Tiganii... din nou despre ...
Raspunsuri - Pagina 6
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Originally posted by Ortansa
faptul ca i-am vazut de departe indreptandu-se spre noi si nu am sarit pe alta alee si nici macar nu am incercat sa-i ocolim,dovedeste ca le-am dat credit(de fapt in momentul ala nici nu ma gandeam daca sa le dau sau nu credit,pur si simplu am trecut pe langa ei ca pe langa orice om) si nici un gand rasist nu ne incoltise in minte.ce te faci totusi cand asteptarile iti sunt inselate?
mai,nu stiu,una e sa te scuipe un pusti pe strada si alta e sa te scuipe ditamai femeia.pustiului poate ca i-as fi strigat ceva,mi-as fi manifestat cumva direct dezgustul,dar femeii aleia care era si cu barba-su langa ea ce puteam sa-i zic?
asa poate si eu sunt traumatizata de vreo ceva(Doamne fereste),frustrata,suparata asta nu inseamna ca ma manifest ca ea fata de nimeni.
I've gt you under my skin
Ortansa, repet, nu toti romii cu care te intalnesti pe strada te scuipa in fata. Ar putea sa o faca, deoarce stiu ca lumea se teme sa riposteze, dar nu o fac!
Nu poti analiza in felul acesta o intamplare izolata.
Dar de adultul roman (adica ne-rom), cu studii, care mi-a invinetit copilul ce parere ai?
Tu nu mai locuiesti in Ro, dar ai idee cam cati adulti romani, profesori/invatatori/educatori isi pocnesc elevii?Ai idee cati barbati romani isi abuzeaza sotiile si copiii?
Cate femei romance isi abuzeaza fizic sau psihic copiii?
De ce nu exista efervescenta si pe asemenea subiecte?Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Probabil acolo nu vede stirile de la PRO TV de la ora 17.
Criss si Alex (11.05.2003)
Rufus spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Deci faptul ca unii nu au o problema cu cutare etnie, nu inseamna ca vorbesc "din carti".
Nu, Ioana, nu inseamna asa ceva.
Dar ceea ce scrii tu, cu amerindienii, evreii, creolii de aiurea, este vorbit din carti. Inseamna generalizari si teorii. Fara suparare, mie asta mi se pare ca seamana cu ochelarii de cal.
Eu nu am o problema cu evreii, pentru ca niciodata un evreu nu mi-a facut vreun rau. De fapt, nici nu stiu de ce este pus poporul evreu alaturi de tigani; pe primii i-au gazat nemtii pentru ca si-au dat seama ca-s mai destepti ca ei. Sunt evrei numerosi si la noi, dar nu ei fac probleme.
Au fost mai multe subiecte pe tema tiganilor. Nu s-a schimbat nimic in continutul lor. Nici tiganii nu s-au schimbat, doar s-au mai imputinat, ca au migrat pe la alti fraieri. Cei care le sustin cauza nu aduc nimic nou, sustin doar teza antirasismului (corecta, de altfel) si amesteca prigonirea tiganilor cu alte specii. Ce va s-a inmultit, totusi: numarul cazurilor relatate cu faptuitori tigani. Desigur, sunt cazuri izolate...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by inaioana
She, sunt de acord cu faptul ca suntem foarte in urma. In legtura cu scuipatii altor natii, daca mergi in locuri cu drogati si in general rau famate din afara, e posibil sa iti iei si scuipati in fata si vreun cutit intre coaste. Diferenta este ca la noi oamenii sunt foarte amestecati (nu mai conteaza de ce si cum) si te lovesti in cartiere "bunicele" de omeni de care in occident nu te-ai lovi in veci - ceea ce nu inseamna ca ei nu exista si acolo - , pe cand in societatile care s-au dezvoltat natural ei s-au segregat foarte mult. Deci..depinde ce fel de austriaca si ce fel de japoneza...
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004) [/font=Verdana][/green]
Dau numai un exemplu numai pt. ca a venit vorba de austrieci si stiu cate ceva din viata lor. Nu exista asemenea cartiere rau famate in orasul in care locuiesc, prin care sa-ti fie frica sa treci ziua sau noaptea. Sunt intr-adevar locuri in care se aduna betivii si drogatii, dar isi vad de sticlele lor fara sa se lege de lume pe strada. Nici macar nu te baga in seama. Cel mult drogatii iti fac o oferta, dar nu te ataca cu scuipati sau cutite. Si asta in conditiile in care traiesc aici tot felul de natii. O singura data mi s-a intamplat sa ma imbranceasca cineva in tramvai desi era destul loc ... doua negrese. Am considerat ca a fost o intamplare.
Maria
mariamunteanu spune:
Denizel, replicile tale la mesajul meu adresat Ineioana sunt scoase din context. Am vrut sa-i arat ca scuzele pe care ea le-a gasit tigancii care a scuipat nu "tin".
