Bataia si scoala
Raspunsuri - Pagina 17
![](images/user_woman.png)
Sneeuwklokje spune:
Comentariile picante... gen orice nu-ti convine e comunisto-ceausist... ti le las in plata Domnului ca trebuie sa te descarci cumva :)
quote:
Originally posted by amogaquote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Il ajuta sa se pozitioneze relativ prin comparatie cu ceilalti de aceeasi varsta. Il ajuta sa-si construiasca o ierarhie de valori, alta decat legea junglei in care respectat este cel care are pumnul cel mai tare.
Ti-a trecut vreodata prin minte faptul ca ajutorul ar fi bine sa fie solicitat mai intii? Sau oferit? Nicidecum bagat pe git cu forta.
Care ierarhia de valori trebuie solicitata...? Adica intai imi las copii sa traga cu pusca sau sa bata toata strada s-apoi cand au gasit unul mai tare care i-a lasat fara coaste... daca cumva ma-ntreaba ce si cum le dau si opinia mea si le explic ca intai saraca vecina pianista trebuia respectata chiar daca nu stia decat sa cante?
Ierarhia de valori se educa. Inveti sa apreciezi realizarile umane care nu te lasa in jungla. S-asa il respecti pe ochelaristul care nu nimereste mingea dar ii ies experimentele de fizica fara greseala. Nu-i respectam doar pe cei cu aceleasi pasiuni ca si noi ci pe toti.
Scoala da un premiu acestei varietati de copii si le permite sa aprecieze ca a face orice bine cere efort.
quote:quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Si-nca ceva Amoga copii nu-i atragi sa-nvete ca sa capete CD-uri cu manele. Asta-i motivare externa.
Ideea era de a stabili un raport cu copilul. Daca acestuia ii plac manelele, foarte bine; te pui si studiezi nitel ce mare minune mai sunt si manelele astea, ca sa incerci sa intelegi ce l-ar putea atrage pe copil la ele, sa ai un subiect de discutie valid, sa poti sa legi de ceva ceea ce ai vrea tu sa-i spui copilului... Ca-i dai sau nu un CD copilului e irelevant; ma gindesc c-ar fi frumos, nu insa si daca o faci conditionind gestul de cine stie ce alta pretentie. (E.g.: "Vrei CD-ul? Ok, da' mai intii imi studiezi manualu' de geometrie!")
Mda foarte interesant si daca pasiunea e lupta cu catei, sexul.. ai si acolo solutii?
Nu ... profesorul trebuie sa-si faca materia atractiva ca motivarea externa, dar cadourile... "hai mama iti dau ce vrei, numa da-mi atentie" sunt precum urlatul in supermarket al unora si parintii care-i dau repede, doar, doar tace. Motivarea interna este educatia celor sapte ani de acasa si continuarea lor. Daca parintele incepe prin a spune... ce-ti trebuie scoala.. tu mergi la lucru in Spania si "te scoti", numai prostii tocesc... noi ne descurcam altfel. Tu te vei descurca in viata si fiind agramat, fara sa stii sa inmultesti, fara sa faci vreun sport... tu dragul/draga mamei vei face in viata numai ce-ti doresti tu.
quote:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Cheful e pentru mancare, distractie, lectura s-altele. Munca nu e optionala pentru muritorii de rand. Ca munca asta este sa-ti faci ferma ta si sa traiesti din ea, sa inveti sau orice alt job... mancarea nu pica din cer.
In schimb invatatu' pica in capetele copiilor prin plimbatul acestora dintr-o sala de clasa in alta, expunerea la diverse monologuri plicticoase, pretentia de a reproduce mecanic un numar oarecare de fapte, s.a.m.d.
Imi inchipui ca-ti este strain conceptul de pasiune, interes pentru ceva. Ceea ce nu e de mirare, doar scoala reuseste sa distruga partea asta cu succes la cei mai multi dintre cei care-i trec pragu'.
Gresesti cheful meu este tocmai pentru pasiunile mele si am destule. In afara faptului ca am un job pe care il privesc ca bani dati sa-mi satisfac pasiunea.
In schimb am chef, n-am chef curat casa, fac de mancare, platesc facturile .. pentru ca trebuiesc facute. Iar de-a lungul vietii am facut invatat si eu chestii plictisitoare ca sa pot ajunge la ce-mi place. Chimie am invatat cat sa trec clasa si mai sunt si altele dar asta chiar am urat-o. Am intrebat sec ce trebuie sa stiu ca sa trec s-atat am stiut.
In .ro copii stau in clasa se plimba profesorii. Deci fii atent ce scoala denigrezi. In US e cum zici tu si e discutabil.
quote:quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
E o lectie importanta si foarte naturala. Singura motivare care tine la drum lung e cea interna.
Notele la motivatii interne se-ncadreaza, nu-i asa? Faptul ca copiii sunt obligati sa mearga la scoala tot la motivatii interne e arondat, nu?
Nu notele nu sunt o motivatie interna sunt la fel de externa ca si manelele. Motivatia interna.. este ca inoti, mai iei o gura de apa ca sa ajungi pe o insulita unde faci majoritar ceea ce-ti place si si te poti sustine material din ceea ce faci. Si asta se explica acasa si se reia la scoala. Daca mesajele sunt contradictorii...intr-o societate gen .ro de acum s-ar putea sa-ti mearga. Aici nu prea.
quote:quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Copilul il convingi sa-nvete o perioada intreaga pentru ca asa-i principiul constructiei de casa trainica. O fundatie buna si bine ancorata. Apoi isi face el ce turnulete vrea, dar o perioada trebuie acumulat ca sa poata discerne. Dar stiu asta voi nu reusiti sa o intelegeti.
Intelegem insa ca decit sa te muncesti 12 ani la o fundatie subreda si gaunoasa ar fi mai indicat sa-i lasi copilului optiunea de a-si alege locu' de casa, materialele de constructii, planul de lucru s.a.m.d. Ohhh, stai putin, ca ma tem ca partea asta n-o poti intelege tu.
Probabil ca accept ca sunt unele genii care se nasc cu planul in simturi si sange... restul cred ca tebuie sa-nvete sa tina mistria. Banuiesc ca daca-mi las copilul cu mancarea in fata cand nu stie inca sa mestece... s-ar putea sa iasa un geniu, dar e aproape sigur ca-ncercand sa inghita ce nu stie mesteca se va ineca.
quote:quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Scoala trebuie facuta cat mai atractiva, cat mai aproape de joaca in primii ani, cat mai interesanta apoi.
Mda... E intotdeauna emotionant sa privesti cu cita dorinta isi fac copiii temele si cum se reped ei in zori la scoli si nu se mai dau scosi d-acolo, de atractive si interesante ce sunt scolile astea...
Probabil ca daca le tii teoria ta acasa nu se reped, dar cea mare abia asteapta sa mearga la scoala. In absenta conflictelor aceasta a fost atitudinea, iar conflictele le-am rezolvat tocmai pentru a fi fericita.
quote:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Dar a invata un minim este ceva pe care un copil trebuie sa-l perceapa ca un privilegiu ...
Cum nu? E un mare privilegiu -- acela de a invata ce decid altii pentru el (copil), nu ceea ce ar vrea el sa-nvete. Oare de ce nu ma-ndoiesc ca si asta se incadreaza la categoria "ajutoare de nepretuit venite de la Statu' mult iubit".
Mda comparativ cu munca la tesutul covorului la doi ani este un privilegiu. Sau pascutul caprelor... asta cand statul nu face cadouri.
Asta nu inseamna ca eu nu cred ca acasa nu se pot face unele lucruri mai bine. Le pot face mai placute, mai interesante. Acelea le si fac. Copilul cel mare e doar jumatate din timp la scoala. Dar nu o las sa faca doar ce are chef. Insa lucruri care nu o atrageau acum un an, acum le face si bine si cu placere. Pofta vine mancand la multe lucruri, mai ales la materiile "reale"... unde inveti intai ce-i o mistrie, ce-i un material s-apoi te poti juca cu ele.
