part-time ma ajuta, pentru ca intr-adevar se poate sa se imbonaveasca si sa avem probleme de adaptare, iau eu cu munca.... Desi va avea doar 1 ani si 7 luni, poate e bine sa il duc totusi part-time, din Septembrie, pana aflam cum e cu INS-ul, apoi vedem cum merge si decidem. Nu ma stresez cu colectivitatea, iesim zilnic in parc, dar nu se prea joaca cu copiii, nu il intereseaza. Sa stea acasa pana la 3 ani e un vis imposibil de realizat. Nici nu stiu cum am reusit sa nu ajungem la daycare pana acum, avand in vedere ca eu m-am dus la munca cand el avea 2 saptamani. M-am luptat la maxim impotriva daycare-ului de mic. Acum poate va datzi cu parerea si asupra altei optiuni, daycare sau sa il trimit la Bucuresti la mama intre varsta de 2 si 3 ani? Nu e aiurea sa nu stea cu parintzii un an de zile? Nu stiu de ce mie mi se pare daycare-ul asta ceva rau pentru copil.
Sunt cam incoerenta, ma lupt de cand l-am nascut cu problema child care-ului si pana acum a fost OK, dar nu prea mai vad solutzii in afara de daycare in viitorul apropiat.
ruxij
ange spune:
bun subiect!
eu de profesie sunt educatoare...
parerea mea ca daca ai cu cine tine copilul acasa nu ezita sa o faci.In primul rand pt. sanatatea lui si-n al doilea rand pt. copilaria lui.Un copil intrat in gradi mai devreme de 3 ani este imposibil sa nu-ti raceasca,sa nu-ti faca acele faimoase otite,acele gastoenterite,etc.Nu vreau sa te speri,dar crede-ma ca am experienta destula si experienta de aici.Eu mi-am dus fetita la gradi la 1 an si 6 luni pt. ca nu am avut alta posibilitate si nu-ti spun prin cate am trecut cu ea,cat am putut sa o chinui pana acum la 4 ani si jumate!!!
Este real ca o gradi cu 5,6 copii este una buna,dar tot nu este ca acasa la mama.Nu-ti fie teama ca va invata si engleza,va invata sa se si socializeze,va invata sa fie si independent si daca nu-l "arunci" in gradi de la un an.Un copil abia la 3 ani este capabil sa discerne multe lucruri.La un an e inca mic.Lasa-l acasa.Regleazati problemele cu soacra cu biberoane,suzete si alte problemute marunte si lasa femeia sa-ti creasca copilul.Ai sa vezi ca o sa-mi dai dreptate candva!
numai bine si gadeste de 2 ori inainte de a lua o decizie cu copilul tau
ruxij spune:
Ange,
L-as lasa sa stea cu bunica-sa cu tot cu biberon, nu eram sigura daca e bine si frica mea de gradinitza la varste fragede e paranoia sau are baza reala. Din ce spunetzi voi, are baze reale. Bunica nu va putea sta cu noi decat maxim inca 6 luni, pana cand Bogdanel va avea cam 2 ani.
Daca gradinitza e asa o nenorocire, ar fi o nenorocire mai mica sa il duc intre varsta de 2 si 3 ani la Bucuresti la mama mea? Ar insemna sa imi dau copilul de langa mine un an, ceea ce ar fi crunt pentru mine, dar avand in vedere ca ar fi bine ingrijit, ar fi asta un rau mai mic? As putea sa ii fac tranzitzia si sa stau si eu la Bucuresti o luna, pana se reinvatza cu mama. El a stat la mama mea la bucuresti intre 5 si 10 luni si a fost excelent pentru el, mai putzin pentru mine.
