Reteta prajitura cu lamaie
Aveti cumva o reteta testata de prajitura cu lamaie la care sa folosesc atat coaja parfumata cat si zeama fructului si care sa se potriveasca cu masa incarcata de sarbatori?
www.articoledepetrecere.ro
Raspunsuri
marumiha spune:
Stiu eu o reteta destul de simpla si de buna .
ingrediente:
250g-zahar
3 oua ìntregi
1/2 pahar ulei
1 pahar lapte
300g faina
o lamìie de la care se foloseste coaja si sucul.
un praf de copt
se amesteca totul, se pune compozitia ìntr-o forma de 26cm. si se coace la cuptor ventilat 170°.
Mai fac si tarta cu crema de lamìie daca te intereseaza ti-o scriu mìine.
http://community.webshots.com/user/mihaela2703
alinabojuc spune:
Am si eu o reteta tare buna de praji cu lamaie. Mie imi place foarte mult.
Blat:
- 250 gr. zahar pudra se amesteca bine cu 8 lg. ulei,6 galbenusuri, 3 lg. apa minerala, 1 lingurita praf de copt,coaja de la o lamaie.Se adauga 250 gr. faina si la final 6 albusuri batute spuma. Se coace.
Crema:
- in 200 ml. lapte se fierb 2 lg. de gris. Cand s-a racit se aduga zeama de la lamaie. Separat se bate bine un unt cu 150 gr. zahar pudra. Se amesteca cele doua creme. Se mai adauga lamaie daca e nevoie, dupa gust.
Blatul racit se taie in doua si se umple cu crema. Se lasa la frigider pana a doua zi. Rece se pudreaza cu zahar pudra.
alina
mcm spune:
Multumesc pentru retete. Ma intereseaza si reteta de tarta. Cred ca pot adauga si putina frisca, macar pentru decor.
www.articoledepetrecere.ro
marumiha spune:
Pt. tarta ai nevoie de:
200-250g faina
100g-unt
1 galbenus si un ou ìntreg
100g zahar
1praf de copt.
se face un aluat normal de tarta ,aluatul trebuie sa ramìna mai moale ,se ìntinde ìntr-o forma de tarta de 26cm.Din acest aluat se opreste putin pt.decor.
Pt.crema este nevoie de:
250ml.apa
100g zahar
25g faina de cartofi(fecola )
25g unt
o lamìie care se foloseste si sucul si razatura(lamìia nu trebuie sa fie nici prea mare nici prea mica)
Se face o crema care se pune pe tarta apoi se decoreaza cu aluatul ramas.Nu uita sa ìntepi aluatul cu furculita pt.a se coace bine si pt.a nu se ridica.ìnainte de a pune crema trebuie sa o lasi sa se raceasca putin, poate e mai bine sa o faci ìnainte .
roxanaz spune:
eu fac reteta asta de tarta cu lamaie si bezea (stiu ca si Natalia o face, cu reteta aproape identica de la Davina):
aluatul din:
200 g faina, 100 g unt foarte rece, 2 oua, 50 ml apa foarte rece, un praf de sare. se face ca orice aluat de tarta, se lasa cel putin o ora la rece. se intinde apoi in foaie mai amre decat forma de tarta, se inteapa cu furculita si se coace in orb 10 minute la 180 grade si apoi inca 5 minute la 200 de grade. se scoate din cuptor, se lasa in forma.
crema:
3 galbenusuri, 1 1cana de zahar pudra, 2/3 cana amidon, 3 linguri de unt, 1/3 cana suc de lamaie, coaja de la o lamaie rasa, 2/3 cana apa. se amesteca zaharul cu apa, amidonul si un praf de sare, se pun pe foc mic. se amesteca pana se dizolva, se continua fierberea mestecand continuu, cand incepe sa se ingroase se tine pe foc fix un minut apoi se ia de pe foc. se bat galbenusurile cu o furculita si se adauga in ele 3-4 linguri din amestecul fierbinte (pentru a egaliza temperaturile si a nu face omleta din oua). se toarna apoi ouale in amestecul cu amidon, se pune din nou pe foc foarte mic, se amesteca bine, se adauga sucul de lamaie si coaja, se mai dau 2-3 clocote. se ia de pe foc, se incorporeaza untul.
se lasa putin sa se raceasca, intre timp se bat 4 albusuri spuma tare de tot cu 4 linguri de zahar tos pana sunt batz . se incalzeste cuptorul la 180 grade, se toarna crema calda in tarta, apoi se aranjeaza deasupra bezeaua, sigiland bine marginile. se fac ceva vartejuri in bezea ca decor si se da la cuptor maxim 15 minute, sau pana cand se aureste putin bezeaua deasupra.
se lasa sa se raceasca afara 3-4 ore apoi in frigider (pana a doua zi e perfect).
Roxana
manon spune:
Placinta cu lamaie
Ingrediente:
Aluat: 150 g unt rece, 75 g zahar, 300 g faina, 1 galbenus, 3 lg. suc de lamaie
Crema si bezea: 400 ml lapte, 150 g zahar, 5 oua, 50 g amidon, 2 lamai, 50 g zahar pudra
Untul se taie cubulete si se amesteca bine cu zaharul, faina, galbenusul si sucul de lamaie. Se inveleste coca in folie de aluminiu si se da la rece 60 de minute.
Se preincalzeste cuptorul (180 grade). Se intinde aluatul intr-o forma, acoperind si marginile, si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se da la cuptor cca 25-30 minute.
Se amesteca la foc mic laptele cu 50 g zahar. Se lasa sa fiarba. Se amesteca galbenusurile si amidonul cu 2 lg. din laptele cu zahar. Se inglobeaza acest amestec in restul de lapte si se lasa sa dea cateva clocote.
Se spala lamaile cu apa fierbinte, se dau pe razatoare si se storc de zeama. Se adauga coaja rasa si sucul peste crema de lapte si se lasa sa se raceasca putin.
Se bat spuma albusurile. Se adauga, treptat, 100 g zahar. Se amesteca o treime din bezea cu crema de lamaie calda.
Peste blatul scos din cuptor se asaza crema de lamaie si bezea calda. Se adauga si restul de bezea si se mai da la cuptor cca 10-15 minute.
TOMALAVINIA spune:
quote:Imi spui, te rog, daca se coace intava de la aragaz, sau intr-o tava mai mica?
Originally posted by alinabojuc
Am si eu o reteta tare buna de praji cu lamaie. Mie imi place foarte mult.
Blat:
- 250 gr. zahar pudra se amesteca bine cu 8 lg. ulei,6 galbenusuri, 3 lg. apa minerala, 1 lingurita praf de copt,coaja de la o lamaie.Se adauga 250 gr. faina si la final 6 albusuri batute spuma. Se coace.
Crema:
- in 200 ml. lapte se fierb 2 lg. de gris. Cand s-a racit se aduga zeama de la lamaie. Separat se bate bine un unt cu 150 gr. zahar pudra. Se amesteca cele doua creme. Se mai adauga lamaie daca e nevoie, dupa gust.
Blatul racit se taie in doua si se umple cu crema. Se lasa la frigider pana a doua zi. Rece se pudreaza cu zahar pudra.
alina
alinabojuc spune:
[/quote]Imi spui, te rog, daca se coace intava de la aragaz, sau intr-o tava mai mica?
Mamica MARIEI(4.11.2004)si CRISTINEI(14.12.2006)
[/quote]
Eu am tava de 24*34 si in aceea coc.Din acelea antice si de demult de la bunica.Dar foarte bune.
alina