MENIU PENTRU SARBATORILE DE IARNA !

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Roxana Claudia spune:

Va spun reteta mea si toate secretele aferente pt un curcan umplut extrem de reusit

Umplutura pt curcan
- 2 linguri ulei
- 2 cepe tocate marunt
- ficatul curcanului, tocat marunt
- 4 linguri de patrunjel proaspat, tocat
- 2 linguri de tarhon (proaspat sau uscat), tocat
- 2 mere, curatate de coaja, rase
- 200 g castane coapte curate si tocate (asta e optional, eu n-am pus niciodata)
- 250 g carne de carnati (eu pun din carnatii de Craciun, dar am facut odata si cu carnati cumparati)
- 150 g pesmet
- 2 oua batute
- 25 g unt topit
Preparare: caliti ceapa timp de 5 min, adaugati ficatul si continuati sa prajiti timp de 2-3 min. Luati vasul de pe foc si lasati sa se raceasca putin. Punem compozitita intr-un bol mare si amestecati cu verdeata, merele, carnea de carnati, pesmetul si ouale. Adaugati untul, sare si piper din abundenta si amestecati pt omogenizare.

Inainte de a-l gati curcanul trebuie perfect decongelat, altfel carnea nu se patrunde uniform.
Legarea curcanului permite pastrarea umezelii, impiedicand craparea pielitei la incheieturi. Legati picioarele cu tartita si lasati aceeasi lungime de ata si de o parte si de cealalta. Treceti ata pe sub pasare, in ambele parti, peste aripi, incricisati ata pe sub gat, apoi reveniti si legati la punctul de pornire.
Se stie ca este incomod sa tot stropesti curcanul in timpul coacerii, pt ca friptura sa fie proaspata si suculenta. Cea mai buna metoda in acest sens este de a inveli pasarea cu o bucata de tifon, pusa in 2 si imbibata cu unt (se topesre untul, si se inmmoaie complet bucata de tifon). Se inveleste pieptul si pulpele curcanului iar cand este gata, se indeparteaza tifonul si se unge friptura cu sosul din tava.

Se aduna toata umplutura in bilute mici care se introduc sub pielea curcanului, pe la gat, deasupra pieptului. Se aplatizeaza si netezeste pt ca un stra de umplutura cat mai uniform sa acopere pieptul. Se folosetse cata umplutura este necesara ( pt curcan mai mare, de 5 kg de ex, cred ca se foloseste toata. Restul de umplutura eu o adaug in interiorul curcanul impreuna cu 2 cepe taiate in sferturi, cimbru si foi de dafin.

Se preincalzeste cuptorul al 220 grade.

Se tapeteaza o tava incapatoare cu suficienta folie, ca sa poata acoperi si curcanul. Unge curcanul cu unt (sau pune tifonul!) si acopera cu folia ca sa formeze un pachet. Da la cuptor timp de 3 ore (la curcan se calculeaza cam asa: cate o jumatate de ora pt fiecare 500 g carne de curcan plus inca o jumatate de ora).
Deschide pachetul si aseaza deasupra felii de costita, formand un grilaj. Se da din nou la cuptor pt inca 30 min, apoi se scoate tava si se lasa curcanul pe tava, verificandu-se daca este patruns: se inteapa curcanul in copan, in partea cea mai groasa iar daca zeama care se scurge este limpede atunci curcanul este gata; daca zeama este tulbure si roz, da iarasi la cuptor. Impacheteaza din nou si lasa friptura sa se odihneasca timp de 40 min. Pune grasimea din tava intr-un bol si zeama intr-altul si da-le deoparte.

Sosul pt curcan (e musai sa-l faceti ca e un deliciu)
- amestecati 1 lingura de amidon sau faina cu 75 ml ala, un cub de concentrat de pui si 500 ml concentrat lichid de pui (supa). Pune pe foc, amestecand continuu si adauga zeama pastrata.

Ca garnitura eu folosesc legume de gradina la cuptor sau cartofi la cuptor.

Daca mai aveti intrebari va sunt la dispozitie.



Roxana 31 sapt cu si Catalin (5 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ache spune:

Nu va mai speriati may de dl. curcan ca-i usor de gatit, umpluturi sunt de tot feluri, pe gusturile fiecaruia. Eu am facut recent unul, cam dupa Thanksgiving, ca ma zapacisera emisiunile tv cu n-shpe feluri de curcan, si zicem pas pt. craciun. Curcanul meu a fost de 5 kg , mai tinerel (daca sunteti mai multi la masa, puteti face doi curcani mai mici, unul il serviti intreg pe platoul si celalalt feliat imprejurul lui, zic eu ca e mai practic asa). L-am spalat, uscat, pus sare, condimente si imbracat bine in unt. Pt. umplutura am pus cartofi, telina tulpina, betisoare de morcov, catei de usturoi, plante aromate.Depinde de gusturi, se poate cam orice , dar soata a cerut anul asta sa-i nu-i mai dau ciudateniile mele de umpluturi
, ca el e mai traditional. Si ca sa-l parasc era vorba de mere, telina tulpina si scortisoara bucati, ginger. Din maruntaie - ficatei, eventual agaugat extra de pui, se poate pregati o umplutura pt. gat (pielea gatului). Apoi il bag in punga speciala de cuptor cu pieptul in sus, sa fie si pe dimensiunile animalului, inchid bine si cu varful cutitului fac cateva incizii in partea de sus a pungii. Se pune in tava la cuptor. Fiindca avea "butonel" care anunta cand e gata, nu m-am stresat cu timpul de coacere. A durat fix 2 ore pt. 5 kg de curcan tanar. Ah, pt. mai multa rumenire, daca mai e cazul, se poate taia punga deasupra cu 10 min. inainte sa fie gata si se stropeste cu sosul propriu din tava. Ideea cu punga e ca ca toate sucurile circula in interior si se patrunde bine curcanul, nu are cum sa iasa uscat nicicum.
Pofta buna! si... Sarbatori fericite la toti!
P.S. : eu vreu reteta pt. rata la cuptor (altceva decat rata cu portocale) si pt. prepelite (altceva decat unse cu sos de soya).


