ce nu va place in tara in care locuiti?(cap 2)
Raspunsuri - Pagina 8
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
serenity spune:
In primul rand am o floare pentru lorelaim si Idora
, pentru 100 % fair-play si pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume .
Uite ca se implinesc 8 ani de cand locuiesc in Suedia cea " minunata si extraodinara " . Din simplul fapt ca am toata familia aici , nu se mai pune problema intoarcerii in Romania . Niciodata nu am sa spun ca regret Romania , dar ... Suedia este nici pe departe raiul pe pamant . Nici nu stiu cu ce sa incep mai intai ca sa descriu ce nu imi place in acesta tara , probabil la punctul 1 este sistemul sanitar , in special in Urgente . Sa te feresca bunul Dumnezeu sa ai nefericirea unei urgente ( cum ar fi o fractura , apendicita s.a.m.d ) ... Poate am sa detaliez cu alta ocazie ingrozitoarea experienta pe care am avut-o in primavara , cand in urma unei banale cazaturi in parcare , mi-am fracturat bratul stang .
Apoi este enorma intoleranta pentru cei care nu vorbesc fluent suedeza . Nu poti vorbi nimic altceva decat suedeza . Poti sa stii oricat de multe limbi , valoraza doi bani si una ceapa degerata daca nu poti sa vorbesti suedeza cu accent suedez .
Ah , sa nu uit metoda de predare a lb. suedeze : se preda in din Engleza in suedeza doar 2 saptamani , apoi se preda din suedeza in suedeza ... asa ceva ... E ca si cum ai dori sa invezi chineza , vine profa si incepe sa scrie chinezeste si tu sa inveti direct chineza ... Mihaela S , eu iti doresc mult success la anul si bafta cat de multa ai nevoie , fie ca niciodata sa nu vezi decat o roza realitate suedeza .
Am parasit DC pentru un forum ecologist CARE2 , unde am o multime de prieteni si unde poti sa intalnesti o multime de oameni incredibil de simpatici si necertareti . Cearta asta este tipic romaneasca , iata ceva ce nu am intalnit aici in Suedia . Sportul aruncatului cu noroi in acel care are alta opinie n-ai sa intalnesti decat in 1% din cazuri .
PS 1. Probabil am sa mai trec pe aici , nu de alta , dar sa mai simt pulsul unei aprige discutii pur romanesti
PS 2. Toata urarile mele de bine pentru toti de acasa si de pretutindeni . Va iubesc pe toti romanasii de oriunde , imbratisari de la
Alexandra , mamica lui Mihaita
Trebuie sa traim si sa cream. Sa traim pina la lacrimi ( A.Camus )
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
Eu nu inteleg un lucru:
Asta e un subiect in care scriem ce NU NE PLACE! Daca unora le place absolut totul (mi-as pune un mare semn de intrebare!) de ce vin sa combata pe subiectul asta?
eu am prieteni bun care stau in acelasi cartier cu mine. Eu sunt multumita de cartier: scoala, 2 malluri, teren de joaca, biblioteca, bazin, liceu. Lor nu le place deloc, nu le place, vad orice gaura in asfalt, avem discutii de genul:ba eu n-am plecat din ro ca sa imi stric masina in gropile astora...si tot asa. Mergem la shopping impreuna: daca siunt preturile mici, de ce sunt mici, daca sunt mari de ce sunt mari si tot asa
E diferenta de opinie, e diferenta de perspectiva
ca sa ma bag si in discutia cu dr pediatru: in tara aveam un dr pediatru ffff bun. Am crezut ca o sa am mari probleme cu copilul aici, dar in momentul cand a fost ceva ce dr de familie a considerat ca il depaseste ne-a trimis la pediatru. Acesta ne-a sunat si a discutat un pic cu noi si ne-a facut programare destul de repede. Cand am discutat cu alti canadieni, mi-au spus: waw, astepti so 4 luni sa te vada un pediatru. Pai daca nu e urgenta? si vrea dr de familie sa ceara inca o opinie?
Acum revin la dr meu din tara: era asaltat zi de zi de cazuri minore: banale raceli, infectii, sau mai stiu eu ce, pe care orice dr de familie le poate rezolva: ca de aia e dr de familie, nu e dr de adulti, e de familie! adica are cunostinte de pediatrie cat de cat!
daca nici la suboiectul cu titlul ce nu-ti place nu poti sa spui ce nu-ti place, atunci unde?
aaa, si altceva: uite, eu am prieteni care s-au mutat ca si Lorelaim la Montreal si altii care au facut exact pe dos! Credeti ca isi scot ochii pe tema asta? Nici decum, sunt cucoane fine de Canada
Doamne'ajuta!
