Cum il mobilizam si pe "EL" la curatenie??
Raspunsuri - Pagina 4
Dana P spune:
Hmmm!! Si noi am avut probleme. Dar cum la toate se gaseste o solutie am ajuns sa rezolvam si aceasta problema.
La inceputuri eram ca o . Biz incolo, biz incoace, sacosele, smotru, papa, servici. Incetul cu incetul am inceput sa nu prea mai am timp de toate, si printisorul lamaie (singurel la parinti si obisnuit cu toate la nasuc) a inceput sa puna manuta la treaba, ca nu ajungea intotdeauna inaintea lui acasa pentru al servi de domnul. Asa ca a inceput sa-si pregateasca singur masa. Surpriza. Cu timpul a ajuns sa gateasca doar el. E doar strang dupa el. Si am ce strange.
Acum doi ani am inceput sa lucram impreuna (la firma noastra) si sigura problema ramasesea curatenia. Nu ii place sa asiste la asa ceva. Stam in chirie intr-o garsoniera care e plina de mobila, si pentru a face curat pot spune ca e ca la razboi. Mai ales ca nu am si spalatul dureaza ceva timp, cu limpezeli de mai multe ori etc.
Bun.Am hotarat ca joia sa raman acasa pentru smotru. Cumparaturile le facem impreuna la sfarsit de saptamana. Gatitul tot la sfarsit de saptamana (cu ajutorul langa el: da-mi aia, sterge aia, spala ailalta. Dar e bine.
Si iata cum am iesit din impas. Incet, incet.
raducu spune:
quote:
Originally posted by scarmanus
Fetelor,
Am citit intr-o carte si am aplicat cu succes urmatoarea metoda. Rugati-va sotul in termeni fermi, clari si concisi sa va ajute la cutare treaba. De exemplu: Ai putin timp liber? (Momentul pentru intrebat e ales cand sotul nu are o treaba anume de facut si e relativ relaxat). La raspunsul lui afirmativ ii spui te rog sa ma ajuti cu stersul prafului, eu o sa dau cu mopul. Puneti-i carpa la indemana. daca zice bine dar nu face, nu sariti cu reprosul, dar nici nu srariti sa dati cu carpa, decat ddupa ce v-ati indeplinit sarcinile voastre. Daca nu a facut repetati data urmatoare rugamintea. Nu uitati de "te rog" dar nici nu faceti reprosuri daca nu face. Ideea e sa-l "prindeti" data cand va face treaba si atunci imediat sa vi se lumineze fata, sa-i multumiti si sa-i spuneti ce mult conteaza ajutorul lui pentru voi. Functioneaza, credeti-ma, asa ca data urmatoare o sa-i faca placere sa stearga praful daca e intampinat cu laudele binemeritate.
Sa-mi spui daca a mers!!
Cu drag,
scarmanus
Eu nu inteleg de ce trebuie sa zic "te rog" Daca trebuie sa facem curat facem si gata! Mie cine imi zice "te rog"? Femeia daca vede ca e dezordine se apuca singura sa faca curatenie barbatul de ce nu?
E adevarat ca face numai daca-i zic eu: fa aia, fa ailalta.
Iar cand il intreb "ai putin timp liber?" imi zice ca nu
Nici nu stiu cum sa mai fac ca ma doare gura de atatea instructiuni.
Am incercat si planul cu impartitul sarcinilor dar de cand a venit bebe nu mai functioneaza. Si nu stiu unde gresesc.
Nu e un sot cu ochelari de cal dar ma ajuta numai cand ii zic eu altfel prefera calculatorul.
Mai sunt si dati cand el iese cu bebe si eu fac curat dar daca facem invers el e obosit sau se simte rau.
Astept sfaturi!
Mamica lui Raducu
scarmanus spune:
Draga mea, poate nu am eu atat aexperienta de viata dar...zicem "te rog " din mai multe motive:
1. suntem niste lady de felul nostru si intr-o casnicie crede-ma ca mai multe faci cu miere decat cu porunca (ce nu poti face cu te rog nu vei face in veci cu "fa!", "drege!", intelegi ce vreau sa spun...)
2. pentru ca obisnuindu-ne sa ne adresam politicos unul celuilalt cream un climat armonios pentru copilul pe care inteleg ca-l ai, astfel incat si el la randul lui sa invete sa fie politicos din exemplul parintilor (chiar daca momentan doar tu pronunti cuvintele magice)
3. pentru ca uneori intr-o casnicie trebuie sa ne mobilizam ( se poate citi manipula, dar din dragoste) sotul sa participe la viata de familie.
Ai niste atuuri pe care-mi pare ca nu le exploatezi cum trebuie. Zici ca face, dar numai daca-i zici. E totusi mai bine decat a nu face deloc. Ce trebuie sa faci e sa-l LAUZI INTOTDEAUNA, chiar daca nu face dupa standardele tale curatenia. Spune-i ca de cand s-a nascut copilul ai impresia ca nu-ti mai ajunge timpul si ca ce dragut e ca te ajuta.
