fontanela

fontanela | Autor: alexi

Link direct la acest mesaj

Micutul meu are o fontanela cam mare si as dori sa stiu cand se intareste.Marimea ei indica aportul de vitamine sau calciu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

din cate stiu, fontanelele se inchid pe la 1 an. nu cred ca marimea indica aportul de vitamnie sau calciu, insa daca se face ca o gropita adanca e semn ca bebele poate fi deshidratat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia spune:

O mare parte a fontanelei se inchide pana la varsta de sase luni iar o parte mai mica in jurul varstei de un an.Doctorul este singurul in masura sa-ti spuna daca diametrul fontanelei este mai mare, daca se mai poate astepta (in functie de varsta) sau se recurge la tratament care cel mai comun este o lipsa de calciu, fie de aport (cantitate scazuta de calciu) fie de absobtie - vitamina D ce se corecteaza prin marirea dozei de vitamina oral sau daca este cazul intramuscular (injectii).
Multa sanatate!

Delia si Codrin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabrielaG spune:

Puiutul meu cel mic(de un an si o saptamana) are inca fontanela mare. Tot timpul a avut cam 4 cm, dar tinand cont ca i-a mai crescut capul, eu zic ca totusi s-a inchis putin. Am bagat calciu in el de tot felul si i-am dat si Vigantol si vit D2 intramuscular, dar vad ca nu prea s-a reglat(toate astea la indicatia medicului, bineinteles). Ultima oara i-a dat Ca sirop si apoi in decurs de o saptamana a facut de 3 ori Vit D2 intramuscular, in doze crescute (cica ar fi o schema), iar dupa o luna iar i-am dat Ca si i-am facut D2. Astept acum sa mai treaca timpul, si probabil pana la aproape 2 ani se va inchide ca lumea.

Sanatae si pupici,
Gabriela si baietii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Felicitari taticule!!! Te-am mai citit si mi-a placut de tine - de la prima vedere
Nu te impacienta cu fontanela - unii copii au deschiderea mai mare, altii mai mica. Zicea cineva ca cu cat e mai mare, cu atat creste creierul mai destept, asa ca... nu poti decat sa fii mandru de viitorul stralucit al lui bb si sa dea Dumnezeu sa te mandresti cu carnetul lui de note peste cativa ani.
O fontanela medie este un romb cu deschizatura de 3 cm, dar care poate sa difere de la copil la copil. Ceea ce se verifica, este elasticitatea ei si intr-adevar, cum spunea cineva pe aici, o fontanela adancita e semn de dezhidratare, asa ca dati-i lui bb sa bea ceva pericolul fiind cand este umflata. In mod normal, tre' sa fie cam la acelasi nivel cu cutia craniana (mai mult sau mai putin - de fapt mai putin e normal) si sa fie elastica la atingere, insa nu o apasati prea tare. Oricum, ea este destul de rezistenta - nu trebuie sa va fie frica sa spalati pe bb pe capushor sau sa il mangaiati (le place enorm sa fie mangaiati
Se inchide incepand cu 6 luni intr-adevar, atunci se vad schimbari, dar poate sa fie inchisa perfect dupa un an, chiar spre doi ani la unii copii. Daca doctorul zice ca e bine, nu va alarmati!!!
Si la fetita mea mi s-a parut ca e foarte deschisa, chiar cineva m-a speriat cand am intrebat, insa doctorita a spus ca e chiar normala si ca ea a vazut si mai deschise care s-au inchis inainte de un an.
Nu stiu si as inclina sa nu cred ca are vreo legatura cu aportul de calciu, sau ca s-ar inchide mai repede daca il indopi pe bb cu calciu si vit. D. Nici excesul de vit. D nu e tocmai recomandat.
Asa ca eu zic sa te lasi pe mana doctorului ca el stie cel mai bine.
Sanatate multa si crestere usoara,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Salut.
Si bb Stefan are fontanela putin cam mare, la 5 luni si jumatate. Insa acest lucru se poate corecta la nevoie cu Ca si ditamina D.
Mie mi-a spus doctorita ca Stefan este putin rahitic, insa a ras si a spus ca rahitic-rahitic, dar cu dinti. Asa ceva ...mai rar. Adica are lipsa de calciu si-i cresc dintii!?!.....
A mai spus ca, fiind vara, sa il expun moderat si pe bucatele la soare, iar daca in toamna fontanela este tot mare, atunci o sa ii dau calciu supliment. Insa cum am trecut deja la branza calcica, sa speram ca nu va fi nimic de corectat in toamna.
Multa sanatate.
Nicoleta si Stefan.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Baiatul meu are un an si zece luni. Inca de la nastere a avut fontanela mare si nici acum nu s-a inchis cu tot tratamentul recomandat de medic. A facut vit D si injectii, si picaturi (o luna a trebuit sa-i dau 15 picaturi pe zi), e adevarat ca de calciu nu prea m-am tinut, dar bea jumatate de litru de lapte pe zi plus cate un iaurtel din cand in cand. Dupa luna aia in care a luat 15 picaturi pe zi aproape s-a redus la jumatate dar tot nu s-a inchis de tot. Ma consolez la gandul ca o sa fie tare destept, ca am auzit si eu chestia aia cu creierul si fontanela.

Doamne ajuta cui saruta si sporeste cui iubeste

http://community.webshots.com/user/adrianacalin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariailin spune:

Si Vladut al meu are fontanela inca deschisa (face un an pe 22 luna asta) si doctorul ne-a spus sa stam linistiti. Pentru linistea noastra ne-a pus sa-i luam vigantolete 1000 nu 500 si atat.
Chestia cu desteptaciunea n-o stiam da' ma bucur daca-i adevarata.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina73 spune:

Nu cred ca trebuie sa-ti faci inca probleme din cauza fontanelei. Ca si baietelul aditei, fetita mea de 1 an si 10 luni nu o are inca inchisa complet dar e foarte mica. Stiam (am citit si am intrebat si doctorul) ca in mod normal se inchide pina la 18 luni dar exista si extreme pina la 2 ani fara sa fie nimic patologic. Am inteles in schimb ca e mult mai periculos daca se inchide mai repede decit e normal - din cite tin minte ceva legat de presiunea intracraniana si de nedezvoltarea creierului din aceasta cauza. Inchiderea inainte de termen se poate datora si excesului de suplimente de calciu sau vit.D administrata bebeului.
O doctorita (pediatra) din Ro mi-a zis ca cu cit mai tirziu se inchide cu atit mai bine, deci nu te ingrijora
numai bine
cristina73

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Numai un medic este in masura sa dea tratamentul adecvat dupa masuratorile si observatiile acestuia in decursul timpului. Chestia cu desteptaciunea e "folclor".

Petruta & bb Mihai

http://community.webshots.com/user/gabrielmil

Mergi la inceput