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorelaim/lorelaim.jpg)
lorelaim spune:
Vauva -
Mihaela_s - te las pe tine sa citesti in continuare statistici - eu nu imi pierd vremea cu asa ceva... Am si altceva mai bun in viatza de facut... Le-am citit inainte de a veni aici si m-am lecuit de minciuni cand am ajuns aici si am vazut cum stau lucrurile de fapt si de drept. Da' daca tu vrei sa faci parte din cei care doresc "sa ne invidieze lumea ca stam in Suedia" - e OK - cauta si exemplifica totul prin statistici pompoase daca asta simtzi nevoia.... eu in nici un caz nu o sa te opresc.
LadyJ - nimic NU e cu adevarat o tragedie in viatza... nici lipsa medicului pediatru, nici lipsa medicului de familie... atat timp cat esti sanatos! Doar ca o mica completare - in Canada am avut si medic pediatrusi medic de familie.
Lorelai
Gabisor , Iarna pe ulitza..., Albume foto pe Webshots
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
lorelaim spune:
Serenity - multzumesc Itzi doresc drum lin si MULTA SANATATE pe pamant suedez!
Chestia cu limba suedeza vorbita CORECT - CU ACCENT SUEDEZ am auzit-o si eu (de la altzi emigrantzi)... da' deoarece eu vorbesc doar engleza in public (ei sa nu exagerez ca mai vorbesc si franceza si romana cand am ocazia) nu am simtzit-o pe piele proprie.
O seara faina si numai bine itzi doresc!
Lorelai
lorelaim spune:
Maru - da' ai mare dreptate sunt fete faine la Sezatoare! De aceea activez si eu acolo desi sunt departe de casa... Pt ca mi-e dor de atmosfera canadiana si de fair-play.
Multa sanatate si numai bine-tzi doresc!
Lorelai
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
quote:
Originally posted by lorelaim
Mihaela_s - te las pe tine sa citesti in continuare statistici - eu nu imi pierd vremea cu asa ceva... Am si altceva mai bun in viatza de facut... Le-am citit inainte de a veni aici si m-am lecuit de minciuni cand am ajuns aici si am vazut cum stau lucrurile de fapt si de drept. Da' daca tu vrei sa faci parte din cei care doresc "sa ne invidieze lumea ca stam in Suedia" - e OK - cauta si exemplifica totul prin statistici pompoase daca asta simtzi nevoia.... eu in nici un caz nu o sa te opresc.
Lorelai
Hmmm, da...ma asteptam la asa un raspuns...clar si la obiect. Adevarat fair-play!
serenity multumesc mult! Stiu cum se invata suedeza la Komvux, am vorbit cu romani care au trecut pe acolo, stiu ce ma steapta...eu incep in ianuarie si sincer, abia astept.
Mihaela si familia mea
Hobby
serenity spune:
Buna seara draga mea Lorelai , ai toata prietenia si intelegerea mea . Stiu cat este de greu , mai ales dupa amintirea Canadei ( am niste prieteni minunati in Montreal , stiu de la ei ca in Canada este mult mai usor sa te integrezi , iar comunitatea romaneasca este mult mai bine organizata si primitoare . Aici numai in Malmö este un pic mai bine , dar nici acolo nu este nemaipomenit de bine ) . Multa ganduri bune si prietenie din partea mea
Buna seara draga mea Mihaela , eu am invatat suedeza urmand cursurile la Folk Universitetet ( insa eu iti recomand Lernia ) . Iti citeam posturile pe Cei mai iubiti dintre pamanteni si de la bun inceput sant una dintre cele mai apropiate prietene , te rog sa crezi in sinceritatea mea . Ma gandesc ca poate in Visby , Gotland este putin mai bine si iti doresc mult noroc in toate . I-am povestit sotului meu despre discutia de pe forum si Peter mi-a spus ca poate , in atat de izolatele insule , se pasteaza ( inca ) intacta spiritualitatea si vechia comunitate suedeza .
Numai bine si imbratisari la toata atat de diversa lume de pe DC , de la
Alexandra , mamica lui Mihaita
Cine din voi este fara de pacat , arunce cel dintâi cu piatra ( Ioan 8. 1-7)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
Buna seara,
Intai de toate trebuie sa-i spun Ancai-Laura ca eu am trimis fetele din Canada la topicul lor Raspunsullor a fost sub forma de gluma
Vroiam sa va spun ca si aici daca te duci sa inveti lb. germana, numai si numai in germana ti se vorbeste! Poti sa nu ai nici o notiune de limba, auzi si scrii in germana Mi s.a parut tare ciudat...
Am vazut poza cu chinezul mic, iarna cam cate grade sant in China? Tot nu mi se pare normal, cand face pishu se unda in fatza, ce rol are gaura din spate?
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Magdone spune:
Hai sa zic si eu ce nu-mi place in Canada:
SLAPII!!! zi de vara zi de iarna toata lumea poarta slapi fratilor si cata diversitate, cred ca numai slapi de purtat la costum nu am vazut, in rest tot felul.
Magdone 12+ si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."