Tu nu esti adeptul scolii acasa ci al nescolarizarii, neurmatului nici unui fel de programa. Mi se pare ca ai macar un copil mare acum... asta ai aplicat?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Mi se pare foarte interesant subiectul. Pe de o parte cred ca marea majoritate a scolilor nu sunt adecvate ca stil de predare si mediu ce il ofera, pe de alta parte cred ca majoritatea parintilor nu sunt adecvati in educatia copiilor. E o situatie in care nimeni nu are dreptate, nici cei care sunt pentru scolarizare formala, nici cei care sunt pentru homeschooling, e mai degraba o situatie individuala.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/flower-power/flower-power.jpg)
flower-power spune:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Notele sunt nu un mijloc coercitiv.. decat poate cele la purtare.
Snee ,nu stiu cat stii tu cum mai merg lucrurile in invatamantul romanesc ,in vremea din urma ,dar notele chiar au devenit un mijloc de constrangere .Atata timp cat in baza acestor note acumulate in gimnaziu, plus (de anul acesta ,ca la anu' nu se stie ce le mai da prin cap,dupa cum se schimba lucrurile de la an la an ,uneori si in timpul anului scolar ) notele de la tezele cu subiect unic ,se intra in ordinea numerelor de pe tricouri la licee si ,mai ales cand, aceste note ,in destule institutii de invatamant sunt conditionate de meditatii platite de catre parinti (eventual la dascalii de la clasa ),cred ca putem spune ca au devenit un mijloc de coercitie .
N-ai priceput cum de nu existau note dupa revolutie ,fiindca n-ai citit cu atentie ,nu la note ma refeream ci la parghii.Imediat dupa rev ,ca si inainte se intra la liceu ,in baza unui examen ,apoi ,la un anumit interval au facut rost de gaselnita --sa conteze si mediile din 5-8 .Foarte bine ,ai zice ,asta in conditiile in care aceste note nu ar fi conditionate la modul cum o aratam mai sus ...Nu mai accede mai nimeni astazi intr-o scoala buna (liceu)fara meditatii la greu ,numai cu ce s-a facut la clasa .Si asta pt ca la clasa nu se prea mai face ,din pacate (sunt si exceptii ,desigur ,dar din pacate din ce in ce mai putine ).Cred ca am si vazut un topic pe aici ,legat de meditatiile devenite aproape o regula .
Spui ca nota il ajuta pe elev sa-si creeze o ierarhie de valori?De acord .Ce ierarhie de valori isi poate crea un elev ,care este nedreptatit in mod evident,si asta pt simplul motiv ca refuza ai lui parinti sa rotunjeasca veniturile profesorului sau ,nefiind de acord sa-si trimita copilul la meditatii ,sau mai nou in liceu ,sa cumpere (obligat )cartile profesorului respectiv? Ce sa-i spui acelui copil ? Si nu e doar unul in situatia asta .Mentionez ca nu e vorba de copilul meu ,care e inca in primara si care e destul de sus clasificat la tot felul de concursuri si teste nationale ,e vorba de copii mai mari ,de gimnaziu .
The most beautiful thing in life is LIFE itself
![](hippi.gif)
![](marinar.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
amoga spune:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Care ierarhia de valori trebuie solicitata...?
Ce are cu prefectura?
Ierarhia de valori e chestia aia care ti-o inchipui tu ca e una si aceeasi pentru toata lumea. Iar de solicitat ar trebui solicitat ajutoru' ala nepretuit pe care ti-l inchipui tu ca-l primesti prin notarile si etichetarile care se poarta in scoli.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Adica intai imi las copii sa traga cu pusca sau sa bata toata strada s-apoi cand au gasit unul mai tare care i-a lasat fara coaste... daca cumva ma-ntreaba ce si cum le dau si opinia mea si le explic ca intai saraca vecina pianista trebuia respectata chiar daca nu stia decat sa cante?
Inainte sa le dai opinia ai putea sa le dai un exemplu de comportament si atitudine. Si, cine stie?, poate n-or fi chiar atit de salbatici incit sa nu vrea sa te copieze...
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Ierarhia de valori se educa. Inveti sa apreciezi realizarile umane care nu te lasa in jungla. S-asa il respecti pe ochelaristul care nu nimereste mingea dar ii ies experimentele de fizica fara greseala. Nu-i respectam doar pe cei cu aceleasi pasiuni ca si noi ci pe toti.
