Cind educatoarea....
Iti spune ca "Azi am avut o mica problema cu copilul dumneavoastra" a muscat un altul pt a-i lua jucaria si ca acesta din urma a ramas cu un semn mare pe mina!atunci cind iti vine sa intri in pamint de rusine la aceasta afirmatie ,ce trebuie raspuns?si mai degraba cum trebuie vorbit cu copilul ca sa inteleaga la 17 luni ca a facut rau,ca mami este suparata si ca nu trebuie sa mai faca? voi cei care aveti copii mai mari care ati trecut de mai multe ori prin experienta de parinte puteti sa ma invatati cum trebuie sa procedez cu el ?mii de multumiri anticipazt tuturor!
AuraGalerne
Raspunsuri
craciunitza spune:
Din experienta mea iti spun ca de cele mai multe ori educatoarele nu sunt atente cand incepe conflictul intre copii si se intampla sa judece subiectiv, in functie de care copil urla mai tare.
Intai de toate asigura-te ca vinovat este copilul tau si ca muscatura nu a fost reactie de aparare. Dupa aceea gandeste-te ca la 1 an jumate nu poti sa-i explici ca a gresit. Probabil a fost deja certat de educatoare si va cauta la tine mangaiere, nu o noua cearta.
dori spune:
La varsta asta nu cred ca e cazul sa ii explici ca esti suparata pe el. E bine sa il observi si daca se intampla un incident asemanator, sa ii explici in momentul acela ca nu e bine si ca trebuie procedat altfel. Iar rusine nu are de ce sa iti fie pentru comportamentul unui copil asa mic, este o reactie normala la varsta asta. Si in afara de asta educatoarea ea datoria sa iti educe copilul si sa rezolve conflictele de genul asta.
Aurelia spune:
dori educatoarea mi-a zis ca la pus la colt pt ca el era vinovat el s-a dus la copilul celalalt sa-i ia jucaria asta n-a vrut sa i-o dea si atunci el la muscat sa i-o lase,acum eu nu pot sa-i spun ca sint suparata si toate celelalte ca trebuie explicat atunci pe loc nu? acum ce intelege el? poate ca daca as fi fost linga el in momentul ala puteam s-o fac dar asa? am observat eu ca are un caracter un pic "balcanic" de io sint masa nu?sotul e mai blindut asa si mai potolit asa ca cred ca aici seamana cu mine ,am observat ca are si obiceiul sa arunce cu jucariile cu asta mi-am uscat gura certindu-l ,spunindu-i ca ma supara si ca nu e bine ,da nu stiu in capsorul lui mic ce ramine trebuie sa continui si sa insist nu?sa-i explic ca nu e bine asa si ca mami e suparata ca el face asa !!!!!!!!!
AuraGalerne
cl spune:
Aurelia, incearca sa-i explici, cu blandete ca nu este frumos, ca pe copilul muscat l-a durut si sa incerce sa nu mai faca. Nu stiu cat o sa inteleaga, da explica-i. Cat despre muscatura, o sa treaca. O vecina s-a dus la psiholog cu nepotelul, pentru ca musca. Ce raspuns crezi ca i-a dat? Ca e normal pana la nu stiu ce varsta sa muste si ca o fac fie la suparare fie cand le e drag cineva ! Da! Si cand le e drag! Asa ca ai rabdare si explica-i cu blandete cand greseste si se rezolva. Si pe baietelul meu l-a muscat un copil, cand avea cam un an si doua luni, din cauza unei jucarii. N-a vrut sa i-o dea, iar celalalt i s-a urcat in spate si l-a muscat! Si tare! I-a gaurit tricoul si i-a lasat o urma foarte puternica! I-am despartit repede. Imi venea sa plang! Apoi tatal celuilalt copil i-a tras una peste gura micutului! M-am luat de el si eu si sotul! Nu intelegea copilul nimic la varsta aia! Totul este sa intervi la timp. Asa ca stai linistita si supravegheaza-l cu atentie.
Claudia
Aurelia spune:
Mersi,mersi din suflet tuturor!parca faptul ca-mi scrieti i-mi demonstreaz ca nu sint singura ,o sa-l urmaresc mai indeaproape si o sa fiu mai atenta cu el de aici inainte ,va multumesc de raspunsuri tuturor!
AuraGalerne
Otilia spune:
Aceasta se cheama "capcana institutorului". Hai sa va traduc un pasaj din cartea "Aimer sans tout permettre", scrisa de Dr. Fitzhugh Dodson. Iata ce raspunde el unei mame care pune urmatoarea intrebare:
"Invatatoarea fiului meu de 9 ani imi trimite intr-una scrisori si imi telefoneaza ca sa-mi spuna ca fiul meu deranjeaza clasa si ca trebuie sa intervin. Ce sa fac?
Raspunsul meu la astfel de intrebari nu ma fac sa devin prea popular pe linga institutori. Cred ca, asemenea altor multi parinti, ati picat in capcana educatorilor. Am sa va demonstrez absurditatea sa punindu-va o intrebare ridicola. Ce s-ar intimpla daca dvs. i-ati telefona educatoarei simbata sau duminica seara spunindu-i ca fiul dvs. este insuportabil acasa si intrebind-o ce sa faceti? Va va raspunde ca ea nu este responsabila de comportamentul fiului dvs. in week-end si v-ar intreba de ce ii telefonati ei.
Inteleg foarte bine problemele cu care profesorii si educatorii se confrunta, pentru ca eu insumi de-a lungul carierei mele am predat la toate nivelele, de la gradinita la liceu. Dar cred ca atunci cind un copil deranjeaza clasa, aceasta este problema educatorului, nu a parintilor. Daca institutorii ar fi bine informati de metodele de disciplina descrise in aceasta carte si in cea a Dr. Thomas Gordon: "Teacher Effectiveness Training", ar trebui sa controleze orice comportament dificil, in afara de cazurile extreme.
Din nefericire, multi institutori nu cunosc aceste metode - sistemul lor disciplinar se bazeaza in principal pe pedepse. Cind esueaza in datoria lor de a controla clasa, ei incearca sa va faca responsabili. Impiedicati-l sa faca acest lucru si spuneti-i clar daca aceasta situatie se repeta.
As face o singura exceptie la cele spuse mai sus: daca institutorul va spune ca a incercat cu adevarat toate metodele si ca dupa parerea lui ar trebui sa consultati un psiholog sau un psihiatru pentru copii, atunci el va poate ajuta sa luati cunostinta de eventualele dereglari psihologice de care copilul sufera."
Otilia&LaAdelita
Aurelia spune:
Mersi Otilia ,ar trebui sa le fac si eu cartea asta cadou educatoarelor de la "Halte Garderie",
AuraGalerne