Cat dureaza un supt?

Cat dureaza un supt? | Autor: Cornelia

Link direct la acest mesaj

De zece zile am intrat in randul mamicilor si am o groaza de intrebari de pus.

O sa incep cu problema principala: suptul. Nu am suficient lapte (abia in a 4-a zi am reusit sa mulg prima picatura) si o pun pe Maria la san cate jumatate de ora, apoi ma mulg si in final ii dau lapte praf. Cand mi-a venit laptele am tinut-o la san aproape doua ore, sperand ca o sa se sature. Dupa asta s-a comportat ca si cand nu ar fi supt nimic. A plans si cand i-am dat laptele praf a mancat aceeasi cantitate ca si inainte. Mi s-a spus sa nu o mai tin atat, pt. ca nu are rost. Acum o tin un sfert de ora la un san si in sfert la celalalt. Dupa asta ma mulg (cam jumatate de ora) si reusesc o "productie" de max. 10 ml. Problema e ca a inceput sa refuze sanul. Daca ii e foarte foame, plange si ma impinge cu manutele, iar daca e mai linistita suge putin si adoarme. Ce ma sfatuiti? Cat dureaza un supt normal? Ce sa fac sa nu mai fie mesele asa de epuizante pentru amandoua? O masa dureaza la noi intre 1 ora si jumat. si doua ore si din cauza asta mananca foarte rar (doar de 4-5 ori pe zi).

Va multumesc
Cornelia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Medicul mi-a spus ca un supt dureaza max. 10 min, apoi bb se joaca . Si Vladut in prima luna sugea cate 40-45 min, apoi 10 min, maxim 15 min iar cand ii dadeam si completare in 5 min era gata cu suptul la san. Eu la 1 ora dupa supt, ma mulgeam si scoteam 80-100ml. Inseamna ca nu ai lapte, iar Maria iti foloseste sanul pe post de suzeta. Rabdare! Poate iti vine lapte si nu o sa mai ai probleme!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

oricat ti s-ar parea de greu si dezarmant, parerea mea este sa nu renunti inca la alaptat. si mie mi-a venit laptele mai greu si bebe cam plangea de foame la inceput. si daca se invata de pe acum cu sticla, cam greu o s-o mai convingi cu tzitzi... ca timp de "tinut" la san, eu am procedat asa: cate 30-40 de minute la un san si 5-10 la celalat; la urmatoarea masa incepi cu sanul din care a supt ultima oara. la varsta asta, bebeii trebuie sa suga cam de 8-12 ori in 24 de ore (unii mananca chiar din ora in ora, asa ca nu te speria ca nu-i dai destul si d-aia plange). cu timpul, o sa vezi, se regleaza si timpul de stat la san si frecventa meselor. oricum, sanii se umplu cu frecventa cu care sunt goliti. dpdv al cresterii cantitatii, foloseste pompa dupa fiecare supt, cate 10 min la fiecare san.
si nu dispera! sunt rare cazurile cand mama nu are suficient lapte si, din cate cunosc, aproape toate mamicile se plang ca n-au destul chiar daca nu e cazul.

pupici si NU renunta!

Mergi la inceput

si am uitat sa-ti mai spun ceva: nu alapta dupa "ceas", ci da-i de cate ori iti cere, chiar daca e epuizant. o sa vezi rezultatele dupa. si merita!

Mergi la inceput

na' ca iar revin... sa bei muuuulte lichide (min 2l pe zi) si sa dormi cat poti. cand doarme bb, dormi si tu, chiar daca asta inseamna 10-15 min.
si inca ceva: timpul scurs de la ultima masa se calculeaza din momentul in care bb a inceput sa suga, nu din momentul in care a terminat de mancat (de ex., daca-i dai la ora 10, il tii o ora, cum faci tu, nu e anormal ca la 11.30-12 sa ii fie iarasi foame, pentru ca intervalul este de 1 1/2-2 ore de la ultima masa).

pupi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Va multumesc pt. raspunsuri. O sa incerc sa nu descurajez. Pana acum o hraneam cu lingurita, dar medicul de fam. mi-a zis ca daca am asa de putin lapte si masa dureaza asa de mult sa ii dau totusi din biberon, dupa ce am pus-o la san.

Nu o hranesc dupa ceas, dar tocmai asta e problema. Se trezeste f. rar sa suga. Am incercat sa o trezesc daca trec patru ore, dar nu este o idee buna, pt. ca papa doar cand vrea ea.

Cornelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

In primul rand, felicitari pentru bb Maria! Sa fie sanatoasa, frumoasa si desteapta si sa va bucurati de ea. Iar tie mamico, refacere usoara si rapida.
Ei zic ca il tii prea mult pe bb la san. Emi sugea in 10 minute tot cat ii trebuia. Incerca sa o pui cel putin la 3 ore sa goleasca sanii. Daca, dupa supt scoti doar 10 ml, nu te mai chinui... inseamna ca suge ea tot. Ce mai aduci tu, e formalt dupa supt. Dupa supt, mai da-i completare cu lapte praf, insa masa ei nu trebuie sa dureze mai mult de jumatate de ora. Nu e bine nici pentru stomacelul ei!
Bea multe lichide, odihneste-te cat poti de mult si mananca bunutz si vei avea lapte. Nu te stresa - asta descreste productia de lapte!
Mamamariana

Mergi la inceput

cornelia draga, pediatrul mi-a zis, cand bb al meu era micut, ca daca doarme mai mult de 4 ore sa-l trezesc si sa-i dau sa pape. dar Maria ta refuza cand o scoli? eu zic totusi sa insisti! de 4-5 ori pe zi la varsta asta e cam putin sa manance... ia-o mai adormita si atunci poate vrea.
parerea mea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Fetele deja ti-au cam dat sat sfaturi, prea multe nu am sa completez, ce am vrut sa zic e nu te descuraja, e greu , foarte greu la inceput pana va faceti un ritm propriu dar merita. Si la mine a fost la fel, credeam ca nu am lapte destul pt bebe, nu parea sa se sature insa in timp ne-am intrat in mana.
Am sa-ti zic cum am facut noi. Ii dadeam sa suga 15-20 de minute la un san, 10-15 la celalalt. Chiar daca nu era satul luam o pauza si dupa o ora iar ii dadeam(inversand ordinea sanilor). Mie mi s-a spus sa nu-l las mai mult de jumatate de ora la un san ca sa le dau timp sa se refaca(aveam rani la inceput). Am mai folosit si pompa dar sa sti ca nu e relevanta deloc cantitatea de lapte pe care o extragi cu pompa fata de cea supta de bebe. Bebelusul are o putere de suctie mult mai mare decat a pompei si deci reuseste sa suga mai mult decat crezi. Cu dormitul peste 3 ore, daca nu e un bebe extrem de lenes, nu trebuie sa-l trezesti, se va trezi fara probleme atunci cand ii e foame.
Si in final, cum ti-au mai spus si fetele:odihna, odihna, odihna.
Iti doresc alaptat placut si o bebita satisfacuta.

Adela

Mergi la inceput