Scoala da un premiu acestei varietati de copii si le permite sa aprecieze ca a face orice bine cere efort.
Scoala premiaza comportamentul standard, nicidecum varietatea. Du-te tu la scoala si spune-le ca vrei sa studiezi arta pictatului pe oua din Moldova si vezi ce ochi de melc au sa scoata. O sa te invite fain-frumos sa stai in banca ta, sa deschizi manualu' la pagina cutare si sa taci naibii din gura ca esti prost si nu stii ce vrei, stiu ei mai bine decit tine.
Extraordinarele valori promovate de scoala sunt cam asa: obedienta, reducere la tacere, spirit de turma. Pune-le in ce ierarhie vrei.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Mda foarte interesant si daca pasiunea e lupta cu catei, sexul.. ai si acolo solutii?
Da. Aceeasi.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Nu ... profesorul trebuie sa-si faca materia atractiva ca motivarea externa, dar cadourile... "hai mama iti dau ce vrei, numa da-mi atentie" sunt precum urlatul in supermarket al unora si parintii care-i dau repede, doar, doar tace. Motivarea interna este educatia celor sapte ani de acasa si continuarea lor. Daca parintele incepe prin a spune... ce-ti trebuie scoala.. tu mergi la lucru in Spania si "te scoti", numai prostii tocesc... noi ne descurcam altfel. Tu te vei descurca in viata si fiind agramat, fara sa stii sa inmultesti, fara sa faci vreun sport... tu dragul/draga mamei vei face in viata numai ce-ti doresti tu.
N-am nici cea mai vaga idee ce-ai vrut sa spui cu varza asta de deasupra... Poate o sa vrei sa tragi niste concluzii.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Gresesti cheful meu este tocmai pentru pasiunile mele si am destule. In afara faptului ca am un job pe care il privesc ca bani dati sa-mi satisfac pasiunea.
In schimb am chef, n-am chef curat casa, fac de mancare, platesc facturile .. pentru ca trebuiesc facute.
Parca vad cu cita pasiune iti platesti facturile, sau taxa pe venit... Probabil ca pici intr-o transa asemanatoare cu ce poti vedea la marii dirijori ai lumii in mijlocul simfoniei a IX-a a lui Beethoven.
In fine... Exista lucruri pe care le faci pentru ca vrei sa le faci, si exista lucruri pe care le faci pentru ce trebuie sa le faci (de regula, pentru a obtine altceva ce iti doresti). In ce ma priveste, nu includ scoala la a doua categorie. (O las candidat pentru prima, desi nu am stiinta de copii care sa-si fi dorit sa mearga la scoala mai mult de-un an de zile...)
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
In .ro copii stau in clasa se plimba profesorii. Deci fii atent ce scoala denigrezi. In US e cum zici tu si e discutabil.
Sunt atent si nu denigrez. Scoala americana nu e cu nimic mai breaza decit cea romaneasca. Marea diferenta e ca Statu' american nu-i obliga pe copii sa mearga la scoala, in timp ce cel roman o face. Al'fel, ca metode practicate in scoli, sunt in aceasi galeata.
(Iar in Romania sunt locuri in care copiii sunt plimbati dintr-o clasa in alta; eu cel putin am avut parte de acest tratament in liceu. Nu si-n scoala generala.)
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Nu notele nu sunt o motivatie interna sunt la fel de externa ca si manelele.
Pai parca manelele erau ceva ce copilul alegea sa asculte (de placere), in timp ce notele sunt ceva ce copilul e obligat sa suporte (ca asa s-au gindit inteleptii sa-l "ajute"). E o diferenta. Similara cu cea dintre motivatie interna si externa. Incearca sa nu le mai amesteci, daca nu e un efort prea mare...
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Probabil ca accept ca sunt unele genii care se nasc cu planul in simturi si sange... restul cred ca tebuie sa-nvete sa tina mistria.
