CASA DE SANATATE INTRODUCE NOI BARIERE

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Sunt neasigurati cei care nu lucreaza si care nici nu au calitatea de coasigurat, fie pentru ca nu au familie, fie pentru ca nici familia nu lucreaza. Se intampla frecvent , mai ales in mediu rural sa nu lucreze nimeni din familie si atunci practic ei nu au venituri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by delsim

Sunt neasigurati cei care nu lucreaza si care nici nu au calitatea de coasigurat, fie pentru ca nu au familie, fie pentru ca nici familia nu lucreaza. Se intampla frecvent , mai ales in mediu rural sa nu lucreze nimeni din familie si atunci practic ei nu au venituri.

Somerii nu sunt si ei asigurati? Eu asa am inteles. Mi se pare foarte crud sa lipsesti de servicii medicale tocmai pe cei care nu au nici un venit si care nu isi permit nici mancare. Totusi, intrebarea ramane, cine sunt cei neasigurati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Pai somerii sunt asigurati pe durata somajului. Dupa aia nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by delsim

Pai somerii sunt asigurati pe durata somajului. Dupa aia nu

Cum adica? Somajul are o durata? La noi daca nu lucrezi esti somer, poti sa fi somer toata viata. Ce se intampla cu oamenii care nu reusesc sa gaseasca de lucru dupa durata somajului? Raman fara bani, fara asistenta medicala, fara nimic? E mai rau ca in jungla, macar acolo mai culegi o banana, mai prinzi un peste.

Cred ca statul roman face o risipa enorma, mai bine ar da asistenta medicala la toata lumea in loc sa cheltuie banii pe adeverinte, persoane care sa verifice, scrie si sa elibereze adeverintele astea. Tot efortul asta necesar urmaririi celor care nu au platit ar fi eliminat prin introducerea unei taxe unice pe care apoi statul sa o imparta diverselor institutii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns torna spune:

bird 70, din pacate la noi termenul de somer nu este sinonim cu "fara loc de munca". Durata in care somerul ia ajutor de somaj este de 9 luni. Dupa aceea, daca nu a putut sa se angajeze si nu poate sa se intretina, mai poate primi o alocatie de sprijin, un ajutor, dar nu mai mult de 18 luni.
Si inca ceva. Desi salariatul plateste contributia, taxa pt. somaj proportional cu salariul sau, ajutorul de somaj este aceeasi suma fixa, fff mica, pt. toata lumea, indiferent de suma cu care a cotizat, chipurile pt. a descuraja cererile de somaj fortate si sa incurajeze somerul sa-si caute repede loc de munca, dar eu cred ca mai mult din lipsa cronica de bani a statului.

Cu asigurarile de sanatate nu cunosc legea in detaliu si nici nu ma apuc acum sa caut, dar am impresia ca este prevazut ca o persoana lipsita complet de venituri poate beneficia de o asistenta medicala minima, daca aduce o adeverinta in acest sens de la serviciul social al primariei. Asta in afara de urgente, la care nu te intreaba nimeni daca esti asigurat. Daca ma insel, va rog corectati-ma.

Bird70, mi-a placut ca intotdeauna ai incercat sa impartasesti din experienta sistemului sanitar australian, ar trebui sa te asaltam cu intrebari, pt. a afla cat mai multe, atat personalul medical cat si pacientii.
Chiar si Ministerul Sanatatii din Romania apreciaza sistemul de acolo, considerandu-l printre cele mai bune si alegand softul australian DRG pt a incerca sa implementeze si la noi finantarea spitalelor pe baza de diagnostic si cazuri rezolvate. Misiune dificila insa, s-a trecut de la implementarea sistemului DRG american la cel australian (iata o stire mai veche, era inca prof. Cinteza ministru la Sanatate: http://www.infonews.ro/article8379.html ), au trecut cativa ani deja si nu stiu daca s-au facut progrese, in primul rand ca trebuie informatizat tot in spitale, ori cu asta s-a pornit de la zero si apoi trebuie adaptat la noi un sistem care si asa nu poate fi perfect.
Dar ce voiam eu sa spun este ca, asa cum s-a inteles si din postarile la alte subiecte ale lui bird70, acolo e un sistem care functioneaza binisor in folosul pacientilor, bineinteles ca dispun de cu totul alte resurse decat noi, dar totusi sunt si destule probleme care nu depind neaparat de bani si ar putea fi imbunatatite, daca ar exista putina vointa in acest sens.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

M-am documentat putin si am aflat ca asigurati sunt:
- cei care lucreaza platesc sunt asigurati pentru ca platesc contributia
- copiii pana la 18 ani
- tinerii pana la 26 de ani daca studiaza sau daca provin din sistemul de protectie al copilului
- persoanele cu handicap
- gravide si lauze
- mame in concediu de ingrijire al copilului
- pensionari
- someri
- co-asigurati
- cei care primesc ajutor social
- tineri in serviciu militar
- puscariasi
Acum ma intreb si eu, ce alte categorii exista? Si cat de numerosi sunt cei care nu fac parte din toate categoriile de mai sus ca sa justifice nebunia asta cu adeverintele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

bird70, s-ar putea sa gresesc, dar totusi imi spun parerea:
Sunt multi romani care lucreaza in strainatate si in momentul in care se intorc in tara nu mai au asigurare.
Sunt firme particulare care nu platesc pentru lucratorii lor asigurarile sociale, probabil de aceea CNAS a cerut eliberarea de adeverinte fiecarei persoane, pentru a verifica ei daca sunt platite aceste asigurari.
Nu exista in Ro un sistem informational prin care sa se poata verifica daca un pacient este asigurat sau nu. In Ro nu inseamna ca daca esti rezident, atunci automat esti asigurat.

Spre ex. aici in Suedia, esti automat inregistrat in sistem daca ai primit numar personal suedez(ceea ce inseamna ca esti rezident), si ai drept la asistenta medicala gratuita. Daca merg la medic, ii spun doar numarul personal si automat el poate verifica numele meu si faptul ca am dreptul la asistenta medicala gratuita. Noi suntem doar rezidenti temporari, dar avem dreptul toti 4 la asistenta medicala: eu si copiii pentru ca suntem apartinatorii sotului meu care lucreaza si plateste taxele sociale. Nu trebuie sa merg nicaieri sa cer adeverinta, totul este in sistem si e usor de verificat. Nu cred ca ar fi greu de aplicat si in Ro un astfel de sistem informational, dar probabil e mai usor sa ceri altora decat sa faci tu ceva(ma refer acum la cei din conducerea ministerului).


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput