calcul indemnizatie
Raspunsuri - Pagina 8
![](images/user_woman.png)
als spune:
deci sa inteleg ca daca as ramane insarcinata sa zicem luna viitoare nu as beneficia de nimic???
cele 10 luni trebuie sa le am lucrate inainte de a ramane insarcinata sau cele 10 luni se i-au in calcul, impreuna cu cele noua luni de sarcina?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
liviu`s spune:
Nu am inteles eu bine intrebarea. Daca cva decideti acuma sa aveti un copil, pana la nasterea copilului veti indeplini toate conditiile legale pt a beneficia de concediul de maternitate si CIC.
Trebuie sa ai stagiul minim de cotizare anterior primei zile de concediu medical (Pentru concediul de maternitate), respectiv anterior nasterii copilului (pentru CIC)
als spune:
meris pentu raspuns liviu s m-am linistit ca sincer ma cam derutat raspunsul tau, dar la intrebarea de ce suma voi beneficia nu mi-ai raspuns daca te rog poti sa imi spui avnd in vedere ca pe mine mar avantaja aceasta lege. astpet raspunsul rau
iti multumesc pentru colaborare!
als
![](images/user_man.png)
liviu`s spune:
Daca intri in CIC anul acesta, vei primi net 6.040.000 lei lunar. Indemnizatia pentru anul viitor se va calcula in functie de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2005.
mihaela.c spune:
Am si eu nevoie de ajutor pentru calculul indemnizatiei. Nu stiu valoarea salariului brut pentru ca am negociat cu firma doar salariul net si firma nu a facut actualizari in cartea de munca dar au fost de acord sa-mi calculeze indemnizatia la valoarea corecta, chiar daca nu-si pot deconta totul la asigurari.
Deci, tot ce stiu sunt valorile nete ale salariilor din ultimele 6 luni:
> >
> > august 03: 7.448.000
> > septembrie 03: 7.693.200
> > octombrie 03: 7.891.200
> > noiembrie 03: 8.038.600
> > decembrie 03: 8.223.400
> > ianuarie 04: 10.250.000
Nu am persoane in ingrijire, nici deduceri speciale, sporuri sau altele. Prima de Craciun nu cred ca se ia in calcul.... Imi depun cererea de prenatal cu data de 1 februarie.
Poate ma ajutati si-mi spuneti si mie cum calculez salariul brut? Mai departe, din cate am inteles, se ia 85% din media salariilor brute, din care se scad 6,5 si respectiv 1% si se ajunge la suma care trebuie sa o ia omul in mana.
E corect?
Multumesc anticipat de ajutor!
Mihaela
rose spune:
Va rog mult raspundeti-mi si mie la urmatoarea problema:
Sunt incadrata cu carte de munca din 1 APR 2001 si am nascut o fetita in 22 SEPT 2003. Concediul postnatal s-a incheiat in data de 18 DEC 2003 iar incepand cu data de 19 DEC 2003 am intrat in CIC. Eu, in mod obisnuit, am primit pt concediul postnatal ~10 mil lei iar in luna IAN 2004 am primit 9,7 mil lei reprezentand ~1/2 luna de postnatal si 1/2 luna de CIC. Acum, in FEB 2004, cand ma asteptam sa primesc aproximativ la fel am primit doar 6 mil lei.
Este corect modul de calcul, plafonare, ce s-a facut? sau: "Sunt indreptatita sa primesc in continuare ~9,7 mil lei, tinand cont ca am intrat in CIC in 19 DEC 2003 si am primit banii corect pentru perioada 19-31 DEC 2003?"
Multumesc mult, mult de tot.
oana_a spune:
Revin cu o problema ce a fost cred discutata pe acest forum dar as dori sa-mi dati un raspuns pentru a-l transmite mai departe colegelor mele de la dep.financiar care au facut o varza din indemnizatia mea pentru cresterea copilului.
Deci mai clar: am intrat in cic in iulie 2003 iar in martie, aprilie, mai,iunie am fost in concediul de maternitate.(copilul s-a nascut la sf lunii mai).De la contabilitate mi se spune aproape in fiecare luna ca : ba s-a calculat initial gresit si nu s-au luat in considerare lunile de concediu de maternitate(pre si postnatal)la calculul bazei(suma cuvenita pe zi pentru plata indemnizatiei), ba ca nu trebuiau de fapt luate in considerare lunile cu concediu maternitate pt ca atunci nu am platit cas si asa in fiecare luna, aproape, mi se plateste alta suma aferenta zilei de munca, din ce in ce mai mica(bineinteles)
.
Rugamintea mea mare este daca se poate sa-mi raspundeti clar cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului(lunile ce se iau in considerare la calculul ei)si baza legala(poate reusiti sa-mi lamuriti colegele).
Solutia gasita de ele(contablitate) este o scrisoare adresata Casei de asigurari pentru lamuriri si cum raspunsul va veni peste ceva ani poate eu voi fi pusa in situatia de a mi se jongla cu salariul dupa voia lor in fiecare luna.
va multumesc
oana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Ufff ce e pe aici...brrr... pe rand, daca scap pe careva sa revina
1. Pentru oana_a:
Pt cazul tau CIC se calculeaza in felul urmator:
Se aduna veniturile tale brute realizate in ultimele 6 luni anterior datei nasterii copilului indiferent de forma lor de venit (salarii sau indemnizatie prenatal). Se inmulteste cu 85%, apoi se imparte la total nr. zile lucratoare cuprinse in prioada mai sus amintita si rezulta indemnizatia bruta/zi. Aceasta valoare se va inmulti cu nr. de zile lucratoare din fiecare luna in parte si va rezulta CIC pt luna respectiva, valoare bruta din care se va retine CASS 6.5% si cred ca somaj 1% (aici nu mai sunt singur ca s-a tot vehiculat ba ca DA ba ca NU). Cam asta ar fi. Intra in calcul si prenatalul.
2. Pt.Rose: In cazul tau intrucat ai intrat in CIC indemnizatia pt cresterea copilului conform legii 577 ramane aceeasi pana la sfarsit asa cum a fost stbilita in 2003. Mai mult chiar incepand cu anul 2004 nu se mai retine nici impozit astfe incat valoarea estimata de mien ar fi undeva pe la 11.6-12 milioane de lei net /luna pt cazul tau. Au aplicat legea gresit. Ar fi fost asa daca si numai daca ai fi fost solicitat CIC in acest an. Iti recomand sa intervii acolo pt ca sunt banii tai si ai dreptul legal la ei. Nu e vina ta ca cei de acolo nu cunosc sau aplica gresit prevederile legilor.
3. Pt Driada:
Raspunsul este foarte asemanator cu cel dat la punctul 1. E suficient sa il citesti.
4. Pt Mihaela.c
Te rog sa imi trimiti prin mail ( marius@rdsor.ro ) aceste valori nete ale salariului tau si am sa-ti retrimit valorile brute. Cat despre calcul raspunsul este dat la punctul 1.
Cred ca le-am raspuns tuturor....
Marius (www.desprecopii.com)