Cel mai important, nu o sa ajungi la nici un rezultat daca nu PERSEVEREZI. Incearca pana o sa vezi ca incetul cu incetul o sa faca din proprie initiativa, caci daca il lauzi cum trebuie o sa fie mandru de el ca te face fericita astfel.
De ce femeile au intotdeuna initiativa si pun mana daca vad ca trebuie aia si aialalta? Nu ma intereseaza sa aflu asta, ma intereseaza sa aflu cum pot rezolva diferentele dintre barbati si femei in asa fel incat sa fim fericiti.
Mai scrie-ne.
scarmanus
raducu spune:
Draga scarmanus,
iti multumesc tare mult pentru sfaturi. Am facut intocmai cum ai spus tu si am aplicat "te rog" l-am si laudat si uite ca acum mai si perseverez si MERGE!!!!!
Fetelor e buna reteta asta!!!!
Succes la curatenie!!!
Si nu mai are timp sa mai stea si la calculator
Pupici,
Mamica lui Raducu
crystina spune:
Subiectul asta m-a atins rau de tot..
La inceput nu ma lasa sa ating nici macar un pahar.Pentru ca nu am fost invatata sa stau si sa-mi privesc barbatul facind treaba in locul meu m-am apucat sa-l dau la o parte. Bine nu prea am facut pentru ca s-a invatat asa iar acum nu prea se mai omoara cu treburile prin casa. Face din cind in cind (asta cind are timp pentru ca lucreaza cam 10-11 ore pe zi)..spala vase, mai si gateste..
Problema mea este cu totul alta...mi-as dori din tot sufletul sa ma ajute mai mult (mai ales de cind burtica mi-a crescut mai mare, iar miinile si picioarele mi s-au umflat de la sarcina).Mi-as dori asta din tot sufetul. Durerea mea este ca daca il pun sa faca ceva stiu ca ziua respectiva este compromisa. Stiti de ce? Pentru ca este cel mai meticulos om pe care l-am intilnit in viata mea, iar cind esti in graba si nu mai stii cum sa termini toate treburile ca sa te asezi linistita la televizor, chestia asta te scoate din sarite. De exemplu, al meu sot pentru a spala doua farfurii, o cratita, doua furculite si doua pahare isi petrece in buctarie intre 45 de minute si o ora. Datul cu aspiratorul in dormitor (care nu este nici pe departe cea mai mare camera pe care ati vazut-o vreodata) ii ia iarasi cam o ora. Ca sa nu va mai spun ca zilele trecute l-am rugat vada ce are usa de la gradina de scirtie...(mare greseala din partea mea! )....in citeva minute usa era dezmembrata bucatele, mii de suruburi erau intinse pe podea...i-au trebuit cam 4 ore sa puna totul la loc.
De aceea fetelor, cu mina pe inima va spun ca mai bine prefer sa fac eu decit sa il las pe el. Prefer doar sa ma ajute si sa nu faca de unul singur...cel putin am in control toata situatia. Cu groaza ma gindesc ca weekend-ul viitor va trebui sa tunda iarba din gradina...ii dau intre trei si patru ore. Si asta pentru ca sunt foarte optimista..de vina cred ca e vremea frumoasa de afara. ;-)
Va pupacesc fetelor!
scarmanus spune:
URA!! Victorie! Carevasazica de acuma el!!
Ma bucur ca merge, nu te lasa cu nici un pret, perseverenta e mama succesului!
scarmanus
Crystinne spune:
quote:
Originally posted by scarmanus
Draga mea, poate nu am eu atat aexperienta de viata dar...zicem "te rog " din mai multe motive:
1. suntem niste lady de felul nostru si intr-o casnicie crede-ma ca mai multe faci cu miere decat cu porunca (ce nu poti face cu te rog nu vei face in veci cu "fa!", "drege!", intelegi ce vreau sa spun...)
2. pentru ca obisnuindu-ne sa ne adresam politicos unul celuilalt cream un climat armonios pentru copilul pe care inteleg ca-l ai, astfel incat si el la randul lui sa invete sa fie politicos din exemplul parintilor (chiar daca momentan doar tu pronunti cuvintele magice)
3. pentru ca uneori intr-o casnicie trebuie sa ne mobilizam ( se poate citi manipula, dar din dragoste) sotul sa participe la viata de familie.
Ai niste atuuri pe care-mi pare ca nu le exploatezi cum trebuie. Zici ca face, dar numai daca-i zici. E totusi mai bine decat a nu face deloc. Ce trebuie sa faci e sa-l LAUZI INTOTDEAUNA, chiar daca nu face dupa standardele tale curatenia. Spune-i ca de cand s-a nascut copilul ai impresia ca nu-ti mai ajunge timpul si ca ce dragut e ca te ajuta.
Cel mai important, nu o sa ajungi la nici un rezultat daca nu PERSEVEREZI. Incearca pana o sa vezi ca incetul cu incetul o sa faca din proprie initiativa, caci daca il lauzi cum trebuie o sa fie mandru de el ca te face fericita astfel.
De ce femeile au intotdeuna initiativa si pun mana daca vad ca trebuie aia si aialalta? Nu ma intereseaza sa aflu asta, ma intereseaza sa aflu cum pot rezolva diferentele dintre barbati si femei in asa fel incat sa fim fericiti.
Mai scrie-ne.
scarmanus
Scarmanus, imi place cum scrii si gandesti. Ai dreptate aici metoda ta functioneaza perfect si culmea eu am invatat-o de la el de cand ne-am mutat impreuna.
Chiar daca nu il laud prea mult (i se pare ca-l iau peste picior) "te rog" si "multumesc" exista aproape la orice lucru, chiar daca oricum il faceam de drag.
Camasile si le calca el cand nu are una deja calcata, si desi recunosc uneori arata ca si cum fierul de calcat nu le-ar fi atins, ma abtin sa-i fac reprosuri; data viitoare incerc sa-i calc eu o camasa in plus.
Insa si el e un dulce, desi nu e genul sa frece, sa spele, sa gateasca , mi-a spus de la inceput : " daca vrei sa faci,fa-o cu placere, daca nu fac eu sau gasim o solutie, nu esti aici sa faci pe menajera..."
Sincer imi doresc din tot sufletul sa nu se schimbe si daca vad ca eu exagerez cu facutul la toate in casa, o las mai moale si mai las si vasele sa stea stranse, praful mai nesters, ignorand ca si cum nu exista dar si fara sa-l amenint cu reprosuri. Daca el are chef spala vasele (zice ca il deconecteaza ...hihihi) daca vede ca eu fac ceva nu suporta sa stea si el cu singura deosebire ca "oboseste" repede si se apuca sa cante la chitara :-)
Oricum vorba lui Scarmanus " vorba dulce mult aduce"
scarmanus spune:
Draga noastra,
Ma bucur nespus ca v-ati rezolvat problema, ai vazut ca se poate? Tocmai a aparut un subiect asemanator, Barbati prea ocupati?!, poate ca experienta ta o sa o ajute si pe Missy, o trimit de indata aici sa citeasca, desi poate ca a facut-o deja, hihi!
Hai sa-ti spun de-ale lui scarmanus pe ziua de azi: am facut imprudenta, dupa ce mi-am sfarmat creierii ca sa gatesc, sa-mi intreb sotul daca pentru maine ii face cu ochiu' un quiche cu spanac, pe care il puteam face din seara asta. Raspunsul prompt a venit, normal, nu. E un pic mai fussy de felul lui la mancare, dar pe de alta parte nu-mi comenteaza nimic chiar daca fac un fel care poate nu e intocmai cum facea mamica lui. Drept raspuns (al meu) am zis, fine, atunci fiindca maine imi petrec ziua cu prietena mea nu o sa am timp sa gatesc deloc oricum, atunci daca e sa fie mancare e qhuice sau nu e nimic! Drept replica (a lui) a sarit la mine si m-a alergat prin toata casa sa ma prinda si sa ma pupe!. Incurcate sunt caile Domnului, nu?
Te pup,
scarmanus
try spune:
a sarit la mine si m-a alergat prin toata casa sa ma prinda si sa ma pupe!.
Misto faza, m-ai facut sa rad si cred ca si pe tine te-a bucurat stiindu-ti situatia.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
puppe spune:
Sotul meu cel drag e cat se poate de ordonat, iar eu bat recordul la dezordine...Nu e mizerie, ca nu suport, dar vesnic hainele mele nu stau in dulap, ci pe unde apuca, si el se enerveaza.Asa ca am incercat, in cei trei ani de cand suntem impreuna, sa ne adaptam unul celuilalt. Eu adun repede repede hainele cand aud masina lui, le indes in dulap claie peste gramada, dar camera arata ordonata !!!El, care nu concepe sa spele WC sau chiveta, spala cada si duce gunoiul.Si, ca sa nu se simta nici el exploatat, nici eu menajera, am facut o conventie: jucam table pe pedepse. Cine spala vasele, cine aragazul, cine le pune la loc, cine duce gunoiul cand afara ploua s.a.m.d.Ca un facut, de obicei sarcina cu spalatul vaselor ii revine lui, eu castig la table. Si sa stii ca in felul asta nu ne enervam, nu ne certam, acceptam ce ne spun zarurile, ne mai si distram pe deasupra. Acum, de cand am nascut-o pe Andrada, nu mai avem atata timp de table, dar macar o data pe zi tot batem zarurile, asa, de amorul artei, ca fac eu marea parte a treburilor, daca tot stau acasa.Un singur defect are sotul meu, care da cu aspiratorul mult mai bine decat mine si reuseste sa vada si paianjenii care mie imi scapa: nu e de acord sa platim o menajera, desi as putea s-o platesc eu, din salariu, fara sa fac gaura in bugetul familiei. Are el un fix: sa nu se bage nimeni sa ne faca noua curat in casa !Interdictia asta, aplicata soacra-mii, mi se pare OK, dar parca totusi uneori as vrea o menajera...
Adevarul este ca, totusi, am un sot super OK si sper sa fie asa si ai vostri, macar in privinta treburilor casnice.