calcul indemnizatie
Raspunsuri - Pagina 11
cool spune:
Indemnizatia de maternitate (concediul pre si postnatal):
reprezinta 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu de sarcina si lehuzie.
Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani:
reprezinta 85% din salariul mediu brut (pe anul 2004 este de 7.682.000 lei).
Conditia sa beneficiezi de indemnizatie pt cresterea copilului este sa ai un stagiu de cotizare (vech. in munca) de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni ANTERIOARE datei nasterii copilului.(cele 10 luni sa fie realizate la program normal de 8 ore/zi)
***Atat indemnizatia de maternitate cat si cea de crestere copil sunt suportate integral din bugetul asigurarilor sociale de stat (adica nu implica firma unde lucrezi la nici un cost)
Rozi spune:
O mica precizare:
veniturile lunare luate in calcul pentru concediul de maternitate sunt venituri BRUTE realizate.
La un 5 mil net, inseamna ca ai cam 6,8 mil brut.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
dariandreea spune:
Ma bag si eu in discutie. Sper sa nu gresesc cand interpretez din Codul fiscal / Codul de procedura Fiscala (intrat in vigoare la 1 Ianuarie 2004), ca indemnizatia de maternitate si cea pentru cresterea copilului NU SUNT IMPOZABILE conform art.42, lit. a si citez: IN INTELESUL IMPOZITULUI PE VENIT, URMATOARELE VENITURI NU SUNT IMPOZABILE:
A)AJUTOARELE, INDEMNIZATIILE....INCLUSIV INDEMNIZATIA DE MATERNITATE SI PENTRU CRESTEREA COPILULUI.......
De aceea nu inteleg discutia legata de deducerile personale si impozitul aferent pentru indemnizatiile sus mentionate.
Rozi spune:
Daria, nu gresesti, nu se mai impoziteaza.
Dar la care discutii te referi? S-a stabilit acest lucru si nu se mai indoieste nimeni.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
geaninapv spune:
quote:
Originally posted by dariandreea
Ma bag si eu in discutie. Sper sa nu gresesc cand interpretez din Codul fiscal / Codul de procedura Fiscala (intrat in vigoare la 1 Ianuarie 2004), ca indemnizatia de maternitate si cea pentru cresterea copilului NU SUNT IMPOZABILE conform art.42, lit. a si citez: IN INTELESUL IMPOZITULUI PE VENIT, URMATOARELE VENITURI NU SUNT IMPOZABILE:
A)AJUTOARELE, INDEMNIZATIILE....INCLUSIV INDEMNIZATIA DE MATERNITATE SI PENTRU CRESTEREA COPILULUI.......
De aceea nu inteleg discutia legata de deducerile personale si impozitul aferent pentru indemnizatiile sus mentionate.
dariandreea
geaninapv spune:
quote:
Originally posted by dariandreea
dariandreea
In conformitate cu noul cod fiscal care este asadar indemnizatia exacta? A fost sau este 6100000?Sau este mai mare?Am auzit de 6529000(aberez?)
cool spune:
7682000 x 85% = 6529700 lei
daca se aplica contrib pt sanatate 6,5%:
6529700 x 6,5 = 424431
Rest:
6529700 - 424431 = 6.105.269 lei
(unele unitati nu opresc cota de 6.5% reprez contrib sanatate)
geaninapv spune:
quote:
Originally posted by cool
7682000 x 85% = 6529700 lei
daca se aplica contrib pt sanatate 6,5%:
6529700 x 6,5 = 424431
Rest:
6529700 - 424431 = 6.105.269 lei
(unele unitati nu opresc cota de 6.5% reprez contrib sanatate)
Atunci, cine procedeaza corect, unitatile care opresc contributia de sanatate din indemnizatie sau unitatile care nu opresc aceasta cass?
Dupa cate am inteles, aceasta contributie se plateste, dar din bugetul asigurarilor de stat, deci nu ar fi obligat salariatul sa o plateasca. Dar, din pacate, nu stiu in temeiul carui act normativ s-au facut aceste afirmatii(cred ca tot in codul fiscal, dar eu nu am gasit nimic referitor la contrib. de sanatate, doar la impozit, ca doar nu inseamna acelasi lucru).
Mamicilor, va dati seama ca am castiga 500000 in plus, care, stiti prea bine cat de folositori sunt. Va rog, interesati-va si voi, poate aflati amanunte noi si concrete.
Candy spune:
Va rog lamuriti-ma si pe mine cu calcului indemnizatiei pentru per. concediului prenatal (cele 126 de zile) si a CIC, eu urmand sa nasc in ianuarie 2005: eu lucrez la un ONG cu contract de munca pe per. nedeterminata si am salariul calculat in USD, platibili in lei la cursul BNR, astfel ca salariul este diferit in fiecare luna, in functia de evolutia cursului valutar. Care salariu se ia in calcul? Cel din cartea de munca/contractul de munca, sau cel real, reflectat in fluturasul de salar (care ste mai mare)?
In plus, din ianuarie 2004 mai lucrez cu contract de munca cu timp partial la o alta firma. Se ia in considerare si acest salariu, se cumuleaza sau cum?
Multumesc mult!
giulia81 spune:
Buna! As avea si eu o intrebare daca se poate. Am nascut in septembrie 2002 avand contract de munca din martie 2001, cu salarul minim pe economie. Am stat acasa un an si am revenit la lucru in septembrie 2003. Din 1 martie 2004 mi-am luat inapoi comcediul pana in 1 sept 2004. In aceste luni mi s-a calculat ca pe statul de plata intre 1.300.000 si 1.600.000 suma care nu era fixa in nici o luna. Cum se calculeaza? eu stiam ca este 85% din salar deci ar fi trebuit sa primesc undeva la 2.300.000 lei, pt ca intre timp de cand eu am nascut s-a marit salariul minim pe economie, si eu lucrand inca 6 luni n-ar fi trebuit sa i-au mai mult?
Sper ca voi gasi un raspuns...
Va multumesc anticipat!