Meniu la 4 luni si jumatate?!
Buna.As dori sa stiu si eu cam ce le dati bebeilor vostri si cam care ar fi meniul zilnic ?Eu l-am alpatat si-l alaptez pe bb rares artificial.Avand tendinta la scaune moale am fost nevoiti sa trecem peste sucurile de citrice si am asteptat cu nerabdare varsta de 4 luni si am inceput usor usor cu banana si mar,mai nou i-am cumparat si piersici(cica ar contine fier.astazi incerc prima data-sa vedem cum este)astfel incat meniul nostru zilnic este cam asa:
5-5.30(uneori chiar 6)-160ml de lapte
9.30-10(sau chiar 11) -un sfert de banana cu un sfert de mar
1-1.30 -160 ml lapte
5.30-6 -160 ml lapte
9.30-10(sau chiar mai tarziu)- inca 160 ml lapte.
Mai nou as vrea sa-i bag supita.Defapt chiar acum i-am pus de-o supica cu morcovi,radacina de patrunjel si putin de tot dovlecel.
Supica de morcovi noi am mai papat si ne-a placut,cand eram deranjat la stomac de aceea am indraznit sa-i mai bag ceva pe langa morcov.
Voi cum stati cu mancarea?Ce papati?
Apropos avem la greutate 6,200kg si 59 de cm inaltime(nascuti la 2,300kg,scazut la 1900kg si 46 de cm).
Momentan eu zic ca stam bine.Credeti totusi ca m-am grabit cu diversificarea?Sau daca nu,ce-as mai putea sa-i dau la varsta asta? ce meniuri si retete mai aveti la arhiva?
Va pupam!
Adina si bb Rares Costin
Raspunsuri
mamamariana spune:
Salutare!!! Si noi suntem tot la 4 luni si jumatate... Emi e nascuta pe 11 martie, am vazut ca Rares al tau s-a nascut 10 zile mai tarziu, dar sa nu fie de deochi ca bine a mai luat in greutate. Emi s-a nascut de 3200 si ieri avea 6750, deci nu chiar departe de Rareshica care s-a nascut atat de mititel.
Noi mancam si mai diversificat ca avem o problema cu laptele praf... nu il mancam decat prin somn Doctorita ne-a dat voie sa papam mancaruri pentru oameni mari dupa ce am schimbat vreo 5 tipuri de lapte praf si am luat in doua saptamani doar 15 g. Nu a fost prea incurajator...
Meniul nostru e astfel:
7:00 180 ml lapte NAN
10:00 70-80 ml suc de portocale / 70-80 g piure de mar cu banana
(o zi suc, alta zi piure)
12:30 100 ml supitza, 50 g piure de legume cu branza calcica, 30-40 g mar sau piersica sau altceva...
16:00 180 ml lapte
19:00 cereale cu mar sau suc de portocale sau banana cu branzica calcica (in functie de ce a avut dimineata la 10)
21:00 200 ml lapte cu o lingurita faina de orez
Asta-i tot!!!
In general, le mananca asa cum le-am scris aici, dar sunt zile cand mai face mofturi la cate o masa sau din cauza ca nu doarme atunci cand ar trebui sa aiba laptele, ii mai schimb mesele intre ele.
De maine, doctorita mi-a dat voie sa ii incerc outzul, deci va primi putzintel outz la masa de pranz.
Supica o facem asa:
500 ml apa
1/4 piept de pui
1 morcov mare
1 cartof mititel
1/2 ceapa
2 frunze de salata
cateva pastai
o bucatica mica de dovleac
le fierbem cam o ora si jumatate, chiar doua ore pana cand mai ramane cam 150 ml supa pe care o strecuram si o punem in biberon.
Asta e reteta pe care am capatat-o si ne place... e bunutza, place si mamei
Piureul il fac din legume din supa: un sfert de morcov, un sfert de cartof si cate putin din dovlecel, salata si pastai, la care adaugam 2-3 lingurite de branza calcica. Papam cam jumatate din toata cantitatea asta.
Pupici si pofta mare la bebici,
Mamamariana
Sabina spune:
Bravo, a crescut foarte frumos!
Poti sa incerci sa-i dai si cereale fara gluten, si nu te grabi cu diversificarea, si nu te impacienta daca nu accepta imediat mancaruri noi.Mai ales pt. Rares, introdu alimentele destul de rar, sa vezi cum reactioneaza.Eu stiam ca la inceput supa trebuie sa fie de legume, la 4 luni din morcov baza, fara prea multe.Daca are tendinta la scaune moi nu-i pune inca cartof, morcov si albitura doar.Foarte bine piersica, dar nu e bina banana.Dr. Palicari mi-a zis ca ne vom mira la 2 ani ca face utrticarie, e foarte alergica.Dupa 8, 9 kile banana...
Va pup pe nasucuri!
Sabina & Sofia Galagia
lilib72 spune:
Buna Anisia,
Chiar vroiam sa intreb la bebelusii din aprilie, ce mai face bb Rares dar vad ca este bine sanatos si a luat bine in greutate. Ma bucur pt. voi.
Daria mea face maine 4 luni, sunt suparata ca de vreo 2 saptamani mananca cam putin, intre 600-650 ml/zi lapte praf, i-am dat suc de portocale cate putin, am incercat aseara sa-i dau cereale-orez cu lapte dar nu prea a vrut, nici n-am insistat pt. ca mi-a fost frica sa nu se inece.
Azi i-am dat supa de morcov, cu lingurita, a mancat 20 de ml.
Sunt tare trista cand vad ca nu vrea sa manance.Are 6,300 si 65 cm.A avut la nastere 3,650 si 53 cm.
Pupici
Midori spune:
Si BBica mea are 4 luni,
mai precis s-a nascut pe 7 Martie,
E alimentata cu lapte artificial.
Are 6400 acum si s-a nascut cu 2980,
in prima luna a luat f prost in greutate,
dar acum mergem bine...
Dr. mi-a zis sa-i dau sucuri pt gust,
ca nu-s importante pt hranire.
Suc de mere si suc de morcov am incercat pana acum.
In rest nu stiu ce sa-i mai dau ca parerile sunt asa de impartite...
Unii zic sa mai astept ca o sa vina si timpul lor,
altii s-o obisnuiesc acum cand e mica e mai bine.
In lit americana am citit ca important e sa ia cantitatea de lapte formula necesara pe zi si ca sucul de fructe (care e sarac in elemente nutritive comparativ cu laptele)sa nu dezlocuiasca
cantitatea de lapte.
Aici insa vad ca sunt tot felul de sucuri care se pot da de la 2 luni si piureuri de la 4 luni.
Eu ii dau cam 860 de ml de lapte pe zi,
la greutatea ei ar trebui sa ia cam 920 de ml.
sucuri cam 40 ml, ar vrea mai mult dar o opresc eu fiindca altfel imi bea mai putin lapte la urmatoarea masa
Cum stati cu "statul" in scaunel?
Plec ca acum vocalizeaza.
Numai bine
C & Midori
Flower spune:
Cand Vladutz avea 4 luni , meniul lui se compunea in proportie de 90% din ceea cea spus mamamariana. Insa noi adaugam in marul ras si biscuiti (3-4) sau banana+mar+biscuiti sau banana+branza calcica sau piept de pui+branza calcica+1,2 lingurite de iaurt simplu ( ca sa fie mai cremos amestecul ) sau zeama de la carnita fiarta. Astea in 2 mese pe zi. Ah , parca pe atunci i-am introdus ( pentru scurt timp , e drept ) si cereale ( 3 cereale de la Nestle i-au placut cel mai mult ) pe care i le dadeam seara.
Pe la varsta aia noi i-am dat si Danonino cu biscuiti ( il transformam intr-o crema consistenta , adica radeam macar vreo 3-4 biscuiti mari ) , insa pe atunci ( adica acu' juma' de an ) nu erau atat de frecvente cazurile de deranjari la burtici din cauza lui.
Sucul si supa de morcov "strang" burtica , precum si ceaiul de menta. Insa de piersica , nu stiu ce sa zic..io nu i-am dat pana acum. Stiu ca pana la 1 an nu se dau capsuni si kiwi , astea sunt fructe alergenice , de banana nu am auzit...insa fiecare copil e sensibil in felul lui.
Sanatate si numai bine !
anisia spune:
De ce esti trista?Papusa ta a crescut bine in lungime si nici slabuta nu este.Portia normala de lapte la varsta asta este intre 650 si 800 ml delapte.mai bine zis ar cam trebui sa papa 130 ml de lapte adica 4 unitati de 5-6 ori pe zi..si bebe meu mananca uneori 680 si rareori mai mult de atat...Eu zic sa nu fii suparata daca ia in greutate,e si cald afara si deobicei nu prea mananca vara copii bine.
Va pup.
P.S. Branza calcica iaurtul si carnita nu-i prea devreme?Eu stiam ca dupa 6 luni e voie.
Piersica este recomandata.Contine fier si se asimileaza foarte bine;asa am citit in cartea lui Capraru.
quote:
Originally posted by lilib72
Buna Anisia,
Chiar vroiam sa intreb la bebelusii din aprilie, ce mai face bb Rares dar vad ca este bine sanatos si a luat bine in greutate. Ma bucur pt. voi.
Daria mea face maine 4 luni, sunt suparata ca de vreo 2 saptamani mananca cam putin, intre 600-650 ml/zi lapte praf, i-am dat suc de portocale cate putin, am incercat aseara sa-i dau cereale-orez cu lapte dar nu prea a vrut, nici n-am insistat pt. ca mi-a fost frica sa nu se inece.
Azi i-am dat supa de morcov, cu lingurita, a mancat 20 de ml.
Sunt tare trista cand vad ca nu vrea sa manance.Are 6,300 si 65 cm.A avut la nastere 3,650 si 53 cm.
Pupici