Uite, tot ma framant, situatzie ideala pentru noi nu exista asa ca, intorc problema pe toate fetzele...
ruxij
Andrada spune:
Of ruxi, atingi un subiect sensibil ptr mine. Noi l-am tinut pe Marcu acasa pina la un an si 10 luni, apoi l-am dus la gradinitza. Gradinitza superba, educatoarea excelenta si restul, dar... s-a imbolnavit des, a trebuit sa-mi iau o gramada de zile libere si la un moment data ma saturasem sa-l vad bolnavior si pe antibiotice tot timpul si ma gindisem fie sa-l trimit in Romania fie sa ne lasam unul din noi serviciul. Nu m-a lasat inima s-o fac pe prima si n-aveam posibilitatea s-o facem pe a doua asa ca atunci cind a venit mama in martie a fost ca o mana cereasca, multumeam lui Dumnezeu in fiecare noapte (cit de bine e Ruxi sa suni si sa fie acasa bine cu mama, o sa apreciezi abia dupa ce-l dai la day-care si o sa suni de paispe ori sa vezi cit a mincat, daca a dormit, cu ce s-a jucat, etc). Nu inseamna ca experientza noastra trebuie sa fie si a ta, poate Bogdanel e mai rezistent, poate educatoarea si gradinitza pe de-a-ntregul o sa fie mai bune decit la noi, poate pe tine te lasa inima s-o duci in Romania (stiind ca-i mai bine ptr ea). Daca insa alegi sa o tii linga tine, si s-o dai la gradinitza, da-i citeva luni de adaptare cu bunica acasa oricind la nevoie, daca dimineata are febra, diaree, sau numai asa. Eu zic ca-i mai bine asa decit s-o lasi la doi ani fix direct in gradinitza fara nimeni sa te ajute in caz de nevoie.
Si eu ma gindesc sa-l trimit in Romania in vacantzele de vara, dar cind o fi mai marisor.
O alta idee pe viitor ar fi sa incerci sa aduci parintii in perioada de iarna-primavara, atunci cind racesc mai mult.
Numai bine Ruxi,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
ange spune:
ruxij,
eu am fetita de 4 ani si 8 luni in vacanta in romania de o luna de zile si va sta inca o luna jumate.nu-ti spun cat am plans si cate nopti nu am dormit pana m-am "obisnuit" putin cu ideea ca este in vacanta si ca acolo la bunica este de 367485675096568...mai bine decat aici la gradinita.este real ca vorbim la telefon la 2 zile,este real ca numai ganduri negre-mi fac dar,
fetita mea este super alintata si super incantata de tot ce face si tot ce misca in jurul ei si mai presus de toate astea este tare fericita!
nu-ti duce copilul inainte de 3 ani in gradinita daca ai si alte variante,parerea mea!
numai bine si sa iei cea mai buna decizie,
ange
casandra spune:
Buna,
Nu te sfatuiesc as il lasi departe de tine 1 an de zile. Baietelul meu are 3 ani, iar noi am plecat din Romania cand el avea 9 luni, si eu si sotul meu cu contract de munca. Noi am considerat atunci ca decat sa il luam cu noi si sa ii luam bona sau sa il ducem la gradinita, mai bine sa stea cu bunicii, care il iubesc si au foarte mare grija de el. Pe bunici nu puteam sa ii aducem decat cate 3 luni, asa ca doi ani si jumatate au stat 3 luni la noi, 3 luni in Romania. Acum Calin e cu noi iar bunicii sunt in Romania, dar avem probleme mari de adaptare si mai ales cu mancarea. Calin a fost obisnuit ca tot timpul sa alerge cineva dupa el cu mancarea in mana, i s-a dat sa manance din 3 in 3 ore, as aca acum are tendinta sa refuze orice fel de mancare gatita, nu mai are cine sa alerge dupa el. Si nu e numai asta, s-a inchis in el, nu vorbeste,...
Daca as putea sa dau timpul inapoi, nu as ezita sa il iau cu mine, chiar cu bone, daycare,... Am vazut atatia copii fericiti si fara probleme care merg la daycare ...