Aiurea! "Geniile" astea sunt mult mai des intilnite decit iti da de inteles scoala ca ar fi. Toti copiii se nasc cu dorinta de a invata si a se adapta la mediul in care se-ntimpla sa se afle. E ceea ce Natura pune in fiecare dintre noi; nu avem nevoie de scoala pentru asta. Faptul ca nu toti au sa aleaga sa invete fix aceleasi lucruri, in fix aceeasi ordine si ritm, se datoreaza diversitatii inerente conditiei umane. O diversitate pe care scoala alege cu buna stiinta sa o ignore si sa impuna in locu' ei un mars cadentat si plictisitor catre "noi culmi de civilizatie si progres".
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Tu nu esti adeptul scolii acasa ci al nescolarizarii, neurmatului nici unui fel de programa.
Corect. Asta cred ca mi s-ar fi potrivit mie cel mai bine. Daca o sa fie sau nu la fel si pentru copiii mei, ramine de vazut. Planu' e sa-i las pe ei sa-si aleaga forma de educare care le convine cel mai mult.
A.M.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
amoga spune:
quote:
Originally posted by bird70
Pe de o parte cred ca marea majoritate a scolilor nu sunt adecvate ca stil de predare si mediu ce il ofera, pe de alta parte cred ca majoritatea parintilor nu sunt adecvati in educatia copiilor.
Ei bine, as zice ca exista asemanari si diferente intre ceea ce credem noi doi. Asemanarile sunt surprinse in prima parte a paragrafului de mai sus; deosebirile, in cea de-a doua. :)
Cu alte cuvinte, eu cred ca majoritatea parintilor sunt perfect adecvati rolului de tutor. Depinde doar de ei sa si-l asume. (Cu mentiunea ca exista cazuri in care chiar sa vrea si nu pot; bunaoara, cazurile familiilor cu un singur parinte in care renuntarea la singurul venit familial e pur si simplu o imposibilitate.)
quote:
Originally posted by bird70
E o situatie in care nimeni nu are dreptate, nici cei care sunt pentru scolarizare formala, nici cei care sunt pentru homeschooling, e mai degraba o situatie individuala.
Nu sh' ce sa zic despre partea cu dreptatea... fiecare cu a lui. Insa zici bine cind spui ca vorbim de situatii individuale. Fiecare copil are particularitatile sale, de care cred ca merita sa tinem cont. Majoritatea parintilor vor si pot sa tina cont de acestea; majoritatea scolilor nici nu vor, nici nu pot.
A.M.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/flower-power/flower-power.jpg)
flower-power spune:
Iarasi s-au incins spiritele ...De ce nu putem oare vorbi despre un subiect ,zic eu interesant ,fara atata patima ,fara sa folosim asemenea ton ? N-as vrea sa ajunga la ZZ...E bine ca aveti pareri diferite ,ca doar asta e esenta evolutiei ,dar cred ca pot fi sustinute pe un alt ton .
The most beautiful thing in life is LIFE itself
![](hippi.gif)
![](marinar.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Sneeuwklokje spune:
Amoga ce ar fi sa-nveti sa porti o discutie? Cu Beethoven ai dreptate ma lasa rece. Prefer Grieg, Mahler...
flower-power eu sunt de acord ca in .ro lucrurile sunt deplorabile. Sunt la curent cu sistemul de notare arbitrar. Mi se pare o tampenie sa nu se dea examene de intrare ca pe vremea mea intr-un sistem atat de corupt. Examenele erau stresante, dar coruptia actuala e si mai si. In .ro este o mixtura de sistem vestic cu balcanism de cea mai pura speta, nici cal, nici magar.
Nici nu e de mirare ca scoala e asa si nici nu-mi pare ca se va schimba prea repede ...pentru ca din absolventii generatiilor 80 deja nu stiu pe nici unul peste medie ramas la catedra. Or fi cochetat unii, dar au plecat repede. Asta e ceva indiscutabil.
Dar sunt constienta si de ce se intampla in anii post-revolutionari in grupurile scolare... unde mai faceau colegii supliniri. Se pipaiau in clasa in incercari de descoperiri sexuale ... greu sa lupti cu instinctele.
