De ce ati emigrat?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amyarabella spune:

La noi nu stiu daca se poate numi emigrare ,suntem destul de aproape de Romania si vizitam fregvent.
Cum ne-am hotarat noi?
Cam asa : am venit o data la viena in vizita la niste prieteni cu care sotul meu avea si afaceri,am stat o saptamana si am fost fascinati de frumusetea locurilor si de calmul oamenilor si de bunul lor simnt!!!
Si asa ne-am hotarat ca aici este de noi ,zis si facut !!!
De atunci au trecut aproape 4ani si nu ne pare nici un pic rau de alegerea facut .

Cat despre saracia din Romania nu pot sa zic nici ca o duceam mai rau nici mai bine ,noi suntem constanti de felul nostru asa ca...

OF Topic: Mie una imi place si in Romania si in Austria din motive diferite sigur ca da ... si cred ca in orice alta tara este frumos si daca stii sa apreciezi lucrurile bune din viata in general te simnti bine oriunde ai fi(cred nu stiu sigur)!!!

mami Amy si bebe Stefan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

In mod particular in Italia si Spania emigrarea are la baza saracia. Nu o sa ne imbatam acum cu apa rece, nu? Nu s-ar duce nimeni la munca in agricultura intr-o tara straina sa se cocoseasca de spate daca in Romania ar umbla caini cu covrigi in coada. Adevarul e ca suntem la 50%, covrigii ne lipsesc.

Cred ca daca ne-am accepta pozitia de saraci ai Europei am putea sa ne concentram mai bine(sau venerabilii domni din politica) asupra unor masuri efective de remediere a situatiei.

"Orice adevar este mai bun decat o incertidudine continua." - Arthur Conan Doyle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

nu toata lumea in Spania si Italia lucreaza in agricultura, chiar daca ziaristii Romaniei, si mai noi multa lume ne numesc "capsunari".Spania nu are doar agricultura sau capsuni, cum la fel nu numai marocanii traiesc pe social, mai nou as zice ca multi spanioli traiesc pe social, si imigrantii le fac munca.Nu se pleaca in Romania numai din cauza saraciei, ci si pentru un trai mai bun.
Noi am plecat acum 7 ani si o sa stam pana luam cetatenia, adica inca 2 ani, dupa care vrem sa ne intoarcem in Romania.Am venit sa ne cumparam o casa in Romania, nu intr-o viata si in cativa ani, si am si reusit.Nu am venit pentru ca nu aveam ce manca in Romania, am venit pentru ca vroiam sa ne realizam material intr-un timp mai scurt decat ne-am fii permis acasa, adica nu vroiam sa incep de la o garsoniera de 11 m2 si la 60 de ani sa am un apartament de 60 de m2, vroiam ca la 30 de ani sa am casa mea, masinile mele si o situatie financira care sa imi permita sa am un copil, fara sa ma gandesc la ziua de maine.Nu puteam sa stam sa depinmdem de parinti si nici sa le pretindem sa ne ajute pe noi.Si multumesc la DD ca am reusit acest lucru,mai avem de stat vreo 2 ani pana obtinem cetatenia, si apoi ne intoarcem in Romania.
va doresc o zi frumoasa tuturor

Alex Marius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tdi spune:

Nu m-am gandit niciodata sa emigrez, aveam o situatie acceptabila in Romania si mult chef de munca, locuiam singura intr-un oras mare, aveam o gramada de prieteni si un job intr-o multinationala. Cand am decis sa fac marele pas al plecarii din tara eram in tratative cu 3 societati sa-mi schimb serviciul (o banca, o companie aeriana importanta si ...sri-ul) dar am inteles ca viata mea e in alta parte. Am cunoscut un coleg, e un om extraordinar pentru care am abandonat tot si l-am urmat in tara lui...deci iata-ma in Italia, emigrata din dragoste! Nu puteam sa-i sufar pe italieni, influentata fiind de curentul negativ al celor care veneau sa se distreze prin Romania, nici prin cap nu mi-ar fi trecut vreodata ca o sa ma casatoresc cu unul...ma rog, nu face parte din categoria sus-amintita dar oricum mi-a fost greu sa trec peste prejudecati. Daca se gandesc unii ca "interesul poarta fesul" se inseala amarnic...nu l-am luat pentru banii lui ca traim din salariu, avem rate la banci ca tot omul de rand iar eu stau acasa sa-mi cresc copilul pentru ca n-avem alta alternativa. Mi-e dor de viata mea sociala dinainte dar nu regret nici o secunda pasul facut!
Concluzia...n-am venit aici din cauza saraciei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

La mine saracia a fost cauza emigrarii. CInd am plecat noi nu existau credite la locuinte, ultimul meu salariu a fost de 60 de dolari pe luna (software engineering), companii private nu prea erau la vremea aia (privatii erau la stadiul de tarabe). La 60 de dolari pe luna, chiria era 100, intretinerea era si ea mare, si imi amintesc ca hrana iar era scumpa rau. Imi amintesc ca intr-o iarna mi s-a rupt singura pereche de ghete pe care o aveam. O adevarata tragedie, pentru ca salariul meu pe jumate de luna nu imi ajungea sa imi cumpar o pereche de ghete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns analessya13 spune:

