curcanul trebuie musai decongelat (evident curatat de eventuale tuleie, parlit la flacara -cine poate!!), deci, bine dezghetat, in asa fel incat sa putem strecura mana pe sub pielea lui, incapand de la gat catre piept, pulpe...nu se rupe, fara grija. trebuie dezlipita pielea pentru ca pe sub ea vom unge curcanul cu urmatoarea compozitie: jumatate pachet de unt topit pe foc impreuna cu un pahar de vin alb, sare, piper si frunza de salvie (se gaseste in pliculete in majoritatea supermarketurilor). chestia asta se lasa la racit (din cauza untului se va lega putin), apoi luam cu manuta si ungem curcanul pe sub piele cam cu jumatate din compozitie...nu mai dam cu nimic pe deasupra curcanului si-l bagam in cuptorul bine incins, reducand flacara. in functie de cuptor il lasam cam o ora, dupa care il ungem pe deasupra cu restul din compozitia de unt/vin/..., il acoperim cu o folie de aluminiu si-l mai lasam sa stea cam o ora la foc potrivit. un curcan de aprox. 5 kg e gata cam in 2ore si jumatate, asa ca vom indeparta cam cu jumatate de ora inainte folia de aluminiu ca sa ia curcanul o frumoasa culoare aramie...
de umplut...va recomand sa bagati in burta curcanului vreo 2 mere curatate de coaja si taiate si niste felii de portocala. umpluturile sofisticate se servesc de regula alaturi de friptura...acestea pot fi traditionale (carne tocata, maruntaie fierte si tocate amestecate cu ou, castane fierte intregi sau piure cu ceva stafide prin ele...). personal, ma bucur de friptura de curcan fara nicio umplutura, doar cu o salata ca lumea alaturi. pofta buna si sarbatori fericite !
Multumim de reteta. Cred totusi ca mergea mai bine "La bucatarie" decat la "Discutii generale".
Criss si Alex