Politia moravurilor (Arabia Saudita)
Raspunsuri - Pagina 5
ellej spune:
ellej,probabil ca este mai greu de inteles dar am sa incerc sa-ti explic.
Eu ,ca femeie musulmana care am ales islamul din proprie vointa ,care am ales sa ma infofolesc din proprie vointa am sa-ti zic ca nu inteleg fetele musulmane nascute si crescute in tari musulmane care isi scot baticul sau care numai ar "indrazni" sa voteze ,ca-l vor sau nu.
Mi se pare incredibil!
Dar am sa le gasesc o scuza.Cele care ar face asta/sau care o fac,unele o fac din lipsa educatiei.sunt fete carora nu li s-a explicat pe inteles de ce trebuie sa poarte valul,nu-i inteleg semnificatia,fete/femei care il poarta din cauza societatii,nu fortate ,ci pt. ca altfel ar iesi din tipare,si fete care sunt fortate la propriu(vezi Iran).
In AS,"gura lumii" e la putere,deci...
Soacra mea nu a purtat batic pina la 30 de ani,ba a purtat mini.Sora socrului meu la fel.Si asta pt. ca nu stiau nimic despre islam.
Cumnata mea zice ca acum in Cairo,numarul femeilor care poarta val a crescut simtitor fata de acum 4-5 ani cind mergea ea la facultate,asta datorita informatiei.Foarte multe emisuni despre islam in care se explica pe intelesul fiecaruia semnificatia valului.
In termeni religiosi sa-i zicem asa,le creste credinta,li se intareste.
nu stiu de ce se traieste cu impresia ca fetele musulmane sunt casatorite cu forta!
In anumite medii se obisnuieste ca parintii sa aleaga un posibil viitor sot/sotie,dar nu neaparat ca si vor fi fortati in acea casatorie.de fapt islamul cere ca parintii sa gaseasca un sot/sotie potrivit/a,dar ca,casatoria sa aiba loc daca cei doi tineri se plac.
Acest lucru se practica si in japonia si in china...etc.
Noi musulmanii credem ca,legea lui Dumnezeu este presus de legea omului.Ca Dumnezeu nu greseste,pe cind omul da,asadar trage concluzia care ar fi votul pt. un stat laic.Daca legile lui Dumnezeu ar fi respectate intocmai,n-am avea de ce ne teme,insa cind mintea omului intervine(dictaturi,forta,...)rezultatul este dezastruos.
Dar femeile care nu vor sa poarte valul (indiferent de motiv, ca nu pricep semnificatie sau o pricep dar nu vor sa-l poarte) pot renunta la el? Pot merge pe strada asa cum merg eu astazi? Asta e intrebarea. In Liban, Turcia presupun ca da. In AS, Pakistan, Iran cred nu (daca gresesc te rog sa ma corectezi). De ce nu au dreptul sa se imbrace cum vor?
Uite, chiar daca eu sunt ortodoxa si sa ziceam ca inteleg rolul baticului/basmalei, nu am de gand sa-l port. Ca NU VREAU EU. Si mi s-a parea o nedreptate strigatoare la cer sa ma oblige maine statul sau barbatul sau biserica sa port batic.
De ce sa nu exsite referendum pe tema asta? Sau sondaje de opinie? De ce acest lucru este tabu?
Inteleg ca tu crezi ca legea lui Dumnezeu este mai presus. Dar sunt cu siguranta altii care nu cred. Nu cred in Dumnezeu, nu cred in Coran, sau Biblie sau Tora. Ei nu au dreptul sa actioneze cum vor? Sunt obligati sa creada? De ce?
Eu zic ca multi ar vota pentru laicizarea satului, daca ar putea. Nu sunt atee, cred in Dumnezeul meu, in religia in care m-am nascut, dar n-as vrea nici o secunda sa traiesc altfel decat intr-un stat laic. Nu vreau sa mi se spuna cum sa ma imbrac, daca sa ma fardez sau nu, vreau sa merg la vot pentru ca am si eu ceva de spus, bine rau cum o fi. Pot intelege orice alegere, atata vreme cat e o alegere. Din clipa in care este impus, acel lucru imi incalca libertatea individuala (desigur, nu vorbim de cazul cand libertatea mea o incalca pe a ta :), pentru asta e normal sa existe reguli).
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
hannen spune:
Alexa Ioana,si tie ,multumim pt. vorbele frumoase.
Amethyst,cu placere!Am sa-ti povestesc "un episod" din viata mea ,apropo de tricou si pantaloni scurti la care zici ca nu ai renunta pt. nimic in lume.
Avea fetita mea cea mare vreun an cred, cind am inceput sa vad in zona in care locuiam atunci ,o femeie cu val si cu doua fetite.Una mica,alta de vreo 8-9 ani si ea cu val.
Le vedeam la super-market,la locul de joaca afara ,era vara si era o calduraaaa!Recunosc ca ma uitam la ele si ma intrebam cum oare rezista!!Imi placeau, doream sa vorbesc cu ele ,o data am intrat in vorba cu fetita,din pacate mama nu vorbea engleza ,nici japoneza.