quote:
Originally posted by Tdi

Nu m-am gandit niciodata sa emigrez, aveam o situatie acceptabila in Romania si mult chef de munca, locuiam singura intr-un oras mare, aveam o gramada de prieteni si un job intr-o multinationala. Cand am decis sa fac marele pas al plecarii din tara eram in tratative cu 3 societati sa-mi schimb serviciul (o banca, o companie aeriana importanta si ...sri-ul) dar am inteles ca viata mea e in alta parte. Am cunoscut un coleg, e un om extraordinar pentru care am abandonat tot si l-am urmat in tara lui...deci iata-ma in Italia, emigrata din dragoste! Nu puteam sa-i sufar pe italieni, influentata fiind de curentul negativ al celor care veneau sa se distreze prin Romania, nici prin cap nu mi-ar fi trecut vreodata ca o sa ma casatoresc cu unul...ma rog, nu face parte din categoria sus-amintita dar oricum mi-a fost greu sa trec peste prejudecati. Daca se gandesc unii ca "interesul poarta fesul" se inseala amarnic...nu l-am luat pentru banii lui ca traim din salariu, avem rate la banci ca tot omul de rand iar eu stau acasa sa-mi cresc copilul pentru ca n-avem alta alternativa. Mi-e dor de viata mea sociala dinainte dar nu regret nici o secunda pasul facut!
Concluzia...n-am venit aici din cauza saraciei!

Teddy si Alyssa (05.05.05)

Parca ai scris despre mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meandmybaby spune:

Pentru ca in Ro nu puteam realiza in 10 vieti ceea ce am realizat in strainatate prin propriile forte in cativa ani. Pentru ca acolo nu ai pur si simplu sansa sa faci multe lucruri asa cum ar fi normal. Pentru ca aici strazile si orasele sunt mult mai frumoase si ingrijite. Pentru ca aici oamenii iti zambesc amabil...
Nu contest ca cei care sunt acuim in Ro au poate opinii diferite dar pastrati-le sunt ale voastre.
Am emigrat...pentru ca am vrut si
pentru ca ...am putut.
Am avut curaj sa fac acest pas pentru ca ... o viata am si vreau sa mi-o traiesc asa cum vreau, unde vreau ...si cu cine vreau.
Salut tuturor celor departe de tzara mama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns i_ulia spune:

pentru ca n-am vrut sa imi cresc copilul in mizeria din bucuresti si n-am gasit un job decent mai aproape.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Initial creeata de analessya13
cum ati da voi o definitie a emigratiei?

Emigratia are drept cauze majore:
- saracia
- razboiul
- discriminarea etnica/religioasa/ideologica
- cataclismele naturale
Cand vorbim de emigratie ne referim la un fenomen de masa. Cazurile punctuale in care individul pleaca din motive familiale, materiale sau profesionale exceptionale reprezinta un procent mic din numarul emigrantilor.

In mare sunt de acord. Si cand cineva pleaca 'la o viata mai buna' [dpdv economic - ca poate sa fie 'mai buna' si din alte pdv], tot saracia e cauza, nu inseamna neaparat ca respectivul murea de foame la el acasa, dar tara lui era mai saraca in oportunitati economice si a plecat sa le caute in alta parte.

Ar mai fi categoria 'intregirea familiei' - si ea insa, de multe ori, e legata de una din celelalte din lista (adica primul din familie care a plecat, a plecat dintr-unul din motivele din lista).

Si eu cumva tot din saracie am plecat, nu pt. ca muream de foame, nu pt. ca nu castigam bine la momentul respectiv - nu castigam deloc, de fapt, eram in scoala - nu pentru ca imi doream sa merg undeva unde sa ma pot imbogati; ci pentru ca imi doream sa studiez intr-un loc unde sa am o plaja mai ampla de posibilitati profesionale, academice etc. si pan' la urma tot la saracie ajungem (precaritatea resurselor/conditiilor in invatamant, numarul restrans de profesii care sa imi poata oferi si satisfactie profesionala si un nivel de trai decent).
pe langa asta, in cazul meu s-au mai acumulat o serie de motivatii, unele mai dashtepte, altele mai tampitzele - unele chiar se contrazic intre ele - spirit de aventura, spirit de turma, sa-mi demonstrez mie si lui x,y,z ca pot, sa incerc ceva nou si interesant, sa ma redescopar pe mine in alt mediu, sa-mi fie mai usor sa cunosc lumea, sa cunosc oameni noi etc. etc.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Capcaunule, ca bine-ai sintetizat ! Da nu stiu cat o multumeste pe Amyalessia raspunsul asta, caci pe ea o roade emigratia romana si nu emigratia in general.
Si daca pui lupa pe romani (sa zic asa in ultimii 25 de ani), cred ca putem in mare elimina razboiul, cataclismele, as zice si discriminarea etnica si religioasa (si sper sa nu-mi atrag furii). Si am putea reformula ce ramane cam asa : emigrare politica si emigrare economica. Si am putea detalia emigrarea politica ca si politica 100% (inainte de 89) sau ideologica. In ce priveste emigrarea economica, ar fi iara multe de spus. Si cred ca in functie de perioada "studiata" putem observa comportamente migratorii diferite. In 90 de ex (cand am imigrat si eu in Franta am fost aproape un milion de tineri care au parasit tara, in mare parte din motive ideologice). Din 90 incoace a fost emigrarea celor cu pregatire (de multe ori fara un proiect de intoarcere), a fost emigrarea de munca necalificata (traita de multe ori ca o emigrare temporara), a fost dorinta de aventura si de un altceva (Legiunea Straina de ex) etc. Oricum majoritatea tineri sau aproape (din 90 incoace), spre deosebire de alte curente migratorii cauzate de razboi de ex.

Bineinteles, perfect de acord cu tine Capcaunule, iese "din calcul" emigrarea din motive familiale.
Babee, off topic, sotul tau e austriac deci? Si eu care eram convinsa ca era un romanas de-al nost', habar n-am de ce

Amyalessia, un sfat prietenesc, nu te incorda prea tare, ca ai si tu dreptate, au si ei dreptate...

Mergi la inceput