Daca ai fi vrut sa-mi dai o replica serioasa, trebuia sa raspunzi intregului meu mesaj, nu doar partilor pe care ti-a convenit sa le comentezi.
Si iar ai tras concluzia falsa ca eu as fi rasista. De unde ? Ingrosi randurile celor care considera ca "acesta e adevarul pt. ca asa spun eu".
Maria
denizel spune:
mariamunteanu, daca nu ai fi avut idei rasiste, nu te-ai fi limitat la a comenta imediat tiganii care au scuipat-o pe cumnata Ortansei si restul tiganilor, luati la gramada, care fac aia si ailalta si cealalta.
Ai fi fost la fel de indignata si de ceea ce i s-a intamplat baietelului meu la scoala (da' poate, nah, n-ai vrut sa fii offtopic ).
De altfel, nici pe topicul unde am mai povestit despre asta, topic pe care ai avut contributii, nu ai comentat nicicum intamplarea.
Daca as fi spus insa ca pe fiul meu l-a ciupit un tigan de obraz, in strada, sunt convinsa ca tu si altii ati fi umplut 3 pagini cu indignari in mai putin de o ora .
Vedeti cum va incapatanati voi sa imi aratati ca am dreptate cand vorbesc despre ideile pe care le aveti?
mariamunteanu spune:
Denizel, ai dreptate ca ceea a patit baietelul tau la scoala este condamnabil si ar trebui sa aiba urmari asupra profesoarei care i-a invinetit obrazul. Sunt impotriva acestor procedee barbare care afecteaza un copil nu numai fizic, ci si psihic. Ma revolta intamplarea si crede-ma ca, daca asa ceva s-ar fi desfasurat sub ochii mei, as fi luat imediat atitudine fata de vinovata.
Imi cer scuze daca am trecut cu vederea acest subiect pe alt topic. Ma declar impotriva violentei fizice sau de orice alta natura indiferent cine o exercita. Nu consider ca un tigan scuipator e mai rau decat un roman sau un austriac scuipator - e la fel de condamnabil in toate cazurile.
Am citit mesajele de pe acest topic si nici unul nu mi s-a parut rasist. Suntem oameni care ne exprimam nemultumiri sau temeri legate de tigani pe baza unor patanii traite sau auzite. Avem sau nu dreptul sa discutam despre ceea ce ne nemultumeste ?
Maria
denizel spune:
Maria, sigur ca avem dreptul sa discutam despre ceea ce ne nemultumeste. Dar, atunci cand o facem, sa nu generalizam, sa nu bagam pe toata lumea in aceeasi oala, sa folosim aceeasi masura pt. toata lumea si alte din astea.
Eu nu am scos din context anumite fraze ale tale. Am luat din contextul generalizator, frazele prin care exprimai generalizarea. Atata tot!
pai nu te supara, daca e sa o luam pe cantitate de rau absolut, nu or sa faca romii intr-o mie de mii de ani ce au facut austriecii si nemtii aia 'civilizati' in cativa ani.
mariamunteanu spune:
Daca ar fi sa comparam "cantitatea" de rau absolut pe care l-au facut unele tari sau natiuni, lista e lunga si incepe cu mii de ani in urma. Unii au luptat pt. a domina lumea, altii s-au multumit sa otraveasca fantanile si sa se ascunda in calea invadatorilor.
Ca sa ma refer scurt si concret la cele doua natiuni pomenite de tine, sa stii ca exista sute de mii de oameni care au gasit in ele un loc pasnic si o bucata de paine dupa ce au fugit sau au fost alungati din tarile lor in care ar fi murit de foame, de boli sau de gloante.
Vezi ca tu esti cea care generalizeaza cum ca nemtii si austriecii ar fi fost rai ? Sa te numesc rasista ca sa vezi cum e sa fii catalogat stramb ? N-o voi face.
Eu n-am spus ca toti tiganii fac rau, ci ca sunt destul de multi - prea multi - care nu respecta nici legea nici regulile bunei cuviinte, unii sunt de-a dreptul periculosi si ca acest lucru starneste unora dintre noi indignarea.
Maria
denizel spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Vezi ca tu esti cea care generalizeaza cum ca nemtii si austriecii ar fi fost rai ? Sa te numesc rasista ca sa vezi cum e sa fii catalogat stramb ? N-o voi face.
Nu vad de ce m-ai numi rasista. Poti insa sa-mi spui anti-nazista .
edit! si anti-comunista mi se potriveste .
mariamunteanu spune:
Daca as urma logica ta, ti-as raspunde "pt. ca ai generalizat spunand ca toti nemtii si austriecii au facut rau". Cu aceasta logica m-ai numit tu pe mine rasista.
Anti-nazista nu te pot numi pt. ca nu ai luptat impotriva nazistilor/nazismului (nici n-ai fi avut cum pt ca nu existai pe atunci). La fel cum nu te pot numi anti-maoista sau anti-stalinista.
Maria