Sunt constienta si ca-ntr-o societate in care conducatorii sunt gen Becali sau alti agramati, unde banul castigat necinstit e cel mai tare... copii pleaca de la ideea ca sa invete este inutil. Nu scoala este inutila, ci insasi ideea de-nvatat. Nu-i intereseaza. Invata ca sa poti sa faci ce vrei cu viata ta nu mai este un adevar. De ce sa-nveti cand poti minora sa agati un miliardar batran si sa traiesti mai bine decat orice coleg ? Sau cand poti sa furi nepedpsit in mijlocul zilei?
Chiar si daca ai face homeschooling aceste modalitati de a te "descurca" raman viabile.
Eu sunt de acord cu HS asa cum fac oamenii pe aici. Iti alegi o programa, o adaptezi copilului, dar te asiguri ca-si formeaza o cultura generala. Dar ma-ndoiesc ca eu o pot face in orice domeniu de la o varsta incolo. Eu am optat pentru imbinarea HS cu scoala normala din acest motiv, precum si din cel de socializare.
De asemenea ma-ndoiesc ca HS este o solutie general viabila, asa ca mi se pare normal sa se accepte in .ro, dar cred ca reformarea societatii civile in .ro trebuie facuta cat mai repede pentru a nu se pierde in oribilitatea actuala a sistemului scolar romanesc generatii intregi.
Unul din motivele pentru care nu m-as intoarce vreodata in .ro este educatia copiilor mei. De aceea nu mi-a permis sa contrazic postarile romanesti. Nu pot sa va dau sfaturi... eu am plecat... n-am avt nici o solutie.
Dar Amoga sustine ca ideea scoala in sine e proasta in general ca sistem, oriunde s-ar afla ea... .
Si amesteca ce face scoala vestica cu cea estica si tot asa. Nu pricep nici daca vorbeste in principiu, din experienta proprie, a copiilor. Parca initial postase ca are pe cineva in .ro
El nu sustine HS el sustine ceea ce se numeste aici ne/descolarizare. Adica inveti sa scrii, citesti, socotesti... s-apoi de vrea copilul ceva bine faci acel ceva, de nu, nu...
Marea majoritate a oamenilor nu sunt interesati decat de supravietuire cu orice pret si de-nplinirea unui numar de nevoi primare: mancare din belsug, parteneri/partenere sexuale din belsug, cat mai multe accesorii care sa-i faca dezirabili sexual s-un culcus cat mai confortabil. Nevoi animalice primare. Pe care sunt gata sa si le satisfaca pe cea mai scurta cale permisa si posibila.
Sistemul de valori impuse de scoala unei societati stabile restrictioneaza caile de acces catre nevoile primare. Si anume impune un minim de cunostinte necesare vietii in societate. Sa stii sa citesti, sa scrii sa socotesti ca sa poti invata un numar de legi de conduita, de legi ale naturii, de toleranta si sa poti sa-ti gasesti un loc de munca intr-un angrenaj aflat intr-un echilibru fragil.
E trist dar instructia in sensul unei dorinte pure de a cunoaste se opreste la cei mai multi atunci cand nevoile primare sunt satisfacute.
Daca instructia nu ar fi legata de un job mai bun, de bani mai multi. Putini sunt cei care-nvata ceva din pasiune. Si nu scoala este de vina cum crede Amoga ... ci instinctul primar de supravietuire.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sinzi_ana spune:
quote:
Originally posted by amogaquote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Tu nu esti adeptul scolii acasa ci al nescolarizarii, neurmatului nici unui fel de programa.
Corect. Asta cred ca mi s-ar fi potrivit mie cel mai bine. Daca o sa fie sau nu la fel si pentru copiii mei, ramine de vazut. Planu' e sa-i las pe ei sa-si aleaga forma de educare care le convine cel mai mult.
A.M.
"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt
Pai cum ii lasi sa aleaga daca nu le afisezi obiectiv posibilitatile??? Daca nu ii lasi sa incerce???
Cum ii dai copilului libertate sa aleaga cand ii spui "stii, eu urasc scoala, daca vrei, du-te...dar e ceva ingrozitor!!!!"
De unde sa stie ce sa aleaga daca nu experimenteaza??? Din povesti??
Deci, daca vrei sa ii dai libertatea sa aleaga cu adevarat, trebuie sa incerci...trebuie sa il inscrii in sistem si sa astepti un pic sa vezi ce se intampla, si sa il lasi pe el sa decida fara sa il influentezi in nici un fel???
