Craciunul la romani...secventa live
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
eu chiar nu va inteleg ofuscarea:
nu cred ca nimeni, nici chiar Gabi, cea care fiind evreica si-a invatat copiii colinde, nici macar ea nu se opune copiilor ce vin la colindat> Dar colindat fratilor< adica colinde invatate, se invata la scoala, cel putin la primar, sunt in manualele de romana si de muzica. Daca nu, noi ca parinti responsabili ne putem invata un colindut si putem merge cu copilul ( daca e mititel) la vecinii cu care tot anul ne-am salutat si am schimbat cordialitati: nu cred ca se supara nimeni...
Nimeni nu se uita la cum sunt imbracati, ci la ce sunt in stare sa scoata pe gura...si nu punem la socoteala emotiile inerente...
Cu ce nu sunt de acord? nu sunt de acord cu copiii ce colinda in cartiere vecine, prin locuri straine pentru ei, doar sa stranga niste banuti..
Pedofilii nu ataca decat noaptea? pedofilii "ataca" cand le e la indemana prada, le este oferita pe tava,
asa ca eu zic sa va ganditi mai bine si sa faceti distinctie intre colindatul ca traditie si colindatul ca mica "afacere" de Sarbatori!
Cat despre tiganii care bat tobele prin orase? asa fac in satele de origine si au migrat spre orase ca acolo ies banii...de multe ori originalitatea se pierde si ce ramane e vai de el...
Doamne'ajuta!
POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aura_m/aura_m.jpg)
aura_m spune:
Chiar daca ne place sau nu acestea sunt traditiile romanesti. Imi place sa vad aceste lucruri si mi-a placut filmuletul. Din cate am vazut eu, in fiecare an acesti colindatori vin la ore rezonabile, cel putin pe la mine prin zona. Cand eram mica mergeam la colindat, prin vecini sau la rude. Avem traditii si obiceiuri frumoase si ar fi bine sa nu le pierdem.
AURA
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Subscriu la tot ce a scris Maru
Originalitatea se pierde in timp,traditia sufera modificari.sa nu ne mire ca in cativa ani vor aparea up-dates la traditia colindului...ceva colinde pe fond rock de exemplu
Si..grija mare cu, copilasii lasati la colindat pe la straini si nesupravegheati.Sa ne fereasca Dumnezeu de ce se poate intampla.Cine lucreaza in politie,(de exemplu)stie cate cazuri tragice sunt.Sau pur si simplu cine citeste ziarele....
ladyJ
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/iahim/iahim.jpg)
iahim spune:
FILMULETUL POSTAT DE MARIUS NU ARE NIMIC COMUN CU COLINDATUL!!!
Urmariti mai bine filmul:eu nu vad decat o ceata de Rromi,si nicidecum o traditie romaneasca!!Este o alta'fata' a colindului!Asta numai traditie nu se numeste!!
Marius,tu ce parere ai?
denizel spune:
1. Unii dintre participanti nu stiu sa faca diferenta intre colinde si traditiile de Anul Nou (capra, urs, plugusor, stea, sorcova etc), dar au pretentii de la niste bieti copilasi sa stie cantari sofisticate cu 10 strofe eventual si sa nu cumva sa indrazneasca sa le sune la usa in seara de Ajun .
Colind = cantec in care se vorbeste despre nasterea Mantuitorului.
Capra, urs, plugusor etc = ceva cu totul si cu totul diferit de colinde .
Va spun eu: cei care stau sa urmareasca orice vers si orice nota cantata fals, nu ar fi multumiti nici daca le-ar suna la usa studenti de la Canto sau Teologie...
Nu mai iau in discutie si referirile la etnia colindatorilor/uratorilor. Sunt low si atata tot.
2. Nu stiu de unde si pana unde se concluzioneaza ca scopul de acum al practicarii acestor obiceiuri este exclusiv unul financiar.
Pai sigur ca e exclusiv financiar. Da' acum 20-30 de ani cum era?
Era practicat din preaplinul sufletesc al patriotilor care voiau sa pastreze traditiile sau cum?
Desigur ca cei mai multi fac din placere ceea ce fac, da' la fel de desigur , asteapta si o recompensa.
Copilasii cel putin, se bucura de orice banut pe care il castiga. Nu cred ca exista copilas care sa nu-si faca inainte planuri in legatura cu ce o sa-si cumpere cu banii primiti la urat sau colindat.
3. Cei care vin in orase cu ursul, capra etc sunt de la tara. Sunt aceeasi tarani grozavi si care respecta traditiile, pe care ii admirati atunci cand mergeti in vizita la rude.
