ce nu va place in tara in care locuiti?(cap 2)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Lorelei,pai nici n-am spus ca tinerii suedezi chiar invata De aia si scrisesem ruga(ti) :-) Exact acelasi lucru se intimpla si in Danemarca, de-aia, cum spui, au nevoie acum de specialisti (medici ori ingineri). Si guess what?? In Danemarca se discuta deja de mai multi ani de folosirea unui sistem de emigrare bazat pe model canadian!!! Iar faptul ca tu platesti ca tinerii suedezi/ori altii sa invete (bursa aia li se da doar daca merg la scoala, in cazuri de parazitism, nu!!), chiar nu vad unde e dezavantajul!! Si tu o sa traiesti, la pensie, de pe urma lor, fie ca sint ingineri, ori doar nurse sau brutari...(stateam io si filosofam ca astora nu le place sa faca scoala, nu pentru ca ar fi prosti ori indolenti, ci pur si simplu pentru ca avind un job la 16 ani, cistiga mai bine decit bursa aia de studii. In plus, aici ai o viata decenta, orice meserie ai avea...si acelasi respect din partea celorlalti)
Apoi, in alta ordine de idei cred ca, tot un fel de "teritorii" e si nordul Suediei. Habar n-am insa cum traiesc aia pe-acolo... cu elanii!! :-) Stiu doar ca nu sint multi!!

Alba, am vazut pozicile Dragalasa, inteleg, a depasit pink period si e la aia blue??? Ce mare a crescut!!!



Marox, e cam ce spune copiloi, plus alte citeva criterii: cum ar fi bugetul alocat sanatatii pe cap de locuitor si chiar performanta sistemului medical. Am gasit doar un tabel cu www.photius.com/rankings/world_health_systems.html" target="_blank">criteriile astea, insa-i de acum 10 ani. Probabil ca tot astea se folosesc si acum!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

pe masura ce citesc la subiect imi dau tot mai mult seama ca suedezii astia sunt oameni super-inteligenti! Pai daca reusesc ei sa aiba speranta de viata cea mai ridicata desi sistemul lor medical e la pamant, doctorii sunt putini si prosti iar farmacistii sunt la fel de rari ca extraterestrii, daca au una din cele mai performante economii si cel mai ridicat nivel de trai fara ca ei sa miste un deget, doar stand pe banii statului pana la adanci batraneti si fara sa fie (inca?) "tara de emigratie" ca altii, pai atunci inseamna ca acolo chiar e lumea perfecta, vreau si io!

quote:
Originally posted by copiloi
Dupa criteriile OMS, o tara cu un sistem mai slab calitativ, dar cu un grad social mare se situeaza inainte altei tari, care are un sistem de sanatate mai bun calitativ, dar mai putin echitabil.

depinde ce se intelege prin 'calitate' atunci cand e vorba de viata oamenilor, e normal sa nu fie chiar aceleasi criterii ca la piata, unii considera ca trebuie sa existe ceva mai mult decat competenta profesionala si dotare tehnica. Poate fi considerat "bun" un medic daca principiul lui este de a nu opera inainte de a primi "spaga" cu riscul de a lasa sa moara pacientul? E la fel si cu sistemele de sanatate, unul inechitabil care refuza ingrijiri medicale pe criterii arbitrare cum ar fi contul din banca sau tipul de asigurare nu poate fi considerat 'calitativ'. Cel putin nu dupa criteriile unei organizatii mondiale care se presupune ca e impartiala si ne-discriminatorie.

Si ca sa raspund la subiect, mie aici nu-mi plac turistii! e deprimant sa vezi atata lume in vacanta, metrouri si strazi pline non-stop de indivizi care merg la plimbare si distractie in timp ce tu mergi la birou



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Nu stiu de ce va tot certati legat de pediatrul copilului-eu nu am pediatru la al meu,nu am avut niciodata pentru simplul fapt ca dr de familie stie ce face,e competent si intrucit copilul e normal,nu am avut probleme de nici un fel nici macar nu m-am gindit sa caut pediatru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:


doruletz, m-as fi mirat sa-ti spui parerea fara ca inainte sa nu fi ironizat pe cineva

Deci in opinia ta, o tara cu o speranta de viata mai mare are un sistem de sanatate mai bun calitativ? ( calitativ dupa criteriile tale, nu dupa cele de la piata) Aici nu vorbesc de extreme, gen SUA - Romania, ci de Franta - Germania, de exemplu.