Poti oare asta???
“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.
Sinzi, Radu si David
![](detectiv.gif)
![](cool.gif)
Mami si tati
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
amoga spune:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Amoga ce ar fi sa-nveti sa porti o discutie?
Adica nu-ti place cind ti se raspunde pe acelasi ton pe care-l afisezi? Ei bine, poate ar fi timpul sa-nveti sa-ti temperezi ironiile daca vrei sa ti se raspunda intr-un mod mai politicos...
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
copii pleaca de la ideea ca sa invete este inutil. Nu scoala este inutila, ci insasi ideea de-nvatat. Nu-i intereseaza.
Copiii nu pleaca de la nici o idee preconceputa. Ei isi insusesc din mediul in care se-nvirt ceea ce pare sa li se potriveasca.
Copiii nu urasc ideea de invatat; ei urasc ideea de a toci, a repeta la modul mecanic, a asista la prezentari plicticoase de subiecte care nu ii intereseaza, a face teme fara sens, a fi etichetat dupa bunul plac al nu stiu cui, etc., etc. Altfel spus, urasc scoala, nu invatatul.
Lasa-i pe copii sa se angreneze in activitati care le fac placere si ii intereseaza si o sa-i vezi cum invata o multime de lucruri fara ca macar sa li se para ca o fac.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Eu sunt de acord cu HS asa cum fac oamenii pe aici. Iti alegi o programa, o adaptezi copilului, dar te asiguri ca-si formeaza o cultura generala.
Mai intii, ca pe acolo exista oameni si oameni, care aplica HS in fel si chip. Nu exista o reteta unica de a practica HS (homeschooling).
Si mai apoi, asa cum acolo (United States) se poate practica scolitul acasa, la fel de bine se poate si dincolo (Romania). Nu exista nici un motiv pentru care scolitul acasa ar fi okay in America (si-n Canada, si-n Anglia, si-n multe alte tari), dar n-ar fi okay in Romania (si-n Germania, si altele).
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Dar Amoga sustine ca ideea scoala in sine e proasta in general ca sistem, oriunde s-ar afla ea... .
De fapt, ideea de scoala nu e proasta in sine. Daca ar fi practicata cam la modul in care se practica pe vremea Greciei antice probabil ca ar fi okay. (Studentii mergeau de buna voie si nesiliti de nime' in amfiteatre; nu se dadeau note; nu se dadeau teme. Atit "maestrii", cit si "elevii" erau interesati sa fie in amfiteatru si sa invete unii de la altii.)
Ce sunt proaste sunt metodele actuale practicate in majoritatea scolilor. Coercitiile de tot felul de care te lovesti in acestea, asta e ce ma deranjeaza.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Si amesteca ce face scoala vestica cu cea estica si tot asa.
Huh? Unde am facut eu amestecatura de care spui? Si tot asa cum?
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Nu pricep nici daca vorbeste in principiu, din experienta proprie, a copiilor.
In principiu si din experienta altora (caci a mea e inca prea "frageda"; da' sper sa creasca in timp...).
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
El nu sustine HS el sustine ceea ce se numeste aici ne/descolarizare. Adica inveti sa scrii, citesti, socotesti... s-apoi de vrea copilul ceva bine faci acel ceva, de nu, nu...
Copilul nu e un automat pe care-l bagi in priza, mai invata ceva; il scoti din priza, se opreste din invatat. Copilul e predispus sa invete in permanenta, atita timp cit nu are de-a face cu un sistem aberant pe care nu-l pricepe si ii este greu sa-l accepte.
Nescolitul ("unschooling", US) e un mod de a te scoli acasa ("homeschooling", HS). E doar una din nenumaratele metode pe care le poti alege atunci cind te decizi sa dai o pauza meniului unic oferit de scoala.
Prin urmare, ceea ce prefer eu (US) e parte din ceea ce accepti si tu (HS).
In plus, in ce ma priveste n-am nimic impotriva celor care practica alta metoda de HS decit US. Treaba lor ce fac; isi cunosc cel mai bine familia si nu au decit sa aleaga ce metoda pare sa li se potriveasca cel mai bine.