Chiar nu inteleg de ce sunt condamnati pt. ca aduc aceste obiceiuri si in orase.
Cum ziceam si mai inainte, carcotasii ar comenta indignati si daca i-ar vedea intre blocuri pe cei care merg an de an cu ursu' si capra la Cotroceni .
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tala/Tala.jpg)
Tala spune:
[/quote]
Dar tu nu ai auzit de colindatori??? ma duceam si eu la colindat si nu am dat niciodata peste pedofili Cresteti copilul cum te duce capul dar nu da cu noroi in traditiile romanesti!
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
[/quote]
daca tu nu ai dat de pedofili nu inseamna ca nu exista. Nici eu nu mi-as lasa copilul singur sa bantuie prin scari de bloc pe la nici o ora, nu doar la 9 seara. Voimerge cu el la colindat cand va fi suficient de mare, dar la tara, cu sania cu clopotei... Poate Gabi s-a exprimat putin cam dur dar eu una sunt de acord cu ea
denizel spune:
Alta acu'! Pedofilii din ziua de Ajun.
Vede pedofilu' un grup de 2-3-4 copchilasi care umbla cu cc colindu' si sare pe ei. Of, of!
Exista pericole in zilele in care se merge cu plugusorul sau colindul. Pericolul nu sunt insa pedofilii, ci copiii mai mari sau cine stie ce nemernici care fura banii celor mici.
Si....totusi...ce legatura au pedofilii si fel de fel de nenorociri din imaginatia noastra cu clipul pus de Marius???
Pt. a va improspata memoria , in clipul respectiv sunt vreo 10 adulti in putere care ursaiesc si capraresc :-)) printre blocuri, ziua in amiaza mare.
Aaa, probabil ca astia ii incita pe pedofili . Iar batranul cu trompeta creeaza senzatii tari gerontofilului de la 3
.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
quote:
Originally posted by Porumbitaquote:
Originally posted by Gabi_K
e chiar oribil... Dar stiti ce e si mai nasol? Suna copii la usa, vin la colindat. Copii imbracati bine, deci nu rromi, nu orfani, nu copiii strazii, poate din blocurile vecine, nu stiu... Stau si ma mir ce fel de parinti au acesti copii care-si trimit in strada odraslele in seara de ajun sa sune la usa altora? Acesti parinti n-au auzit de craciun ca fiind o sarbatoare in familie? n-au auzit de bun simt, ca poate copiii lor deranjeaza pe altii? n-au auzit de pedofilie... poate copiii dau peste cine nu trebuie si doamne fereste patesc ceva?
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze
Totul despre alaptat!
urat mesaj...
Chiar ca urat! Rau a ajuns lumea asta daca si la asa ceva va duce gandul la pedofilie
![](icon_smile_disapprove.gif)
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIA MEA
" Fiecare om pe care il întâlnesc in drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea incerc sa invat cate ceva pe langa fiecare." ( Sigmund Freud )
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Am citit toate postarile.Ce sa mai zic? Eu una n-am fost niciodata nici cu colindul,nici cu sorcova,ca n-am voce si in plus eram timida rau.Dar si inainte de Revolutie ca si acum, la noi in Arad era plin de copii si de Craciun si de Anul Nou.Iar prin oras in centru,printre blocuri in cartiere,in piete,pe tramvaie se vine cu Ursul,cu Capra ,cu tobe si cu ce mai pot si ei.Si mie imi place,chiar nu ma intereseaza daca-s tigani,moldoveni (ca vin si de-acolo sa faca un ban!) sau mai stiu eu din ce sat uitat de lume.Imi aduc aminte de cei pe care ii ascultam la tzara in Bihor in toate vacantzele de Craciun,cand eram mica si nu numai.
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIA MEA
" Fiecare om pe care il întâlnesc in drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea incerc sa invat cate ceva pe langa fiecare." ( Sigmund Freud )
danitin spune:
Mie sincer mi-au lipsit colidatorii anul asta ... in alti ani veneau copii, mai saracuti, mai afoni, nu conta, era frumos, era un obicei, le dadeam bani, nuci, portocale, saloane. Anul asta au venit doar in 26 trei tziganuse dar le-am primit cu drag. In anii vechi mergem cu verii mei la colindat, ce-i drept pe la rude, as vrea ca si spiridusul meu, cand o fi mai mare sa deprinda datina. Nu am sa o trimit la colindat la necunoscuti, dar pe la vecini si rude DA.
Mamica de spiridus
Avem si poze noi