La vreo jumatate de an am intilnit si tatal ,era cu ele si am vorbit putin,asa am aflat ca erau din Iran,abia venisera in japonia.
Atunci eram la fel ca tine,nici nu visam ca vreodata am sa fiu ca ea.
Dar peste un an,totul s-a schimbat!S-a schimbat interiorul meu,felul in care vedeam lucrurile,in care simteam,intelegeam.S-a schimbat ceea ce stiam,ce vroiam de la viata,cum vroiam sa fiu.
Asa ca,de la persoana care se uita la femeia cu val intrebindu-ma cum rezista pe caldurile alea,am ajuns eu "femeia cu val" ,privita acum la rindul meu.
Stii vorba aia "never say never"
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
hannen spune:
ellej,deja am explicat ce gindesc eu despre acest lucru.
Am sa repet.
Noi toti suntem diferiti,unii credem,altii nu.De aceea ne-a si venit indemn,indrumare pt. credinta si de aceea si Dumnezeu a zis ca "silirea la credinta nu este cu putinta".
Asadar alegerea ne apartine!Daca credem sau nu,prin extensie,cum ne imbracam...
Forta,impunerea, nu au decit un rezultat invers decit cel asteptat,pt. ca lucrul interzis este mai interesant .
Prin libertate deplina poti vedea cu adevarat credinta omului,ceea ce face din inima...Sunt total impotriva codului vestimentar obligatoriu din Iran!
Nu stiu daca si in AS e la fel.
Cit despre vot,da,de ce nu ,sa fie cum isi doreste fiecare si desi nu se specifica nicaieri (in vreo carte religioasa ) despre vot,nu vad de ce ne-ar fi interzis atit timp cit in fata lui Dumnezeu suntem fiinte egale (cu indatoriri si obligatii fata de familie si societate).
Interdictia la vot nu este o una din motive religioase.
hannen spune:
oana s,vreau sa-ti zic ca nu cred ca o sa ma uit la link-ul pus de tine pt. ca nu voi rezista psihic.
In Iran sunt musulmani shiia,care pt. noi cei sunna sunt pe un drum gresit.Au foarte multe deviatii,practici interzise in islam,cred in lucruri "incredibile" pt. noi ceilalti ...multe chestii care iti fac parul vilvoi in cap.
ellej spune:
quote:
Originally posted by hannen
ellej,deja am explicat ce gindesc eu despre acest lucru.
Am sa repet.
Noi toti suntem diferiti,unii credem,altii nu.De aceea ne-a si venit indemn,indrumare pt. credinta si de aceea si Dumnezeu a zis ca "silirea la credinta nu este cu putinta".
Asadar alegerea ne apartine!Daca credem sau nu,prin extensie,cum ne imbracam...
Forta,impunerea, nu au decit un rezultat invers decit cel asteptat,pt. ca lucrul interzis este mai interesant .
Prin libertate deplina poti vedea cu adevarat credinta omului,ceea ce face din inima...Sunt total impotriva codului vestimentar obligatoriu din Iran!
Nu stiu daca si in AS e la fel.
Cit despre vot,da,de ce nu ,sa fie cum isi doreste fiecare si desi nu se specifica nicaieri (in vreo carte religioasa ) despre vot,nu vad de ce ne-ar fi interzis atit timp cit in fata lui Dumnezeu suntem fiinte egale (cu indatoriri si obligatii fata de familie si societate).
Interdictia la vot nu este o una din motive religioase.
Atunci suntem amandoua de acord ca statul ar trebui sa fie laic si sa credinta facultativa, nu?
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
oana_s spune:
quote:
oana s,vreau sa-ti zic ca nu cred ca o sa ma uit la link-ul pus de tine pt. ca nu voi rezista psihic.
In Iran sunt musulmani shiia,care pt. noi cei sunna sunt pe un drum gresit.Au foarte multe deviatii,practici interzise in islam,cred in lucruri "incredibile" pt. noi ceilalti ...multe chestii care iti fac parul vilvoi in cap.
iti spun sincer, nu vreau sa te supar si nu am nici cea mai mica intentie de a jigni ceva sau pe cineva, dar..nu stiu cum se intampla ca atunci cand sunt lucruri palpabile si evidente, plus dovezi video despre ceva cu adevarat grav, facut in numele islamului...intotdeauna se vor gasi variante ca sa para ca totul se intampla "in cealalta parte, nu la noi", dar asta nu scuza si nu sterge faptul ca se petrec in state MUSULMANE (vorbesc de perioada contemporana - ca sa evit referiri catre 1600 la crestini, fie ei catolici sau ortodocsi).
Acum...ce sa spun, nu contest faptul ca nu exista padure fara uscaturi, dar politia moravurilor chiar isi bazeza si justifica faptele TOCMAI pe religie ( in clipurile alea, fata este condamnata pentru comportament imoral dpdv musulman).