Pe de alta parte, dupa modul in care sustii tu sus si tare ca copiii sunt niste mici neputinciosi ce nu pot invata nimic din proprie initiativa imi pare ca toleranta ta fata de HS nu se extinde si la US.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Marea majoritate a oamenilor nu sunt interesati decat de supravietuire cu orice pret si de-nplinirea unui numar de nevoi primare: mancare din belsug, parteneri/partenere sexuale din belsug, cat mai multe accesorii care sa-i faca dezirabili sexual s-un culcus cat mai confortabil. Nevoi animalice primare. Pe care sunt gata sa si le satisfaca pe cea mai scurta cale permisa si posibila.
Yeah, right! O declaratie tipica despre cita incredere au unii oameni in curiozitatea si dorinta de auto-depasire a naturii umane.
Tu pari sa crezi ca orice pas inainte e doar o consecinta a unui sut primit in partea dorsala; in timp ce eu cred ca atit mersul cit si alergatul (eventual in zig-zag) sunt cit se poate de naturale la bipezii pe care de obicei ii referim cu numele de "oameni".
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
E trist dar instructia in sensul unei dorinte pure de a cunoaste se opreste la cei mai multi atunci cand nevoile primare sunt satisfacute.
Singurul lucru trist e ca sunt unii (poate prea multi) care chiar cred chestii de genul celor de mai sus, cum ca oamenii s-ar opri din a invata cind au ce minca, cu ce se acoperi, unde a se adaposti, si cu cine face sex.
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
Putini sunt cei care-nvata ceva din pasiune. Si nu scoala este de vina cum crede Amoga ... ci instinctul primar de supravietuire.
Asta e o opinie -- a ta. A mea e ca toata lumea este capabila sa invete din pasiune, ca scoala distruge pasiunea in mult prea multi oameni, si ca instinctul de supravietuire nu are nimic de-a face cu curiozitatea naturala a oamenilor.
A.M.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
amoga spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Pai cum ii lasi sa aleaga daca nu le afisezi obiectiv posibilitatile??? Daca nu ii lasi sa incerce???
Cum ii dai copilului libertate sa aleaga cand ii spui "stii, eu urasc scoala, daca vrei, du-te...dar e ceva ingrozitor!!!!"
De unde sa stie ce sa aleaga daca nu experimenteaza??? Din povesti??
Deci, daca vrei sa ii dai libertatea sa aleaga cu adevarat, trebuie sa incerci...trebuie sa il inscrii in sistem si sa astepti un pic sa vezi ce se intampla, si sa il lasi pe el sa decida fara sa il influentezi in nici un fel???
Poti oare asta???
Pot incerca, cel putin. Ce sigur nu vreau sa fac e sa-i oblig sa aleaga una sau alta.
O sa-i intreb daca vor sa mearga la scoala, si daca vor, au sa mearga. (Si, sincer, m-as cam astepta sa vrea la un moment dat, nu neaparat la sase ani; daca nu pentru altceva, macar din curiozitatea de a vedea ce mare brinza mai e si scoala asta despre care sigur o sa auda de la prieteni.)
Cit de sumbru o sa le prezint eu ideea de scoala? Hmm, nu stiu... nu cred ca o sa folosesc cea mai neagra nuanta :-). Cred ca o sa ma rezum la a spune ca am trecut prin scoli si ca nu au fost cele mai interesante experiente de care am avut parte. Eventual o sa dau detalii daca o sa fie solicitate.
In orice caz, daca o fi sa mearga la scoli si le va place, n-o sa am nimic impotriva. Va fi metoda care li se potriveste. Daca o fi sa mearga la scoli si nu le va place, iarasi n-o sa am nimic impotriva la a renunta la ele. (Eventual dupa un timp, adica la "primul stop", nu "din mers".)
IMHO, ideal ar fi sa incerce si scoala (eventual mai multe) si ne-scoala, si invatat conform unui program impus, si invatat dupa cum te poarta interesul. Si dac-au mostenit jumate din genele mele, probabil ca au sa vrea sa le-ncerce pe toate :-).
A.M.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)