Spanac
Iaca, ma bag la subiectul asta unde in mod normal sunt pe dinafara, cu o intrebare: cum gatiti voi spanacul?
Soacra-mea face mancare cu spanac cu usturoi, faina si stinsa cu lapte si mie nu-mi place deloc. I-am spus ca imi amintesc ca bunica-mea nu il facea asa (la noi in casa nu se gatea cu sos alb de faina) ci punea bulion sau pasta de tomate. Am dat si eu cautare pe net si prin cartile de bucate si la toate scrie ca se pune faina. Nu mai stiu unde sa caut, stiu sigur ca il gatea in mod diferit si ma oftic ca sunt asa nepriceputa si nu stiu sa explic. Heeeelp!!!
Oana_B
Raspunsuri
adi69 spune:
Fierb spanacul,separat calesc o cepa si usturoi(curatat si taiat feliute)adaug spanacul fiert si tocat,un pic de zeamade la fiert(putina)sare piper,.Separat,bat doua oua cu putin lapte sau smantana,si le rastorn peste spanac.mai dou un clocot,si-i gata.Nu trebuie sa fie zemos.Se poate adauga carne de pui taiata fideluta si prajita.
Dia si bebe Rucsi
camelia-daniela spune:
Bey, Oana...
nu-i mai läsa sä gätescä cu fäinä si smintinä, sau lapte gras, cä te ingrasi!!!
Bunica ta stia ea ce stie!!!
Eu il fac de regulä, daca e prospät, asa...hai cä te invät eu, care dau sä fug din bucätärie!!!... in tigaia cu ulei incins, de mäsline ( nu prea mult ulei ), cälesc ceapa si usturoiul täiat feliute, sau jumätäti, pun bulion sau rosii in suc propiu, märuntite, dupä care pun frunzele de spanac, spälate in prealabil, sau opärite scurt in apä clocotitä...dupä care pun mirodenii, in functie de simpatii!!!, piper si vegeta...si gata spanacul!!!
Pot sä-l servesc cum vreau io, sau cum vor ceilalti...pe lingä o friptanä, sau cu un ou ochi deasupra!!!
Poftä bunä!
Pupici,
Cami.
Oana_B spune:
Cameluto, te iubesc!!! Sa stii ca ai dreptate, chiar ca m-am ingrasat de la mancarurile astea ardelenesti, incerc sa evit pe cat pot da' tot s-a mai prins de mine una-alta, bunica-mea gatea foarte sanatos si ma tot tin de capu' lu' soacra-mea sa isi schimbe stilul ca 'geaba se tot plange ca e grasa daca nici nu tine diet si nici nu renunta la mancarurile grase.
Sau pilaful, il facea chior cu mirodenii si carnea alaturi si iar nu-mi placea, pana s-a hotarat sa faca unul cu carne in el, asa cum stiam eu de acasa si a fost foarte bun. Sota-miu rade de mine, zice "tu nu stii sa gatesti da' vii cu pretentii"
Na, acu' o sa ii printez lu' soacra-mea chestiile astea si i le var sub nas.
Daca mai aveti careva idei, bucuros le primesc.
ici,
Oana_B
simonab spune:
Si eu care nu sunt o mare bucatareasca il fac cam asa:
Oparesc spanacul, intre timp tai vreo ceapa bucatele si le calesc in ulei sau margarina de gatit, scot spanacul de la oparit il mai toc (parca asa se zice ???) si-l pun peste ceapa, adaug niste sos de rosii dar nu foarte mult (pe aici e unul a la Provencale de te lingi pe degete) si mai pun si niste zeama de lamaie. Fetelor zeama de lamaie ii da un gust asa de buuuuun. Ia sa incercati !!! Si desigur si mirodeniile si GATA .....
Simonab
ani35 spune:
Eu il gatesc in mai multe feluri(spanacul),dar fetelor mele le place mult cu orez:spanac proaspat,cam 500g,il toc nu foarte marunt si il calesc in ulei de masline impreuna cu un pahar de orez(spalat,in prealabil).Apoi adaug doua pahare de apa(sau zeama de pui,vita).Cand a dat in clocot,pun capacul si-l las sa fiarba inabusit,la foc mic,20 de minute,fara sa amestec.A!!! sare dupa gust.Se serveste cald,ca garnitura iar eu mai rad si putina branza pe deasupra .Incearca,poate-ti place!! pentru toate gospodinele!!
adi69 spune:
quote:
Originally posted by bubu
Dia,
Cam cit trebuie sa dea in clocot ouale cu spanacul. M-am gindit sa-i dau si la Melany care are 1 an si$B!!(B10 luni. Tu ce crezi, pot sa ii dau.
Delia, Melany & bebe
Cand fac spanac sa-i dau Catalinei,1 an si 4 luni,il toc il fierb si cand e fiert (cu putina sare) adaug piept de pui fiert si tocat(la robot)apoi oul batut cu putin lapte.Nu trebuie decat sa dea un clocot ,doua dupa ce ai pus oul.Dar trebuie sa-l scazi bine inainte,sa nu fie zemos.Eu il fac intr-un ceaunel unde pot sa-l scad fara se se prinda.
Si papa Catalina,asa-si mananca si oul pe care nu vrea sa-l manance altfel.
Delia,la bb nu am dat inca prajeala,dar daca in loc sa le calesti,le inabusi in putina apa cu putin ulei de masline ,cred ca poate manca linistita si Melania
Pofta mare la copii!
Dia si bebe Rucsi
Marianar spune:
Spanac ardelenesc
Ingrediente: 1kg spanac, 40g faina, 60ml lapte, 60g untura, 200g orez, 80g smantana, o legatura marar, sare,piper, un praf de boia.
Se curata spanacul, se spala in mai multe ape si se opareste in apa cu sare, apoi se strecoara. Se caleste orezul in 30g untura, se adauga o ceasca din zeama ramasa de la spanacul oparit si se lasa sa fiarba 10 min. Se taie spanacul in suvite si se caleste in restul de untura.Se adauga faina desfacuta cu lapte, sarea piperul, boiaua si mararul tocat. Se fierbe 5 min. dupa care se adauga orezul si smantana si se lasa la cuptor 15 min.
Pofta buna!