Si atunci...stau si ma gandesc...ca oricate hibe s-ar gasi crestinilor/romanilor etc, macar eu in tara mea n-o sa risc sa fiu spanzurata (sau fi-mea) pentru ca am ales sa nu ma marit virgina.
Stiu ca daca privim stirile de la ora 17, nu avem dreptul sa comentam despre altii, dar femeile din ro carora li se intampla asta, AU VOIE sa plece, nu le aresteaza/ucide nicio autoritate legala daca o fac. Eu aici vad diferenta.
Cum au spus si multe alte fete inainte e vb despre libertatea de a alege ce si cum vrei sa fi/sa te porti/sa imbraci, nu motivatia pentru care o faci, ca asta tine de fiecare individ in parte.
Sper ca nu te-am suparat, este doar o discutie de principiu
Oana si Mara 11.08.2004
hannen spune:
Sa-ti spun drept ,ne-am uitat la primele doua parti si avem deja tensiunea marita si eu si barbata-miu.
Multe le justifica ca fiind "islamice" bla,bla-uri.De fapt nimeni nu i-a investit pe ei cu puterea/functiile de politie a moravurilor.In Islam toti indivizii au dreptul la intimitate si nimeni nu are voie sa spioneze,sa "traga" cu ochiul la ce face mama,vecinul/a,strainul.Este un lucru interzis!!
Fetelor,daca ceea ce am vazut ca se intimpla in Iran,AS ...ni se par abuzuri,nedreptati,daca noua oamenilor ni se par asa,cum credeti ca i se par lui Dumnezeu??
Voi credeti ca noi o mina de femei revoltate(si ce revoltata sunt) suntem mai "drepte" si mai miloase decit Dumnezeu?Daca noi n-am permite asa ceva,credeti ca Dumnezeu ar permite?
Dumnezeu ,EL ne-a creeat,EL ne iubeste mai mult decit ne iubim noi!
Cum credeti ca EL ar aproba asa ceva?
Daca credeti ca am dreptate si ca Dumnezeu nu este nedrept,spuneti voi daca ceea ce se intimpla acolo este voia Lui.
hannen spune:
Inca ceva Oana.
deci o aresteaza pt. ca o vad cu varul ei in masina,apoi cei care cica protejeaza moravurile si castitatea,o drogheaza si o violeaza!!!!
HA!?!?!?
Si unde-i moralitatea pe care ei o protejeaza?Haideti mai fetelor ,se vede de la posta ca e strigator la cer de imoral si de neislamic.
oana_s spune:
quote:
Sa-ti spun drept ,ne-am uitat la primele doua parti si avem deja tensiunea marita si eu si barbata-miu.
Multe le justifica ca fiind "islamice" bla,bla-uri.De fapt nimeni nu i-a investit pe ei cu puterea/functiile de politie a moravurilor.In Islam toti indivizii au dreptul la intimitate si nimeni nu are voie sa spioneze,sa "traga" cu ochiul la ce face mama,vecinul/a,strainul.Este un lucru interzis!!
Fetelor,daca ceea ce am vazut ca se intimpla in Iran,AS ...ni se par abuzuri,nedreptati,daca noua oamenilor ni se par asa,cum credeti ca i se par lui Dumnezeu??
Voi credeti ca noi o mina de femei revoltate(si ce revoltata sunt) suntem mai "drepte" si mai miloase decit Dumnezeu?Daca noi n-am permite asa ceva,credeti ca Dumnezeu ar permite?
Dumnezeu ,EL ne-a creeat,EL ne iubeste mai mult decit ne iubim noi!
Cum credeti ca EL ar aproba asa ceva?
Daca credeti ca am dreptate si ca Dumnezeu nu este nedrept,spuneti voi daca ceea ce se intimpla acolo este voia Lui.
Da, tu cu siguranta stii mai bine ce scrie/nu scrie in cartile sfinte musulmane, de aceea nu am cum sa imi dau cu parerea daca pol moravurilor respecta acele reguli sau pe ale lor proprii. Si sincera sa fiu, chiar nu cred ca o carte religioasa ar putea sa indemne la asa ceva.
Din pacate, interpretarea lor de catre oameni (barbati) asa cum le convine lor ca sa-si justifice atrocitatile, arunca intreara religie intr-o lumina nefavorabila.
De aia ma gandesc ca noi, astialalti, nu mai avem toleranta sa facem diferenta intre religie si interpretarea ei.
Oana si Mara 11.08.2004
Amina_Marina spune:
quote:
Daca legile lui Dumnezeu ar fi respectate intocmai,n-am avea de ce ne teme,insa cind mintea omului intervine(dictaturi,forta,...)rezultatul este dezastruos.
revin
Aici ai dreptate, asa a facut si Mohammed, profetul vostru, a mintit lumea ca-i vorbeste Dumnezeu si a intarat in forta folosind sabia in Mekka si Meddina, el insusi a fost un dictator.