Speranta de viata, drept criteriu de apreciere al unui sistem de sanatate, este foarte contestat. Intai de toate, OMS ia in calcul speranta de viata la nastere si nu cea de la varste inaintate (70, 80 de ani) cand se presupune ca persoana in cauza a avut de-a face cu sistemul de sanatate .
Uite aici aici un tabel, care arata ca speranta de viata la nastere este mai mare in UK decat in USA, dar, o data atinsa varsta de 70, 80 de ani, o persoana traieste mai mult in USA decat in UK. Deci, dupa criteriile tale, cine are un sistem de sanatate mai bun calitativ, SUA sau UK? Eu nu-mi pot da cu parerea ca la piata!

In ceea ce priveste SUA (despre care am citit mai mult), speranta de viata la nastere este mai mica decat in alte tari, dar din motive independente de sistemul de sanatate in sine. Cota mortii infantile (premature) in SUA este mai mare decat in alte tari (de exemplu, Canada), DAR in acelasi timp, un prematur nascut in SUA are sanse mai mari de supravietuire decat in Canada si asta datorita sistemului de sanatate.

In SUA, speranta de viata (la nastere) este "trasa" in jos de mai multi factori, care nu au de-a face cu sistemul de sanatate: numarul de omucideri mai mare, stil de viata defectuos: obezitate plus nasteri la varste foarte "adolescentine", care determina ca numarul prematurilor cu probleme sa fie foarte mare.

Daca se iau in calcul (de catre specialisti, nu de mine) toti acesti factori care nu au legatura cu sistemul de sanatate, atunci, surprize, speranta de viata a SUA e in top (si asta peste noapte ).

Cu alte cuvinte, nu traim in baza statisticilor, ci percepem un sistem de sanatate in functie de experientele proprii si nu in functie de ce zice OMS cu datele de la OECD.

Uite www.nytimes.com/2007/11/04/business/04view.html?ei=5090&en=7ebf86b6773f35bd&ex=1351828800&adxnnl=1&partner=rssuserland&emc=rss&adxnnlx=1196505144-UXqutkhajAsYtFIol7h03g" target="_blank">aici si parerea unui economist (de renume), exprimata nu in piata, ci in The New York Times...


Alina





***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

quote:
Originally posted by Carmi
Mie in Germania nu-mi place vremea cea mohorata. Nu-mi place ca nu am niciun parc in orasul in care stau. Si nu-mi plac barbatii care poarta vara sandale si sosete flausate, si sunt destul de multi care strica peisajul, de altfel foarte frumos.Carmi si Fabiano-mic-si-scump (20.10.05)
Da, in Germania enervanta rau e vremea, in rest de bine. Da' ce ti-e si cu nemtzii astia, pe la voi cu sosete vara si p'aici in nord prea dezbracati, misuna nudistii pina toamna tirziu. Doamne cu balerini chiar si in decembrieDar pina la urma e o parte buna si la vremea asta mohorita: pai de aia nemtzii-s turisti inascuti, e jena mare de nu fac macar un concediu pe an, bineinteles acum la moda cele mai indepartate locatii. Statisticile ii studiaza pe primul loc in privinta asta, de au invatat pina si italienii si spaniolii germana, macar acolo 3 vorbe cit sa aduca berea receAlbita, salutari calde de la vikingi, special micii pianiste!Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

copiloi, daca ai si citi mesajele altora inainte de a raspunde le ele probabil ca nu te-ai mai simti ironizata atat de des.

In mesajul precedent ai afirmat cum ca "echitabilitatea sociala a sistemelor medicale e un criteriu OMS de apreciere a calitatii", iar eu ti-am dreptate si am explicat doar de ce e normal ca acesta sa fie considerat un criteriu de catre o organizatie care se presupune echidistanta. Pentru simplul fapt ca atunci cand e vorba de viata oamenilor nu ar trebui sa ne targuim ca la piata, "are dreptul sa traiasca ala care ofera mai mult, care are job mai bun etc". Celelalte criterii calitative ale OMS nu le-am discutat, nici nu stiu daca speranta de viata face sau nu parte dintre ele, cel putin in linkul dat de Lilanda nu figureaza.

Restul era doar parerea mea personala in ceea ce priveste descrierile sumbre ale sistemului medical suedez pe care le-am citit pe aici, descrieri care m-au dus cu gandul la o tara gen Somalia, nicidecum Romania sau SUA, fara medici, fara medicamente, fara farmacii si mi-am exprimat nedumerirea ca o asemnea tara unde, basca, nimeni nu munceste, poate avea o speranta de viata atat de mare, un indice de dezvoltare umana atat de ridicat si o economie performanta, atata tot, n-am inteles care e legatura cu OMS si cu speranta de viata din SUA si UK?
(Poate fi interesant de dezbatut si nivelul sperantei de viata intre SUA si UK, de ce nu, daca deschizi tu un subiect nou pe aceasta tema mi-as permite insa o sugestie: tabelele cu cifre ar trebui sa precizeze si sursa, n-ai citit ca bantuie pe mapamond conspiratii suedeze care modifica toate statisticile? )

Si daca tot ai citat NY times, pot sa citez si io BBC? cica englezii trebuie sa ia exemplu de la sistemul medical suedez



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

quote:
Originally posted by doruletz

copiloi, daca ai si citi mesajele altora inainte de a raspunde le ele


Pai tocmai ca eu le-am citit si am vazut ca era vorba de Suedia vs Canada, nu de

quote:
Originally posted by doruletz

a primi "spaga" cu riscul de a lasa sa moara pacientul?



In rest, in urma afirmatiei tale

quote:
Originally posted by doruletz

Pai daca reusesc ei sa aiba speranta de viata cea mai ridicata desi sistemul lor medical e la pamant



am comentat de ce speranta de viata nu e un criteriu essential pentru a judeca un sistem de sanatate.


Sursa tabelelor e blogul unui prof de economie.



Alina



***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by mamitzica

Nu stiu de ce va tot certati legat de pediatrul copilului-eu nu am pediatru la al meu,nu am avut niciodata pentru simplul fapt ca dr de familie stie ce face,e competent si intrucit copilul e normal,nu am avut probleme de nici un fel nici macar nu m-am gindit sa caut pediatru.



Cazul tau e un caz fericit- nu inseamna ca e general valabil; eu am venit cu copilul cind avea trei ani, si mi-a facut sase otite, una dupa alta; dupa citeva experiente in clinica, cu medici generalisti ce i-au tot prescris pe incercate diferite antibiotice (uneori in cursul celor 10 zile de tratament copilul facea din nou otita), am cautat un pediatru, care i-a schimbat terapia si de atunci nu a mai avut niciodata otita; continui sa tin legatura cu pediatrul meu de la St.Justine pentru cazuri mai grave (cum a fost o infectie in gura ce a facut-o acum vreo doi ani, si pentru care medicul de clinica nu i-a scris nimic, spunind ca va trece...si era sa ajungem spitalizati pentru ca copilul nu mai putea minca nimic si se deshidrata de la o zi la alta:)) si sunt foarte multumita;


http://www.floriinro.ro/


Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valen spune:

quote:
Originally posted by mamitzica
Nu stiu de ce va tot certati legat de pediatrul copilului-eu nu am pediatru la al meu,nu am avut niciodata pentru simplul fapt ca dr de familie stie ce face,e competent si intrucit copilul e normal,nu am avut probleme de nici un fel nici macar nu m-am gindit sa caut pediatru.
si in cazul asta, consideri, spre exemplu, ca este normal ca evolutia unui nou nascut, sa fie facuta de medicul de familie si nu de pediatru?ca eu nu mai inteleg care mai este rolul pediatriei; pt. cazurile banale mergem la medicul de familie, pt. cele speciale...la specialist, pt. vaccin discutam cu infiermiera de cartier, pt. un voiaj, cu infiermiera de la clinica de voiaj...www.flickr.com/photos/10388560@N04/?saved=1" target="_blank">Ines Nicole si Sarah Marie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BalMascat spune:

In USA copilul merge doar la pediatru. care nu e mai scump decat doctorul de familie.
diviziunea e bine stabilita, adultii cu doctorii lor, copiii cu ai lor.
Dar diferenta USA vs. Canada sau tari nordice este ca lumea in general are asigurare privata, pt care plateste bani grei.
Asigurarea de stat e doar pt cei foarte nevoiasi.
Si la dentist il duc tot la dentist pediatru.

cat priveste cota mortii infantile premature in USA, sa nu uitam ca salveaza copii nascuti si la 22-23 de saptamani. si au si recorduri de copii de sub 300g salvati. asa ca ce ar declara unii stillbirth, ar fi poate altceva in statistici.

Mergi la inceput