anca
16+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bits spune:

Monica daca ai stii de cand caut reteta cu bulgarii de zapada!sarumana!astazi i-am facut si Ken a fost in culmea fericirii ca l-am lasat sa se joace cu mine"de-a mancarea"!


anul trecut am mancat la un restaurant peruvian curcan la tava si era super delicios.patroana rest mi-a spus ca-i pune la baitz cu vin si mirodenii pt 1 zi si de asta nu le iese carnea tare.a facut careva asa ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

quote:
Originally posted by monica-elizabet

poti face asa:
tai rondele un castravete proaspat
pe fiecare rondea pui o "crema" facuta din branza philadelphia(o cutie) aproximativ 50 de grame unt...acestea doua se bat bine, se adauga sare, piper, si putin marar tocat marunt de tot...se amesteca bine se pune crema intr-o pungulita de plastic sau ceva de ornat se face o gaura si se pune crema peste felioarele de castravete.
somonul il tai fashioare subtiri cam de 2 cm, il faci ca un ruulou(sa imite o floricica) si pui peste crema de pe castravete
se papa cu mare pofta
se mai poate face somon afumat cu andive...daca vrei caut reteta si ti-o scriu

monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post




Sunt mai ignoranta.....deci....somonul afumat e gata de mancat? Deci, nu tre' sa-l mai bag la cuptor,etc.....
Oare au voie sa manance somon afumat? Nu-s imuna la toxoplasmoza.....hmmmm......Multumesc de reteta. Daca nu e prea mare deranjul, da as vrea si reteta cu andive. Sunt pestisorii aia mici si subtiri,nu?

Multam si de reteta cu sarmale. Saru'mana! Sarbatori fericite!






mult asteptat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

MONICA m-am uitat peste retetele tale. Felicitari. In viata mea nu am vazut o gospodina sa stie atatea retete de mancare si dulciuri. Nici macar soacramea care a fost bucatareasa nu stie sa faca atatea feluri. Dar de iei pasiunea asta si rabdarea? Ca mi-ar trebui si mie...macar 5 %.

Sarbatori fericite!






mult asteptat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bits spune:

Roxana am facut biscuitii cu trufe de ciocolata si mi s-au latit in tava de numa numa :((.aluatul a iesit tare tare bun la gust,mai ales dupa cele 2 ore de stat la frigider ca-mi venea sa-l mananc asa.unde am gresit nu stiu?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

danangie si multumesc pentru aprecieri(sa sti ca nu le stiu pe dinafara...tot timpul ma uit pe reteta)
uite reteta de somon cu andive : si DA somonul afumat este gata de papat, poti pune pe o felioare de paine putin unt, cateva fashiutze subtiri de somon si sa storci lamaie...asta-i cea mai simpla
Salata de andive cu somon afumat
Astea sunt andivele
Ingrediente

1 andiva (trebuie sa fie cat mai albe si sa nu fi stat la lumina, altfel sunt amare) taiata transversal in fasiute ca la salata de varza
1 pachet somon afumat taiat (de fapt se rupe singur in bucatele mici daca este din cel feliat)
sos, din branza Almette cu verdeata + un pic de smantana + zeama de lamaie

Ingredientele pentru sos se amesteca si sosul se toarna peste andiva + somon.

Gustul este acrisor. Se comsuma numai pe loc, imediat ce a fost facuta, altfel se lasa sosul si nu mai este gustoasa. Daca nu va plac andivele din principiu, e posibil sa nu va impresioneze nici gustul la aceasta salata. Dar somonul o indulceste un pic, la fel si branza.


monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

bits-ule ma bucur mult ca ti-au placut bulgarasii si pe dl ajutor
roxana-claudia, ache, petra...multumesc de sfaturi ref curcan...poate fac si eu de anul nou(adica pentru dupa anul nou ca in seara aia suntem plecati) insa mai am o intrebare...merge pus intr-o tava din asta de prajituri sau trebuie o tava mai inalta? ca eu nu am asa ceva...ma gandeam la o cratita ceva...dar nici de-aia nu am asa de mare sa intre "monstrul" in ea
va pup...spor la pregatiri


monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idaira spune:

Meniul meu:

- supa de pui cu taitei de casa
- pifelute
- salata boeuf
- rulada cu pate
- rulada cu cascaval
- tortilla de cartofi
- masline verzi invelite cu ansoa si gogosari in otet
- fursecuri cu visine
- prajitura Regina Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilen spune:

Monica,iti multumesc pentru raspuns,am adaugat zahar dar tot n-a iesit,pana la urma am pus glazura pe foc si am adaugat lamaie.Glazura facuta de tine s-a intarit pe biscuiti?

Si nu m-as plange de singuratate,ci as binecuvanta aceasta stare fertila si de-a dreptul implinitoare pentru fiinte ca mine care nu vor luna de pe cer,ci cerul senin si intreg in priveliste.Constanta Buzea

Mergi la inceput