Puterea cuvintelor

Puterea cuvintelor | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

Cred ca traim intr-o epoca in care schimbul de cuvinte cunoaste o raspandire cum nu cred ca a mai fost vreodata; sa ne referim numai la internet si vedem posibilitatile impresionante de a trimite si de a primi un numar impresionant de cuvinte!
In acest context putem sa vorbim de o devalorizare a cuvantului?Mai au cuvintele aceeasi putere ca la inceput?Se arunca in toate directiile si pe o groaza de cai cuvinte dupa cum este vocabularul fiecaruia si apetitul lui verbal.

Din cauza inflatiei de cuvinte uitam de puterea emotionala cu care se pot incarca cuvintele,mai ales cand sunt canalizate pe legaturi directe si provin de la persoane de care suntem legate si prin alte fire.

Ati simtit vreodata povara cuvintelor precum o avalansa de pietre abatuta pe voi?Ati simtit taisul unui cuvant precum cel al unui pumnal pe care il primiti direct in inima? Eu cred ca un cuvant poate ucide tot asa cum poate sa-ti ofere cea mai mare fericire;un exemplu:primul cuvant al copilului tau cand iti spune MAMA.

Poate va intrebati ce doresc.As dori sa stiu daca sunteti constienti de greutatea cuvintelor spuse, daca va dati seama de impactul pe care il au asupra persoanelor carora va adresati;daca le-am cantarii mai bine inainte de a le emite cred ar fi un act de respect de sine,ar putea sa faca mai putin rau si mai mult bine.

Cuvintele sunt cele mai ieftine arme dar pot fi si cele mai redutabile.Cand spun arme ma gandesc si la cele care distrug, dar si la acelea care inalta, sufletul unui om.

Stau si ma intreb daca nu trebuie sa fim mai responsabili atunci cand ne adresam cuiva, sa cantarim mai bine ceeace spunem.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

cand a spus copilul meu prima data "mama" nu am simtit cine stie ce pentru ca a fost un fel de babamamamamatatatatamamamamama" si oricum niciodata nu am stiut cand a fost pentru prima data cand a spus mama cu adresa exacta :-).. Trecand insa de asta, intr-adevar cred in puterea cuvintelor. Cuvintele pot sa te induioseze, pot sa te faca sa plangi, pot sa te inspire.. Si mai cred ceva desi probabil nu toti sunteti de acord: cuvintele te pot face sa te indragostesti de cineva. De fapt cred ca asta este explicatia pentru iubirile "virtuale" care se sting totusi atat de usor atunci cand iti intalnesti in realitate "iubitul virtual".
Cuvintele insa pot si rani, pot ucide o dragoste mare.. de fiecare data incerc sa fiu atenta ce cuvinte folosesc tocmai pentru ca stiu ca unele cuvinte pot ramane mereu in suflet si atunci cand le spui ai totusi o mare responsabilitate..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

as indrazni sa raspund prin insiruirea unor maxime celebre ce mi-au venit in minte cand am citit subiectul :
-"cuvintele sunt un mijloc imperfect de comunicare "
-"toti oamenii se aseamana prin cuvinte , doar faptele ii deosebesc"
-"cele mai multe certuri provin din faptul ca oamenii nu-si exprima bine propriile ganduri ,si le interpreteaza gresit pe ale altora."
-"tonul face muzica"

evident ca unii actioneaza conform principiului "vorbele ne-au fost date pt a ne ascunde gandurile" , dar tocmai comportamentul nonverbal arata adevaratele intentii , pe moment , iar faptele in sine , arata caracterul omului. asa ca nu judeca niciodata omul dupa vorbe (ce sa mai zicem de textele virtuale...)!
eu personal nu ma simt jignita decat in cazul in care persoanele apropiate interpreteaza gresit comportamentul meu , restul lumii nu m-atinge. si in general , cei din anturajul meu , se supara din cauza tonului pe care-l folosesc , decat a sensului verbal.
iar daca imi sustin o idee , ma implic cu destul avant , si nu fac concesii de logica doar pt a nu se considera interlocutorul jignit ca nu sunt de acord cu el(nu continui discutia daca nu exista puncte comune).
pe scurt ,cantaresc bine ceea ce spun ,dar nu pot fi raspunzatoare in totalitate de reactiile interlocutorilor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns serenity spune:

quote:
Cuvintele sunt cele mai ieftine arme dar pot fi si cele mai redutabile.Cand spun arme ma gandesc si la cele care distrug, dar si la acelea care inalta, sufletul unui om.

Foarte frumos post b.nica si cat de adevarat

Alexandra , mamica lui Mihaita

Cine din voi este fara de pacat , arunce cel dintai cu piatra
( Ioan 8. 1-7)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

b.nica,

Este atat de frumos si in acelasi timp atat de adevarat ce ai scris tu.

Cuvintele ajung la sufletul omului atat in viata reala cat si in cea virtuala si pot imbarbata, mangaia, sfatui sau rani enorm. Cred ca ar trebui sa ne gandim mai mult la asta si sa fim mai atenti inainte de a posta. Nu poti sa justifici ranirea unui membru prin "eu sunt mai directa".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oliv75 spune:

Cum "din aceeasi gura iese si binecuvantarea si blestemul" (Iacov 3.10) e bine sa tacem uneori....in schimb putem scrie intr-un blog. Glumesc.
Intr-adevar exista mai multe feluri de taceri, cea de om culpabil sau de om resemnat sau de om care n-are ce spune; poti vorbi mult si asta sa fie in defavoarea ta cand in acelasi timp ai putea sa taci, iar tacerea sa-ti fie un avantaj (cred ca asta e de aur)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Multumesc pt. aprecieri. Doream sa ne oprim asa cum am facut-o si eu, fortata de imprejurari,sa vedem daca totdeauna cuvantul este masura gandului,a sufletului nostru.
Cred ca daca am fi mai atenti la ce spunem am trai in armonie cu noi sau cu cei cu care comunicam,am fi mai fericiti si mai putin atinsi de regrete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Apropos de cuvintele care ne ating cu puterea avalanselor de pietre, voi da aici un citat din fiu-meu, de acum cateva zile, cand era tare bolnavior:
"Mami, stii ce vreau sa imi aduca Mosu'? Un siropel bun ca sa ma fac bine mai repede"
Am plans

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Cuvintele sunt legatura invizibila dintre oameni.

Cuvintele ne ridica sau ne coboara.

Odata rostite ele vin si pleaca dar ecoul lor ramane.

Nerafinate, sarcastice, grosolane, abuzive, binevoitoare, caline cuvinte de tot felul...

DEX-uri, DOOM-uri nu vor putea explica niciodata puterea cuvintelor si nici de ce cateodata sunt mai importante decat toate gesturile frumoase din lume.

Mi-ar placea sa am numai cuvinte moi, cuvinte de viata, cuvinte de intelepciune, cuvinte de iubire, de filosofie, de fericire, de iarna, de noroc, de prietenie si sa dispara cuvinte de moarte, de teama, de singuratate, de ura, de minciuna...

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput